Dodaj do ulubionych

przeprowadzka do Luksemburga

08.07.06, 12:34
Kochani,
Dostalam prace w Komisji, od wrzesnia bede pracowac w OPOCE, no i jestem totalnie zielona, jesli chodzi o wszystko. Od kilku dni czytam Wasze posty z ubieglego roku, gdzie jest masa informacji o przeprowadzkach, mieszkaniach etc, ale przyznam, ze sie gubie. Czy jest wsrod Was ktos rownie zielony jak ja, kto tez rozpoczyna proces dowiadywania sie wszystkiego? Moze mozemy wymienic sie informacjami? Albo "stary" wyjadacz", kto moze mi powiedziec krok po kroku , co i jak? Bede bardzo wdzieczna za pomoc. zagasia
Obserwuj wątek
    • marguerite2003 Re: przeprowadzka do Luksemburga 08.07.06, 19:04
      Polecam się :-) Napisałam już do Ciebie na priva!
      Pozdrawiam
      M.
    • ma_wi99 Re: przeprowadzka do Luksemburga 08.07.06, 20:49
      Witam kolejna pretendentke do OPOCE-owego biureczka!

(zupelnie nie wiem jak to mozliwe, ale mam do OPOSU jakis szczegolny sentyment ;-)

Co do informacji
      • zagasia Re: przeprowadzka do Luksemburga 08.07.06, 21:29
        Hej,
        Marguerite, dzieki za e-maila. Na pewno sie odezwe :)
        Czesc, ma_wi99. Dziekuje za cieple przywitanie i pozdrowienia. A moge zapytac, dlaczego czujesz szczegolny sentyment do OPOCE? Jesli tak jest, to pewnie cos wiesz o pracy (czytaj - osobach stamtad). Masz jakies interesujace informacje, ktorymi moglbys sie ze mna podzielic? Jestem ciekawa wszystkiego, co wiaze sie z Luxem. Skrobniesz pare slow? Pozdrawiam, Zagasia
        • ma_wi99 Re: przeprowadzka do Luksemburga 08.07.06, 21:49
          Moj sentyment do OPOCE ma charakter wybitnie personalny ;-)

Co to znaczy? Wydaje mi sie, ze domyslic sie latwo. A jesli i nie to, to chwile
          pogrzebiesz na forum i od razu znajdziesz przyczyne moich OPOCEowych sentymentow
          (bo sie z nimi wcale nie kryje ;-)

Jesli chodzi o interesujace informacje nt. OPOCE, to jedno jest pewne
        • kajapapaja Re: przeprowadzka do Luksemburga 10.07.06, 08:09
          a gdzie dokładnie w OPOCE-ie zaczynasz?
          • zagasia Re: przeprowadzka do Luksemburga 10.07.06, 21:20
            Ma_wi, toż to istny raj ;)
            Żartuję, ja jestem spokojny człowiek :)

Zaczynam w Publications Unit z niejakim Mr Young'iem w roli head'a. Czy może ktoś jest z tego unitu?
            • ma_wi99 Re: przeprowadzka do Luksemburga 10.07.06, 22:04
              No, raj... coz poczac... ;-)

Publikacje sa oczywiscie takze solidnie ob-polszczone ;-), tyle ze (o ile mi
              wiadomo) kolezanki z Publikacji na forum raczej sie nie udzielaja. Ale przekaze
              im, ze pomoc z Polandii nadciaga, to sie pewnie bardzo uciesza!
    • oksy Re: przeprowadzka do Luksemburga 14.07.06, 09:29
      Cześć, zagasia.
      My się na forum nie udzielamy, bo ma_wi udziela się za nas, za siebie i jeszcze
      na parę innych osób.
      Dobrze trafiłaś - OPOCE jest fajne, a w OPOCE najfajniejsze są Publikacje. A
      Young ma bardzo dobrą opinię. Prawdopodobnie będziesz pracować w Fischerze,
      czyli FISR (ma_wi, zagasia chyba takich rzeczy na razie nie wie, nie sądzisz?),
      dwie ulice od głównej siedziby. I będziesz razem z Corinne, bardzo sympatyczną
      sekretarką, która od lat wytrwale uczy się angielskiego i już prawie rozumie,
      co się do niej mówi.
      Napisz, kiedy zaczynasz, to Cię znajdziemy.
      • ma_wi99 Re: przeprowadzka do Luksemburga 14.07.06, 13:08
        Czesc oksy,

to niby nie do mnie ten twoj post, ale o mnie, wiec jakos tak sobie pomyslalem,
        ze moze mam prawo sie wtracic ;-)

> My się na forum nie udzielamy, bo ma_wi udziela się za nas, za siebie i jeszcze
        >

Obiecalem (i to juz dawno), ze nie bede sie udzielal wiecej, niz to przewiduje
        norma UE na osobogodzine. Jesli sobie porownasz to co bylo kiedys (za czasow
        twojej aktywnej i jak najbardziej pozadanej obecnosci), z tym co "wyprawiam"
        teraz
        • zagasia Re: przeprowadzka do Luksemburga 14.07.06, 22:22
          Hej Oksy, hej, Ma_wi99,

Dzieki za informacje. Ciesze sie bardzo, ze Pan Young cieszy sie dobra opinia. Szczerze mowiac, poznalam obie lokalizacje, w FISR bylam na rozmowie, ale pokazano mi biura na MER, wiec nie wiem sama, zobaczymy :) Znajdziecie mnie? Super :) Zaczynam od 16 wrzesnia, czyli od 18 tak naprawde (bo to poniedzialek)Nie moge sie doczekac, kiedy Was poznam :)

Ma_wi99, ja jestem baaardzo wdzieczna za Twoje posty, bo rzeczywiscie masa w nich informacji, bardzo pozytecznych i pomocnych, a i serdecznych tez.
          Chociaz troszke mnie ciarki przeszly, jak powiedziales, ze wiesz, kim ta zagasia jest.

Zycze wszystkim - bez wyjatku i tak samo - milego weekendu :)

Zagasia (niektorym juz znana ;))
          • ma_wi99 Re: przeprowadzka do Luksemburga 14.07.06, 23:14
            Hej Zagasia,

Publikacje sa rzeczywiscie cool, a juz kolezanki polskie w Publikacjach to sama
            slodycz (pozdrawiam przy okazji! ;-) Nie mozna jednak zapominac, ze nasza
            reprezentacja w OJ jest rownie fajna, a przeciez sa jeszcze Multimedia i Cordis
            (pozdrowka dla kolezanek z FISR, BTW!).

A wracajac do tematu:

> Szczerze mowiac, poznalam obie lokalizacje, w FISR bylam na rozmowie, ale pokaz
            > ano mi biura na MER, wiec nie wiem sama, zobaczymy :) Znajdziecie mnie?

Wiadomo. Oczywiscie, ze znajdziemy, i powiem wiecej, ze juz wiemy, ze kolezanka
            oksy (pozdrowka!) nie do konca miala racje wysylajac cie do jednego biura z
            przemila p. Corinne, ale nie ujawniajmy faktow ;-)

Zreszta pisze o tym jedynie dlatego, by jeszcze raz pokazac, ze OPOCE to
            naprawde jedna wielka rodzina
          • oksy Re: przeprowadzka do Luksemburga 17.07.06, 08:15
            Sorki, Zagasia - faktycznie nie będziesz z Corinne. To wszystko przez naszą
            nadzieję, że z Corinne będzie jakaś fajna Polka...
            Ma_wi, mam nadzieję, że nie odczytałeś mojego posta jako przytyku? Wprost
            przeciwnie, właśnie chciałam w ten sposób podkreślić, że przy Twoim niezwykle
            wyczerpującym sposobie odpowiadania na wszelkie pytania po prostu nie było
            potrzeby się udzielać.
            • ma_wi99 Re: przeprowadzka do Luksemburga 17.07.06, 23:27
              > Ma_wi, mam nadzieję, że nie odczytałeś mojego posta jako przytyku?

Nie, no w zadnym wypadku. Obrazalski to ja moze i jestem, ale nie do tego
              stopnia ;-)

Tak czy inaczej
    • rybka78 Re: przeprowadzka do Luksemburga 18.07.06, 18:56
      Pan Young jest bardzo fajny, przynajmniej takie robi wrazenie. Ciesze sie, ze
      bedzie kolejny Polak (a raczej Polka) w OPOSIE - oby tak dalej! :) Jak juz
      zjedziesz, to zapraszam na lunch.
      • zagasia Re: przeprowadzka do Luksemburga 18.07.06, 19:39
        Hej Rybko,

Na mnie tez zrobil mile wrazenie, ciesze sie, ze inni tak o nim mysla :)
        Dziekuje za zaproszenie, bedzie mi bardzo milo :)))
        Pozdrowienia,
        Zagasia
    • adam719 Polecam tani transport 24.07.06, 20:01
      Zajmuję się przeprowadzkami mam auto dostawcze.Tanio i solidnie kontakt tel.
      (012)657-56-12 lub 0501645685
      • zagasia Przeprowadzka do Luksemburga 26.08.06, 12:49
        Cześć kochani,
        Mam pytanie do OPOCE'owców, czyli tych osób, które pracują blisko Gare. Które dzielnice polecacie jako najbardzej spokojne, zielone i jednocześnie blisko MER? W necie jest sporo ogłoszeń Limpertsberga. Czy to rzeczywiśćie trochę za daleko? Których dzielnic zdecydowanie nie polecacie? A jak z dojazdami do Gare? Jak długo jedzie się autobusem z Belair i Merl? Bede wdzieczna za informacje i porady. Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Zagasia
        • anwi79 Re: Przeprowadzka do Luksemburga 26.08.06, 14:21
          Wszystko na ten temat jest w LuxFAQ - Mieszkanie. A tak w skrocie - to jest
          naprawde bardzo male miasto i jesli pracujesz w MER to nie ma wiekszego
          znaczenia, czy mieszkasz w miescie czy poza nim. Do dworca jada wszystkie
          autobusy i pociagi. Z okolic podmiejskich jedzie sie doslownie kilka minut
          pociagiem, autobusem czasem troche dluzej, bo korki zdarzaja sie czesto. I
          raczej nie ma tutaj dzielnic zdecydowanie "niepolecanych", wszystko zalezy od
          indywidualnych preferencji. A spokojne sa te miejsca, ktore nie leza przy
          glownych ulicach. Przyjedziesz i sama sie o tym przekonasz.
        • ma_wi99 Re: Przeprowadzka do Luksemburga 26.08.06, 14:38
          A ja moze dodam tylko tyle, ze MER jest wymarzona lokalizacja, jesli masz zamiar
          poruszac sie transportem publicznym. Tak jak napisala moja przedmowczyni
          (przedpisczyni? ;-), przy Gare krzyzuja sie trasy niemal wszystkich autobusow
          miejskich i w zasadzie wszystkich linii kolejowych. Oznacza to tyle, ze jesli
          nawet bedziesz szukac czegos poza miastem, to wystarczy nazwe wioski, skad
          planujesz dojezdzac do pracy odnalezc na tej mapce:

www.cfl.lu/CFLInternet/Espaces/01EspaceVoyageurs/02InfosGare/

i masz jak w banku, ze droga z domu do pracy nie zajmie ci wiecej niz 30 min.

Oczywiscie mozna szukac tez mieszkania w zasiegu wzroku (a z osmego pietra MER
          widac naprawde kawal Lux-Villa ;-), ale tu musisz wiedziec jedno
          • zagasia Re: Przeprowadzka do Luksemburga 26.08.06, 18:16
            DZięki, anwi, dzięki, ma_wi,
            LuxFAQ już przeczytałam. Trochę mi się rozjaśniło. No nic, przybywam więc i rozpoczynam poszkiwania.
            Pozdrawiam,
            zagasia
            • oksy Re: Przeprowadzka do Luksemburga 28.08.06, 12:56
              Gare nie jest fajne, czyli właśnie okolice biura. Ani zielono, ani spokojnie.
              Hollerich i Bonnevoie - również w pobliżu - też do eleganckich dzielnic nie
              należą. Ale w Luks nie ma slumsów ani gett, więc nie ma też naprawdę złych
              dzielnic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka