Dodaj do ulubionych

Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves

• herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 11:04
      fatality002
      heh, przeciez sami zaczeliscie temat, fuudimitzu nawet fotki porownawcze zrobil smile
      a ciaglnalem temat bo fanboye ps3 przyzwyczajeni do gnojenia xboxowcow, tak sie fajnie gotuja jak im sie przypomina ze wcale nie maja najlepszej grafikibig_grin
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 11:09
      heheh smile taki xbot-0 jak widać wyżej żyje we własnym świecie poza granicami prawidziwej rzeczywistosci i dla niego taki Crysis (czy tam crysis warhead) po prostu nie istnieje big_grin i dla niego , cytuje "Uncharted 2 ma najładniejszą grafike" haha
      ciekawe jak bedzie w jego przypadku wygladalo zderzenie z crysis2 big_grin obawiam sie ze to sie moze zle odbic na jego pojmowaniu swiata big_grin
    • flaters Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 11:34
      herr_cules, jest jedna podstawowa różnica między Tobą i paroma kolesiami tutaj. Oni grali zarówno w Uncharte 2 jak i Crysis i oceniają grafikę. A Ty grałeś jedynie w Crysis a Ucnahrted 2 widziałeś jedynie w necie. Kto jest bardziej wiarygodny? Oczywiście że Ci co grali w obie te gry. Ja podkręslę raz jeszcze. Grałem w wersję recenzencką U2 i w Crysisa też grałem. Dla mnie grafa w U2 bije tą z Crysisa. Owszem technicznie Crysis jest bardziej wymagający, ale co z tego skoro silnik U2 jest tak zoptymalizowany że mimo iż odpalany na słabszym sprzęcie, gniecie graficznie źle zoptymalizowany silnik Crysisa. Ludzie tekstury i oświetlenie w Unchared 2 oraz animacja miażdży Crysis i to powie każdy kto nie ma klapek z napisem "kocham PC" na oczach.

Jeszcze jedna ciekawostka. Pisze że na PS3 interesują Cię jedynie 2 gry bo reszta wyjdzie na PC. Walnąłeś gafę z tym że wolisz X0 dla gier, które wymieniłeś, bo te najpredzej pojawią się na PC. To własnie X0 ma mase gier, które są rowniez na PC.
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 12:03
      flaters popatrz.. a dlaczego mi nie wolno, a takim fanboyom ktorzy nie grali np,. w odst wolno? ciekawe no nie wink
      a kto jest bardziej wiarygodny, pewnie ktos/cos kto jest obiektywnysmile a co jest najbardziej obeiktywne? porownania grafiki na w siecismile a kto na nich wygrywa? zdecydowanie Crysis smile
      nawet specjalnie zadalem sobie trud wyszukania takich porowan -prosze
      www.split-screen.com/wp-content/uploads/2009/09/comparison-3.jpg
      www.split-screen.com/wp-content/uploads/2009/09/comparison-4.jpg
      www.split-screen.com/wp-content/uploads/2009/09/comparison-6.jpg
      a co do twojej ciekawostki - to mnie akurat inteeresuja na xboxie gry ktore nie wyszly na pc a ze takich gier jest wiecej - to chyba jasne ze blizej mi do kupna xboxa no nie?
      ja rozumiem ze fanboyow sony bardzo, ale to bardzo boli przypominanie im ze najlepsza grafika jest na pc, ale badzcie rozsadni i nie kompromitujcie sie stwierdzeniami ze jest inaczej
    • brutetzki Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 12:24
      Dżungla wygląda lepiej w Crysise. Widać to na drugim linku najlepiej. Pomieszczenia plus zabudowa w Uncharted 2. Powiedzmy, że jest remis i zakończmy ten offtop.
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 12:28
      flaters
      aha, na pewno subiektywne wrazenia posiadacza ps3 sa lepszym dowodem na to ze u2 wyglada lepiej niz cryis. przeciez to oczywiste ze te zdjecia, na ktorych crysis miazdzy graficznie u2 klamia. telewizja tez klamie. prasa tez klamie. precz z komuna!
      ide na spacer bo z fanboyami sie nie da gadac, dla nich zawsze czarne bedzie biale a biale bedzie czarne. zyjcie sobie dalej w tym swiecie zludzen
      pozdro
    • fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 12:39
      Wiesz hercules bo bliższym przyjrzeniu się obbu grom jednak do końca się nie zgodze z tym co napisałeś w poście wyżej? Słabością? Wolne żarty.

Dwie osoby, pojmujące inaczej "lepsze/gorsze', tworzące swoje dwie własne wizje oceny obiektywnej - znacząco różnią się nią. Wtedy obie twierdzą, że zawarli własny pierwiastek "obiektywizmu", ale o dziwo, ocena jest diametralnie różna. Zbyt dużo tu oceny subiektywnej.

Zauważ, że Crysis oferuje praktycznie tylko dźunglę, a reszta już nie robi takiego wrażenia. Uncharted 2 oferuje za to dźunglę, świetnie zaprojektowane lokacje śnieżne, miasto, świątynie itd. POsiada właśnie tą RÓŻNORODNOŚĆ i myslę, że sama wysoka rozdzielczość, lepsze tekstury itd. to za mało by jednoznacznie stwierdzić, że Crysis jest lepszy. Nie ma takiej róźnorodności jak Uncharted 2. To jest spory minus, który powinien być wzięty pod uwagę przy ocenie grafiki, a o tym wcześniej nie wspomnieliśmy. Dla mnie więc Uncharted 2 jest lepszy, biorąc pod uwagę całokształt, a nie tylko tekstury. To kropla w morzu jak już napisałem.

Człowiek musiałby być robotem, aby oceniać obiektywnie. Takie są założenia tego słowa (bez emocji). Wymienić "plusy" można, stwierdzić, że grafika jest "wyższej jakości" też można, ale tutaj musisz wziąć pod uwagę dane kryteria, które dowodzą tego.

Można powiedzieć, że taka grafika jest "lepsza". Lepsza technicznie, bogatsza (lepsza) w efekty wizualne, dokładniejsza (lepsza) graficznie (wysokiej jakości tekstury) i to będą obiektywne stwierdzenia oparte na przykładach, dowodach i kryteriach. Ale jest jeszcze druga strona medalu, ta nieco bardziej abstrakcyjna, jak dobór kolorów, kształtów, animacji, tła czy ogólny odbiór obrazu itp.
      Reasumując, możesz powiedzieć, że obiektywnie grafika ma lepszą jakość, ale nie możesz powiedzieć, że jest lepsza ogólnie. Same technikalia do tego nie wystarczą i tak naprawdę jest to tylko Twoja subiektywna opinia. Zbyt mała róźnica dzieli te dwa tytuły moim zdaniem.

PS. Mimo wszystko jeśli oni zaczeli te dyskusje, a gra Cię nie interesuje to nie powinieneś tu w ogóle zaglądac.

• fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 12:45
      "telewizja tez klamie. prasa tez klamie"

A nie? A rendery pojawiające sie w necie? A kłamliwe porównanie gry o Wolverine na GameTrailers, gdzie okazało sie, że obie gry są z wersji na X360? Nie mowie ze podane przez Ciebie screeny klamia, ale nic nie zmieni faktu, ze ocena grafiki przed tv jest najbardziej wiarygodna, a posiadacze PS3 moga to zrobic. Ty nie bo grales tylko w Crysisa.
    • flaters Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 12:48
      herr_cules widzę że jak brakuje Ci argumentów to zaczynasz wyzywać innych od fanbojów. Największym fanbojem jednak jesteś Ty, bo nie masz żadnej konsoli i spuszczasz się nad grafiką w Crysisie na każdym kroku, nie widząc na oczy gry o której gadasz czyli Uncharted 2. Żyj sobie dalej w świecie "wspaniałych" i nudnych PC'tów, pełnym złudzeń o ogromnej mocy graficznej. Napiszę Ci tylko tyle. W dupie byłeś, gó... widziałeś i tyle chłopaczku.
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 14:53
      flaters chcialbym zauwazyc ze to nie ja pierwszy w tym temacie wyjechalem z tekstami o fanbojach smile
      fatality002 a co do tego "kto moze a kto nie moze oceniac" grafiki nie rozsmeiszaj mnie - u2 na telewizorze nagle dostaje ladniejszych tekstur? ale jasne oceniac grafike moze tylko osoba posiadajaca ps3 i ps3 broniaca.. jasne smile
      sprawa jest prosta screenshoty ktore znalazlem dobitnie pokazuja przewage crysisa nad u2 a wy sie bronicie ze na tv u2 wyglada lepiej.. tia...
      ale spoko - obydwaj bawicie mnie strasznie smile jak chcecie mozemy sie tak przekomarzac smile
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:16
      herr cules specjalnie się w wyszukiwaniu nie wysilałeś jest to porównanie na Gamecornersmilesmile Trud zadałeś sobie straszny może już iść na emeryturę haha. Oczywiście Crysis chodzi pod dx 10 na najlepszych ustawieniach smilesmile może z 1% posiadaczy pctów jest w stanie zapuścić tą grę w takich warunkach. Poza tym porównianie jest tendencyjne

w przedostatnim poście ktoś umieścił porównanie gdzie Crysis już tak bardzo nie rządzi. Po raz kolejny przestań już mędrkować, bo jakby Crysis był takim niewiadomo czym to nie sprzedałbym go po 2 dniach.
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:17
      gamecorner.pl/gamecorner/51,86580,7093970.html?i=1
      dla ciekawych
    • fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:19
      herr_cules tylko, że ja nie posiadam PS3 smile a bronie Uncharted bo patrze obiektywnie na to.

I jakoś nie odniosłeś się do różnorodności, o której pisałem. To duży plus dla Uncharted 2. I jeszcze jedno - nie jesteś w stanie ocenić grafiki Uncharted 2 widząc tylko filmik i kilka screenów. Ocena grafiki to branie pod uwagę całości gry, trzeba zobaczyć wszystkie smaczki. Zrozum, że same tekstury to nie wszystko. To tylko czubek góry lodowej. Też mógłbym ocenić grafike np. San Andreas po jednym screenie, ale co z tego, ze nie wiedziałbym jak róźnorodna jest jak na swój wiek (dno morza, pustynia, lasy, rozne miasta)

Już nawet nie wspomnę o tym, że screen, który podałeś porównujący las blado wypada przy wrażeniu jak jest odpalona gra z tymi wszsytkimi widokami - szczególnie w jednym momencie jak jesteśmy na jakiejś górze i widać wszystko aż po sam horyzont.
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:20
      no faktycznie. to ze takie porownanie latwo znalezc totalnie je dyskredytuje smile
      a porownanie jest oczywiscie tendencyjne bo na nim widac ze crysis jest ladniejszy smile tiaaa smile
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:24
      zacytuję

"nawet specjalnie zadalem sobie trud wyszukania takich porowan -prosze"

biorąc pod uwagę to, że link do tego tematu na Gamecorner był wcześniej w komentarzach pod tematem, pod którym piszemy Twoje "zadanie sobie trudu" brzmi groteskowo. Kiepską ironią tego nie zaciemnisz.

porównienie podane przez Hellghana już takie jednoznaczne nie jest.
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:28
      nathandrake btw. w tym poscie ten gosc co niby pokazuje "jak bardzo crisis nie rzadzi" mowi slowa "Oczywiście nie łudzę się, że ps3 może wygenerować lepszą grafikę niż dobre kompy" wink
      fatality002 to ja mam lepszy pomysl idacy tropem twojego rozumowania. od dzisiaj w sadach jedynymi dowodami beda slowa oskarzonych. i jak oni powiedza ze nie ukradli/zabili/zgwalcili to znaczy ze tak jest i sad przyzna im racje. bo przeciez dowody rzeczowe nie maja kompletnie znaczenia wink tak samo tutaj - dowody rzeczowe w postaci porownania grafiki na screenshotach nie maja kompletnie znaczenia - jak posiadac ps3 mowi ze uncharted2 nie jest brzydsze to nie jest i basta smile
      kurde fajnie jest z wami sie tak droczyc smile ubaw po pachy smile
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:29
      @fatality002
      a tego ze nie posiadasz ps3 a tak bronisz u2 to juz kompletnie nie rozumiem, ale to twoja sprawa smile
    • fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:34
      herr_cules, Ty chyba kompletnie nie rozumiesz co ja pisze, Twój przykład z sądem jest od czapy wzięty. Przecież napisałem Ci wyraźnie, że dowodem rzeczowym pozytywnym dla Uncharted 2 jest chociażby róźnorodnosć grafiki (dźungla, lokacje śnieżne, miasta, których architektura bije chociazby budynki z Crysisa, czy świątynie). Dowodami dla Crysisa są tekstury czy rozdziałka. Jak widzisz ocena wcale nie jest taka łatwa. Więc nie mówie, że gra jest brzydsza i basta tylko podaje Ci dowody. Czytaj ze zrozumieniem.

I skończ z tym "kurde fajnie jest z wami sie tak droczyc smile ubaw po pachy smile" bo to naprawdę nie robi na nikim żadnego wrażenia - no chyba, że rzeczywiście tylko się droczysz a nie próbujesz normalnie rozmawiać. W takim wypadku nie mam tu po co wchodzić.
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:34
      herr cules

wiem, że nie zdajesz sobie sprawy jak dziecinne jest stwierdzenia "kurde fajnie jest z wami sie tak droczyc smile ubaw po pachy smile"

znowu grzeszysz pychą, przecież każdy wie, jakie podzespoły ma ps3, a jakie można zebrać w kompie stacjonarnym za powiedzmy 2 do 3 tys zł. Nie zmienia to faktu, że przeciętny posiadacz pcta nigdy nie zobaczy Crysisa w rozdzielczości podanej w tych screenach, na nawet nie zobaczy w rodzielczowści i jakości lepszej niż każdy posiadacz ps3 zobaczy Uncharted 2. Na screnach innych (podanych przez hellghana) Crysis wygląda już blado.

Skończ juz temat bo trolujesz wzorcowo.
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:45
      @fatality002 no tak tylko roznorodnosc grafiki nie przebija mozliwosci silnika. rownie dobrze mogliby tam wstawic fioletowe stworki z halo, a i tak nie zmienilo by to faktu ze crysis ma lepsza grafike niz u2 smile poza tym jesli grales w crysis to wiesz ze np. snieg tam spokojnie znajdziesz... wink no chyba ze nie gralessmile
      napisales ze moj przyklad z sadem jest od czapy wziety, a wczesniej piszesz "ale nic nie zmieni faktu, ze ocena grafiki przed tv jest najbardziej wiarygodna, a posiadacze PS3 moga to zrobic. Ty nie bo grales tylko w Crysisa." moze zdecyduj sie jaka wersje przyjmujesz wink bo moim zdaniem przyklad z sadem jest swietny smile
      nathandrake ale co ma do rzeczy jakie podzespoly ma przecietny uzytkownik pc? jesli na pc crysis osiaga w max detalach grafike lepsza niz u2 to osiaga. i to czy jan kowalski ma pentium 100 czy cos dobrego nic nie zmienia smile
      co do ubawu po pachy - no jest ubaw po pachy bo od dobrych kilkudziesieciu komentarzy sie ze mna droczycie zamiast po prostu przyznac mi racje smile
    • fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 15:58
      herr_cules idąc Twoim tokiem rozumowania jeśli chodzi o róźnorodność to plansza o wymiarach 50km 2 z mega wysoką rozdziałką i super teksturami, ale ze zwykła pustynią, jest ładniejsza, niż plansza z trochę gorszymi teskturami i nizsza troche rozdzielczością, ale za to z lasem tropkalnym, miastem, górami, a wszystko dodatkowe polane ogromną ilościa szczegółów. Raczej jest na odwrót smile Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania GTA III na PC z rozdziałką 1600 x 1200 (bo taka jest) jest ładniejsze niż GTA IV na konsolach z rozdziałką 1280 x 720 hehe.

A przykład z sądem owszem jest od czapy wzięty. Bo w sądzie posiadacz PS3 nie krzyczy, że Crysis jest brzydszy bo tak, tylko próbuje udowodnić, że przy ocenie grafiki bierze się róźnorodnośc i spojrzenie bezpośrednio na odbiorniku, a nie na screenie. Przecież ocena grafiki musi wziąć pod uwagę całokształt - trzeba WSZYSTKO zobaczyć w grze. Ty tego nie zrobiłeś, dlatego nie jesteś do końca wiarygodny. I równie dobrze posiadacz PC może zrobić to samo - zobaczyć Uncharted 2 na żywo, przejść i potem ocenić, a konsolowiec, który widział Uncharted 2 na screenie nie będzie do końca wiarygodny.

PS. W Crysisa grałem, ale nie przeszedłem do końca bo mnie znudził.

I nikt się z Tobą nie droczy, ja tu nie widze żadnego ubawu po pachy.
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 16:00
      "nathandrake ale co ma do rzeczy jakie podzespoly ma przecietny uzytkownik pc? jesli na pc crysis osiaga w max detalach grafike lepsza niz u2 to osiaga. i to czy jan kowalski ma pentium 100 czy cos dobrego nic nie zmienia smile" jasne, że zmienia bo Jan Kowalski raczej zobaczy Crysisa w takiej formie.
      To, że Crysis w max detalach pod dx 10 wygląda lepiej niż Uncharted 2 to żaden powód do szczęścia. Gdyby pracowano nad optymalizacją tak jak nad optymalizacją gier na konsole, do odpalenia Crysisa w max detalach pod dx 10 wystarczałyby sprzęty dwa razy słabsze ( i tańsze) niż jest to obecnie.

Wogóle podawanie Crysisa jak przykładu do naśladowania przy grach uważam za pomyłkę. Uważam, że Crysis był właśnie gwoździem do trumny grania na pc. Ludzie przestali się nabierać na karty graficzne co rok. DX 10 i Vista okazały się klapą (najśmieszniejsze było to, że część efektów, które określono jako dx10 only dało się odblokować pod dx 9, nie trzeba było kupować Visty heheh). Sama gra poszła tak kiepsko, że pierwsze co zrobił Crytek to silnik na konsole.

Kończę z tym wątkiem tematu tak jak szybko sprzedałem kiepską, przereklamowaną grę zwaną Crysis.
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 16:03
      wrzucam link
      jasne, że zmienia bo Jan Kowalski raczej zobaczy Crysisa w takiej formie.

www.breakitdownblog.com/wp-content/uploads/2007/10/crysis_low.jpg
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 16:08
      nie. idac moim tropem rozumowania lepsza i ladniejsza grafike generuje silnik ktory pozwala na totalna roznorodnosc grafiki przy super wypasionej jakosci wszystkich elementow graficznych, z duzo lepszymi teksturami i jakoscia efektow w wysokich rozdzielczosciach(czyli Cryengine2). a jakie mozliwosci i w jakich rozdzieloczosciach oferuje silnik u2? patrzac chociazby na drzewa czy tekstury na bohaterze u2 widac ze mniejsze niz w crysis smile no i ta wspaniala rozdzielczosc z jaka pracuje u2 wink
      a z przykladem z sadem to powiedz mi dlaczego w normalnym zyciu w sadzie licza sie DOWODY a tutaj te dowody (screenshoty ) nie maja sie liczyc? bo pokazuja ze crisis ma lepsza grafike? smile
      no nie wiem czy droczy czy nie smile ja sie bawie swietnie smile i zupelnie nie rozumiem czemu Ty sie nie bawisz swietnie, przeciez nie masz ps3 wiec sprawa ciebie bezposrednio nie dotyczy smile
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 16:13
      nathandrake oczywiscie ze nic nie zmienia. bo nie zmienia to tego jakie sa osiagi crysisa na maks detalach smile a te są dużo lepsze niż w przypadku u2

@fatality002 @nathandrake polecam obejrzec bardzo fajny film -porownanie mozliwosci cryengine2 i tego co widzi prawdziwa kamerasmile
      www.pixelrage.org/news/CryEngine2-vs-Reality-Comparison-6027.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka