Gość: r0b0l IP: 156.17.207.* 28.05.09, 09:56 obniżyć akcyzę i będzie po kłopocie. kołodko tak kiedyś zrobil i bimbrownicy byli w kryzysie weź 5 kilo gruszek, 4 kilo cukru, kostkę drozdży....... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Leszek Fiskus sam sie wykańcza IP: 195.47.201.* 28.05.09, 13:21 z 20 zł za wódkę, 16 zł to podatki i akcyza. Z 4 złotych większość bierze hurtownik i sprzedawca ostateczny. GROSZE są dla wytwórcy. Debilna polityka fiskalna wykończy więc nie tylko siebie ale i Polmosy, czyli w rezultacie stracą dalsze podatki z ich działalności. Zlikwidowane też będą miejsca pracy. Brawo. Nie od dziś wiadomo, że chytry 2 razy traci. Tu stracą tez zatrudnieni, choć chytrzy nie są. A wystarczyłoby odstąpić od 6 zł akcyzy... No ale i tak wódy nie pije bo wstrętna. Wina, dobre whisky, brandy i inne alkohole pite coraz częściej przez Polaków (coraz kulturalniej) są robione POZA Polską i tam kupowane (myślę o krajach Unii) - ja przywożę z Niemiec i są tam o kilkadziesiąt % tańsze niż te same w Polsce. Na zachodzie nie wykańczają swoich producentów - jak debile z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon71 Re: Fiskus sam sie wykańcza 28.05.09, 18:09 Polska wódka też jest za granicą kilkadziesiąt procent droższa niż ta sama w Polsce. O ile pierwszą część wypowiedzi w 100% popieram, o tyle druga nie ma sensu - to że w Polsce na zagraniczne alkohole jest wyższa akcyza niż na polskie to sprzyja Polskim producentom, kosztem zachodnich. Więc zaprzeczasz sam sobie :) A jak komuś zależy na tanim alkoholu to nie będzie po niego na zachód jechał tylko na wschód akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Fiskus sam sie wykańcza 29.05.09, 06:13 Kto zdziwiony - niech podniesie rękę :) Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 No to POlikot zarabia kupe szmalu. 29.05.09, 15:36 krycha_z_gazowni napisała: > Kto zdziwiony - niech podniesie rękę :) M: kto nie wypil "malpeczki" niech sie zapisze do POstKomuny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Fiskus sam sie wykańcza IP: 195.47.201.* 29.05.09, 09:14 exxon71 napisał: > Polska wódka też jest za granicą kilkadziesiąt procent droższa niż ta sama w Po > lsce. > > O ile pierwszą część wypowiedzi w 100% popieram, o tyle druga nie ma sensu - to że w Polsce na zagraniczne alkohole jest wyższa akcyza niż na polskie to sprzyja > Polskim producentom, kosztem zachodnich. Więc zaprzeczasz sam sobie :) Mieszkam na granicy z Niemcami :) Nie odnosiłem się do różnicy akcyzy, tylko dodałem to jako "mnie i tak obojętne są polskie wódki". Nie mniej uważam, że zagraniczne nie powinny być stosunkowo droższe, bo to sprzyjałoby z kolei obrotowi w sklepach. Koniaku, whiskey (celowa pisownia, bo szkockiej nie lubię:) i innym markowych wypija się mniej - są pite kulturalniej. Ponadto Polacy piją też więcej win (naszych praktycznie nie mamy), więc chyba dobrze jest promować kulturalniejsze picie - zamiast wódy. Po co nam ustawa o przeciwdziałaniu alkoholizmowi, skoro w praktyce wolimy polaków poić wódą? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: "Rz": Bimber zalewa polski rynek 28.05.09, 13:51 Rozumiem ze gruszki to zagrycha? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mocten Mam takie nietypowe pytanie: 28.05.09, 18:04 Czy pędzenie bimbru na własny użytek jest moralnie naganne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: billy Re: Mam takie nietypowe pytanie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 18:20 sam se robie papieroski. machorka /24 dag/ kosztowała 24 zł. w ciągu miesiąca cena doszła do do 57zł. no to będzie samosiejka.poradzimy sobie. przykre że żyjemy w państwie które jest NASZYM WROGIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Mam takie nietypowe pytanie: 29.05.09, 01:35 Ale to państwo to my tworzymy. Politykami, urzędnikami, policjantami nie są marsjanie tylko Polacy. Jaki naród tacy politycy i urzędnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Mam takie nietypowe pytanie: IP: *.aster.pl 28.05.09, 18:37 moralnie naganne jest niepoczęstowanie sąsiada swoim bimberkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Mam takie nietypowe pytanie: 28.05.09, 18:54 mocten napisał: > Czy pędzenie bimbru na własny użytek jest moralnie naganne? ponoć na Białorusi pędzenie bimbru dla użytku własnego jest zezwolone,sprzedawać nie wolno.Nie wszyscy piją bimber więc i monopol państwowy ma swoją działkę,jak i nie wszyscy lubią przemyslowej produkcji alkohol.To się nazywa demokracja,mają bulbasze wybór,pewnie dlatego nie spieszą się do tych zachodnich wariantów demokracji która w pierwszej kolejności by im zabroniła przygotowywać własne trunki,a grono miłośników takowych spore,oj spore... Odpowiedz Link Zgłoś
exxon71 Re: Mam takie nietypowe pytanie: 29.05.09, 07:21 Przecietna oczekiwana dlugosc zycia mezczyzny na Bialorusi - 64 lata. W Polsce - 74 lata. Rzeczywiscie doskonale Bialorusini wychodza na powszechnym dostepie do taniego alkoholu. Juz w ZSRR i PRL wladze swietnie sobie zdawaly sprawe ze tani alkohol to najlatwiejszy sposob na radzenie sobie z niepokojami spolecznymi. Rzeczywiscie, Bialorus przyjela najlepsze wzorce - nic tylko sie na nich wzorowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Mam takie nietypowe pytanie: IP: *.eu 31.05.09, 12:45 Nie wierz w te 74, bo to totalna fikcja. Średnią teraz podnoszą jeszcze ludzie, którzy w obecne czasy weszli już jako emeryci lub rychli emeryci, ewentualnie bezstresowi rolnicy. Ale dziś tak życie przyspieszyło, praca zawodowa i codzienna walka o byt jest tak ogromnym stresem, że ludzie którzy dziś są młodzi, żadną już miarą tych 74 lat nie pożyją. Zresztą - wystarczy przejść się na cmentarz o zobaczyć nagrobki. Mężczyźni w miastach umierają masowo między 50 a 60 rokiem życia. I lepiej nie będzie, tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Mam takie nietypowe pytanie: IP: *.va.shawcable.net 28.05.09, 22:25 Tak to jest moralnie naganne. Alkohol i tyton powinny byc zakazane, to sa narkotyki. Uzywanie narkotykow prowadzi do wiekszych wydatkow panstwa na opieke zdrowotna, wczesniejsze emerytury plus inne koszty spoleczne. Jezeli ktos jest takim nalogiem ze musi pedzic bimber to taki element powinien byc wyeliminowany ze spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Mam takie nietypowe pytanie: IP: 213.134.187.* 28.05.09, 22:41 tak, zakazac! zakazac wszystkiego! niech nic nie bedzie... skad ja to znam... hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Mam takie nietypowe pytanie: 29.05.09, 08:40 oglądanie telewizji dłużej niż 1h dziennie, oraz pisanie więcej niż 2 postów dziennie na forach internetowych powinno być karane wyłupaniem oka i zalaniem rany octem balsamicznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmarszczony fred Re: Mam takie nietypowe pytanie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 15:21 Proponuję jeszcze zakazać kawy (kofeina) , coli , internetu (może uzależniać! ) , TV (okuliści też kosztują!) i soli - bo niezdrowa. Wyluzuj...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: "Rz": Bimber zalewa polski rynek IP: *.telpol.net.pl 28.05.09, 18:40 Tak rośnie im nielegalny konkurent - konopie indyjskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werti "Rz": Bimber zalewa polski rynek IP: *.dial.kabelfoon.nl 28.05.09, 18:40 rzad juz nad niczym nie panoje tylkop klotnie i obciach dla polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raaj "Rz": Bimber zalewa polski rynek IP: *.toya.net.pl 28.05.09, 19:04 tak sie kończy paznerność państwa. na małe dochody z akcyzy zwiekszmy akcyze. no i efekt mamy. papierosy, benzyna , ropa wszystko zostanie zastapione zamiennikami (np. gaz do aut) i wtedy panstwo udlawi sie akcyza. aha... mają jeszcze miec podatek ekologiczny. zero ekonomi tylko drenaż portfela Odpowiedz Link Zgłoś
xjerzy1 Obniżyć ceny alkoholu!!!!!! 28.05.09, 19:21 Tak robi cały świat, bimbrownictwa państwo nie zlikwidowało i nie zlikwiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: "Rz": Bimber zalewa polski rynek 28.05.09, 19:23 Nielegalne? Bo Państwo - złodziej nie może położyć swej łapy? Niech ktoś spróbuje dziś otrzymać koncesje na lokalną mini-gorzelnie i produkować "legalnie". Próbował ktoś? Nie dziwię się szarej strefie bo Państwo to pasożyt. Odpowiedz Link Zgłoś
marconius Re: "Rz": Bimber zalewa polski rynek 29.05.09, 05:52 Niech ktoś spróbuje dziś otrzymać koncesje na lokalną mini-gorzelnie i > produkować "legalnie". Próbował ktoś? ...ja znam. Nazywa sie Palikot. Podobno jest jakims rzadowym blaznem,czy stanczykiem. Ale jego Gorzka jest calkiem niezla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALTERNATYWA Re: "Rz": Bimber zalewa polski rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 09:00 masz rację kolego/koleżanko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezgranic "Rz": Bimber zalewa polski rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 19:42 W zwiazku z tym ze mam blisko do czech to zaoparuje sie w alkohole u nich ale ostatnio przywipozlam sobie kilka tonek wegla bo tam jest duzo tanszy.Polskie gorniki"czytaj lenie" robia sobie wolne a drogi wegiel lezy na chaldach i czeka na glupcow co im zaplaci jakies z sofitu wziete ceny.ciagle trwa niekonczaca sie walka kto kogo przechytrzy Panstwo obywatela czy odwrotnie.Przecierz juz nie ma zaborcow znikneli komunisci a jednak Panstwo w dalszym ciagu traktuje swoich obywateli jak obcych,i duma tylko jak im dokuczyc i dokopac !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: "Rz": Bimber zalewa polski rynek IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.09, 19:53 10/10 niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Ale kto tworzy to państwo? 29.05.09, 01:38 Ale kto tworzy to państwo? Polacy! Politycy są przekrojem polskiego społeczeństwa. Tak samo jak urzędnicy, policjanci i wszystkie inne elementy państwa. To w końcu my wybieramy takich i nie innych polityków, to w końcu ludzie którzy stają do wyborów są Polakami a nie Marsjanami. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Ale kto tworzy to państwo? 29.05.09, 08:28 kosmiczny_swir napisał: > Ale kto tworzy to państwo? Polacy! Politycy są przekrojem polskiego > społeczeństwa. Tak samo jak urzędnicy, policjanci i wszystkie inne elementy > państwa. To w końcu my wybieramy takich i nie innych polityków, to w końcu > ludzie którzy stają do wyborów są Polakami a nie Marsjanami. ===================================== Mic bardziej błędngo! Na wyborach wybieramy tylko premiera i (ponoć) posłów do Sejmu i tzw. radnych. O ile w przypadku parlamentu następujw wymiana składu na rzecz nowej opcji, w lokalnych "samorządach od lat są te same pyski. Obywatele nie mają ŻADNEGO wpływu na obsadę stanowisk ministerialnych, spółek skarbu państwa, naczelników, policjantów czy nawet gminnego archiwisty. Cała ta admnistracyjna banda darmozjadów wie, że jest bezkarna, więc poczynają sobie, jak we własnym gumnie. ------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Ale kto tworzy to państwo? 29.05.09, 08:44 premiera wybieramy? a to ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Ale kto tworzy to państwo? IP: *.eu 31.05.09, 12:51 Miał na myśli prezydenta. W sumie niewielka różnica, bo jeden i drugi mają po bizantyjsku rozbudowane kancelarie, z ministrami, sekretarzami itp., z setkami i tysiącami urzędników którzy się dublują i na których wybór nie mamy żadnego wpływu. Co z tego że możesz wybrać prezydenta (w drugiej turze jest to zwykle wybór między tyfusem i cholerą) jak faktyczną władzę mają potem ludzie, o których nawet nie wiadomo skąd się w Polsce wzięli. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp "Rz": Bimber zalewa polski rynek 28.05.09, 20:05 Ile kosztuje wyprodukowanie 1 litra etanolu? Może warto by na tym jeździć :) Odpowiedz Link Zgłoś
sid_6.8 Nie piję, nie palę bo wole dopalacze ! 28.05.09, 20:45 Adminie - nie wahaj się. To spokojnie można wyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: "Rz": Bimber zalewa polski rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 20:51 Dobrze zrobiony bimber jest 100x lepszy od najlepszej gorzały! Nie rozumiem, dlaczego nie mógłbym na własny użytek przygotować trochę bimbru? Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: "Rz": Bimber zalewa polski rynek 29.05.09, 08:34 Gość portalu: abc napisał(a): > Dobrze zrobiony bimber jest 100x lepszy od najlepszej gorzały! > Nie rozumiem, dlaczego nie mógłbym na własny użytek przygotować trochę > bimbru? ================================== Bo to państwo nie toleruje konkurencji, a społeczeństwo nie jest celem, lecz sposobem. --------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala z zerowki W Czechach IP: *.itcomp.pl 28.05.09, 21:14 Jest ten " bimber" ...legalny i Panstwo ma z tego dochody !. Sam wozilem sliwki i jabla na "przerpb" na ..spiryt ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: producent bimbru Po mój bimber ustawiają się kolejki – moc 60V [%] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 21:48 Mój bimberek jest najlepszy a to moja pioseneczka ! Dziewczyno z PRL-u, wierz mi, proszę, na słowo. Że w żadnym KDL-u, gdzie bawiłem służbowo, Nie ma takiej jak ty Nie ma takiej na pewno. Dziewczyno z PRL-u, bądź mi wierną! Wiele dziewczyn zwiedziłem na wkładkę i dowód, Wiele spotkań odbyłem z szampanem, przemową I oświadczam ci ja, stary miglanc i łobuz, Twój charakter i czar zna cały nasz obóz. Dziewczyno z PRL-u, wierz mi, proszę, jedyna, Bez ciebie, jak bez celu, ty przy życiu mnie trzymasz. Nie ma takiej jak ty Nie ma takiej pod słońcem. Dziewczyno z PRL-u, bądź mi ojcem. Oj, co ja mówię? Matką, szwagrem, ciocią, byle nie teściową! Tyś to bowiem jest owa, zwana "Laszka" przed wiekiem, Stron sarmackich królowa, syta miodem i mlekiem. W jasyr budrys cię brał, Turczyn, Tatar i Wołoch. Ale teraz już ja cię nie oddam nikomu! Dziewczyno z PRL-u, wierz mi, proszę ja ciebie, Choć nie stać mnie na wiele, Będziesz żyła, jak w niebie. Nie ma takiej jak ty, Nie ma takiej panienki. Dziewczyno z PRL-u, Chce mieć z tobą małe, małe, maciupeńkie Peerelki! Peerelki!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretu23 Ciemność, widzę ciemność IP: 84.28.83.* 28.05.09, 22:08 po bitwie pod Grunwaldem, czyli nieśmiertelne 1410. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don pedro "Rz": Bimber zalewa polski rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 22:48 Proponuję podneść akcyzę i VAT, to ludzie przestana kupować i będzie po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Niech rząd jeszcze podniesie akcyzę a państwowy 29.05.09, 00:03 monopol spirytusowy padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
neo.nick nie ma wodki nielegalnej,kazdy ma prawo ja 29.05.09, 07:46 produkowac. nielegalny jest mafiozo Palikot i mafijny monopol na alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 "Rz": Bimber zalewa polski rynek 29.05.09, 07:59 Za kartkowych czasów na pytanie -gdzie pędzisz? wielu odpowiadało -a skąd wiesz.Wzrost ceny powoduje zwiększenie się ilośi badań nad zawartością cukru w cukrze.W efekcie mniej pieniędzy w kasie państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj A ja i tak mam w nosie ich zakazy 29.05.09, 08:56 ============================= Mniej więcej, co 5-6 tygodni, po przepędzeniu 50 litrowego baniaka, nastawiam następnego gąsiora. Staram się się urozmaicać skład zacieru o zioła lub suszone owoce (wykluczam pleśnienie). Poprzedni "uzysk" także odpowiednio podprawiam, że do złudzenia przypomina brandy (te trzymam w drewniatym antałku), whiskey, rum, czystą (z tym, wbrew pozorom, jest więcej roboty), żołądkowkę czy żubrówkę. Butelkuję i lakuję nalewski owocowe i ziołowe na spirytusie, i w zimę jak znalazł. Podprawki kupuję na necie albo w Niemczech, ale drożdże tylko u piekarzy (nie zawierają soli). I jakoś się kręci. Czego wszystkim spragnonym życzę. Odpowiedz Link Zgłoś