randall3 21.05.05, 19:35 Witam. Mam taki mały problem a mianowicie: czy wg was można na swojej stronie umieszczać screeny z gry, które znajdują się na oficjalnej stronie tej gry??? dzienk za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dino22 Re: oficjalne screeny 21.05.05, 20:28 Na logikę biorąc to raczej nie. Prawo dotyczące praw autorskich jest tak zakręcone że sam do końca nikt nie wie na czym to polega. Miałem okazję się troszkę o tym uczyć i powiem wam że to był najciezejszy wykład do nauczenia. Jednym słowem pomieszanie z poplątaniem. Powinieneś raczej uzyskać zgode własciciela portalu na umieszczenie tych screenów na twojej stronie, jednak jestem pewien ze nawet gdybyś umieścił je bez jego zgody nioc by ci nikt nie zrobił, zwarzajac że tego typu naruszanie praw autorskich (o ile to jest naruszenie) jest w polskim interecie o wiele więcej, wystarczy troszke poszperać i sie samemu przekonać. Tak więc z mojego punktu widzenia możesz to sobie spokojnie zamieścić a na wszelki wypadek p[odać pod tymi screenami źródło. Ja bym tak bynajmniej zrobił Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: oficjalne screeny 22.05.05, 09:09 Laduj i sie nie zastanawiaj, dla spokoju sumienia podaj tylko zrodlo. Jesli nie czerpiesz korzysci materialnych z faktu umieszczenia zdjec, jest to tylko w celach informacyjno-reklamowych, bez obaw. Gorzej jesli je chcesz sprzedawac, bo podpadasz nie tylko pod paragrafy "pirackie" . Polskie prawo ma pewne niedopowiedzenia, niescislosci, mnostwo "martwych" punktow i nieegzekwowalnych przepisow. Biorac do reki kodeks, i spisane umowy jakby sie ktos uparl, to mialby o co sie przyczepic nawet do polskiego wydawcy gier, ktory zaplacil za licencje . Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Re: oficjalne screeny 22.05.05, 19:44 "Zgodnie z art.17 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, twórcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach ekspolatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu. Dopóki nie uzyskamy zgody autora na umieszczenie materiałów pochodzących z jego serwisu na własnej stronie www, nie mamy prawa tego zrobić. Artykuł 5 prawa autorskiego przewiduje z kolei, że przepisy tej ustawy stosuje się między innymi do utworów, które są chronione na podstawie umów międzynarodowych w zakresie, w jakim ich ochrona wynika z tych umów. ...W tej sytuacji ...nie można bez zgody twórcy...serwisu skopiować jego zawartości i umieścić na własnym serwerze, nawet po przetłumaczeniu. Takie działanie stanowić będzie ewidentne naruszenie praw autorskich twórcy serwisu. W pierwszej kolejności należy więc ustalić, kto jest twórcą, a następnie zwrócić do niego o wyrażenie zgody na przetłumaczenie i opublikowanie w Polsce materiałów z niego pochodzących. Najlepiej, gdyby zgoda ta została udzielona na piśmie, np. w formie umowy licencyjnej lub umowy o przeniesienie autorskich praw majątkowych." prawnik@komputerswiat.pl Odpowiedz Link Zgłoś