Dodaj do ulubionych

lepiej późno niż wcale...

27.05.07, 23:50
"W niedziele wieczorem skończyło się nadzwyczajne posiedzenie związku. I od
dziś pielęgniarki w całym kraju rozpoczynają spory zbiorowe. Domagają się
podwyżek do 3 tys. zł, włączenia ubiegłorocznej 30 proc. podwyżki do płacy
zasadniczej i wyposażenie stanowisk pracy pielęgniarek i położnych w niezbędny
sprzęt. Jeśli żądania nie zostaną spełnione pielęgniarki rozpoczną się strajk."
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4181220.html
Obserwuj wątek
    • alergenzb Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 00:20
      maszar napisał:

> "W niedziele wieczorem skończyło się nadzwyczajne posiedzenie związku. I od
      > dziś pielęgniarki w całym kraju rozpoczynają spory zbiorowe. Domagają się
      > podwyżek do 3 tys. zł, włączenia ubiegłorocznej 30 proc. podwyżki do płacy
      > zasadniczej i wyposażenie stanowisk pracy pielęgniarek i położnych w niezbędny
      > sprzęt. Jeśli żądania nie zostaną spełnione pielęgniarki rozpoczną się
      strajk."
      > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4181220.html

Brawo dla pielegniarek, a może lekarze szukają pomocy w pielegniarkach, bez
      nich strajk lekarzy, to zero efektów.
      Brawo dla lekarzy, może teraz uda wam się wywalczenie podwyżek.
      Bez pielęgniarek mieliście zerowe szanse, a teraz kto wie???
    • alergenzb Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 00:23
      Jedno pytanie, czy pielęgniarki także odejdą od łóżek pacjentow???? Przecież
      większość jest na etatach szpitala.
      Jak zabezpieczono chorych, kto sprawuje opieke i pielęgnację chorego, czy te
      ktore nie strajkują.
      • lekmed5 Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 02:24
        No chwila. Obecnie przyjmuje sie "ostrych"- czy tymi "łóżkami" lekarz się nie
        zajmuje?
        Czy nie można strajkować jednoczesnie przyjmując ten sam system?
        Chory położony na oddziale musi być zabezpieczony maksymalnie dobrze.
        • aron2004 Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 06:32
          pielęgniarki powinny dostać podwyżkę kosztem lekarzy
          • adamicus Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 08:52
            Oddaj ziemie złodzieju, które zagrabiłeś Polsce, potem oddaj te wszystkie
            składki których nie płaciłeś i nie płacisz, nastepnie wszystki dopłaty z UE,
            które są na polepszenie efektywności pracy rolnika, ale nikt w Brukseli nie
            wie, że nasi rolnicy przepijają tą kase!! Bo wiadomo rolnicy to największe
            nieroby w kraju!
            • jachuw Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 10:17
              alergen napisała:
              "Brawo dla pielegniarek, a może lekarze szukają pomocy w pielegniarkach, bez
              nich strajk lekarzy, to zero efektów.
              Brawo dla lekarzy, może teraz uda wam się wywalczenie podwyżek.
              Bez pielęgniarek mieliście zerowe szanse, a teraz kto wie???"

Alergen, gdyby ci rzeczywiście zależało na podwyżkach dla pielęgniarek, a nie
              tylko na opluwaniu lekarzy to byś takiego bzdetu nie napisała...
              Ktoś ci płaci za wypisywanie takich bzdur?
              Wiadomo, że konflikt miedzy pielęgniarkami a lekarzami, do którego w tym poście
              ty dokładasz swoją cegiełkę, działa na szkodę tak lekarzy jak i PIELĘGNIAREK!!!

Co do decyzji pielęgniarek: Gratulacje!!!
              Nareszcie odcieliście łeb związkowej górze, która zamiast dbać o WASZE interesy,
              woli się dawać dymać min. Relidze (nie powiem w co...).
              Choć Religa to przystojny facet, nawet w tym wieku, nie przeczę...

Padło na ntym forum wiele przykrych słów pod waszym adresem i nie wątpię, że w
              wielu wypadkach trudno o spokojną i bezkonfliktową współpracę z lekarzami...
              Nie ma co udawać, że wasza współpraca jest usłana różami,
              ale dzisiaj wasze interesy są absolutnie zbieżne i tylko połączenie sił pozwoli
              na zmiany w systemi, których potrzebują wszyscy (pacjenci w pierwszej kolejności)

Także wyklęty powstań ludu ziemi, dalej na barykady itd...
              Pozdrawiam

PS. Z własnych obserwacji mogę spokojnie stwierdzić, że wszystkie najładniejsze
              dzieczyny zostają pielęgniarkami!!!
              • paczula8 Jachuw ... 28.05.07, 10:25
                jachuw napisał:

> Ktoś ci płaci za wypisywanie takich bzdur?

a Tobie kto płaci?
                • jachuw Re: Jachuw ... 28.05.07, 10:37
                  Paczula, jak zwykle twoja przenikliwość prześwitliła mnie wręcz na wskroś!!!
                  Przyznaje się!!!
                  Działam na zlecenie i jestem sowicie opłacany!!!
                  Bukiel i Underman odpalają mi 5-7% swoich pensji co miesiąc!!!
                  To wychodzi jakieś 19-21 pln!!!
                  • jachuw Re: Jachuw ... 28.05.07, 10:42
                    Ale jest gorszy problem:
                    Zaczynam podejrzewać, że każdy na tym forum jest podkupiony, jak nie przez rząd
                    (aron szlachcic alergen), to przez OZZL (praktycznie cała reszta), ewentualnie
                    przez OZZPiP...
                    Więc wszyscy de facto marnujemy tylko czas
                    • alergenzb Re: Jachuw ... 28.05.07, 12:19
                      jachuw napisał:

> Ale jest gorszy problem:
                      > Zaczynam podejrzewać, że każdy na tym forum jest podkupiony, jak nie przez
                      rząd
                      > (aron szlachcic alergen), to przez OZZL (praktycznie cała reszta), ewentualnie
                      > przez OZZPiP...
                      > Więc wszyscy de facto marnujemy tylko czas

Skoro ci płacą to nie marnujesz czasu.
                      Lepiej weź się w garść i nie pisz głupot, ponieważ przestaną ci płacić-
                      marnowanie czasu.
                  • paczula8 Re: Jachuw ... 28.05.07, 11:00

jachuw napisał:

> Paczula, jak zwykle twoja przenikliwość

Jachów, historia - szczególnie ta z okresu PRL-u - uczy, że protesty
                    środowiskowe często są wykorzystywane przez różne siły polityczne do własnych
                    celów ... żeby sie przed tym ustrzec wskazane jest zachowanie ostrożności
                    szczególnie w sytuacji kiedy na horyzoncie pojawiaja się wszelkiej maści
                    (nieważne z prawa, czy z lewa) samozwańczy przywódcy, doradcy czy zwykli
                    podżegacze ...

pozdrawiam:)
                    • jachuw Re: Jachuw ... 28.05.07, 11:06
                      Dziewczyno... opanuj się!
                      Jaki ze mnie podżegacz.?!
                      Jaki ze mnie przywódca.?!
                      Przecież każdy ma własny rozum i z moich wypowiedzi bierze tylko to co mu pasuje...
                      Dlaczego akurat ja, spośród jakichś 25 forumowiczów zasłużyłem na tak szczególną
                      twoją uwagę, przecież wszyscy wypisujemy mniej-więcej te same argumenty,
                      dementujemy te same bzdury...
                      Może to moja sygnaturka..?
                      • jachuw Jam częścią tej siły, 28.05.07, 11:17
                        "Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc
                        Wiecznie czyni dobro!"
                      • paczula8 Re: Jachuw ... 28.05.07, 12:06
                        > Dlaczego akurat ja, spośród

jest w Tobie cos wyjatkowego ...:)

BTW ja nie pisze , ze jesteś podżegaczem ... ale samozwańczym doradcą grającym
                        na emocjach juz tak
                      • alergenzb Re: Jachuw ... 28.05.07, 12:21
                        jachuw napisał:

> Dziewczyno... opanuj się!
                        > Jaki ze mnie podżegacz.?!
                        > Jaki ze mnie przywódca.?!
                        > Przecież każdy ma własny rozum i z moich wypowiedzi bierze tylko to co mu
                        pasuj
                        > e...
                        > Dlaczego akurat ja, spośród jakichś 25 forumowiczów zasłużyłem na tak
                        szczególn
                        > ą
                        > twoją uwagę, przecież wszyscy wypisujemy mniej-więcej te same argumenty,
                        > dementujemy te same bzdury...
                        > Może to moja sygnaturka..?

Ale takie głupoty, to tylko ty wypisujesz i dlatego zostałeś wyróżniony.
                        Nikt do tej pory tak nie pisał, jesteś poprostu wyjątkowy jak aron:-)
                    • slav_ Re: Jachuw ... 28.05.07, 11:40
                      Nie historia a WSPÓCZESNOŚĆ naszego kraju uczy że władza (bez względu na jej "kolor") stara sie KAŻDY protest i problem sprowadzić do "poltycznego" a potestujących przedstawić jako stado bezmyślnych baranów idących ślepo za "podżegaczami" (piekne, obrosłe tradycją słowo !).
                      To bardzo wygodne bo można zgrabnie zignorować problem i protestujących (kto by traktował powaznie "baranow") a zając sie "dawaniem odporu przeciwnikom politycznym".

W PRL-u nie bylo przeciez przeciwników politycznych, to były "wiadome siły" i "zagraniczne ośrodki" (jeszcze wcześniej "dywersyjne").
                      • slav_ Re: Jachuw ... 28.05.07, 11:45
                        Nawiasem mówiąc to co obecnie robi PiS-owski rząd DO ZŁUDZENIA przypomina sposób traktowania związkowców (oczywiście z Solidarności, nie OPZZ) w PRL-u :-).
                        I uzywają obecnych związków w takim samym celu jak PZPR uzywało OPZZ.
                        Nie ma co, potrafią chłopcy korzystac ze starych, dobrych, wypróbowanych wzorców.
                      • paczula8 Re: Slav... 28.05.07, 12:00
                        > władza (bez względu na jej "kolor") stara sie KAŻDY protest i problem
                        sprowadzić do "poltycznego"

Zgadza sie, dlatego nie nalezy dawac jej do tego pretekstu ...

dopóki protest lekarzy jest apolityczny, moze liczyc na społeczne poparcie
                        (obecnie miesci sie ono w granicach 70%), w tym moje ... natomiast jeśli stanie
                        sie on protestem politycznym (np. mającym ułatwić powrót 'sitwy' do władzy) ta
                        sytuacja zmieni sie szybciej niz przypuszczasz ... o nieuniknionym wówczas
                        rozłamie wśród samych strajkujących, tez nie zapominaj!

Jak rozumiem, strajkujący lekarze domagają sie podwyżek i reformy systemu OZ...
                        i tego sie trzymajcie – tak proponuję.
              • alergenzb Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 12:16
                jachuw napisał:
                > Alergen, gdyby ci rzeczywiście zależało na podwyżkach dla pielęgniarek, a nie
                > tylko na opluwaniu lekarzy to byś takiego bzdetu nie napisała...
                > Ktoś ci płaci za wypisywanie takich bzdur?

A niby gdzie ich "opluwam"
                ja pisze to co uważam, bez nacisku kogokolwiek. Czego u was brakuje.
                Sposoby np. co zrobić z lamistrajkiem, poniżyć każdego, kto ma odmienne zdanie
                itd.... to dopiero metody nacisku ze strony środowiska medycznego.
                Nie zapominaj, że wszędzie są dranie i trudno pisać o nich chwalebne informacje.
                • jachuw Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 14:33
                  paczula:
                  primo: na tym polega piękno demokracji, że każdy może swoje poglądy (jeśli ich
                  treść jest zgodna z prawem) głosić ile mu się podoba.
                  Niespecjalnie rozumiem, jakie masz prawo do mówienia, które poglądy mogę głosić,
                  a których nie.
                  Także strajkujący mają prawo do swoich sympatii i antypatii politycznych, mają
                  prawo do spotkań z LEGALNIE WYBRANĄ I REPREZENTUJĄCĄ ZNACZNĄ CZĘŚĆ SPOŁECZEŃSTWA
                  opozycją PARLAMENTERNĄ, i nikt nie ma prawa z takich spotkań czynić zarzutu...
                  To wszystko są oczywistości w każdym cywilizowanym państwie demokracji
                  obywatelskiej, ale nie w RP
                  secundo: moje poglądy, jak pokazuje sygnaturka, są dość jednoznaczne, ale
                  przesadą było by twierdzić, że moje poparcie dla tego protestu ma na celu
                  obalenie rządu pis...
                  Chodzi mi, i jak podejrzewam, większości protestującym o nadanie strukturze
                  społeczeństwa odpowiednich proporcji, także w zarobkach.
                  Chodzi mi o to, żeby, jeżeli za parę lat będę musiał odwiedzić lekarza, nie
                  przyjmował mnie niedouczony frustrat, albo głuchawy 75 letni pół-emeryt, bo
                  każdy bystrzejszy i bardziej wartościowy leazr będzie się znajdował za granicą RP.
                  Popierałbym ten protest i stronę lekarzy trzymałbym wobec każdego rządu
                  (niezależnie od moich sympatii politycznych)

tertio: To JEST FORUM INTERNETOWE!!! Pozwól, że cię wprowadzę w tajniki idei
                  tego narzędzia komunikacji. Tu każdy pisze co chce, o czym chce i głupotą jest
                  szukanie spisku, bo tu właściwie wszyscy powinni za takich być uznani...

Piszę to wszystko bez przekonania, bo to wszak oczywistości i
                  jeżeli rzeczywiście myślisz, że na 30 milionowy naród, nie znajdzie się jednego
                  człowieka, który nie będąc lekarzem (za to lubiąc podyskutować w ważnej materii)
                  czuje potrzebę zmain i popiera ich rządania(nie będąc jednocześnie
                  propagandzistą... [no właśnie, ciekawe czyim..?]), to ja ci nic nie poradzę...
                  Jeżeli rzeczywiście muszę być dla ciebie agentem wpływu,to po prostu nie czytaj
                  moich postów.

Chciałbym na marginesie skierować twój radar spiskowy w stronę mediów. Jeżeli
                  wpływ na grupę kilkuset zapaleńców czytających to forum jest tak istotny, że
                  trzeba montować manipulatora, to co dopiero mówić o mediach, które mają dostęp
                  do setek tys, jak nie milionów odbiorców...

alergen:
                  z tobą to wogóle marnowanie czasu, ale ten jeden raz jeszcze cię uraczę:
                  piszesz:"Nie zapominaj, że wszędzie są dranie i trudno pisać o nich chwalebne
                  informacje"
                  dobrze
                  masz negatywne doświadczenia i ja to rozumiem...
                  może masz nawet dobre chęci...
                  Powiem ci tak:
                  ja mam bardzo duży kontakt ze środowiskiem, mam lekarzy w najbliższej rodzinie i
                  zapewniam cię, że moje obserwacje skłaniają mnie do szacunku dla tej grupy
                  zawodowej i tyle...
                  Wiadomo nie jest idealnie i są buce jak wszędzie, ale istota tj. kwestia
                  proporcji przemawia na korzyść całego środowiska.
    • nico72 Re: lepiej późno niż wcale... 28.05.07, 10:09
      Brawo!!! Tylko gdzie logika? Najpierw potulnie się godzą na 15% potem spór
      zbiorowy, ciekawe jaki pomysł będą miały pojutrze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka