Dodaj do ulubionych

Rasizm online

• Gość: translator Re: Rasizm online IP: *.chello.pl 12.07.08, 21:38
      Btw: skoro miałby być Finlandczyk, dla odróżnienia od rodowitego Fina, to dlaczego nie Szwecjanin dla odróżnienia od Szweda, Norwegianin dla odróżnienia od Norwega czy wreszcie np. Polskańczyk, jako mieszkaniec tudzież obywatel Polski, ale nie Polak z dziada-pradziada...
    • Gość: ollo Re: Rasizm online IP: *.hsi.ish.de 12.07.08, 23:15
      nie mam XBOXA, ale z gier na PC wiem ze moderator moze kogos wyrzucic z roomu. XBOX nie ma takiej opcji ??
    • Gość: XBL fan Re: Rasizm online IP: *.w82-126.abo.wanadoo.fr 13.07.08, 00:01
      Jak już pisałem to nie, bo chodzi o granie meczy rankingowych gdzie nie ma leadera lobby. Oczywiście można stworzyć lobby pod player match z możliwością kickowania intruzów, ale wtedy gra się mecze nierankingowe w których fragi nie liczą się do statystyk.
    • Gość: Gość Re: Rasizm online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 01:49
      A największy rasizm panuje w WoWie. Członkowie Hordy są bezustannie atakowani na ziemiach Alliance i na odwrót. To się musi skończyć! To że ktoś ma zieloną skórę i wystające kły nie oznacza że nie zasługuje na taki sam szacunek jak przedstawiciel ludzi! Say NO to racism! xD
    • roar Re: Rasizm online 13.07.08, 07:34
      @Translator: Ależ wydziwiasz. Pomyśl trochę. Szwecja, Norwegia i Polska nie pozwalają na stworzenie takiej formy, nie zawierając członu oznaczającego "kraj", "ziemię", itp. Jakby Polska była "Lechistanem", też by się używało wymiennie form "Lach" i "Lechistańczyk".

A generalnie, to nie rozumiem idei artykułu. Czy problemem jest rasizm, czy obelgi? "Rasizm" intetowy zawsze był z przymróżeniem oka i zazwyczaj naprawdę nie widać w nim złych intencji. Jeśli chodzi o obelgi, to w takim razie po co wyskakiwać z rasizmem? Czy wyzwanie kogoś od, dajmy, czarnuchów (czy słowian) jest naprawdę gorsze od nazwanie tej samej osoby ch...em czy ciotą? Poza tym obelgi zawsze były i zawsze będą, werbalne prowokowanie przeciwnika to nieodłączna część gier sieciowych i taką musi zostać, a jeśli komuś przeszkadzają niektóre sformułowania, to trzeba męczyć właściciela serwera o założenie blokady NA SFORMUŁOWANIA. Nie jest to jakieś strasznie trudne - jeśli Microsoft o tym nie pomyślał, to cóż...
    • Gość: Leo Re: Rasizm online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 11:30
      To tu nie ma opcji hasłowania serwera? Przecież na PC to standard.
    • Gość: tgn Re: Rasizm online IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.08, 11:39
      A mnie dziwi jedno - jak to mozliwe, ze przy zakladaniu gry online nie ma mozliwosci ustalenia hasla i czemu zakladajacy gre nie ma uprawnien do moderowania zalozonej przez siebie sesji?
      Przeciez to wlsciwie uniemozliwia rozgrywki klanowe.
    • Gość: VASYL Re: Rasizm online IP: *.aster.pl 13.07.08, 14:10
      No to macie problem na tym XBoxie. Ja gram na PC w
      CoD UO. ostatnio tylko na 1 serwerze który jest w USA.
      sprawa rozwiązana jest dośc ostro. Na czacie podczas gry nie wolno używać wulgaryzmów i obrażać w żadnym języku. Serwer ma zakodowane wulgaryzmy we wszystkich językach. Bana za obrażanie mozna dostać na 1,4,7h i kilka dni. Rozmawiać można tylko po angielsku.
      Dzięki tym metodom jest spokój, a ludzie są ok. Gram tam z połową europy, USA i Kanady. Nikt nikogo nie obraża, co najwyżej pośmiejemy sie czasami z czyjegoś "zagrania" smile. A może powodem jest to że większość nas ma już swoje lata ? (moje 38).
      Ostatnie zdanie do tych co sie czepiają PL w nicku:
      ja mam PL ale nie robię z tego afery - po prostu mam, bo nie chcę już odpowiadać na pytania czy jestem z Rosji smile (teraz Amerykanie pytali czy PL to Pensylwania wink
    • Gość: lolek Re: Rasizm online IP: *.chello.pl 13.07.08, 16:07
      No bez jaj , to konsole są takie prymitywne że nie można zakładać hasła na serwer lub wywalić i banować ludzi według osoby która założyła grę ? Buhaha
    • Gość: Jah pl Re: Rasizm online IP: *.multicon.pl 13.07.08, 19:28
      Roar - na live byloby trudno banowac za zwroty , bo wszyscy jada na headsetach .
    • Gość: Gość Re: Rasizm online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:32
      "No bez jaj , to konsole są takie prymitywne że nie można zakładać hasła na serwer lub wywalić i banować ludzi według osoby która założyła grę ? Buhaha"

Normalnie epoka dżojstika łupanegotongue_out
      W sumie jak na grę nextgen, niemożliwość zabezpieczenia sesji hasłem (nawet rankingowej) to dno i metr mułu. Wystarczyłby hotfix!
    • Gość: Mr.Luvaluva Re: Rasizm online IP: *.aster.pl 13.07.08, 21:34
      Wiele lat już grywam w strzelanki sieciowe, głównie na serwach międzynarodowych i mam różne doświadczenia jeśli chodzi o rasizm. Najwięcej przykładów zachowań nagannych znam z Call of Duty właśnie. Nie wiem, może chodzi o ten kontekst II Wojny Światowej? Faktycznie wiele osób czy nawet klanów chętnie posługuje się nazwami, które mają silne negatywne skojarzenia (SS itp.). Niemniej rzadko zdarzały się obelgi rasistowskie czy ksenofobiczne. Najwięcej niechęci budzą skuteczni gracze grający brzydko, czyli "kampujący" lub atakujący zawsze od tyłu. Nie mogę sobie przypomnieć, żebym trafił na przejawy ksenofobii grając w Counter-Strike'a (grałem dwa lata non-stop), czy drzewiej w Unreal Tournamenta. Teraz tłukę w Team Fortress 2 bardzo wiele i pomijając fakt, że Polaków nie gra wielu, to z rasizmem i ksenofobią zetknąłem się tylko raz. Na polski serwer wszedł Amerykanin i zapytał co to za język. Gdy się dowiedział, zaczął nas obrażać i kpić, że nam współczuje życia w takim kraju. Jeden z graczy powiedział mu na to, że jeśli jest Amerykaninem to pewnie ma tak grubą d**pę, że musi siedzieć na dwóch krzesłach na raz. Wtedy koleżka spłynął. Ale to jeden taki przykład. Choć daje do myślenia fakt, że na paru serwerach niemieckich i angielskich zetknąłem się wyraźną informacją o wyrzucaniu graczy za rasistowskie obelgi. Jeśli ostrzegają, znaczy potrzeba.
    • Gość: qshyhoo Re: Rasizm online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 23:06
      Nie znam problemu poruszanego w tekście ale muszę skomentować jego poziom (artykułu, nie problemu) - powtórzenia kłują w oczy i następnym razem przydałoby się przeczytać tekst przed oddaniem, uprzednio zaglądając do słownika synonimów.
    • Gość: PL Re: Rasizm online IP: *.centertel.pl 14.07.08, 06:34
      Ja tam widze 2 powtorzenia no moze 3 wiecej nie. CHyba, ze w tym liscie, o tam jest duzo. Wracając jednak do sprwy, to na konsoli mozesz wywlac ludzi z ktorymi nie chcesz grac ale to sa zwykle mecze, jak idzie sie na rankingowe to wtedy nie ma takiej mozliwosc niestety;/
    • Gość: Jaco Re: Rasizm online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 11:01
      Finlandczycy? Fińczycy? Do jakich wy szkół chodziliście głąby!?
    • Gość: zemsta Re: Rasizm online IP: 78.16.237.* 16.07.08, 20:07
      na obelgi i prztyki typu:'polish scum', nie odpowiadam, tylko w cod4 jade z koleszkami i wygrywam game. Badz ponad to!
    • Gość: sdw [...] IP: *.kro.vectranet.pl 16.07.08, 20:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: SiegFried [...] IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.08, 07:58
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ticzer Re: Rasizm online IP: *.aster.pl 17.07.08, 13:28
      a ja się zastanawiam czy jak ktoś pisze "z koleszkami" to robi to specjalnie (jako doffcip) czy ludzie już w ogóle nie zwracają uwagi na to jak naprawdę brzmi dane słowo. Tu nie chodzi o ortografię (ż czy rz). Chodzi o to że nikt sie nie zastanowi co to właściwie jest "koleszka" Od czego pochodzi ten wyraz? Od Koło Leszka. Daleko nam do poziomu ignorancji jaki osiągnęli Amerykanie w swoim I dont give a fuck 'owaniu ale jako społeczeństwo lecimy w ta stronę, bez sensu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka