Dodaj do ulubionych

Backmasking

18.12.10, 15:21
Backmasking (ang. tylne, wsteczne maskowanie) to wykorzystywana głównie w muzyce metoda ukrywania wiadomości, możliwej do odczytania tylko przy wstecznym przesłuchaniu utworu (tekstu).

W muzyce backmasking został spopularyzowany przez zespół The Beatles, który użył tej techniki w albumie Revolver, nagrywając wokal i instrumenty od tyłu[1]

Spotkaliscie sie juz z backmaskingem? Dla mnie to ciekawe zjawisko, ktore mozna poddac glebszej analizie.

Przyklady:
*Jeśli odsłucha się od tyłu wypowiedź Neila Armstronga: "That;s one small step for [a] man, one giant leap for mankind" (To jeden mały krok dla człowieka, wielki skok dla ludzkości), można usłyszeć wiadomość: "Man will space walk" (Człowiek będzie chodził w kosmosie)

*Jeśli odtworzy się od tyłu dziennikarskie komentarze podczas relacji na żywo z zabójczego zamachu na prezydenta Johna F. Kennedy'ego, można rozpoznać słowa: "He's shot bad! Hold it! Try and look up!" (Mocno oberwał! Trzymaj! Spójrz w górę!)

*Podczas wywiadu Patsy Ramsey mówi o tym, że na Ziemi są tylko dwie osoby, które wiedzą kto zabił jej córkę: zabójca i osoba, której powierzył on ten sekret. Przy odtwarzaniu tej rozmowy wstecz, słychać jak Patsy mówi: "I'm that person" (Ja jestem tą osobą)

*Piosenka Kaliber44 - Plus i Minus

Co sadzicie? Znacie jeszcze jakies przyklady backmaskingu?
Obserwuj wątek
    • mejbelajn. Re: Backmasking 18.12.10, 15:26
      jeśli chodzi o piosenkę plus i minus to słyszałam.
      backmasking jest na pewno też w piosence Eminema, gdy śpiewa: "my name is..", od tyłu słychać "that's Eminem".

to na pewno ciekawe, ale w niektórych piosenkach/wypowiedziach ze wskazaniem na to pierwsze ludzie na siłę doszukują się ukrytego znaczenia.
    • norrmalna Odswiezam 18.12.10, 15:37
      • norrmalna , 18.12.10, 23:06
    • nora. Re: Backmasking 19.12.10, 12:44
      plus i minus słyszałam. nie wiem, czy to było zamierzone, ale jeśli tak, to Magik był naprawdę genialny. ale to mógł być tylko przypadek. sama nie wiem .
      a w piosence 2Paca też było chyba 'I'm alive' czy coś takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka