Dodaj do ulubionych

HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!!

14.07.06, 23:22
Hej!

Mam na imię Mariola, jestem nowa na forum (ale nie w Lux, bo jestem tutaj już
od roku z małymi przerwami). W październiku zeszłego roku znalazłam sobie
tutaj pracodawcę (firma transportowa), ale niestety odmówiono mi 3x
pozwolenia na pracę:( Straciliśmy 7 miesięcy walcząc z luksemburską
administracją i nic... W zwiazku z tym proszę kogokolwiek, kto wie coś na
temat jakiejkolwiek pracy (legalnej i na czarno), stażu (płatnego lub nie),
wolontariatu czy innego zajęcia w Lux, o kontakt ze mną. Będę Wam bardzo
bardzo wdzieczna.

OK, może teraz kilka słów o sobie. Jestem po studiach dziennych, skończyłam
AE w Katowicach (specjalnośc logistyka), mówię biegle po angielsku i włosku,
dosyc dobrze po hiszpańsku, mam jakieś tam bazy niemieckiego a teraz w lipcu
chodze na intensywny francuski do CLL (oczywiscie basic). Mam jakieś tam
krótkie doświadczenie (typu staże, projekty) w sektorze automotive (Delphi,
Goodyear) i to by chyba było na tyle z ważniejszych rzeczy. Proszę Was
jednak, nie sugerujcie się tym zbytnio, bo jestem gotowa robic naprawdę
cokolwiek, żeby tylko nie siedziec w domu (dla przykładu kelnerowałam w
kawiarni czy jako wolontariusz "reorganizowałam" bibliotekę tutejszego koła
hiszpańskiego).

Z góry dziękuję za wszystkie informacje i sugestie na forum jak i info na
maila. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego weekendu!

mary_81

Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 15.07.06, 20:21
      I Goodyear i Delphi sa obecne w Luxie i oba sa calkiem duze. Moze z nimi sie
      skontaktuj?
      • mary_81 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 15.07.06, 21:24
        Próbowałam, ale tutejsze HRy wcale nie są takie skore do zatrudniania. Co do
        Goodyeara'a to miałam 2 m-czny internship właśnie tutaj u nich w Lux, ale potem
        HR stwierdził, że nie mają open position, która odpowiadałaby mojemu profilowi
        i tyle... Raczej niemożliwe jest, żeby stworzyli jakieś stanowisko pracy
        specjalnie pode mnie, żeby tylko dac mi zatrudnienie:)

Dzięki za sugestię!
        • tomi_22 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 16.07.06, 00:16
          Pociesz sie faktem, ze nie jestes sama z tym problemem. Problem ten dotyczy
          chyba kazdego Polaka tu, nawet tych co prace juz "zdobyli" - bo jakos to
          musieli zrobic.

Troche dziwi mnie 3 krotna odmowa na pozwolenie. Baaardzo dziwne zjawisko,
          zwlaszcza, ze Luksemburg dumnie glosil wszem i wobec, ze procedura musi
          pozostac, ale bedzie "prawie" nie widoczna. Jak widac, "prawie" robi duza
          roznice :)))
    • ma_wi99 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 15.07.06, 20:35
      Coz powiedziec... mysle, ze niejedna osoba czytajaca to forum ma mniej wiecej
      podobny do twojego problem. Masz calkiem bogaty zyciorys i to rzeczywiscie
      dziwne, ze w Luxie, po tylu podjetych staraniach nadal jestes bez pracy.

Coz powiedziec
      • mary_81 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 15.07.06, 21:36
        Serdeczne dzięki za wszelkie rady i za poświęcony mi czas:)

Co do Goodyeara tutaj, to miałam już stycznośc z ich HRem i wolę pozostawic ten
        wątek bez komentarza...

To winobranie to mogłoby byc jakieś rozwiązanie (tymczasowe). Czy wiesz może
        coś więcej na ten temat (Kiedy dokładnie i w jaki sposób się to odbywa? Czy oni
        dają jakieś ogłoszenia czy po prostu trzeba chodzic, pukac bezpośrednio do
        domów właścicieli winnic i pytac?)

Jeszcze raz dzięki!
        • ma_wi99 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 15.07.06, 21:46
          > dają jakieś ogłoszenia czy po prostu trzeba chodzic, pukac bezpośrednio do
          > domów właścicieli winnic i pytac?)

Sorry, szczegolow nie znam. Wiem jednak, ze sa Polacy, ktorzy nawet z Polski nad
          Mozele jezdza na winobrania. Sadze, ze raczej jest to rezultat "kontaktow
          personalnych" niz szukania za pomoca posredniakow. Moze wiec pomoze wybranie sie
          wzdluz Moselweinstrasse i popytani tu i owdzie?

Znam tez ludzi, ktorzy w ten sposob jezdza co roku do Niemiec do stalych miejsc
          na prace sezonowe. Zawsze dziala to tak samo
          • tomi_22 winobranie 16.07.06, 00:13
            To ciezka fizyczna praca... a ze wino tu nie ma zwyczaju rosnac "na plaskim" to
            czyni to zajecie jeszcze ciezszym. Ja wino brania bym nie polecal, no chyba ze
            ktos ma doswiadczenie w tym :)
    • pvr71 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 20.07.06, 15:45
      Czy wciaz szukasz pracy?
      • mary_81 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 20.07.06, 21:08
        Tak
        • pvr71 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 21.07.06, 09:36
          Znajdz numer faksu firmowego na www.ftacom.com i wyslij swoje CV pod ten numer i
          zaadresuj na Denise Wallig. Podkresl znajomosc wielu jezykow i ze masz wyzssze
          wyksztalcenie z logistyki. Oczywiscie nic nie obiecuje, ale ostatnio pare osob
          sie zwolnilo i pare dziewczyn poszlo na macierzynski, wiec moze bedziesz miala
          szczescie. Firma zalatwia pozwolenie na prace. Jedyny warunek jaki musisz
          spelniac to posiadanie prawa jazdy, bo firma jest usytuowana na wsi. Powodzenia.
          • mary_81 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 21.07.06, 18:15
            Dzięki, rzuc okiem na priva.
          • wilqs72 Re: HELP! Szukam jakiegokolwiek zajęcia w Lux!!! 21.07.06, 18:30
            pvr71 napisał:
            > Znajdz numer faksu firmowego na www.ftacom.com i wyslij swoje CV pod ten numer
            > i
            > zaadresuj na Denise Wallig. Podkresl znajomosc wielu jezykow i ze masz wyzssze
            > wyksztalcenie z logistyki. Oczywiscie nic nie obiecuje, ale ostatnio pare osob
            > sie zwolnilo i pare dziewczyn poszlo na macierzynski, wiec moze bedziesz miala
            > szczescie. Firma zalatwia pozwolenie na prace. Jedyny warunek jaki musisz
            > spelniac to posiadanie prawa jazdy, bo firma jest usytuowana na wsi. Powodzenia
            > .

A jak ci sie uda, czego goraco zycze, to powiekszysz sekcje polska w firmie :-)

--
            wilqs72

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka