Dodaj do ulubionych

życie pod Luxem

27.09.05, 08:29
Jak mieszka się w takich miejscowościach jak Moutfort, Schuttrange, Lintgen,
Lorentzweiler, Steinsel, Bridel? Jakieś specjalne plusy lub minusy? Jak
wygląda z dojazdem na Kirchberg (korki?). Np. czy objazd proponowany przez
Mawiego z Walferdange dotyczy też Bridel? Napiszcie cokolwiek wyda się Wam
przydatne dla poszukującego lokum w tych miejscowościach. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • tomi_22 szymbi, szymbo ;) 27.09.05, 09:46
      Daje takie same plusy jak w kazdym innym kraju, miejscu. Jednak, jak mieszkasz
      w Lux-Ville to jest cicho, jak mieszkasz pod Luxem to jest super cicho i masz
      pelna sielanke - krowki, baranki, owieczki... erc... :)

Dojazd bedziesz musial sobie sam opracowac, kazdy ma swoje drogi i nie kazdemu
      one moga pasowac.

Kroki. Tych oprocz autostrad z Francji/Belgii rano i wieczorem nie ma. Na noc w
      Luxie jest jakies 100tys osob, w dzien jest ich 500 tys. Te 100 tys to mniej
      niz Jezyce lub Grundwald w Poznaniu... wiec co sie martwisz???

Poza tym jest takie powiedzenie: Ile czasu zajmuje Ci dojazd do pracy.
      Odpowiedz, to zalezy, bez korka 15 minut, w korku 18...

Mi sie osobiscie podoba okolica Bridel, ale ostatnio znalazlem jeszcze
      fajniejsza.

Rada. Przyjedz, przejedz sie. Jak chcesz to chetnie sie przejade z toba, bo sam
      sie rozgladam za roznymi opcjami i okolicami i wybierz ta, ktora Ci najbardziej
      pasuje.

Naprawde.
      • szymbi tomi, tomo ;) 27.09.05, 10:18
        Wiem wiem, że już Cię powoli męczą moje szczegółowe pytania. Wierz mi, to już
        niedługo. W niedzielę przybywam. Moje pytania wynikają też z tego, że będę miał
        stosunkowo niewiele czasu na znalezienie odpowiedniego lokum. Czym więcej będę
        wiedział przed przyjazdem, tym większa szansa na sukces.

Pewnie, że się tam wszędzie przejadę. Ale lepiej jechać wiedząc jak najwięcej o
        miejscu, które się ogląda. Ja wiem już pewnie sporo. W necie znalazłem mapy,
        zdjęcia lotnicze, nawet na nich odnalazłem kilka lokalizacji, którymi jestem
        zainteresowany. Ale to wszystko mało, jeśli przeoczę jakąś informację z gatunku
        "insider information", która będzie kluczowa dla jakości życia. No nie wiem,
        jakaś śmierdząca oczyszczalnia ścieków (są takie w ogóle?), bucząca w nocy
        fabryka, lokalne korki czy cokolwiek podobnego.
        • tomi_22 Re: tomi, tomo ;) 27.09.05, 10:24
          Nooo, fabryk tu nie ma :)

Sciagnij sobie google - earth. Bedziesz mial zdjecia satelitarne, tak dokladne
          ze wiadc jaki kolor ubran maja ludzie na ulicach :)

Poza tym to miesiac to nie jest tak zle. ty szukasz segmentu lub duzego
          mieszkania, a takich jest sporo :)

I nie denerwuje sie wcale :)
      • ma_wi99 A mnie sie wydawalo, ze ty juz cos znalazles... 27.09.05, 10:30
        Tak jakos pisales o tych zdjeciach lotniczych poprzednio...

Co do smierdzacych oczyszczalni, to wiele mi nie wiadomo. Pomijajac ogolny smrod
        (czy raczej zapaszek) unoszacy sie na wiejskimi zagrodami (nawet w Bereldange,
        ktore jest przeciez satelita Lux-Ville!) i zwiazana z zamilowaniem miejscowego
        ludu do hodowli trzody chlewnej i bydla, niezwykla iloscia much na wsiach, a co
        za tym idzie, olbrzymia populacja pajakow, wiecej niedogodnosci nie spotkalem.

Jedyne smierdzace miejsce jakie znam w Luxie to ugory za Cessange, ale tam nie
        ma zabudowan, wiec chyba i tak tam bys nie szukal.

Poza tym zmora Luxa sa raczej samoloty niz zapachy, ale i to w bardzo
        okreslonych miejscach, ktore, jak mi sie zdaje, zostaly na forum juz
        zdemaskowane i napietnowane.
        • szymbi Re: A mnie sie wydawalo, ze ty juz cos znalazles. 27.09.05, 10:40
          ma_wi99 napisał:

> Tak jakos pisales o tych zdjeciach lotniczych poprzednio...

Znalazłem - kilka alternatyw :) Teraz robię wywiad, a na miejscu Besichtigung
          (jak to będzie po luxembursku????)
    • ma_wi99 Re: życie pod Luxem 27.09.05, 10:20
      Jak widze, pytanie dotyczy miejscowosci odleglych od centrum Luxa nie wiecej niz
      12-15 km. W tej sytuacji odpowiedz tomiego wydaje sie byc jak najbardziej na
      miejscu
      • tomi_22 a propos korkow 27.09.05, 10:27
        To z moich obserwacji wynika ze nie ma tu zadnej reguly. To, ze rano sa, nie
        oznacza ze beda po poludniu. To, ze dzis nie bylo, nie oznacza ze nie bedzie
        ich wieczorem lub jutro rano. Naprawde, ciezko je przewidziec.
        • ma_wi99 Masz pan calkowita trafnosc! 27.09.05, 10:33
          (ze zacytuje z pamietnika X Muzy ;-)
      • szymbi Re: życie pod Luxem 27.09.05, 10:38
        dzięki, czyli wygląda na to, że w wymienionych miejscowościach nie ma żadnych
        pułapek :)

Jest jeszcze jakaś chata w Cents za podejrzanie niewiele (coś koło 1700). Adres
        niby Rue de Cents, ale czy tam jest w ogóle jakaś mieszkaniówka. No i czy
        tamtejsze działki to nie przypadkiem pas awaryjnego lądowania dla samolotów,
        które nie zmieszczą się na Findlu? ;)
        • tomi_22 Re: życie pod Luxem 27.09.05, 10:43
          Dokladnie, samoloty sa na wyskokosci kilkudzeisieciu juz metrow przy ladowaniu -
          NAPRAWDE. Cents w sumie na wzgorzu jest, a lotnisko nizej, wiec samoloty sa
          BAAARDZO nisko... Pol biedy jak laduja, bo maja wyciszone silniki, ale start???
          Zgroza...
          • asiunia.lux Re: życie pod Luxem 27.09.05, 10:51
            > samoloty sa na wyskokosci kilkudzeisieciu juz metrow przy ladowaniu

ale to tylko na koncu rue de Cents, na samym poczatku jest calkiem przyjemnie,
            ale tam chata za 1700 to by graniczylo z cudem. Wiec pewnie chodzi o ta druga
            strone ulicy wiec szymbi zapomnij.
          • minka22 Tomi 27.09.05, 11:09
            czy mozesz wreszcie zajac sie pisaniem listu? Z tego co wiem to nie masz
            podzielnej uwagi :P
            • szymbi Re: Tomi 27.09.05, 11:18
              jak to trudno migać się od roboty w czasach internetu, stały nasłuch...
        • ma_wi99 No tego to nie powiedzialem... 27.09.05, 10:47
          ze pulapek tam nie ma. "Odpowiadam" tylko za Steinsel i Bridel, bo te miejsca
          znam. Co do pozostalych
    • nemo_zz Wyjazd do Luxa 27.09.05, 15:11
      Witaj Szymbi, w zwiazku z Twoim wyjazdem do Luxa pozostawilem kontakt na prv.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka