Dodaj do ulubionych

Gry schodzą na psy

IP: *.chello.pl 24.01.08, 11:51
Blablabla. Takie gadanie to i 10 lat temu i 15 lat temu można było usłyszeć.
Obserwuj wątek
    • Gość: sfbsg Re: Gry schodzą na psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 12:52
      Niestety taka prawda. Ciagle grafika i grafika, niedlugo bedezie bardziej realistyczna niz otaczajacy swiat. Produkwane na masowa skale FPSy- do przodu i zastrzel, zadnego pomyslunku. Kiedys grafika byla podrzedna, liczyla sie fabula, orginalnosc, grywalnosc. Gdzie prawdziwe RPG, przygodowki, strategie. Gdzie Planescape Troment, Monkey Island, Fallout
      • Gość: Hubert Re: Gry schodzą na psy IP: *.chello.pl 10.08.08, 15:16
        Zgadzam się grafa to nie wszystko! Betrayal at Condor mialo grafe w ktorej nie
        wiedziales czy potwor probuje udawac grupke pikseli czy grupka pikseli potwora!
        A gra byla swietna! Polecam stare dobre i czesto krotkie gry, sporo ich mozna
        znalezc na sieci, ja obecnie gram w tetrisa na www.gpbattery.pl/konkursy/
    • Gość: Pewex Re: Gry schodzą na psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 14:30
      no włąśnie gdzie?? Monkey Island czy Day of Tentacle, wogóle gdzie te szlagery od LucasArt's, gdzie GianaSisters, i LittleBig Adventure, gdzie DunaII, gdzie cała rzesza gier nie oferująca powalającej grafiki, a niesamowitą miodność i nie mówicie młodzi gracze, że jest inaczej, bo teraz rozpieszczeni przez grafikę nie spojrzycie na tamte gry i nie wciągniecie się w nie bo nie odrzucicie grafiki i pikseli latających na ekranie, ale Ci co pamiętają wiedzą że te piksele miały więcej do zaoferowania niż antyaliasing razy pierdyliard.
    • naganow Re: Gry schodzą na psy 24.01.08, 14:38
      Cóż, świat się zmienia, gry się zmieniają. Powstają i teraz dobre gry (nie będę wymieniał tytułów, każdy ma inne zdanie). Teraz, gdy grono graczy wzrosło, producenci stawiają bardziej na ilość, nie jakoś. Niektóre firmy zalewają nasz rynek średniakami dającymi zabawy na pewien czas. Np. EA. Chodzi im oto, by po tych paru godzinach gracze mieli głód kolejnych gier. Nie obchodzi ich to, że niektórzy lubią spędzać długi czas przy jednej grze. Wyjątkiem jest Blizzard.
      Podsumowując producentom po prostu nieopłaca się robić długich i ciekawych gier jak kiedyś. Oczywiście są wyjątki, ale nie chce mi się ich wymieniać.
      Podobnie jest z rynkiem telefonicznym i samochodowym.
    • roar Re: Gry schodzą na psy 24.01.08, 15:58
      Pan Hare ma rację, i nie ma. Ma, jeśli chodzi o produkcje wielkobudżetowe, zwłaszcza na rynku gier dla konsol stacjonarnych, gdzie agresywnie promuje się i wciska ludziom wciąż jedno i to samo w nowej oprawie. I nie ma, bo gry już od dawna nie ograniczają się tylko do tego, co leży i świeci na wystawie w sklepie.

Coś jak narzekanie, że kiedyś byli Beatlesi, a teraz jest Britney. Bez sensu w sumie, nikt nikomu nie każe się do Britney ograniczać.
    • Gość: Gość Re: Gry schodzą na psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 17:26
      Naprawdę gry schodzą na psy.... bo ma się wrażenie że przy niektórych grach kiedyś już takie coś było....
    • Gość: Aris Re: Gry schodzą na psy IP: *.acn.waw.pl 24.01.08, 18:05
      Zobaczcie ile gier graliscie takich ze fabula wciagala was, sam pomysl gry powodowal chec powrotu to komp/konsoli? Bioshock tytul ostanich lat moze wczesniej byl Max payne i koniec. Pare rpgow fajnych od star wars np mialy dosc srednia grafike - chodzily mi obie na 650mhz ale byly fajne po prostu fajne. A teraz? CO crysis hit wielki i co dupa ta gra po prostu ssie. No podchodzilem kilka razy do niej no i nic. Fakt grafika robi wrazenie i tyle. Mieknie przy nowym call of duty troche zrobionym w starym stlu. Gracz sie czuje jak w filmie. TO tyler o ostanich latach. Raz lepoiej raz gorzej. Tymczasem kiedys nie wychodzily slabe gry, a jak wychodzily to ginely. No bo skoro wszytko mialao podobny wyglad to liczylo sie to co w srodku. Dla tego takie gry sie wspomina. Myslicie ze ktos kiedys wspomni crysis? Chyba jako wielka wpadke.
    • dym80 Re: Gry schodzą na psy 24.01.08, 19:38
      a co wy gadacie. kiedys w grach uzywalem 5-6 przyciskow, wiecej nie bylo potrzeba. grajac dzisiaj nie dosc, ze zastanawiam sie ktory przycisk mam nacisnac to jeszcze brac pod uwage wiele innych czynnikow gry (rodzaj nadwozia, poziom wiatru, czy bron przeladowana, itd itd.) ja chyba za stary jestem na dzisiejsze gry, gubie sie w nich po prostu, tyle rzeczy trzeba wziasc na raz pod uwage. zawsze otwieram szeroko oczy widząc jak sobie radzą najmłodsi gracze..
    • Gość:   Re: Gry schodzą na psy IP: 170.148.198.* 24.01.08, 22:24
      Ale bzdury piszecie
    • Gość: X Re: Gry schodzą na psy IP: *.chello.pl 24.01.08, 23:38
      Aris >> "Chodzily mi obie na 650mhz"!

Na 650mgz to chodzą "Quake 3", "CS", "Starcraft" - tytuły w które gra się do dziś. Boże, ale dzieciaki tu gadają...

"Bioshock tytul ostanich lat moze wczesniej byl Max payne i koniec."

Chłopie, Ty w dobre gry nie grałeś. BioShock to uproszczony System Shock, a Max Payne był jednym z prekursorów gatunku "ładna grafika + jeden wieczór grania = hit". Tak, miał kilka walorów, ale w żadnym wypadku nie jest to taki typ gry jaki miał na myśli Hare.

A co do słów Hare - pełna zgoda. Z resztą podobną diagnozę stawia wiele osób "z tamtych lat". Co się dziwić: miliardy dolarów na rynku, miliony dolarów budżetu, tysiące tytułów, setki konkurentów - nie dziwota, że producenci stawiają na to co na pewno się sprzeda (grafika) nie bawiąc się w eksperymenty z grywalnością. Może porażka UT3 i Crysisa otrzeźwi pare osób...

P.S. Wracając do Mr Jona: niby w tych słowach wiele jest racji, ale z drugiej strony to akurat Jon Hare nie ma papierów na takie gadanie: tak, zrobił kultowe gierki na Amigę, ale potem przyszły kompromitacje jak np. Sensible 3D - tytuł, który był po prostu skokiem na kasę.
    • Gość: ruichi Re: Gry schodzą na psy IP: *.b-ras2.mvw.galway.eircom.net 25.01.08, 00:16
      www.sensiblesoccer.pl kultowa gra wciaz zyje i ma sie calkiem dobrze smile 3 Ligi polskie, do tego rozgrywki miedzynarodowe i naprawde masa ludzi onlinesmile
    • Gość: hehehe Re: Gry schodzą na psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 00:21
      a propos starych gier serwisy.gazeta.pl/Odnowa/0,87491,4804226.html

komuś coś to przypomina?smile
    • Gość: a Re: Gry schodzą na psy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 09:00
      ta gra: serwisy.gazeta.pl/Odnowa/0,87491,4804226.html to river raid, tylko w głupiej oprawie
    • Gość: jan Re: Gry schodzą na psy IP: *.icpnet.pl 25.01.08, 09:20
      gadanie. facet narzeka, bo od czasów amigi nie zrobił dobrej gry. w rzeczywistości dzisiaj wychodzi równie wiele dobrych gier jak 5, 10 lat temu. i tak samo, jak wtedy, wychodzi mnóstwo gniotów, o których się po prostu zapomina.
    • Gość: zumek Re: Gry schodzą na psy IP: *.sta.asta-net.com.pl 25.01.08, 19:36
      Blizzard pwns! Jest tylko kilu producentow ktorzy robia naprawde ciekawe gry. Zamilowanie do starych gierek jest tez powodowane nostalgia ( ja bylem zaraz po podstawowce jak wyszedl Starcraft ) jednak twierdze ze wtedy bylo inne podejscie do gier. Nie byl to przemysl tylko raczej zamilowanie. Bylo naprawde wiele interesujacych tytulow przy ktorych tracilo sie mnostwo czasu. A co do Cannon Fodder... sztuka w dziedzinie gier komputerowych. Kto nie gral niech zaluje albo sprobuje. Polecam DOSBox smile
    • Gość: Dece Re: Gry schodzą na psy IP: *.acn.waw.pl 29.01.08, 08:47
      Takie gloryfikowanie przeszłości, to tylko efekt nostalgii... Każdy tęskni do czasów, kiedy był piękny i młody.

Gry wątpliwej jakości wychodziły zawsze i wychodzić będą, tak samo jak perełki.
      Proporcje między nimi są moim zdaniem takie same jak kiedyś.
    • Gość: Tenare Re: Gry schodzą na psy IP: *.icpnet.pl 29.01.08, 10:56
      Najważniejsza w grach jest grywalność. Mnie nie rajcują zawsze pojawiające się w grach niesamowite intra, filmy, animacje. A sama gra sięga dna. Prawdą jest że kiedyś gry były dla grania, teraz produkuje się multimedialne show obliczone na oglądanie, potem granie. Faktem jest, że pomysłów jest mało i wszystko jest powielane. Dlatego czasami wracam na emulatory starych ROM-ów.
    • Gość: Tenare Re: Gry schodzą na psy IP: *.icpnet.pl 29.01.08, 11:01
      Chciałem jeszcze dodać, że w reklamach gier teraz głównie pojawiają się intra i animacje zamiast pokazywania smaku rozgrywki.
    • Gość: maeglin Re: Gry schodzą na psy IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.08, 11:28
      Gawiedź zawsze ciągnęła ku prostocie. Ludzie pocinali w Dooma, a tymczasem w tle po cichu przemknął pierwszy System Shock. Nie lepiej było z System Shockiem 2, ten też przemknął w zasadzie po cichu a teraz to nawet już nie ma dystrybutora - jest za free w sieci. Bardziej dociekliwi wiedzą, że SS2 doczekał sie nawet amatorskiej polonizacji. Nieco lepiej miał się pierwszy Deus Ex, to była chyba ostatnia tak ambitna gra, bo jej kontynuacja to gniot straszliwy. Były dawniej jeszcze takie perełki, jak Shogo, gdzie w pewnym momencie gry można było opowiedzieć się po jednej ze stron. A był to przecież typowy FPP. Były dawniej jeszcze wspaniałe Thiefy, równie wspaniałe dwie części Mytha (ach, to była strategia, gdzie w każdej misji garstka musiała pokonać wielu).
    • Gość: dal Re: Gry schodzą na psy IP: *.iimcb.gov.pl 29.01.08, 12:17
      Niestety to my gracze tak głosujemy swoimi portfelami. Jeśli sieczka w rodzaju CoD 4 jest najlpeiej sprzedajaca sie gra 2007, to trudno spodziewac ze taki Bioshock bedzie dorownywal System Shockowi. W grach najlepiej sprzedaje sie teraz latwa i szybka akcja. Nawet cRPG sa coraz prostsze.
      Mam nadzieje ze choc na PCtach utrzyma sie nisza gier ambitnijszych. Za nastepne kontynuacje OFP/ArmA, STALKERA, Gothica, Silent Huntera czy (czyz to jeszcze mozliwe?) System Shocka jestem w stanie zaplacic jak za 3 egzemplaze CoD 5.
      • Gość: golfiarz Re: Gry schodzą na psy IP: *.centertel.pl 29.01.08, 13:59
        podpisuję się pod tym obiema rękoma. Sam specjalnie dla SS2 kupiłem voodoo3, bo
        był sens takiego zakupu. Gra jest tak wciągająca, że nawet teraz mam ją
        zainstalowaną na komputerze i gram choć przeszedłem ją kilka razy. Zupełnie nie
        wiem czemu ta gra przeszła bez echa. Sam uważam ją za najlepszy grę, która miała
        za zadanie przestraszyć. Grałem w ponoć tak strasznego feara ziewając z nudów.
        "Residenty" i half-life'y w porównaniu do SS2 to bajeczki na dobranoc. Bardzo
        chciałbym żeby wyszła trzecia część system shocka ale w takim samym starym
        dobrym stylu jak poprzedniczki. Z średnią grafiką ale z klimatem i strachem,
        który czasem nie pozwalał logicznie myśleć.

Ps póki co to dobrze zapowiada się druga część genialnej Mafii, bo fallout3
        wygląda, że będzie modem do obliviona sad.
    • Gość: ChudaRyba Re: Gry schodzą na psy IP: *.softlab.gda.pl 29.01.08, 13:13
      Dla mnie symbolem tego, że coś jest nie tak jest to jak często muszę zmieniać kartę graficzną. ;P Albo jak na forach marni konsolowcy walczą z marnymi pecetowcami na jeden głównie argument - "a u was taka grafika nie pójdzie"... Bla, bla. Dla mnie potęga PC to nie jakieś tam lepsze tekstury w tej czy innej przycinajce, to często starsze gierki albo shareware.

www.chudaryba.xtask.pl - a tutaj jest artykuł mój o grach podwodnych, tzn. rozgrywających się pod wodą. smile Również hardkorach starych jak X-Com: Terror from the Deep!!!
    • Gość: ChudaRyba Re: Gry schodzą na psy IP: *.softlab.gda.pl 29.01.08, 13:18
      P.S. Poza PC mam też Playstation 2, a moją ulubioną gierką na tą konsolkę jest.... Sega Mega Drive Collection, czyli zestaw 16-bitowych gierek. wink Niech to też o czymś świadczy.

www.chudaryba.xtask.pl
    • Gość: Gość: graminia Re: Gry schodzą na psy IP: 194.39.141.* 29.01.08, 14:47
      Jeśli chodzi o powtarzanie to najnowsza gra piłkarska firmy EA jest taka sama jak ta z 2004. Nic się nie zmienia poza nazwiskami. Ale jest to bardzo dobry sposób na robienie kasy. (A boisko ciągle 2D).
    • Gość: lol Re: Gry schodzą na psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 21:23
      s2.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=89157
      fajna grasmile
      • Gość: lottomat Re: Gry schodzą na psy IP: *.chello.pl 10.08.08, 15:13
        Coś w tym te stare gry typu TIM lemingi tetris czy dynablaster miay w sobie coś
        czego teraz trudno doszukać się w grach, a moze to ja się zestarzałem? Tak mnie
        wzielo na te stare gierki po tych komentarzach, że parę znalazłem:
        www.staregry.pl - abandon ware
        www.gpbattery.pl/konkursy/ ciekawy tetris
    • Gość: Mozg Re: Gry schodzą na psy IP: 156.17.226.* 13.12.09, 21:46
      21-22 sierpnia 2010, Wrocław - oficjalne Mistrzostwa Świata SENSIBLE WORLD OF SOCCER

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka