Dodaj do ulubionych

Rasizm online

IP: *.agora.pl 26.06.08, 17:06
Zgadza sie ja tez jestem za tym, aby banowac takich ludzi!!
Obserwuj wątek
    • neuroup Re: Rasizm online 26.06.08, 17:15
      Lekko mówiąc jestem zszokowany tym artykułem. Zasada jest prosta nie każdy powinien mieć dostęp do tych usług. No ale nie ma co na to liczyć ilość kont na Xbox Live musi się zgadzać więc raczej będzie więcej takich osób niż mniej
      www.lukaszslowak.com [homepage]
      ps.Za czasów amigi gdy się grało na dwóch takich problemów nie było grało się joystickami a przeciwnik siedział krzesło obok.
    • Gość: ehh Re: Rasizm online IP: *.derby.waw.pl 26.06.08, 17:29
      a ja myślałem, że będzie mowa o rasizmie xboxa, który nie uznaje polski za kraj(nie ma takiego kraju podczas rejestracji). Ale najlepszy text to "Mój kumpel Nigel , który ma już na karku ponad 40 lat, ma Ojca. Doug jest po 60tce i jest byłym wojskowym , który dalej interesuje się nadal swoim zawodem. Niestety w Call of Duty 4 już nie gra , bo co chwila słyszał obelgi." - widać nie wie co to polskie wojsko. Ciekawe, że ci ludzi niby lepsi od innych są bardziej wrażliwi od nastolatków. Xbox live to oszustwo, więc ciesze się, że ludzie przestają na tym grać. Płatny, elitarny multiplayer nie powinien być dla każdego, chociaż najlepszą rzecz jaką mają to możliwość kupienia tapet. Boje się, że Windows kiedyś wprowadzi podobną usługę.
    • Gość: Gosc milo Re: Rasizm online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 17:47
      Dobrze, ze cos sie ruszylo w temacie i ktos zwraca na to uwage. Trzeba sobie jasno powiedziec,ze to co dzieiej sie na "platnym" XBL to parodia. Skoro sie placi to powinno sie wymagac. Wymagac mozemy duzo od M$ ale on i tak nic nie robi z tym problemem. Zwykla ignoracncja z ich strony. Dla tego nie warto placic za XBL a jesli placic to tak jak wczoraj czytalme znacnzie mniej bo przepraszam, ale chamstwa to ja nie zniose...
    • Gość: Maciek Re: Rasizm online IP: *.multicon.pl 26.06.08, 17:49
      Doug jest po 60tce i jest byłym wojskowym , który dalej interesuje się nadal swoim zawodem. Niestety w Call of Duty 4 już nie gra , bo co chwila słyszał obelgi." - widać nie wie co to polskie wojsko.

To prawda . Doug , mimo , ze sluzyl w wojsku jest gosciem na poziomie . Bardzo sympatycznym starszym panem . Zyczliwym , przyjaznym i uczynnym . Nieco inna mentalnosc niz u polskiego wojaka .
    • slawomir.serafin Re: Rasizm online 26.06.08, 18:12
      Ciekawe, ale w grach online na PC ten problem jest chyba mniejszy - od prawie roku grywam regularnie w międzynarodowym gronie, w którym przynajmniej 30-40% to Anglicy (drugie tyle Niemcy) i nie zdarzyło mi się jeszcze słyszeć lub widzieć jednego negatywnego komentarza pod swoim lub innych Polaków adresem. Co więcej, kilku znajomych pracujących w Anglii regularnie grywa w WoW na tamtejszych serwerach nie kryjąc się ze swoją polskością - i jeżeli mieli jakieś problemy, to były to raczej sporadyczne incydenty niż norma.
    • Gość: Maciek Re: Rasizm online IP: *.multicon.pl 26.06.08, 18:17
      Bo do konsoli wkladasz plyte i grasz . Rozrywka dla mas . Kazdy moze ... to niestety jest wada konsol . Na piecyku jest juz troche trudniej .
    • nessie-jp Re: Rasizm online 26.06.08, 20:02
      Tak, jasne, głupota, ignorancja i oszukaństwo to wyłączna cecha tych podłych Francuzów, Włochów i Anglików. Gracze z Polską są wolni od takich wad i czyści jako baranki boże. Akurat. Artykuł doskonale przybliża ideę rasizmu
    • Gość: Gosc gis Re: Rasizm online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 23:53
      nessie-jp zwlaszcza u kolesia z listu, ktory mieszkal w UK 2 lata. Na pewno ma slaby akcent. Wpierw przeczytaj calos a potem komentuj bo widze, ze cos Ci nie poszlo. PRawda jest taka ze na Live POlacy dobrze sie zachowuja a inni po prostu wchodza i bluzgaja jak nie rozumieja tego co Polacy do siebie mowia po polsku.
    • Gość: lev Re: Rasizm online IP: 80.50.236.* 27.06.08, 10:40
      @gis
    • Gość: Jah pl Re: Rasizm online IP: *.multicon.pl 27.06.08, 20:24
      Very , very nice smile Pierwsze primo - wyraznie zaznaczylem , ze wszyscy na siebie jada a najgorzej maja francuzi . Drugie primo - opisalem sytuacje z punktu widzenia Jaha z dalekiej Polandii . Trzecie primo - ultimo - 75% tego towarzystwa to ignoraci . Sa tacy Angole , z ktorymi mozna grac przez 5 godzin i jest sympatycznie sa i tacy z ktorymi nie da sie grac wcale . Wyraznie napisalem , ze bucownia uprawiana przez Hamburgerow jest o tyle dziwna , ze to naprawde sympatyczni ludzie , wbrew obiegowej opini nie sa glupi , wiedza , gdzie jest polska , znaja Walese , Pudziana , Papieza , wiedza o powstaniu Warszawskim i powstaniu w gettcie zydowskim . Ci starsi wspominaja polskich lotnikow z IIWS . 2 lata spedzilem w anglii z dala od polakow .Gadam plynnie potocznym angielskim . Te 2 lata daly mi wiecej niz jakikolwiek certyfikat . Akcent slychac , ale to wiele lat pracy ,aby pozbyc sie polskiego akcent. Zreszta po co . Przeciez jestem Polakiem .
      Nie wiem jak jest w grach mmo ( nie gram na kompie ) Na Live jest ok . Live jest miedzynarodowy , latwiej sie wylapac .

Ps. Finlandczycy sa sympatyczni . Znaja Paprika Korps ;]
    • Gość: Tichor Re: Rasizm online IP: *.sotn.cable.ntl.com 02.07.08, 11:32
      FINOWIE nie finlandczycy !!!!!!!!!!!
    • Gość: alch Re: Rasizm online IP: *.brnt.cable.ntl.com 09.07.08, 01:37
      prosta sprawa - wprowadzic minimalna ocene w grze i zarowno graczom nie beda sie debile naprzykrzac, a i im samym moze zacznie cos switac, jak zacznie brakowac gier do psucia.
    • cane1 Re: Rasizm online 09.07.08, 19:40
      Problem stary jak internet. IMHO skończyć z anonimowością.
    • Gość: sdf Re: Rasizm online IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.08, 14:39
      Że tak coś powiem o akcencie-to nie są "lata pracy". Już po 2 godzinach można zacząć wytwarzać dźwięki, których nie ma w j.polskim (mamy ubogi system samogłoskowy), a reszta to przyzwyczajanie organów artykulacyjnych do wypowiadania tych dźwięków bez wysiłku oraz przeglądanie słownika w celu wbicia se do bani, że angielski ma ruchomy akcent. A do tego wystarczy (jeśli ktoś nie ma kasy na jakieś kursy) zwykła, tania książka do fonetyki z płytką.
    • Gość: Gość Re: Rasizm online IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.08, 14:40
      Nie pisze się "w związku z czym", tylko 'w związku z tym'.
    • Gość: wt Re: Rasizm online IP: 77.165.14.* 12.07.08, 15:02
      nie mam xboxa, więc nie wiem, jak to jest... nie można robić rozgrywki tylko za zaproszeniami? wtedy problem z wyrzucaniem natrętów byłby niejako rozwiązany...
    • Gość: SC Re: Rasizm online IP: *.48.rev.vline.pl 12.07.08, 16:04
      nie mam xboxa wiec mam takie pytanie: Nie da sie po prostu zalozyc gry na haslo??
    • Gość: MG Re: Rasizm online IP: *.ists.pl 12.07.08, 16:32
      Do Tichora:
      Chyba Fińczycy a nie Finlandczycy?
      Tak samo np. Chińczycy, Chilijczycy, Gwatemalczycy, itd.
    • Gość: cfr33 Re: Rasizm online IP: *.icpnet.pl 12.07.08, 16:45
      Finowie!
      Poza tym artykuł jest raczej o ksenofobii a nie rasizmie. Gram od długiego czasu w MMORPG i tylko raz spotkałem się z czymś w rodzaju rasizmu, gdy gracz z RPA dołączył się do zabawy iu coś powiedział o "czarnych". Poza tym więcej chamstwa jest gdy Polacy rozmawiają sami ze sobą i nie wiadomo czemu przenoszą swoje fascynacje klubami piłkarskimi na chat gry
    • Gość: M. Re: Rasizm online IP: *.chello.pl 12.07.08, 16:57
      "Dziennikarz" - FINLANDCZYCY... Ręce opadają...
    • Gość: XBL fan Re: Rasizm online IP: *.w82-126.abo.wanadoo.fr 12.07.08, 18:39
      Co do tekstu i różnych komentarzy:
      1)XBL jest płatny ale to najlepsza istniejąca usługa sieciowa .
      2)Hamburgery to wspólne określenie dla Amerykanów I Anglików.
      3)Często to Polacy zaczynają słowne utarczki.
      4)Na XBL w odróżnieniu do PC niemal wszyscy mają headsety i nie ma czegoś takiego jak serwer na którym wszyscy się znają bo grają ciągle razem.
      5)Nie można zabezpieczyć lobby hasłem, można stworzyć lobby prywatne, ale gra się wtedy mecze nierankingowe (=brak statystyk i achievementów). Dlatego tworzy się zwykle lobby rankingowe do którego mogą dołączać inni - problem jest gdy nie chcą dobrowolnie wyjść.

Ogólnie to rasizm jest spotykany i wszystko co napisane w artykule jest prawdą, ale kłótnie zwykle nawiązują się między grupami graczy różnej narodowości. Gry gram z innymi chamskie odzywki się zdarzają, gdy gram samemu nigdy.
    • Gość: mg Re: Rasizm online IP: *.fork.pl 12.07.08, 19:08
      Ja grywam w wormsy w sieci i co najwyzej raz sie ze mnie smiali, ze "tak kiepsko gram, ze musze miec chyba ze 30 lat" - co akurat jest prawdą wink
    • Gość: tom Re: Rasizm online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 19:10
      ludzie, naprawdę nie wiecie, że "finlandczycy" to również poprawna forma ??? przecież to można łatwo sprawdzić zamiast tak się kompromitować ...
    • Gość: translator Re: Rasizm online IP: *.chello.pl 12.07.08, 21:33
      Do gościa tom: spojrzyj sobie tu:
      www.gugik.gov.pl/komisja/pliki/wykaz.pdf
      Jest to oficjalny dokument przygotowany przez Komisję Standaryzacji Nazw Geograficznych z którego korzystają (oczywiście, niekoniecznie w tak błahych sprawach) m.in. tłumacze. Strona 13 (45 w dokumencie .pdf), wiersz 16 od góry. Nie ma dwóch wersji, jak np. przy Tajach/Tajlandczykach. A że Nowy Słownik Ortograficzny Finlandczyków gdzieś spotkał - no cóż, może mu się przyśnili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka