Dodaj do ulubionych

KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu....

23.03.10, 19:12
Czy ktoś z was czytał komentarze pod artykułem "Amerykański Styl" Nie? To
radzę zerknąć (www.kotek.pl/kotek/1,87050,7688790,Amerykanski_styl.html)
Chodzi mi przede wszystkim o to, ze co drugi komentarz brzmi "Polska to gówno,
zacofanie, nietolerancja" "Ameryka jest 100 razy lepsza, wyjadę tam i opuszczę
tą wieś, jaką jest Polska".
Jak czytałam te komentarze to mnie po prostu serce się kroiło. Jeżeli ktoś
napisał "Lubię Polskę" został obsypywany minusami. Zostałam wychowana jako
patriotka, mój dziadek zginą za ojczyznę i teraz nie wiem czy to miało
jakikolwiek sens.
Właśnie dlatego bardzo proszę Kotka o jakiś artykuł na temat patriotyzmu,
piękna Polski lub chociażby pokazaniu, że to co oglądamy w serialach wcale tak
naprawdę nie wygląda. To jak jest kreowane USA, jako niezależny, bogaty kraj,
gdzie wszystkie nastolatki mają chude figury, wypasione samochody, to jedna
wielka ściema. Ja mogę wymieniać w nieskończoność, dlaczego Polska jest lepsza
od Stanów (wystarczy napisać aniaa74@onet.eu), bo w końcu "Ojczyznę kocha się
nie dlatego, że wielka, ale dlatego, że własna".
Tak, więc Kotku, nie mam pojęcia czy to przeczytasz, ale jeśli tu trafisz to
chociażby wyślij e-maila(adres w poprzednim zdaniu), że moje pisanie nie
poszło na marne.
Obserwuj wątek
    • lilii_95 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 19:42
      charlotto, w stu procentach się z tobą zgadzam.

a ci co wierzą w te bajki że uesej jest lepsze, mają taką samą siekę z mózgu co
      amerykanie.
      • elen Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:07

> a ci co wierzą w te bajki że uesej jest lepsze, mają taką samą siekę z mózgu co
        > amerykanie.

ooo proszę jak miło. jeśli nie wiesz jak się piszę skrót od am. United States of
        America to nie pisz, kaleczysz język angielski i nazwę własną jednego z
        najbardziej wpływowych państw na świecie.
        chcę się stąd wyprowadzić, a i owszem. nie będę obracać się tutaj w tym cudownym
        państwie pełnym rdzennych i dumnych z sb Polaków. doświadczyłam tyle
        nieprzyjemności ze strony Polaków, że nie mam ochoty tutaj siedzieć. obrzydza
        mnie polska mentalność większości ludzi, nie chcę mieć z nią nic więcej do
        czynienia.
        jako że angielski jest moją miłością, najprawdopodobniej, gdy tylko będę mogła
        wyjadę do USA albo do Anglii. gdybym umiała francuskim się posługiwać równie
        dobrze jak angielskim, miałabym podobne plany co do Francji. to samo dotyczy
        języka włoskiego i Włoszech, które są z resztą pięknym krajem.

zastanówcie się jacy wy jesteście. denerwuje was że ktoś napisał swoją opinię o
        Polsce, a wyzywacie Amerykanów. to jest właśnie ta polska mentalność ludu, z
        którą nie chcę mieć nic wspólnego.
        • kaniaklimek12 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:42
          elen napisała:
          >ooo proszę jak miło. jeśli nie wiesz jak się piszę skrót od am. United States of
          >America to nie pisz, kaleczysz język angielski i nazwę własną jednego z
          >najbardziej wpływowych państw na świecie.
          >chcę się stąd wyprowadzić, a i owszem. nie będę obracać się tutaj w tym cudownym
          >państwie pełnym rdzennych i dumnych z sb Polaków. doświadczyłam tyle
          >nieprzyjemności ze strony Polaków, że nie mam ochoty tutaj siedzieć. obrzydza
          >mnie polska mentalność większości ludzi, nie chcę mieć z nią nic więcej do
          >czynienia.
          >jako że angielski jest moją miłością, najprawdopodobniej, gdy tylko będę mogła
          >wyjadę do USA albo do Anglii. gdybym umiała francuskim się posługiwać równie
          >dobrze jak angielskim, miałabym podobne plany co do Francji. to samo dotyczy
          >języka włoskiego i Włoszech, które są z resztą pięknym krajem.

>zastanówcie się jacy wy jesteście. denerwuje was że ktoś napisał swoją opinię o
          >Polsce, a wyzywacie Amerykanów. to jest właśnie ta polska mentalność ludu, z
          >którą nie chcę mieć nic wspólnego.

elen... mowisz ze my obrazamy amerykanow... a ogladalas film S.W.E.T OBEJRZYJ
          DOKLADNIE !! i zastanow sie kto kogo obraza. Oni Polki maja za prostytutki a mezczyzn za
          debili glupkow ogolnie maja Polakow za nic..
          • elen Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 21:21
            kaniaklimek12 napisał(a):

> elen... mowisz ze my obrazamy amerykanow... a ogladalas film S.W.E.T OBEJRZYJ
            > DOKLADNIE !! i zastanow sie kto kogo obraza. Oni Polki maja za prostytutki a me
            > zczyzn za
            > debili glupkow ogolnie maja Polakow za nic..

chciałam film obejrzeć, jednak filmu o takim tytule nie znalazłam. podaj
            prawidłowy bądź dokładniejszy tytuł, a z chęcią obejrzę.
            a co ty myślisz? że tylko Amerykanie zmuszają polskie kobiety do prostytucji?
            już nie zwalajmy wszystkich grzechów ludzi na Amerykanów, bo nie tylko oni je
            popełniają. a Białorusini? Rosjanie? Ukraińcy? Niemcy? oni częściej dopuszczają
            się takich czynów, bo i łatwiej im zdobyć żywy 'towar', dzieli ich tylko granica
            z Polską. teraz wszyscy są anty Ameryka i jej kraje pochodne.
        • pineska_xd Re: ELEN ;/ 24.03.10, 11:39
          a mnie ty obrzydzasz!nie umiesz docenić Polski.Nie mam pojęcia c ty takiego pięknego
          widziesz w amerykańskim życiu...? Amerykanie to zadufane w sobie bufony i ty sie pewnie
          na nich wzorujesz. Ja jestem dumna że mieszkam w polsce i nigdy w życiu nie
          zamieniłambym tego na życie w USA
          • elen Re: ELEN ;/ 24.03.10, 12:58
            pineska_xd napisał(a):

> a mnie ty obrzydzasz!nie umiesz docenić Polski.Nie mam pojęcia c ty takiego pię
            > knego
            > widziesz w amerykańskim życiu...? Amerykanie to zadufane w sobie bufony i ty si
            > e pewnie
            > na nich wzorujesz. Ja jestem dumna że mieszkam w polsce i nigdy w życiu nie
            > zamieniłambym tego na życie w USA

czym cię obrzydzam? swoją opinią? naucz się tolerować zdanie innych i to
            szczególnie jeśli jest inne niż twoje.
            obrażasz mnie. nie wiesz o mnie nic, a śmiesz wystawiać o mnie negatywną opinię.
            jakim prawem wystawiasz publiczną opinię o kimkolwiek? do tego negatywną?

i nazwy krajów pisze się WIELKĄ literą, także Polska, a nie polska
            waleczna patriotko.
            • pineska_xd Re: ELEN ;/ 24.03.10, 17:10
              a ty naucz doceniać się Polske i ludzi, którzy za nią zginęli.A nie tylko wybrzydzasz i mówisz
              jak tobie jest tutaj źle.
              • elen Re: ELEN ;/ 24.03.10, 18:54
                pineska_xd napisał(a):

> a ty naucz doceniać się Polske i ludzi, którzy za nią zginęli.A nie tylko wybrz
                > ydzasz i mówisz
                > jak tobie jest tutaj źle.

co tobie do tego jak mi tutaj jest? z pewnością nie powinno cię to interesować
                skoro cię obrzydzam. nie jest mi tu źle, ale nie jest mi tu wspaniale. będę
                szukać szczęścia gdzie indziej, a ty z pewnością to podciągniesz pod moje
                domniemane wybrzydzanie i czepliwość. OK, skoro cię to dowartościuje to nie mam
                z tym problemu, mi pasuje.

doceniam ludzi, którzy walczyli w imię swojej ojczyzny. wszystkich ludzi, którzy
                to robili. chwała im za to. a ty spójrz szerzej, nie tylko przez pryzmat Polski
                i jej obywateli, spójrz na cały świat. może wtedy trochę mnie zrozumiesz, w
                każdym razie mam taką nadzieję.
                • pineska_xd Re: ELEN ;/ 24.03.10, 20:28
                  wcześniej napisałaś :"...doświadczyłam tyle
                  nieprzyjemności ze strony Polaków" -sądzę że jeśli pojedziesz do USA to amerykanie
                  przyjmą cie z otwartymi ramionami...? onie nie lubią polaków tak jak my nie lubimy
                  chińczyków którzy przyjechali do polski zarabiać pienądze. i zapewniam cię że szybko
                  zrezygnujesz z pobytu w ameryce

nie,to mnie nie dowartościowuje ale po prostu uważam że twoja opinia o polsce i o
                  polakach jest niesprawiedliwa

• elen Re: ELEN ;/ 24.03.10, 22:16
                    możliwe, że masz rację. jednak jestem taka, że będę szukać aż znajdę. a że moim
                    pierwszym celem jest Anglia, a drugim Ameryka to już inna bajka. może moje
                    zdania i opinie odbiegają o realiów, ale cóż, lubię czasami idealizować. i
                    jestem zrażona do Polski, tego ukrywać nie będę, bo i nie ma po co. szacunek dla
                    tego kraju jednak mam.
                    tak, możliwe, że moja opinia jest niesprawiedliwa (?), pomimo to dziękuję ci
                    pinesko za ciekawą dyskusję^^
                    • pineska_xd Re: ELEN ;/ 25.03.10, 09:53
                      tak, też uważam że to była ciekawa dyskusja smile tongue_out
          • sandra6565 Re: ELEN ;/ 24.03.10, 19:26
            lubie amerykanów więc nie zażucisz mi że ich wyzywam ha!ha!ha! tongue_out
        • oliiviia Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 24.03.10, 15:58
          elen napisał(a):

> chcę się stąd wyprowadzić, a i owszem. nie będę obracać się tutaj w tym cudowny
          > m
          > państwie pełnym rdzennych i dumnych z sb Polaków. doświadczyłam tyle
          > nieprzyjemności ze strony Polaków, że nie mam ochoty tutaj siedzieć. obrzydza
          > mnie polska mentalność większości ludzi, nie chcę mieć z nią nic więcej do
          > czynienia.
          > jako że angielski jest moją miłością, najprawdopodobniej, gdy tylko będę mogła
          > wyjadę do USA albo do Anglii.
          >
          > zastanówcie się jacy wy jesteście. denerwuje was że ktoś napisał swoją opinię o
          > Polsce, a wyzywacie Amerykanów. to jest właśnie ta polska mentalność ludu, z
          > którą nie chcę mieć nic wspólnego.

No właśnie. Zgadzam się z Tobą w 100 %.
    • paulinusia4 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 19:47
      Jestem zadowolona z mojego kraju, w każdym razie w przyszłości i tak zamierzam
      wyjechać, nie mówię, że się przeprowadzić, a po prostu zwiedzać.
      • chewing.gum Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 19:53
        zgadzam się.amerykanie se myślą że są najlepsi<3 nie mówię że nie są alee nie
        krytykuje żadnego kraju.Polska is the best!
    • zakorkowana Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 19:48
      Masz 100% racje!
      Dzieciakii naoglądały się za dużo tych programów o usa i teraz im się w głowach
      poprzewracało i myślą jaki tam mają luksus i w ogóle! A jak by pojechali i
      zobaczyli jak tam jest naprawdę to od razu by do Polski wrócili!
      • zp.my Kliknijcie. 23.03.10, 20:00
        Poiwem wam że penie gdybysmy mieszkali w LA albo Ny narzekałybyśmy jaki tam jest hałas
        i ile ludzi tam jest. W kazdym kraju znajda się ludzie , którzy mówią ze ich ojczyna to za
        przeproszeniem gówno. Podziwiam tylko amerykanów za to jak oni kochaja swój kraj i ze nie
        wstydzą sie móić o miłości do ojczyny.
    • andz_98 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 19:54
      Może i polski styl to "gówno"aleja tak nie sadzę i mam takie same zdanie jak i ty
    • klaudi073 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 19:56
      zgadzam sie z tobą w 100%!
      ja uwazam ze Polska to świetny kraj...

zapraszamwink
      www.kotek.pl/forum/02,3001,109102752,109102752,GRA_uroda_gwiazd_.html
      • monisia_xd Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:02
        masz racje

nie wszystko złoto co się świeci'
      • azi1002 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:02
        Zgadzam się w 100%. Polska to piękny kraj, a ludzie myślą, że wszystko co jest po za nią
        jest lepsze. A prawda jest taka, że w serialach amerykańskich pokazana jest tylko ta lepsza
        strona ameryki, bo slumsach pod miastami nikt nie powie w telewizji.
    • jo. Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:00
      patriotką nie jestem, ale usa prostu nie lubię. nie podoba mi się ani prowadzona
      polityka, ani stosunek ludzi do innych narodowości. najkrócej - nic. ale uważam,
      że masz rację. dzieci myślą, że skoro miley jest z usa no to znaczy, że to jest
      naj. poza tym nie rozumiem czemu tak krytykują nasze państwo. bo co? bo nie
      jesteśmy stanami zjednoczonymi?
    • pauliska1212 . 23.03.10, 20:00
      nie uważam , że polska to od razu gówno, bo są gorsze, biedniejsze kraje.
      Jednak wolałabym mieszkać w USA ,
      dlaczego?
      jestem próżna , a tam jest po prostu lepiej .
      np. nastolatkowie mogą się rozwijać , a nie to co u nas.
      • diamond_girl12 Re: . 24.03.10, 10:59
        pauliska1212 napisał(a):

> np. nastolatkowie mogą się rozwijać , a nie to co u nas.

Że co? To żeś palnęła. Mogą się rozwijać? Sorry, ale tylko pod względem sławy, że łatwiej mogą stać się sławnymi, ale co z tego? Pod względem nauki to my jesteśmy na wyższym poziomie.
    • zmierzch4ever Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:03
      Polska to gówno!!!!!!
      • saphirka Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:08
        odezwała sie fanak zapatrzona w zmierzch ;/

Moim zdaniem to żzłosne pisać Polska to gówno, niestety niektórzy nie umieją
        docenic tego co mają... a szkoda, bo Polsak to piękny kraj, z długą historią ...
        • quelle Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:09
          a nie uwazasz ze Polska to wolny kraj i możemy pisac co chcemy ?
          • saphirka Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:10
            sory za błędy
          • jane_ Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:29
            mylicie pojęcia, 'wolny kraj, możemy pisać co chcemy', no okej, ale w granicach rozsądku. mi by było wstyd powiedzieć, że polska to cośtam niepozytywnego. powinien być jakiś paragraf za obrażanie ojczyzny, bo to się w głowie nie mieści. miejcie jakieś granice przyzwoitości. rozumiem - nie lubię polski, mocno uzasadnię, okej. ale 'polska to gówno'? dajcie spokój, bo to równoważnik zdania ułożony przez przedszkolaka. a chyba od was wymaga się czegoś więcej.

tak teraz myśle, że jak nawet nie wyjedziecie, to mam nadzieję, że wam się zdąży w głowach poukładać.
      • paulinusia4 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:10
        zmierzch4ever napisał(a):

> Polska to gówno!!!!!!

Ci, którzy walczyli za ten kraj, pewnie przewracają się w grobie.
      • monisia_xd Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:14
        zmierzch4ever napisał(a):

> Polska to gówno!!!!!!

Skoro piszesz ze Polska to gówno to pojedź np do Indii jednego z najbiedniejszych krajów
        gdzie idąc ulicą widzisz dziesiątki bezdomnych i głodujących ludzi, i zobaczymy czy nadal
        będziesz tak narzekać na Polskę
      • fanka96 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:14
        moge na polske najeżdzać, krytykować i gniojć ale jednak jestem tą polką i nie pozwole mieszać z błotem ją...każdy ma sobie małego patryjote...
    • stop_the_world Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:12
      to było . . .piękne . ! masz rację , a ja dla świętego spokoju nie
      komentowałam tego . ;d
      • sysiek4444 :( 23.03.10, 20:16
        Gdy przeczytałam , o tym że polska to gówno , to aż łzy mi poleciały i rycze do teraz.
        Przypomniałąm o swoim dziadku , który o dziwo uciekł z obozu , w czasie drógiej wojny i
        rok temu zginął.
        Za nic nie chciałabym mieszkać gdzie indziej niż w polsce , racja tam moją się nastolatkowie
        rozwijać .... ale co tam...
        kocham polskę i nigdy z niej nie wyjadę . ; ***
        • sysiek4444 Re: :( 23.03.10, 20:17
          lol.
          nie zginął tylko umarł.

x d
          • maadziaaa Re: :( 23.03.10, 20:34
            sysiek4444 napisał(a):

> lol.
            > nie zginął tylko umarł.
            >
            >
            > x d

Ej ty jesteś jakaś nie taka? Mama Cię nie kocha??? Daj sobie siana i się
            zamknij...xDD

Jeżeli w twoje rodzinie nic takiego się nie stało i jesteś tylko rozpieszczonym
            bachorem to masz problem
            • sysiek4444 Re: :( 23.03.10, 20:36
              lol.
              mwahahaha rożśmieszyłaś mnie....
    • robpattinson tak pisze bo tak czuje... 23.03.10, 20:13
      charlota zgadzam się z tobą.
      co prawda Ameryka jest piękna i w ogóle ale Polska również jest śliczna. a tu
      nie chodzi o to, że to "Biedny" kraj bo tak nie jest, ale o to, że to przede
      wszystkim NASZ kraj. Jesteśmy Polakami i to się liczy. Popatrzcie na niektórych
      ludzi z Ameryki (amerykanów), którzy przyjeżdżają do Polski i tu mieszkają. A to
      świadczy o tym, że nasz kraj jest piękny i dobrze się tu mieszkawink
    • jane_ Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:13
      brawa dla Ciebie.
      każdy głupi potrafi narzekać, ale jeśli wgryść się w szczegóły, okazuje się, że nie ma pojęcia, o czym mówi. i nie ma podstaw, żeby tak mówić.
      wydaje mi się, że jestem patriotką, chyba właśnie na przekór. a może dlatego, że jestem realistką. wiem jedno - kocham polskę. może nie na zabój, ale jest ładnym, miłym krajem, wychodząc z założenia, że nigdzie nie jest idealnie. umiem na wstępie najtrudniejszy język na świecie, swoją drogą piękny, mam najwyższy poziom nauczania - więc nie gadajcie, że 'w usa można się lepiej wykształcić', bo niekoniecznie tak musi być.
      niestety, mamy to do siebie, że narzekamy z reguły. a szkoda, że plusów dostrzec nie możemy. bo to krzywdzące.

i nie mam nic przeciwko - tak chcecie do juesej, to prosze bardzo. nikt was tu nie trzyma, a przynajmniej milej będzie.
      • spad_ Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 23:35
        Zacznijmy od tego, ze polowa kotkow ktore chca wyjechac do Stanow do nich nie
        wyjedzie. Wize do usa nie tak latwo zdobyc na krotki pobyt a co dopiero na stale.
        Mam niby obywatelswo polsko amerykanskie(czy jak sie to pisze) ale wychowalem
        sie w Polsce i tu mysle zostane.
        Co do tych dziewczyn zakochanych w USA. Znaja ten kraj tylko z filmow, seriali i
        czegos tam jeszcze. A w telewizji jest wszystko troche dopieszczone.
        L.A? Moim zdaniem lepszym miastem jest Gadansk. Wiekszosc kochajacych LA mysla,
        ze beda spotykaly celebrytow na kazdym kroku. Wiekszosc z nich tak sie maskuje i
        ukrywa, ze nawet ich nie poznacie.
        Nauczanie w stanach... Jednym z najbardziej poszukiwanych ludzi sa polscy
        studenci po politechnice.
        Nie jestem patriota, lecz porownujac polske do stanow wybralbym polske.
    • lorente Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:17
      Jak czytałam te komentarze było mi najzwyczajniej wstyd..
      Ludzie giną za ojczyznę a Ci mówią że " Polska to gówno"..
      Rozumiem, niech jadą. Co mnie to interesuje..
      Ale żeby swój kraj w którym się urodzili nazywać gównem?
      Ludzie, tu się urodziliście! To wasz dom!

Szczyt szczeniactwa i bezczelności... ; //
      Oczywiście, zgadzam się.
      Mądre słowa.

• softy_girl ... 23.03.10, 20:18
      Ludzie nigdy nie doceniają tego co mają . Ja uważam że Polska to piękny i fajny
      kraj , jednakże nasza Polityka nas dobija , nie robią nic żeby nasz kraj się
      jakoś rozwijał , chcą mieć wszystko dla siebie .
    • mini123 polska-USA 23.03.10, 20:18
      Polska co można o niej napisać wink
      Polska jest cool wink
      Ale i tak moim marzeniem jest wyjechać do USA ... =)
      USA rządzi wink
      zgadzam się w 90%big_grin
    • weleka Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:24
      Gratuluję i dziękuję za to że to napisałaśsmile Bo choć byłam naprawdę przerażona tym co
      niektórzy tam pisali, nie byłam na tyle pomyslowa że by założyć taki wąteksmile Podziwiam Cięsmile
      Pozdrawiam Wszystkichsmile
    • yzz. Masz rację! 23.03.10, 20:24
      Ludzie są spragnieni nowości, więc Polska wydaje im się nudna, bo ją znają, a
      przynajmniej tak myślą. Prawda jest taka, że dzisiaj połowa populacji nie zna
      historii własnego kraju i to jest aż przykre. Poza tym niektórych zniechęca
      polski rząd. Może mają w tym trochę racji, ale nie po to ludzie poświęcali się i
      walczyli dla ojczyzny żebyśmy teraz tak ją traktowali.

PS
      Bardzo dobry wątek ; )
      • kasiekk2 Re: Masz rację! 23.03.10, 20:31
        Zgadzam sie z tobą w 100 % .
        I serce mnie boli gdy widze ze taka gówniara za przeproszeniem pisze ,że ,,Polska to
        gówo". Niektórzy nie potrafią docenić tego co mają .
        Tyle ludzi walczyło aby ten kraj w ogóle istniał .
        Gdyby nie oni mieszkali bysmy w rosji , niemczech czu gdzie tam jeszcze .
        Połowa dziewczyn , a raczej takich małych dziewczynek nie lubi Polski bo nie ma tu Majli
        czy Selenki . Nie cierpie takiego czegoś .
        Polska jest biedniejsza od Ameryki , ale kto wie , moze za 50 lat dorównamy im .
    • dychaa Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:25
      zgadzam się :
      BO TO PRZECIEŻ JEST NASZ DOM ...
    • heyyeah Inna sprawa… 23.03.10, 20:28
      ok, Polska Polską, a teraz pomyślcie, co ja, pół Albanka, muszę przeżywać, jak słyszę na
      każdym kroku (w TV, radiu, nawet jakiś babsztylnik napisał o tym książkę) jakie to
      Kosowo (stamtąd jest mój) jest zacofane, że nonsensopedia ma rację Albania nie
      istnieje, że po co w ogóle są te dwa kraje.
      Największą głupotą jaką słyszałam, jest to, że Albańczycy zabili Serbów.
      WTF?! To jest nieprawda, już nawet opuszczając kwestię, że ci powyżej
      (SERBOWIE) zabili mi w Kosowie połowę rodziny… To po prostu kłamstwo!

W Albańskiej kulturze jest coś… niesamowitego, pięknego. Tam wszyscy, już od małego
      mają wpajane podstawowe wartości, a historie o walkach przodków są przekazywane
      przez dziadków już takim na przykład czterolatkom, wiadomo, że jeszcze nie zrozumieją,
      ale będą wiedzieć.
      W Kosowie i w Albanii ludzie przeżyli naprawdę dużo i jako naród (jedna narodowość,
      dwa pełnoprawne kraje) czują jedność, są gotowi stawić czoło innym.
      Tam nie ma czegoś takiego jak tu. Wszyscy obywatele Kosowa, kochają Kosowo, wszyscy
      obywatele Albanii- Albanię. W naszym kraju nie istnieje wśród większości młodzieży
      pojęcie jak patriotyzm, przynajmniej w mojej cholernej szkole.

Jeśli i my to zrozumiemy, to nie będzie problemu wink

• kaniaklimek12 Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:32
      masz racje !!
      ale co my mozemy poradzic na to jak rzadza Ci nasi politycy... to oni nas okradaja i
      wmawiaja ludziom ze nas na nic nie stac.. pchamy sie w jakos wojne ktora wiele to
      kosztuje podatnikow zamiast zajac sie naprawde chorymi dziecmi. Zule dostaja kase a na
      sluzbe zdrowia, edukacje ich nie stac. Do Polski przylatuje 1/4 bocianow na calym swiecie
      dlaczego z tego nie korzystamy dlaczego nie zaloza jakiegos osrodka w ktorym mogly by
      byc chronione.
      • roxanne my rządzimy krajem 23.03.10, 21:10
        Mam wrażenie że w Polsce istnieją trzy stany

Stan I - Prezydent i jego Brat Bliźniak który tak naprawdę wydaje mu polecenia
        Stan II - Rząd
        Stan III - obywatele czyli my - mamy najmniej władzy a najwięcej
        płacimy! To nasz kraj i mam nadzieję że już w tym roku władza dostanie się w
        dobre ręce i nie będzie wiochy za granicą bo my w sobie też coś mamy!

Tylu uczonych choćby Maria Skłodowska,

Tylu pisarzy jak Henryk Sienkiewicz, Adam Mickiewicz czy Słowacki

Tylu bohaterów narodowych takich jak Dąbrowski, Piłsudski czy też
        Kościuszko który walczył o niepodległość USA

• the_best Re: my rządzimy krajem 23.03.10, 23:20
          tak my, ale tak już niestety jest że w dążeniu do spełnienia marzeń gubimy sens,
          tracimy ideały.
          najpierw staramy robić wszystko 'by żyło się lepiej'
          a potem gdy już możemy coś zrobić,
          zapominamy po co tu jesteśmy
          i zagarniamy wszystko dla siebie,

niewielu ludzi nie zatraca się w tym wszystkim,
          ale mam nadzieję, że przynajmniej niektórym się uda ; )

• leanne Re: my rządzimy krajem 24.03.10, 11:34
          No włąśnie akurat, moja droga, społeczeństwo ma najwięcej władzy, bo u nas
          jest demokracja.

Tylu wybitnych (...) To dobrze by było nazwiska poprawnie napisac. wink
    • wolfgirl Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:35
      Ja Was, Ludzie, nie rozumiem - mówicie o nietolerancji, a sami wyzywacie Amerykanów!!!
      Trochę mija się z celemuncertain
      Wg mnie Polska może nie jest rajem, z pewnością gdzieś mogłoby Nam być lepiej (np. w
      USA), ale pomyślcie jak wyglądałoby Wasze życie jakbyście urodzili się np. w Afganistanie
      albo w Etiopi, można bez końca wymieniać miejsca gdzie mielibyście gorzej niż tutaj.
    • monikajb KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 20:37
      Moim marzeniem też jest wyjechać do USA, ale nie pozwolę żeby ktoś mówił o
      Polsce gówno! Cieszmy się, że nie ma wojen, dużej biedy. Doceńmy zalety
      Polski, a nie mieszajmy jej z błotem. Nie za to kilkadziesiąt/setki lat temu
      nasi przodkowie walczyli i umierali!
    • czarna_kredka hah hah aha haaha !!! 23.03.10, 20:51
      a ten ktoś kto powiedział że 'Polska to gówno'
      mamy rozumieć że sam też się uważa za gówno,bravo !!!!
      ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha !!!

no sorry,ale jak myślisz że się urodziłeś w gównie
      to zapierdalaj do norki turlać gówienko
      bo rodzinka głodna !!!

ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha !!!

widzę że masz wysoką samoocenę skoro uważasz
      że mieszkasz w gównie robaczku !

pozdrowienia dla gówna które to napisło
      ha ha ha !

xDD

• roxanne Ameryka ideałem? 23.03.10, 20:54
      To jakiś żart tam się szerzy analfabetyzm na skale wręcz masową. Obejrzyjcie sobie również
      film "Precious" (czy jak to się pisze; dostał chyba nawet oscara) który opowiada o realiach
      USA.

Mój pradziadek również zginął za ojczyznę - jako jeden z oficerów został zamordowany w
      Katyniu. Za to wuj należał do Armii Krajowej.

Oczywiście nie ukrywam się z planami wyjazdu w przyszłości ale wiąże się to z tym że w
      Polsce się przygotowuję do tego by wyruszyć w świat i znaleźć swoje miejsce w nim smile

Pewnie mi się jeszcze zmieni z dziesięć razy ale tak naprawdę jedyne co psuje Polskę to jej
      najgorsi nieszanujący jej obywatele i myślę że to główny powód nielubienia Polski!
    • the_best Re: KOTKU, PROSZĘ, wejdź tu.... 23.03.10, 23:07
      Stany Zjednoczone nie są od nas gorsze,
      wręcz przeciwnie,
      ludziom zyje się tam lepiej,
      panuje lepsze prawo, większość się do niego stosuje,
      zacznijmy nawet od spraw które was dotyczą
      np. ubrań .tam ciuchy są znacznie tańsze, mają wiele, wiele lepszą jakość niż te tutaj.
      przeciętny Polak zarabia 2000 zł, a przeciętny Amerykanin 2000 dolarów, jest różnica co ?
      tutaj iphona nawet nie można kupić bez abonamentu,
      żeby go mieć muszę w sumie wydać ponad 3 tyś zł.
      tam wydałabym na niego połowę mniej.
      czy to takie fajne w naszym kraju ?

wiecie jak funkcjonuje nasz nfz ?
      na specjalistę czeka się miesiącami,
      ja chodzę tylko do prywatnych lekarzy,
      ale co mają zrobić ludzie którzy bez operacji umrą
      nie mają pieniędzy na prywatnego lekarza
      a państwo umywa ręce bo nie ma funduszu ?
      który poświęca na swoje premie, limuzyny,
      ogromne pensje dla posłów i senatorów !

a co z samymi obywatelami,
      Polacy są podli, zawistni,
      zrobią wszystko aby podciąć komuś skrzydła,
      skoro sami nie mają inni też nie będą mieli

kocham Polskę jako mój dom,
      za piękne tereny,
      za moich przodków którzy kochali ją tak jak ja teraz,
      ale nienawidzę Polskiej młodzieży, naszego rządu,
      prawa, szkolnictwa i wieli innych spraw przez które żyje się tu tak okropnie!sciana

• jane_ @the_best 24.03.10, 07:35
        a wiesz, że w ameryce nie każdy ma ubezpieczenie zdrowotne, że dopiero bodajże wczoraj przegłosowano tam reformę systemu zdrowia? my w porównaniu z nimi w tej sprawie to luksus. więc wymieniasz coś na obronę usa, o czym sama nie masz pojęcia.
        i tak to zwykle wygląda, lubi się coś, czego się nie zna do końca. wasze usa to majak (lol), to nie jest życie bohaterów gossip girl czy hsm, oni też mają problemy z rządem, a wy się na polskim wyżywacie, swoją drogą:

to przecież wasi rodzice, dziadkowie idą na wybory, tak?
        to oni wybrali tych, których teraz oskarżacie o 'nicnierobienie'.
        słodko, c nie? <3.

miłego dnia.
        • the_best Re: @jane 24.03.10, 10:17
          ale jednak ustawa została wprowadzona,
          w Polsce minie jeszcze wieele lat zanim coś się w tej sprawie zmieni!
          i właśnie dlatego o tym wspomniałam.

wiem że w Usa nie żyje się idealnie,
          że każde państwo ma własne problemy,
          ale w Polsce robi się tak niewiele by naprawić ten kraj,
          tak jakby nikomu na tym nie zależało,

kocham Polskę i nigdy się z niej nie wyprowadzę,
          to mój dom,
          ale nie przekonasz mnie że w USA żyje się gorzej,
          a u nas jest luksus.sciana
          • yourbadream Re: @the_best 24.03.10, 13:56
            O łał. Została wprowadzona. Przez długie lata USA borykało się ze służbą
            zdrowia. Ktoś bez ubezpieczenia zdrowotnego sam musiał za siebie płacić. My tego
            nie robimy, po prostu stoimy w kolejkach.

Nie jestem ani pro-Polska, ani pro-Amerykańska.
            Patriotką też nie jestem.
            Uważam, że każdy jest obywatelem świata, a nie danego kraju. W końcu cały świat
            należy do ludzi, inni się urodzili tu, inni tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka