Dodaj do ulubionych

Przelew za granice

23.11.13, 23:27
Wiem ze to malo odpowiednie miejsce na zadawanie tego typu pytan ale i tak sprobuje smile.

Mianowice mam taki problem, w niedlugim czasie bede mial dosyc spora kwote do przelania z Polski do Wielkiej Brytanii. I tu powstaje pytanie jaki sposob wybrac? Z tego co sie orientuje to zwykly przelew bankowy bedzie kosmicznie drogi. Sa roznorakie firmy ktore robia przelewy za granice ale nigdy nie musialem korzystac z ich uslug wiec prosze o pomoc tych ktorzy maja wieksze pojecie ode mnie. W najgorszym wypadku biore pod uwage przewiezienie gotowki i wymiana w kantorze.

Dzieki z gory za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • d4ru73k Re: Przelew za granice 24.11.13, 11:58
      Ale gdzie ten przelew ma iść? Na kogo konto? Ja korzystałem z Paypala, Moneybookers, a jeśli chciałem gotówkę płacić w okienku bez używania do tego celu internetu to chodziłem do Western Union, wypełniałem druczek, podawałem kasę w okienki i w 3 dni pieniądze były między PL, a UK i na odwrót.

Napisz coś więcej. Chcesz to wpłacić komuś? Czy może jedziesz do UK i tam na miejscu potrzebujesz pieniądze?
      • ff_fan Re: Przelew za granice 24.11.13, 15:22
        Kasa jest na moim koncie w Polsce i bedzie przelana na moje konto w UK. Mieszkam na wyspach od 9 lat i tylko raz korzystalem z uslug Western Union jakies 6-7 lat temu i pamietam ze mieli astronomiczna prowizje. Nie zalezy mi na czasie, biore wszystkie mozliwosci pod uwage.

Dzieki
        • d4ru73k Re: Przelew za granice 24.11.13, 17:18
          Takie rzeczy to najszybciej paypalem, jeśli masz tam konto. Wnioskuję jednak, że konta nie masz, bo byś nie pytał jak przelać kasę. Załóż sobie payapla to ułatwi Ci życie. Jak utworzysz konto to dodasz sobie 2 konta bankowe: polskie i angielskie. Doładowujesz konto paypal z polskiego konta -> kasę masz na paypalu -> wypłacasz kasę z paypala na konto angielskie. Całośc zajmie jakieś 2-3 dni i nie stracisz na tym więcej niż 2 funty.
          • ff_fan Re: Przelew za granice 24.11.13, 22:23
            Pewnie ze mam paypal'a smile tylko nie mam dodanego polskiego konta. A orientujesz sie jaki bedzie przelicznik pln-gbp przy takiej transakcji? Bo tego sie wlasnie obawiam przy kwocie kilkudziesiecu tysiecy zl.
          • ff_fan Re: Przelew za granice 26.11.13, 22:49
            Halo! Jestes tam? smile
            • d4ru73k Re: Przelew za granice 27.11.13, 10:58
              Nie powiem Ci jaki będzie przelicznik przy takiej gotówce, bo nie wiem. Przed wpłatą powinna być dokładna informacja jaki będzie koszt takiej operacji. Nie mniej jednak ciężko mi ocenić, przy takiej kwocie możesz wynegocjować również dobre warunki w kantorze. Odradzałbym jednak bank, tam prowizja rośnie i raczej nic nie utargujesz big_grin

A co do Paypala to dodaj sobie polskie konto, potwierdź w systemie i będzie działać. Potem zobaczysz ile będą chcieli szarpnać przy prowizji tongue_out
    • angh Re: Przelew za granice 24.11.13, 15:47
      najtaniej wyjdzie poleciec do pl, wybrac kase, dogadac sie z kantorem na dobra wymiane, i z kasa w kieszeni wrocic do uk.
      • ff_fan Re: Przelew za granice 24.11.13, 17:01
        Z doswiadczenia czy tak myslisz?

Dzieki
        • angh Re: Przelew za granice 27.11.13, 11:46
          Sam szukalem takiej opcji, co prawda niezbyt dlugo, bo mnie szlag trafil na te wszystkie ukryte oplaty, bilet w dwie strony do pl to jakies 100£, najlepiej na weekend, 1-2 dni wolnego z pracy, bierzesz kase, zamykasz konto, z kantorami zawsze sie dogadasz przy wyzszych sumach - najlepiej sprawdzic ich kilka. Jezeli to wieksza suma, to te koszty przelotu znikna, sam wypijesz jeszcze piwo z kumplami, nie bedziesz sie palowal z bankami, transferami, itp i bedziesz mial z glowy - i znacznie mniej stracisz. A jak to polaczysz z jakas wizyta na swieta czy cos takiego to jeszcze prosciej.
          Inna sprawa to posiadanie przy sobie tej ilosci gotowki, jezeli to wiecej niz kilka tys. to moze nie byc to taka ciekawa opcja. Z Euro latwiej, bo masz banknoty o wysokich nominalachwink
          Daj znac, co w koncu zrobiles, bo warto wiedziec tez na przyszlosc.
          • ff_fan Re: Przelew za granice 27.11.13, 15:33
            kwota to cos miedzy 20 a 30 tys niestety
    • ff_fan Re: Przelew za granice 08.12.13, 00:26
      Wyglada na to ze najlepsza opcja bedzie przelew przez www.transferwise.com. Maja najlepszy przelicznik i zaden kantor ich nie przebije. Jest jeszcze porownywarka podobnych stron na www.fxcompared.com. Mam nadzieje ze komus to w przyszlosci pomoze.

Dzieki i pozdro
    • tsundoku Re: Przelew za granice 15.04.15, 10:50
      Faktycznie, ja ostatnio robiłam przelew bankowy za granicę na kwotę około 1400 złotych i wzięli mi za to jakieś 5 dych.
      Polecam Western Union, tam chyba będzie najtaniej...
      • derpster Re: Przelew za granice 15.04.15, 12:44
        Niezły z Ciebie nekrofil.
      • ff_fan Re: Przelew za granice 15.04.15, 20:28
        Western Union?? Nie mowisz powaznie prawda?
    • boogiesmeister Re: Przelew za granice 17.06.15, 13:36
      Mi sie wydaje, ze jednak prościej i bezpieczniej byłoby gdybyś dogadał się ze swoim bankiem w Polsce, żeby zrobili Ci przewalutowanie z PLN na GBP (możliwe że dostaniesz lepszy kurs niż w kantorze) a potem wysłali przelew międzynarodowy do UK na twoje osobiste konto. Cena przelewu nie powinna być kosmiczna.

Nie polecam przewożenia znacznych kwot w gotówce. Po pierwsze to niebezpieczne (ktoś może ukraść, bagaż może się zgubić, po co ryzykować), po drugie przez granicę można przewozić tylko ustalone maksymalne kwoty pieniędzy. Szkoda byłoby, żeby celnik zarekwirował Ci pieniądze.

Pamiętaj też, że prawo nakłada limit na maksymalną kwotę, za jaką można zapłacić gotówką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka