Dodaj do ulubionych

Xbox czy PS3?

12.04.10, 09:49
Wątek o samym Xboksie już jest, a ja chciałbym spytać z innej strony. Rozważam nabycie konsoli, jako sympatycznego dodatku do peceta. PS3 nęci niższą ceną (ze względu na znacznie niższą awaryjność i darmowe "Live" - nie pamiętam jak to się na PS3 nazywa), a Xbox... no właśnie, czym może zachęcić mnie X? Oprócz Alana Wake'a niewiele przychodzi mi do głowy, więc proszę o pomoc - co lepsze - PS3, czy Xbox?
Obserwuj wątek
    • don_wroc_love dla CIEBIE ps3 12.04.10, 10:04

dla Ciebie wybór powinien być prosty - ps3, bo z tego co pamiętam, to nie
      jesteś ani fanem Hejloł, ani Gearsów, ani Natala.... na 360 dominują
      strzelanki, a ich fanem, z tego co pamiętam też nie jesteś...

ps3 imhoma bardziej odpowiednią dla Ciebie, bibliotekę gier
    • maciuch333 Re: Xbox czy PS3? 12.04.10, 10:13
      Jezeli nie chcesz najtańszej wersji Xboxa tylko taka fajna (elite np) to cena ps3 jest bardzo zbliżona. Argumenty na korzyść PS3:
      -Pady ładowane z konsoli, nie trzeba pamietać o bateriach
      -wifi,bluetooth oraz bluray w standardzie
      -Mozliwosc wymiany dysku na dowolny 2,5 cala (np 500 czy 750 gb) za niewielkie pieniądze, dyski do x360 sa mniejsze i drogie
      -lepsze odtwarzanie i strumieniowanie filmow z pc (nawet z napisami) , przy strumieniowaniu działaja praktycznie wszsystkie formaty
      -chlodniejsze, cichsze, mniejsze (slim) i w teorii mniej awaryjne
      -darmowy Playstation network (za live sie płaci)
      -dla mnie osobiscie lepszy wyglad menu oraz pady ale to kwestia gustu
      -ostanio lepsze exclusivy (uncharted, god of war, heavy rain, MGS i inne)

na korzysc xboxa przemawia lepsza spolecznosc sieciowa(podobno) troche wiecej gier mozliwosc piracenia(FUJ!) i nizsza cena podstawowa...

the choice is Yours
      • deamon-pl Re: Xbox czy PS3? 12.04.10, 10:48
        maciuch333 napisał:

> Jezeli nie chcesz najtańszej wersji Xboxa tylko taka fajna (elite np) to cena p
        > s3 jest bardzo zbliżona. Argumenty na korzyść PS3:
        > -Pady ładowane z konsoli, nie trzeba pamietać o bateriach
        > -wifi,bluetooth oraz bluray w standardzie
        > -Mozliwosc wymiany dysku na dowolny 2,5 cala (np 500 czy 750 gb) za niewielkie
        > pieniądze, dyski do x360 sa mniejsze i drogie
        > -lepsze odtwarzanie i strumieniowanie filmow z pc (nawet z napisami) , przy str
        > umieniowaniu działaja praktycznie wszsystkie formaty
        > -chlodniejsze, cichsze, mniejsze (slim) i w teorii mniej awaryjne
        > -darmowy Playstation network (za live sie płaci)
        > -dla mnie osobiscie lepszy wyglad menu oraz pady ale to kwestia gustu
        > -ostanio lepsze exclusivy (uncharted, god of war, heavy rain, MGS i inne)
        >
        > na korzysc xboxa przemawia lepsza spolecznosc sieciowa(podobno) troche wiecej g
        > ier mozliwosc piracenia(FUJ!) i nizsza cena podstawowa...
        >
        > the choice is Yours
        Mi ta wiadomość przyda bo planuje w przyszłości kupić PS3. .suspicious
        • maciuch333 Re: Xbox czy PS3? 12.04.10, 11:03
          spoko, ciesze się ze moglem pomoc- jak masz jakieś pytania to wal śmiałosmile

Jezeli chodzi o same gry to większość to sa multiplatformy teraz, ktore wygladaja tak samo (czasem troche lepiej na x360). Na xsa szykuje sie teraz kilka niezłych exclusivow - na pewno nie jest tak, że ktoraś konsola jest w tym momencie lepsza pod tym względem. Sprzetowo PS3 wygrywa moim zdaniem w grach jest remis, klocek jest troche tańszy. Nie sugeruj sie ludzmi, ktorzy mowią ze na ps3 jest mało gier- samych tytułów klasy A jest co najmniej kilkanaście, nie bedziesz mial czasu zeby we wszystko zagrać...
    • wincenty.okon Re: Xbox czy PS3? 12.04.10, 14:28
      Jeśli nie patrzeć na cenę to zdecydowanie PS3.
      1) Jest lepiej wykonany, nie ma luzów, cicho pracuje, lepszej jakości podzespoły
      2) Mniejszy pobór prądu (PS3 slim)
      3) Coraz więcej naprawdę świetnych eksklusivów
      4) Czytnik BD Rom, a także pełna obsługa filmów divX, mp3, fajny wyświetlacz
      pokazów sklajdów
      5) Kupujesz konsolę i grę i już żadnych dodatkowych kosztów, by grać w multiplayer.
      6) Chcesz większy dysk? Wpadasz do komputerowego po jakikolwiek 2,5" i montujesz
      w konsoli.

Jedyne wady PS3 moim zdaniem to wyższa cena, niemożność pełnej instalacji gier
      na HDD (laser i silnik napędu BD Rom musi się zużywać czestym doczytywaniem) i
      dla niektórych pad.

Jako dodatek do PC to najwdzięczniejsze będzie właśnie PS3. Sporo gier z Xbox
      360 pojawia się na PC, niewiele zaś tych z PS3.
      • wypisany Re: Xbox czy PS3? 12.04.10, 15:50
        @maciuch, wincenty

Dzięki Panowie, teraz wybór jest oczywisty. tak naprawde to chciałem sprowokować
        jakiegoś fana Xa do wyliczania zalet tej konsoli, bo mnie naprawdę ciężko jest znaleźć
        cos poza (pozornie) niższa cena. a wiadomosc o wymiennym dysku powalila mnie na
        kolana. Rozumiem, ze w Slim tez tak można?

@don
        alez ja lubie strzelanki. niedawno zamowilem ArmA2, zagrywam sie w STALKERa i nie
        moge sie doczekac pojawienia sie modu Project Reality korzystajacego z Frost Bite. a ze
        lubie tez gry RPG... umowmy sie, ze poki co konsole z pecetem nie moga konkurowac.
        owszem, jest DAsurprised, ale to kropla w morzu. jedyna nadzieja konsola w Wiedzminie2. jeśli
        osiagnie sukces kasowy, to moze wydawcy przestana traktowac konsolowcow jak
        bezmozgich pozeraczy strzelanek.

PS. Przepraszam za ewentualne bledy i brak znakow diakrytycznych, ale pisze z telefonu.
    • don_wroc_love .... 12.04.10, 15:56
      Dzięki Panowie, teraz wybór jest oczywisty. tak naprawde to chciałem sprowokować
      jakiegoś fana Xa do wyliczania zalet tej konsoli, bo mnie naprawdę ciężko jest
      znaleźć
      ---
      pisząc krótko: chciałeś wywołać flejm? chyba kiepski czas na to
      wybrałeś....

alez ja lubie strzelanki. niedawno zamowilem ArmA2, zagrywam sie w STALKERa i nie
      moge sie doczekac pojawienia sie modu Project Reality korzystajacego z Frost Bite.
      ---
      sęk w tym że piszesz "strzelanki" a wymieniasz
      a) Arma2 - symulator żołnierza
      b) Stalker - Crpg
      c) project reality - a'la symulator do BC2.....

ja myśląc o strzelankach miałem na myśli Army of Two, Gearsy, 50centa, Hejloł,
      Call of Duty itd. itd....
      • littlebigfun Re: .... 12.04.10, 18:36
        Dobra doniu , nie bulwersuj się tak strasznie , że człowiek nie wybrał twojego
        ulubionego Xa .
        @Do ludzi którzy zamierzają kupić PS3 : koniecznie kupcie grę Little Big Planet
        GOTY . Nie mówcie , że to tylko platformówka dla dzieci , ale kupcie , dobrze
        wam radzę smile
        PS : Nareszcie GC ma wstążkę .
        • don_wroc_love Re: .... 12.04.10, 18:51
          @littlebigfun
          smile ja tam w sumie zlewam co on wybierze.
          Mi wielki fun daje zarówno iks jak i ps3, mimo że takie U1 to męczę i męczę i
          zmęczyć nie mogę smile szkoda tylko, że gościu chciał wywołać flejma, w takim okresie

co do tego LBP - jest demko na psn? muszę w końcu spróbować tej gierki, przez te
          ciągłe ochy i achy....
          • don_wroc_love Re: .... 13.04.10, 08:25
            aaah... wróciłem wczoraj do domu i znowu zamiast sprawdzić psn, włączyłem ut3 ;/
            ktoś się orientuje czy jest to LBP demo?
            • szczqcz Re: .... 13.04.10, 08:40
              Jest demko LBP, ale z tego co słyszałem lepiej w to nie grać, bo można się
              zrazić do gry.
              • littlebigfun @don 14.04.10, 17:30
                Poczekaj kilka dni , niedługo premiera LBP GOTY , która będzie po raz pierwszy
                po polsku smile
                Zapewniam Cię , że okropnie warto kupić , a w dodatku w GOTY jest parę DLC wink
                • don_wroc_love Re: @don 14.04.10, 23:14
                  hmmm...
                  zassałem to demo z psn... pobawiłem się... doszedłem do momentu jak trzeba
                  przykleić sobie fotę jakiegoś słynnego brodacza, którego kojarzę tylko z twarzy...
                  w sumie ciekawe, takie pół 3d mario z fizyką. tylko czemu nie mogę iść w każdym
                  kierunku? sad

ech, chyba wolę Mario 64 i podobne
                  • littlebigfun Nie możesz? 15.04.10, 13:54
                    Chodzi się analogiem , skacze X i chwyta R1 . Nie grałam nigdy w demo , więc możliwe
                    że jest w nim coś innego . Powiedz coś więcej o tym chodzeniu , bo nie wiem dokładnie
                    o co Ci chodzi .
                    • don_wroc_love Re: Nie możesz? 15.04.10, 14:02
                      heh, no wiesz... tu z tego co widzialem to idziesz w prawo albo w lewo (+góra i
                      dół), możesz też co najwyżej wejść wgłąb ekranu albo bliżej celem niby
                      przelazenia po schodkach platformach etc.
                      w demku w sumie nawet nie przeszkadzały mi te nachalne informacje o super
                      ocenach, ale brak możliwości ruchu...

ja chyba po prostu wolę takie platformersy takie jak mario64, gdzie mam pełną
                      swobodę ruchu jak w klasycznym tpp

o, o takie jak to:
                      https://7twentyfour.files.wordpress.com/2009/04/mario64_3jpg.jpeg
                      • littlebigfun Re: re kum kum 15.04.10, 18:46
                        Aaa , o to Ci chodzi . Twój wybór , jeśli chcesz to kup smile Ciekawa jestem jak
                        będzie się sprawować polska wersja językowa .
    • branza_gier Re: Xbox czy PS3? 15.04.10, 22:18
      PS3 to wpełni multimedialne urządzenie, na którym możesz grac, przeglądać
      internet, oglądać div'x oraz blue-ray. Do tego exclussive na PS# to zupełnie
      inna jakoś niż na X-Boxa-360.
      X-Box 360 to konsola, która dyskryminuje graczy, odtwarza filmy w mało
      popularnym formacie a exclussivy,które się pojawiają mają to do siebie, że mogą
      się pojawić też na pc. Już raz tak było w stosunku do gearsów więc pewności, że
      tak drugi raz nie będzie, nie ma.

Pozdrawiam

gamesworld.blox.pl
    • pikej6 Re: Xbox czy PS3? 21.04.10, 12:15
      ja polecam PS3, zdecydowanie,

Gameo
      • don_wroc_love Re: Xbox czy PS3? 21.04.10, 14:37
        pikej - jaki masz psnid?
        • don_wroc_love Re: Xbox czy PS3? 21.04.10, 14:38
          [font=Monotype Corsiva]mój - piotrek44[/font]
    • sargal Re: Xbox czy PS3? 22.05.10, 23:27
      Ostatnio sam zastanawiam się nad zakupem konsoli... Dzięki Wam zdecyduję się
      chyba na PS3 smile Mógłby mi ktoś jeszcze tylko powiedzieć czy da się na PS3
      odtwarzać gry z PS1 i 2 ? I jak wygląda sprawa z PlaystationNetwork. Wystarczy
      jakoś podpiąć zwykły kabel od internetu ?
      • true_mayonez Re: Xbox czy PS3? 09.06.10, 12:16
        sargal - lepiej niż podpiąć kabel. ps ma wifi, łatwe w konfiguracji, zajęło mi
        dosłownie parę chwil i zasuwa aż miło. oczywiście kabel też można.

wypisany - ja się na ps3 zdecydowałem miesiąc temu i jak dotąd jestem baardzo
        zadowolony. jak już kupisz szukaj mnie pod psnid takim samym jak tu na gc big_grin
        zagramy multi w brutal legend <LOL>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka