Dodaj do ulubionych

Fail Bioware

22.12.10, 20:06
Witam otóż w internecie pojawiło się porównanie wersji ME2 Xboxa i Play Station. Lepiej w tym porównaniu wypadła wersja xboksowa! nie byłoby w tym nic dziwnego ponieważ multiplatformy z reguł lepiej wyglądają na konsoli MS ale z zapowiedzi twórców wersj Play Sattion miała wyglądac lepiej ponieważ miała byc na silniku trójki. Co o tym myslicie? Tu film: www.youtube.com/watch?v=4hPqEgjOIX4&feature=player_embedded
Obserwuj wątek
    • psfan Re: Fail Bioware 22.12.10, 20:15
      Nie wiem czy chodzi Ci o gameplay czy o grafikę ale jeżeli o to drugie to PS trójka lepiej wypada.
      • pawepek Re: Fail Bioware 22.12.10, 20:22
        no nie wiem chyba widzisz to tak jak chciałbys widziec. Ja się nie wypowiadam ale cytuje:
        Cóż, wygląda na to, że – parafrazując znane przysłowie – „silnik Mass Effect 3 wiosny nie czyni”. Co prawda na większości scen obie wersje wyglądają niemalże identycznie, ale niektóre z nich wypadają na zdecydowaną niekorzyść konsoli Sony.
        Cytat z:
        www.gamezilla.pl/content/czy-mass-effect-2-na-ps3-wyglada-gorzej-niz-na-x360
        • sora_no_iro. Re: Fail Bioware 22.12.10, 20:44
          Fajnie że potrzebujesz opisu, by widzieć co jest na filmiku, ale jedynymi różnicami jakie mi się rzuciły w oczy są
          1. Nieco wyraźniejszy/ostrzejszy obraz na ps3
          2. ciemniejsze cienie również na ps3
          3. naturalniejsze oświetlenie - początek filmiku (0:42), wersja xboxowa świeci zimno niebiesko, typowo dla unreala, na ps3 naturalne rozjaśnienie.

Są to różnice wynikające z delikatnych zmian silnika, nie mające wpływu na jakość grafiki. Więc o co chodzi? A zresztą, pamiętając cię z innych tematów chyba wiem o co cool
      • eszuran Re: Fail Bioware 22.12.10, 21:30
        Wersja na X-a jest ewidentnie lepsza. Nie chodzi nawet o kolor cieni, to sprawa gustu. Ale rozdzielczość tekstur, ich szczegółowość - X akurat wygrywa. I to nie jest żadne fanbojstwo, bo to oczywiste że PS3 ma większe możliwości graficzne, ale w przypadku ME2 to fakt.

www.lensoftruth.com/?p=25602
        • henrar Re: Fail Bioware 24.12.10, 11:47
          A to ciekawe, bo wg wszystkich innych porównań to wersja na PS3 ma wyższą rozdzielczość tekstur (zwłaszcza na postaciach)
          www.play-mag.co.uk/features/mass-effect-2-ps3-vs-xbox-360-screenshot-comparison/
          • anonim1979 Re: Fail Bioware 25.12.10, 16:45
            @henrar
            Gdzie to ty w tym porównaniu które podlinkowałeś to wyczytałeś? W komentarzach? wink
    • arczisan Re: Fail Bioware 22.12.10, 20:36
      Ale z tego co mi wiadomo, silnik to nie grafika (a przynajmniej nie tylko). Chyba nie myślałeś, że będą po kolei remasterować dwójkę, skoro i tak jest już świetnie wykonana. Najlepiej wyglądająca gra na Xboxa (moim zdaniem). Idiotyzmem było oświadczenie Bioware, że będzie na nowszym silniku, ot co.
      • edmundo Re: Fail Bioware 22.12.10, 21:55
        Zgadzam się z arczisanem. BioWare dało tyłka z tym tekstem że to silnik trójki. Można było inaczej zachęcić ludzi do gry, zresztą ona chyba nie potrzebuje reklamy. A teraz się zaczęło porównywanie. Strasznie mnie wpieniają te wszystkie porównania, one tylko generują internetowe awantury. A jak ktoś ma różne platformy i lubi porównania to znajdzie sobie odpowiednie stronki.
        • arczisan Re: Fail Bioware 22.12.10, 22:18
          Prawda jest taka, że wszystkie porównania zazwyczaj są jedną wielką manipulacją. Bo ok, może naświetlenia nie da się zmienić, ale jakość, antyaliasing (bądź jego brak), to nie problem wytworzyć w materiale wideo.
        • don_wroc_love Re: Fail Bioware 22.12.10, 22:22
          trochę to jednak wkurza, że mając ps3 i grę multiplatformową trafia mi się coś gorzej wyglądające. ostatnio mocno widoczne to było w Army of Two2 uncertain
    • werty101 Re: Fail Bioware 22.12.10, 22:09
      Walka PS3 vs X360, a na PC i tak wygląda to jeszcze lepiej. tongue_out
    • legileg Re: Fail Bioware 22.12.10, 22:13
      Ciekawe, bo wg porównania IGN wersja na PS3 jest lepsza... I to znacznie lepsza, bo na nowym enginie pozwalającym zbliżyć grafikę do tej jaką ujrzymy w ostatniej części trylogii:

www.ps3site.pl/mass-effect-2-ps3-vs-x360-fight/59562/
      xboxforum.pl/aktualnosci-f9/mass-effect-2-porownanie-graficzne-ps3-vs-x360-76894.html
      www.cnewsworld.com/entertainment/gaming/mass-effect-2-ps3-vs-xbox-360-%E2%80%93-ps3-version-better/
      Obecne testy wskazujące raczej brak wyraźnych różnic... Wynika to najprawdopodobniej z tego, że demo to bardzo wczesny build najpewniej jeszcze na starym engine. Widać to przede wszystkim po światłocieniu i hologramach - w demie wyglądają one dokładnie tak samo jak na Xboxie, w filmiku IGN jak w innej grze.

Cóż, prawdy standardowo dowiemy się dopiero po premierze, myślę jednak że grafika nie ma tutaj większego znaczenia. Ważniejsze są wszystkie DLC (w tym najlepszy i niedostępny dla polaków - Shadow Borker), ekskluzywne DLC (na 6 godzin, czyli jedno z najdłuższych jakie powstały), naprawdę fajny generator save (jeśli chcemy stworzyć sobie "zły" świat to nie musimy ponownie przechodzić ME1) i brak konieczności żonglowania płytami (niby przez całą grę zdarza się to jakieś 1-3 razy, ale naprawdę wolałbym 10 minutowy loading niż to). Mnie te rzeczy bardzo mocno przekonują do ponownego zainwestowania w ME2. A grafika? Dla mnie najważniejsze, aby nie cięło (dropy doprowadzają mnie do szewskiej pasji, podobnie jak hałasując wiatraki w PC, czy niezainstalowana płyta w xboxie). Oczywiście porównanie platform wykonam i bardzo chętnie się z nim podzielę.
      • dobrehehe Re: Fail Bioware 22.12.10, 22:30
        a przypadkiem to '6h+ dlc' to nie sa po prostu wszystkie dlc jakie sie ukazaly? tak mi sie cos wydaje, jak nie to daj link
        • pawepek Re: Fail Bioware 22.12.10, 22:39
          Jeżeli popatrzycie na twarz Sheperda podczas tworzenia postaci to widać różnice
        • legileg Re: Fail Bioware 23.12.10, 01:41
          Racja to błąd prasy, który pojawił się podczas tłumaczenia... Przynajmniej tak tłumaczy się Bioware, bo moim zdaniem zwyczajnie nadużyli słowa "exclusive" i stąd błędy.

link do źródła, wytłumaczenie pod koniec pierwszego posta: social.bioware.com/forum/1/topic/103/index/5188310
      • koszerny Re: Fail Bioware 22.12.10, 22:52
        @niby przez całą grę zdarza się to jakieś 1-
        > 3 razy, ale naprawdę wolałbym 10 minutowy loading niż to

Nie obraz się,ale jesteś dziwnybig_grin
      • koszerny Re: Fail Bioware 22.12.10, 23:04
        Już chyba lepiej 3 razy zmienić płytki niż wpatrywać się w pasek postępu łącznie przez pól godziny.big_grin Wracając do tematu to warto poczytac
        www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-masseffect2-demo-analysis
        • legileg Re: Fail Bioware 23.12.10, 01:35
          I tak gapie się ponad pół godziny na instalację obu płytek, bo przecież nie będę słuchał tej absurdalnie głośnej pracy DVD. A skoro już i tak tracę czas na instalacje to dlaczego nie można było zrobić tak jak na PC, czyli najpierw żonglerka, a potem już cały czas tylko jeden game disc?

Dlaczego tak bardzo nie lubię zmieniać płyt? Bo strasznie wybijają mnie z klimatu gry, który w ME2 jest istotny jak mało w której grze. Muszę wstać, poszukać pudełka na półce, zamienić płyty, odłożyć pudełko... I chociaż cała ta zabawa trwa może minutę, to podczas niej całkowicie tracę uczucie uczestniczenia w wirtualnym świecie. Gdyby to był jakiś durnowaty CoD to nie miałbym z tym żadnego problemu. Ale to gra fabularna, w której jak najbardziej trzeba wczuć się w postać. Gdy jest to zwykły ekran wczytywania (czy nawet winda znana z 1 części), żadnego wyrywania z wirtualnego świata nie czuję, nawet jeśli trwa dosyć długo.
          • eszuran Re: Fail Bioware 23.12.10, 09:23
            @up
            > Muszę wstać, poszukać
            > pudełka na półce, zamienić płyty, odłożyć pudełko...

I jeszcze oddychać, przełykać ślinę... Za duży wysiłek, za duży!
            • legileg Re: Fail Bioware 23.12.10, 12:10
              Po drodze mogę nawet robić salta i pompki na jednej ręce, a i tak wrażenia płynącego z całości to nie zmieni. Bo wcale nie o wysiłek tutaj chodzi. Ale, żeby to zrozumieć musiałbyś przeczytać więcej niż jedno zdanie mojej wypowiedzi. Ale to za duży wysiłek, oj za duży.
          • koszerny Re: Fail Bioware 23.12.10, 12:53
            Długie loadingi nie niszczą imersji,a zmiany płyty tak?Ja bym powiedział ze obie te rzeczy sa równie irytujące......
            • legileg Re: Fail Bioware 23.12.10, 13:28
              Każdy człowiek ma inaczej, więc ciężko tworzyć reguły. Loadingi dotychczas były dla mnie uciążliwe tylko w jednej grze - w Wiedźminie.

Nie bez znaczenia jest też to, że do obecnej generacji grałem praktycznie wyłącznie na PC zaliczając tylko niewielkie epizody z PS2. Nigdy więc nie musiałem zmieniać płyt i jest to dla mnie czynność bardzo nienaturalna.
    • robert777 Re: Fail Bioware 23.12.10, 09:12
      Trzeba być "mózgiem" by twierdzić że gra która wychodzi rok później na nowszej wersji silnika, z mnóstwem DLC i nośnikiem na którym można upchnąć więcej tekstur (i fakcie że UE3 streamuje tekstury) nie wygląda lepiej.
      Ja widzę za to drgawki fanboyka który próbuje zdyskredytować fajną grę.
      • pawepek Re: Fail Bioware 23.12.10, 14:25
        Robert z twojego nicku wnioskuje że masz 7 lat. Twoja wypowiedz jest mniej wiecej adekwatna do tego. Idz lepiej pobawic sie w piaskownicy
      • 5mieszek Re: Fail Bioware 24.12.10, 01:18
        Nowsza wersja silnika czy wielkosc plyty nie ma znaczenia dla wrazen graficznych tak bardzo, jak to na czym je odpalasz.
        Wystarczy, ze Xbox ma jakas rzecz, ktorej nie ma PS3 (nie znam sie na technikaliach, ale z tego co wiem, to sa pewne roznice co Xbox i PS3 potrafia wyswietlac, a co nie - niech mnie ktos poprawi, ale czy np. nie ma istotnych roznic jezeli idzie o antyaliasing?).

Przyklad: wyobraz sobie, ze jedna konsola wyswietla kolor niebieski, a druga nie. I co z tego, ze ta druga dostaje nowy engine, tekstury itp, jezeli niebo nie moze byc niebieskie?
    • c00ler Re: Fail Bioware 23.12.10, 19:52
      Myślimy, że śmierdzisz fanbojem.
      • twilitekid Re: Fail Bioware 25.12.10, 03:08
        Rzekł fanboj.
    • zausznik Re: Fail Bioware 23.12.10, 20:08
      Też macie się czym podniecać. To chyba oczywiste, że stara gra włożona do nowego silnika będzie wyglądała odrobine inaczej (podkreslam INACZEJ nie lepiej czy gorzej tylko inaczej).

Ktos kto w nia gral teraz zapewne po gre nie siegnie, ci którzy nie mieli wcześniej okazji zagrac a po gre siegna i tak nie zauwaza roznicy tongue_out

Jedyne co przebija w kolejnych coraz glupszych wypowiedziach to dogryzanie (wzajemne) bezmyslnych fanboyow zarowno xboxa jak i ps3.

Jest takze istotny fakt, ze sam znam dwie osoby ktore wybraly xboxa bo wlasnie me przechylil szale - a ci dwaj zapewne nie sa osamotnieni, xbox stracil naprawde powazny atut.
    • legileg Re: Fail Bioware 23.12.10, 20:22
      @zausznik
      Cieszę się, że ktoś potrafi się sposobem wysilenia wybić nieco ponad swoją maszynkę i nie wykorzystywać każdej wypowiedzi do wychwalania swego bóstwa i krytykowania znienawidzonej konkurencji.

@c00ler
      Rośnie nam prawdziwa konkurencja dla Trollombo... Jeszcze głupsza, jeszcze bardziej zaślepiona, jeszcze bardziej zapatrzona w swoją opinię i jeszcze żałośniej traktująca każdego posiadającego inne zdanie.

Chłopczyku, wyzywasz ludzi od 7 latków, a sam zachowujesz się jakbyś wrócił dopiero z piaskownicy. Do tego zły, że ktoś ukradł ci łopatkę.
      • lubiemajonez Re: Fail Bioware 24.12.10, 01:32
        Macie problem, raz wygląda lepiej na xie a raz na pleju, w ogólnym rozrachunku trzyma ten sam poziom... skończcie bo to żałosne się robi...
        • c00ler Re: Fail Bioware 24.12.10, 11:15
          Cóż, jeśli jest to poziom dema z PSS, to ja podziękuję. Gra wygląda na nudną, fabuła to zlepek przeróżnych kalek z literatury, którą każdy fan s-f zna od dawna na pamięć, mechanika rozgrywki z pewnością pochodzi z poprzedniej epoki, strzelanie nie satysfakcjonuje, graficznie jest dobrze jedynie w przerywnikach (ale co to za sztuka odwzorować dwie gadające głowy...), bo w czasie rozgrywki to taki Dead Space prezentuje się lepiej. Najbardziej przehajpowany tytuł mijającego roku? Dla mnie na pewno kandydat. Smutne o tyle, że przed ściągnięciem dema, opierając się na recenzjach, planowałem zakup.
          • dead.space Re: Fail Bioware 24.12.10, 11:38
            No coz, wielkie Halo czy wielkii Killzone nie oznacza za 99% graczy go kupi, tobie sie podoba Wiedzmin a mnie juz nie i nie robie problemu. Napisales swoje zdanie ale bez docinek typu "najbardziej nahajpowana gra". Na hajpowany to moze byc Wiedzmin 2 - glownie dlatego ze to nasza gra, podobnie jak z jedynka ktora miala mnostwo wad zaczynajac od silnika, wymagan (ja nawet na low nie moglem pograc choc nawet spelnialem zalecane), bledow czy loadingow.
          • dobrehehe Re: Fail Bioware 24.12.10, 18:59
            z ktorej strony bys nie patrzyl AZ TAK kiepska gra nie moglaby miec metascore 96. cos musi w niej byc skoro az tyle osob tak wysoko ja ocenilo, pomijam ze lepsza jedynka ma srednia 91. Gra ani nie jest nudna, fabuła rowniez (choc jest max dobra, w jedynce jest swietna), mechanika nie jest z poprzedniej epoki, ale na ps3 jest tyle lepszych exow w tej kategorii ze szok (wymien choc 3), jak tu strzelanie nie satysfakcjonuje to nie wiem jakie jest w u2.
          • legileg Re: Fail Bioware 25.12.10, 01:03
            @c00ler - Nie oceniaj gry po demie... Zapewniam Cię, że póki nie dojdziesz do finału nie zrozumiesz magii ME2.
          • twilitekid Re: Fail Bioware 25.12.10, 03:10
            Widzę, że wystarczy ci niewiele pokazujące demo by napisać recenzję całej gry. Człowieku, nie zdajesz sobie sprawy jaki jesteś zabawny
            • c00ler Re: Fail Bioware 25.12.10, 10:16
              Ty jesteś dużo bardziej zabawny, bo wydaje się, że potrafisz pisać, ale już umiejętność czytania ze zrozumieniem na pewno Cię ominęła. Mimo wszystko, Wesołych Świąt.
              • twilitekid Re: Fail Bioware 25.12.10, 12:03
                Ale weź przeczytaj ty sam siebie. Gra na 50h wydaje ci się nudna etc etc na podstawie dema? Które w dodatku jest (ponoć, sam nie grałem od razu się przyznaje i opieram się na tym co się mówi) zlepkiem kilku wątków przy okazji wyciągając na wierzch samo strzelanie nie pokazując żadnej poważniejszej interakcji z postaciami?

Ok - możesz powiedzieć, że demo zostało źle zaprojektowane i Cię nie zachęca do gry. Ale zauważ, że pojechałeś właściwie po całym ME2.

Zaś z jednym się zgodzę w 100%. Saga Mass Effect to kalka motywów znanych z SF. Ale zastanówmy się - ile jest tak dobrze skonstruowanych światów, nawet w formie kolażu już znanych motywów, które powstały na potrzebę gry video? Aby docenić całokształt w ME trzeba grać od początku od jedynki, która doskonale wprowadza w to uniwersum (można też posilić się książkami). Dlatego ja jestem przeciwnikiem wydawania ME2 w takiej formie na PS3. Bo ten jakiś interaktywny komiks nie zastąpi kilkudziesięciu godzin odkrywania 200 lat historii galaktyki. Nawet, powtarzam, jeśli jest to kalka motywów znanych z literatury czy filmu. Nikt od ME nie wymaga oryginalności - zresztą dzisiaj nawet w literaturze SF ciężko o coś oryginalnego.
    • eduu PS3 za słabe jest, nic dziwnego. 24.12.10, 17:08
      pawepek napisał(a):

> Witam otóż w internecie pojawiło się porównanie wersji ME2 Xboxa i Play Station. Lepiej w tym porównaniu wypadła wersja xboksowa! nie byłoby w tym nic dziwnego ponieważ multiplatformy z reguł lepiej wyglądają na konsoli MS ale z zapowiedzi twórców wersj Play Sattion miała wyglądac lepiej ponieważ miała byc na silniku trójki. Co o tym myslicie? Tu film: www.youtube.com/watch?v=4hPqEgjOIX4&feature=player_embedded

Mamma Mia!
      takie porównanie chyba nikogo nie dziwy, to że ps3 jest lata świetlne za x360 to już tradycja. Wesołych! choinka
    • zwirz Re: Fail Bioware 24.12.10, 19:16
      O jejku jejku!
      Z dupy porównania i wielkie coś. Poczekajmy na porównanie kogoś kto uwielbia PS3 i wtedy będzie widać na czym polegają porównania. Tak samo jak było to w przypadku RDR, GT vs FM3. Jedynie porównanie Bayonetty dało cokolwiek o czym pisali ludzie i co było widać.

Na normalne recenzje ME2 na PS3 nie licze, bo większość redaktorów branżowych łyknie, że to silnik ME3, a okaże się że nie i będą zawiedzeni. Osobiście nie zagram na PS3, bo mam grę na X360. Na mnie demo ME2 na PS3 zrobiło duże wrażenie, na początku lekki opad szczęki, ale jest tylko troszeczkę lepiej i to nie wszędzie. Tyle.
      • don_wroc_love Re: Fail Bioware 24.12.10, 19:52
        cóż...

więc tak

zassałem, zobaczyłem, pograłem, oceniam: "iiii tam. jest nieźle". Spodziewałem się czegoś, co mnie odrzuci od konsolki, czegoś gorszego niż wspomniane przeze mnie wyżej "Army of 2The40th day", a dostałem coś co nie tylko ładnie wygląda, ale nawet może i kupię....

szczerze powiedziawszy jestem naprawdę mile zaskoczony smile
    • anonim1979 Re: Fail Bioware 25.12.10, 03:24
      Oprócz porównania Lens of truth także Eurogamer potwierdza że wersja na PS3 została dotknięta różnymi drobnymi cięciami.
      (Obie te strony dysponują w odróżnieniu do IGNu - który ostro sp***** podlinkowane przez Polygamie filmiki (a nie mówiłem wink )- sprzęt z HD Foundry - łapanie przez HDMI w fullRGB/extended itd.)

www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-masseffect2-demo-analysis
      Duża część różnic to standard w grach multiplatformowych na silniku Unreal Engine 3.
      Gra tak jak na X360 chodzi w 720p ale jak zwykle brak AA (na X'e jest standardowe 2xAA - różnice w praktyce niewielkie bo robiony jest on na początku procesu renderowania i kolejny postprocesing go w większości niweluje, ale kilka mniej ząbków to zawsze mniej).
      Motion blur także jest nieobecny na PS3 - też normalne w grze na tym silniku.
      Ostatnio choćby Enslaved też na tym silniku i te same od lat cięcia na PS3
      www.lensoftruth.com/?p=25103
      Wracając do ME2
      Oświetlenie na PS3 jest dziwnie sztuczne w wielu ujęciach, potrafi to wyglądać odrażająco na twarzach - możliwe że to jakiś bug i dotyczy jedynie dema:
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/lighting_ps3.jpg.jpg
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/lighting_360.jpg.jpg
      Niektóre efekty są liczone w niższej jakości i rozpikselowane
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/effects_ps3.jpg.jpg
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/effects_360.jpg.jpg
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/effects2_ps3.jpg.jpg
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/effects2_360.jpg.jpg
      Zmieniono za to sposób generowania miękkich cieni - z kropek na bardziej klasyczne - ten efekt na PS3 potrafi wyglądać lepiej ( mnie także takie kropki denerwują na zbliżeniach).
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/shadow_ps3.jpg.jpg
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/shadow_360.jpg.jpg
      O ile tekstury są dość podobne z okazyjną ostrzejszą teksturą (głównie twarze w przerywnikach) na X'a to i na PS3 można się takich doszukać - ale odbyło się to kosztem wyciętych niekiedy tekstur mapujących wypukłości - wzorek na kostiumie jest ostrzejszy ale kompletnie płaski wink
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/texture_360.jpg.jpg
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/1/2/8/0/3/texture_ps3.jpg.jpg
      itd.
      Anyway
      FILMIK:
      www.eurogamer.net/videos/masseffect2-360-vs-ps3-faceoff?size=hd
      GALERIA:
      www.eurogamer.net/gallery.php?game_id=10939&article_id=1312769
      ----=============--------------
      Ogólnie nie ma o co kopi kruszyć, PR znowu robi ludzi w balona z tą 'definitywną' wersją - takie same ściemy od marketingowców niczym przy Bioshocku 1 (tu przynajmniej tak tragicznego portu nawet w przybliżeniu nie ma)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka