Gość: gabsonn IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.09, 18:09 myślę, że większość z was ma problem z wąsami i zbędnym owłosieniem na twarzy. jak to sobie depilować? zwykłą golarką czy woskiem? i czy wgl warto? z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kassie Re: owłosienie na twarzy 31.05.09, 18:53 ja na szczęście nie mam ale też nie radzę ci tego golić albo depilować bo potem będzie jeszcze bardziej odrastało i będzie bardziej widoczne Odpowiedz Link Zgłoś
mika Re: owłosienie na twarzy 01.06.09, 09:13 popieram, lepiej nie ruszać, chyba że metodą laserową (która niestety jest bardzo kosztowna a i skuteczna dopiero po którymś razie ) Włosy depilowane odrastają mocniejsze i ciemniejsze, tak wiec lepiej ostrożnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aster Re: owłosienie na twarzy IP: *.agora.pl 02.06.09, 11:14 To absolutna nieprawda, jakoby DEPILOWANE włosy odrastały mocniejsze. To twierdzenie jest natomiast prawdziwe w przypadku GOLENIA, czego nie wolno robić na twarzy (chyba, że jest się mężczyzną). Wąsik można depilować woskiem, najlepiej u kosmetyczki albo pęsetą w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 11:23 ja używam wosku. można kupc specjalne plasterki do twarzy - mam takie z Joanny. czasem też pensetą. a teraz staram się je wybielic woda utlenioną i wydaje mi się, że sa mniej widoczne... wiem, że można rózwniez znaleźc specjalne preparaty wybielające, choc większośc z nich jest na bazie wody utlenionej. radzę również uważac, czy nie ma się uczylenia na nadtlenek wodoru ( czyli wodę utlenioną) bo może wywołac bardzo nie przyjamnie pobrażnienia ust i jamy ustnej... wiem z doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: owłosienie na twarzy IP: 193.91.7.* 08.06.09, 10:07 sama mam owłosienie na twarzy na brodzie i wąsik (przez hormony i jeśli ktoś twierdzi że to geny to w 99% przypadków się myli i jest to nierównowaga hormonalna i najlpiej udać się do endokrynologa) i depilacja woskiem u kosmetyczki jest najlpsza i włosy bynajmniej nie są po tym mocniejsze a po jakimś czasie nawet słabsze. ja chodze do kosmetyczki regularnie a na codzien pojedyńcze włosy usuwam pensetą i to się sprawdza od pięciu lat. jak odłoże troche więcej kasy to pójde na depilacje laserową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: owłosienie na twarzy IP: *.ghnet.pl 02.06.09, 12:32 nie opłaca się depilować, bo odrastają jeszcze gorsze.. ja osobiście używam rozjaśniacza do włosów Sally Hansen - działa dość dobrze, efekt dopóki nie urosną nowe włoski. kosztuje około 30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: owłosienie na twarzy IP: 81.219.10.* 02.06.09, 14:23 co za bzdura. Kto ci to powiedział? Po depilacji włoski odrastają słabsze, chociaż widać to dopiero po kilku użyciach. Jak można nie odróżniać depilacji od golenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: owłosienie na twarzy IP: *.ghnet.pl 02.06.09, 18:12 hmm, wiem z doswiadczenia? moze tobie nie odrastaja, ale u mnie po wyrywaniu wloskow pojawiaja sie dokladnie w tych samych miejscach i sa ciemniejsze od poprzednich. i tak, wygladaja tak samo jak po wielokrotnym goleniu...i tak, odrozniam jedno od drugiego -_-' Odpowiedz Link Zgłoś
kocurra Wosk, czy golenie, co za różnica??? 04.06.09, 15:23 Ja miałam depilowane brwi woskiem i co? I tak włoski odrosły. Doprawdy nie widzę różnicy, czy przewagi depilacji golarką a woskiem. Włoski i tak odrastają. Pewnie lepiej gdybyś udała się do profesjonalnej kosmetyczki na usuwanie laserem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kromisia do kocurra IP: 91.86.10.* 26.01.10, 23:50 przepraszam innych za wcinanie sie w watek, ale zwracam sie do uzytkowniczki KOCURRA, O NATYCHMIASTOWE USUNIECIE M O J E G O ZDJECIA Z JEJ PROFILU. nIGDZIE NIE WYRAZALAM ZGODY NA PRZETWARZANIE M O I C H ZDJEC, A TYM BARDZIEJ UMIESZCZANIU ICH NA PROFILACH "LULA","WIDELEC" ITP; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniula Re: owłosienie na twarzy IP: *.chello.pl 02.06.09, 15:54 Depilacja: Depilator nie jest dobrym wyjściem, dokładniejsza byłaby penseta. Najlepsze efekty daje wosk - a jeśli ktoś twierdzi, że po wydepilowaniu (usunięciu włosków wraz z cebulkami) włosy wyrosną mocniejsze informuję, że regularnie przeprowadzany zabieg osłabia cebulki włosowe - włosy wyrastają słabsze, żadsze itp. Aby skutecznie pozbyć się włosków z twarzy, przy okazji henny i regulacji brwi poproś kosmetyczkę o depilację. W warunkach domowych polecam plastry z woskiem na zimno, lub rozjaśnianie włosów preparatem Sally Hansen. Jednakże preparat rozjaśniający, stosowany zgodnie z zaleceniem producenta nie usunie włosków, rozjaśni je jednak i będą znacznie mniej widoczne. Z własnego doświadczenia jednak polecam wosk na ciepło u kosmetyczki - najdokładniej i efekty utrzymują się najdłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 17:42 Po depilacji woskiem włoski odrastają słabsze i rzadsze (nie wszystkie). Tak jest zresztą z włoskami na całym ciele. Żałuje, że tak długo z tym czekałam bo można to było załatwić już dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gema Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 18:17 Najlepsze są kremy wybielające. Przeczytałam o tym na jakimś forum i dostałam w prezencie od siostry. Włoski są jaśniejsze, skóra jest podrażniona i trochę piecze przez krótki czas, dlatego najlepiej wykonywać zabieg wieczorem. Co jakiś czas należy powtarzać, bo włoski odzyskują naturalny kolor, ale ja robię to raz na dwa miesiące i wystarcza. Naprawdę mało czasu pochłania (15 min góra)! Polecam krem 'Creme Hair Bleach' kupiony w douglasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: messa Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 21:01 Kurcze, dziewczyny wstrzymajcie się z komentarzami, jeśli nie wiecie, bo można się załamać. Golenie włosków na twarzy się nie opłaca - bo trzeba to robić zbyt często, poza tym golona skóra ulega przesuszeniu. Włoski po goleniu (nie ważne na jakiej części ciała) nie odrastają grubsze, tylko pod innym kątem - stąd wydaje się nam, że są grubsze, ciemniejsze, itd. Depilacji za pomocą depilatora też nie polecam, szczególnie do twarzy, bo depilator nie usuwa włosków z cebulką. Włosy odrastają 7-14 dni (zależy od typu owłosienia, osobniczych cech, itp.) od zabiegu i dopiero po co najmniej 3 zabiegach widać, że są jaśniejsze. Depilacja woskiem/pastą cukrową jest w przypadku "wąsika" najskuteczniejsza - najlepiej robić to u kosmetyczki, zabieg nie jest bardzo drogi. Depilacja woskiem/pastą cukrową usuwa włoski wraz z cebulkami, przy czym dodatkowo pasta cukrowa daje efekt nawilżenia skóry, włoski z każdym zabiegiem są coraz cieńsze i słabsze. Nie polecam używania wosków firmy Joanna lub Vitt, bo wosk w nich używany jest kiepskiej jakości. Depilacja laserem - zabieg jest drogi, teoretycznie bezbolesny (ale to też zależy od typu naszej cery), pozostawia lekki czerwony ślad przez kilka godzin. Laserówkę trzeba powtórzyć kilkakrotnie, gdyż laser działa tylko na włosy o pewnej długości, inne zostawia w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddie Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 21:37 jak dla mnie lepszy od pęsety jest wosk bo zajmuje mniej czasu ;pp i mnie to az tak bardzo nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: likaa Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 22:01 Radzę ci iść do kosmetyczki na wosk.raz na jakiś czas, zrobi to dobrze i będziesz mieć spokój. nie probuj sama w domu. Ja osobiście chodzę na zabiegi laserowe,, niestety bardzo dużo kosztują. Obecnie już po serii wielu zabiegów płacę 125 zł na dwa miesiące, wcześniej płaciłam ponad 400 zł. Trzeba wybrać dobry gabinet. W Łodzi zabiegi są dość tanie. Jeśli jesteś zainteresowana podam Ci adres. Wiele zależy od genów,, niektórym włosy będą odrastać wolniej i słabsze niektórym grubsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: likaa Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 22:09 Do messa: Skąd wiesz ze zabieg laserem jest bezbolesny? Nie ma co sie oszukiwać, bardzo boli ale warto żeby byc piekną da się wytrzymać. Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej o laserze to pytać. Odpowiem na pytania. Zaczynam studia kosmetologiczne i wiem co nie co o zabiegach no i sama je stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: messa Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 09:40 Wiem stąd, że byłam na serii (a dokładnie trzech) takich zabiegów i jakoś żadnego dyskomfortu nie odczuwałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SG Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 04:59 Dziewczyny co wy gadacie, jaki laser? To zbyt droga metoda. Śmiać mi się z was chce. Najprostsza, najtańsza metoda jaką znam- woda utleniona. Nasącz wacik wodą utlenioną i przemywaj nim twarz (codziennie). Mi to bardzo skutkuje, włoski robią się jaśniutkie, niewidoczne i staja się słabsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: owłosienie na twarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 08:53 zgadzam sie, woda utleniona i troche cierpliwości, albo... penseta, ale uwaga: tylko te najgrubsze najbardziej widzoczne włoski. Przezedzisz je i stana sie mniej widoczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żan Re: owłosienie na twarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 15:28 najlepiej usuwać laserem.. pozbywsz sie wloskow na dluzszy czas i odrastaja coraz slabsze i jasniejsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: likaa Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 10:42 Zanim podejmniecie sie zabiegów w domu, najpierw warto zrobic badania, skąd one sie wzięły. Czy jest to zbyt wysoki poziom hormonów, czy taka już jest natura. Ja osobiście nie wyrywam bo pojawia się ich więcej! Badania mam OK... jedynie laser mi pozostaje. Dla mnie każda metoda a tym bardziej wyrywania jest kiepska odpada wosk, penseta i woda utleniona.) Dziewczyny... róbcie badania. To lekarz wam doradzi co z tym robić. Do messa: a jakim laserem miałaś wykonywany zabieg? jaki typ? z jaka częstotliwością? laser wypala włosy, boli bardzo, założona jest końcówka chłodząca ale mało skuteczna. Światło lasera jest pochłaniane przez barwnik skóry i włosów - melaninę, która zamienia je w ciepło i niszczy trwale cebulkę włosa. Zabieg jednak trzeba powtórzyć trzy, cztery, nawet siedem razy. Nasze włosy mają trzy fazy wzrostu: aktywną, kiedy rosną, obumierania - trzymają się jeszcze, ale już nie rosną, i spoczynku, kiedy mieszek jest pusty. Jeśli cebulka znajduje się w fazie spoczynku, trzeba będzie, niestety, zabieg powtórzyć, gdy włos odrośnie. I tak kilka razy, aż do skutku. Lekarz zapyta, jakie bierzesz leki, jaka jest twoja wytrzymałość na ból, upewni się, czego oczekujesz i ewentualnie oceni, co da się zrobić. Możliwe, że wykona test na małej powierzchni skóry, który pozwoli sprawdzić, jakie dawki światła będą skuteczne. Niewykluczone, że odradzi depilację, jeśli np. włosy masz zbyt jasne, a skórę ciemną. Gdy uzna, że bezpiecznie możesz poddać się zabiegowi od razu, wykona go na pierwszej wizycie. Przed zabiegiem laserowym skóra musi być czysta i sucha, bez żadnych perfum, balsamu. Laser BOLI ZALEŻNIE OD STOSOWANEGO UŻĄDZENIA, depilowanego miejsca i indywidualnej wrażliwości. Możesz odczuwać pieczenie. Ból znieczulisz kremem emla. Nasmaruj się nim na godzinę przed zabiegiem i nałóż na niego folię spożywczą. Po tej depilacji nie wolno się opalać przez miesiąc - grożą trudne do wyleczenia przebarwienia. Nie planuj jej więc przed urlopem. Pamiętaj o kremie z filtrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molca Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 11:00 Oczywiście najskuteczniejszy jest laser. Sama jestem po 4 zabiegach usunięcia wąsika i włosków na brodzie. Warto poświęcić kilka groszy więcej i mieć święty spokój na zawsze. I nie boli, naprawdę idzie to wytrzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lil Re: owłosienie na twarzy IP: 88.220.155.* 10.06.09, 15:27 A co do wosku - wykonuję zabieg w domu, włosy usuwają się bardzo dobrze, jest tylko jeden problem. Strasznie to boli i skóra długo pozostaje podrażniona, czerwona, czasami bałam się że popękają mi naczynka. Później jest jeszcze gorzej bo w depilowanych miejscach pojawiają się krostki i mam tylko dodatkowy problem ;/ Przez kolejny tydzień nie mogę nigdzie się ruszyć bez podkładu i korektora. Jak nie urok to........ ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: owłosienie na twarzy IP: *.visual-comp.pl 10.06.09, 16:32 na szczęście minie ten problem nie dotycz ale jak czytam niektóre wypowiedzi to mi się słabo robi w takim przypadku depilacja jest jak najbardziej wskazana!! w dodatku mitem jest że włoski odrastają grubsze zwłaszcza jeśli usuwane są razem z korzeniem (jak w przypadku depilacji woskiem czy pęsetą) i taki właśnie rodzaj depilacji uważam za najlepszy.Jeśli masz skórę wrażliwą lub naczynkową to lepiej zrezygnuj z wosku.Golić włosków bym nie próbowała bo to po pewnym czasie może stać się uciążliwe... najlepiej wybierz się do kosmetyczki...ona najlepiej doradzi Ci co zrobić z tym problemem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 16:09 tylko nie golenie!;o w zadnym razie tak nie rob, wzmocnisz tylko te wloski. mozna robic woskiem albo utlenic, z kolei ja robie tak, ze po prostu malutkimi nizyczkami kosmatycznymi przycinam je jak najkrocej i nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati Re: owłosienie na twarzy IP: 109.243.237.* 25.02.10, 14:04 aby nie golenie bo to jest straszne.potem bedziesz musiala robic to codziennie.jestem za woskiem i depilacja leserowa.wosk jest tani i dostepny w kazdej drogeriia jak sie ma troche funduszy to warto zainwestowac w laser.polecam salon zaosatn motylem pani która tam pracuje nie pamietam imienia jest bardzo delikatna i fachowo wszystko wyjasni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tula Re: owłosienie na twarzy IP: *.ssnet.pl 19.06.09, 18:26 Ja mam jasne włosy, ale jest ich dużo. Niby nie widać, ale jestem perfekcjonistką i jak stanę pod światło to widać. Chciałabym coś z tym zrobić. Próbowałam kremów do depilacji. Pomagają, ale włosy szybko odrastają. Takie same. Myślicie, ze powinnam zastosować wosk? A może pastę cukrową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: likaa Re: owłosienie na twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 23:34 do tula: Według mnie najpierw mogłabyś wypróbować depilację cukrową. Podobno jest to przyjemniejsza metoda a efekt jak po wosku, Zabieg mniej bolesny. Pasta wydajniejsza. według mnie to dobry pomysł Jeśli nie spełni Twoich oczekiwać wtedy dopiero wybierz wosk Odpowiedz Link Zgłoś
kasia3000 Re: owłosienie na twarzy 09.04.10, 10:47 Owłosienia na twarzy nie powinno się pod żadnym pozorem usuwać za pomocą maszynki lub brzytwy. Najlepsze będą specjalne kremy do tego przeznaczone, na przykład taki www.e-lek.pl/105169,bio-xet-krem-do-twarzy,100455.html Nie podrażnisz skóry i będziesz mieć pewność,ze problem zniknie na dłużej. Naprawdę warto spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniurka a laser? IP: 188.33.126.* 09.04.10, 12:59 miałam spory problem z tym, o czym mowa w temacie... nie tylko wąsik, ale i włoski na brodzie - od dzieciństwa było to moje straszne przekleństwo, przeżyłam szykany i poczucie totalnej nieatrakcyjności. używałam kremów, na brodzie pensety i w sumie dopiero jakiś rok temu zdałam sobie sprawę, że przecież można to zrobić laserem. długo szukałam miejsca, w końcu poszłam do spa ce ce (Warszawa), bo mieli najsilniejszy laser. i powiem tak - jestem teraz szczęśliwą kobietą. dużo bardziej pewną siebie, bardziej zadowoloną ze świata. naprawdę niewiele trzeba jak się okazuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: a laser? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 14:17 Laser jest świetny niestety dość drogi tym dziewczyną, które nie stać na laser polecam wosk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniurka Re: a laser? IP: 109.243.191.* 12.04.10, 13:41 wiesz co jak to sobie tak przeliczyć te wszystkie zabiegi, to i tak laser się opłaca, bo już do końca życia nie trzeba nic z tym robić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: a laser? IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.10, 18:08 wiesz co potwierdzam!!!!! ja też miałam wąsik i co 2 tygodnie chodziłam na wąsik woskiem. Byl coraz słabszy mniej obfity ale co z tego 20 zł za każdym razem!!!! za IPL w salonie www.zostanmotylem.pl zapłaciłam 120zł i po 2 razach mam spokój!!!! nie byłam już 6 tygodni!!!! PRZELICZ CO JEST TAŃSZE!!!! nie ma co liczyć IPL!!!!!sprawa jest oczywista!!!! teraz chodze na bikini!!!! w końcu lato tuz tuż Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_f Re: owłosienie na twarzy 03.05.10, 15:15 Jesli już usuwać to lepiej woskiem, bo jak będziesz to robić golarką to niestety szybciej będą odrastać, no i zrobia się gęstsze i mocniejsze Odpowiedz Link Zgłoś