Gość: hyy Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:43 A jaką znacie najgorszą grę cRPG? (lub pseudo-cRPG) Wg. mnie nawiększe dno to Mu Online - co wy o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sx Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.chello.pl 16.09.08, 20:58 5. Rozwiązania siłowe - chlubnym wyjątkiem jest przecież DeusEx. Czyżby autor nie znał tej gry? Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG 16.09.08, 21:37 igreka - siedzę w RPG maker od miesiąca. Daj mi jeszcze z pół roku co najmniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bri Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: 82.177.197.* 16.09.08, 22:30 Zastanawiam się po kiego licha tylu ludzi sie tu aż tyle napluło .... Panie autorze - gry są jednakowe, powtarzalne ale się w nie i tak gra i nawet ma czasem satysfakcję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masher Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 22:32 A w Fable też były skutki za łażenie ludziom po chatach i za mordowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygryst Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.it-net.pl 16.09.08, 23:54 Gram w rpg i crpg już od... oj wielu lat i muszę się zgodzić z autorem artykułu. Przynajmniej w większości kwestii. Co do rozwiązań siłowych to racje mają krytykanci autora ale tylko połowicznie. Większość zadań rzeczywiście można rozwiązywać na wiele sposobów i często nie ma potrzeby odwoływać się do miecza/lasera. Problem stanowi wypełniacz między questami. Grając w większość crpg czuję się niczym wielka katastrofa ekologiczna i demograficzna. Przejście z lokacji A do B to 150 giberlingów i 200 topielców (czy utopców) 40 skorpionów itd. Dobre to może i w hack n slahu ale poza Tormentem i właśnie Wampirem nie pamiętam crpg'a który zrywałby z tą konwencją... W zwyczajnym mieście spotykam 50 osób a poza miastem zabijam 100 bandytów. Ostatnio Wiedźmin chociaż świetny mocno mnie tym zdołował, biedne utopce . Co zaś się tyczy głupich questów to chyba komentujący krytykanci nie grali np. w Gothica III (to najwyraźniejszy przykład ale tendencja ogólna). Proszę bardzo, cytuję z pamięci "idź wybij agresywne dziki z wycinki bo nikt mi nie chce pomóc" - facet wypowiadający tę kwestie stoi tuż przy 10-15 rosłych chłopach którzy tylko drapią się po tyłkach a wycinka o której mowa stoi nie dalej jak 50 metrów od tego miejsca (oczywiście NPC tłumaczy, że te draby co stoją w miejscu 12h na dobę nie mają czasu, ale budzi to tylko śmieszność). Dalej jest tylko gorzej "nazbieraj 10 ziół leczniczych... które rosną tutaj i tam i obok a są mi niesamowicie potrzebne". Cały Gothic III to robienie z gracza chłopca na posyłki (który nie musi w ogóle myśleć), ale powtarzam, że to tylko najdobitniejszy przykład a tendencja ogólna dla całego crpg. A do wszystkich komentujących że ratowanie świata to jedyna ciekawa fabuła... chyba książki nigdy w ręku nie mieliście, może chociaż spróbujcie obejrzeć jakiś dobry film? Nie Xenę i Herkulesa. A jeśli idzie o fantasy nietolkienowskie (bez elfów i krasnoludów) tak samo odsyłam do książek. Ktoś wspomniał Kresa. A propos - autor ten jest chyba najfanatyczniejszym zwolennikiem odelfiania światów fantasy (co prawda mowa o książkach) i jakkolwiek nie do końca się z nim zgadzam to jeśli idzie o crpg to jestem gorącym zwolennikiem odorczenia i odelfienia tych gier... chociaż trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes-woman Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: 213.77.117.* 17.09.08, 00:25 1) A w Fallout 2 nie było "Chosen one"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mvbm Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 01:24 Echh, szkoda, że nie mam czasu akurat, no i odszedłem od gier zupełnie już... - zalega mi na dysku kilka szkiców crpgów, jeden z nich w łatwy sposób może być umiejscowiony w polskiej (ale zuniwersalizowanej) rzeczywistości (celowo nie podaję więcej szczegółów). Większość z tych grzechów można w banalny sposób obejść, inne bez problemu zachować, jednak w solidnym opracowaniu. Gdy czasem myślę o tym gatunku gier, to wydaje mi się, że albo liczy się tylko szmal i twórcom po prostu się NIE CHCE solidnie pracować nad światem gry, jej ogólnym sensem etc. i tworzą papkę, w której ważne są tylko nowej generacji grafika cała reszta to tylko pretekst, albo nad grami pracuje zbyt dużo speców od programowania, a zbyt mało (lub wcale), humanistów, filologów (speców od poetyki, dramaturgii, pisania historii). Ponieważ nie rozumiem - jaki problem może być w skonstruowaniu takiej historii, w której nie chodzi o ratowanie świata? Przecież można sypać pomysłami jak z rękawa...Myślę, że wciąż jeszcze tej dziedziny kultury (gry wideo) nie traktuje się poważnie po prostu. Gry wideo to takie współczesne zabawki, przemysł do napędzania sprzedaży podzespołów peceta, czy coraz to nowszych konsol. Gdy ktoś po 25 roku życia gra, to jest albo frajerem i nieudacznikiem, albo jest zdziecinniały - takie stereotypy również nie pomagają powstawaniu dobrych gier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igreka Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.centertel.pl 17.09.08, 04:46 @bosman_plama: tak, i co? widzisz w tym wiekszy potencjał? ja nauczylem sie tyle, że większej (lepszej, bardziej rozbudowanej) gry nie zrobi sie w rpg makerze w pojedynke. ale zainteresowanie, jak pewnie widzisz, umiarkowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezydent Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.mediadirection.com.pl 17.09.08, 10:19 pan Sławek się zabiera za ocenianie grzechów cRPG nie pamiętając o takich tytułach jak - Jagged Alliance, Deus Ex, System Shock, Anachronox... ehh jaki ekspert, taki artykuł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anorkalol Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 10:25 W Baldurze 2 nie można było wynosić wszystkiego jak leci ze sklepów nie jestem pewien co do jedynki. A poza tym to Tolkien z nieumarłymi nie miał nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.eranet.pl 17.09.08, 11:07 Te wszystkie "grzeszki" to istota i sens rpg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszon Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.chello.pl 17.09.08, 11:26 5. wyjątek: Planescape: Torment Większośc XP dostajemy nie za walkę, tylko za zwykłe rozmowy i "przypominanie" sobie swoich wcześniejszych czynów. Poza tym w całej grze jest tylko kilka momentów, w których trzeba walczyć, bo nie ma innego wyjścia. No i nawet nie da się zginąć (poza kilkoma wyjątkami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasquach Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.done.pl 17.09.08, 11:49 panie rezydent a od kiedy "Jagged Alliance, Deus Ex, System Shock" to cRPG? Anachronox to niby rpg, ale zdecydowanie konsolowe jRPG, a nie cRPG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakbohorner Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 12:21 Nie gram w gry komputerowe, ale chyba pamiętam trochę więcej niż autorzy. (skoncentruję się na chlubnych wyjątkach) Albion, BloodNet, Betrayal at Krondor, Deus Ex, Arcanum, Oregon Trail, Syndicate, Wasteland, System Shock 1 i 2, Blood of Destiny. Większość z w/w gier znalazła by się w "chlubny" w większości z wymienionych przez autora 7 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dakkon Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.wind-mobile.com 17.09.08, 15:25 @Jakbohorner: A teraz policz średnią wieku tych gier - ~10 lat? Poza tym co to za argument? - Gry cRPG w przytłaczającej większości są schematyczne. - Nieprawda! Bo ja znam 5 które nie są! Widzicie tu jakąś logikę? Bo ja nie. To samo było w komentarzach do "To nie jest świat dla starych graczy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygryst Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.it-net.pl 17.09.08, 17:06 jest wiele chlubnych wyjątków od reguł i co bardziej znamienne wiele z nich przypada na gry z przed 10 lat kiedy grafika nie odgrywała tak dużej roli. Wiele osób wymienia w tej chwili różne tytuły znanych crpg. Wszystko świetnie ale poza Gothicami, Falloutami, Baldurami, Tormentem itd itp. świat ujrzało najmniej kilkadziesiąt tytułów których nikt tu nie pamięta, wiele osób też nie miało przyjemności wątpliwej w nie grać. Nie były ani znane ani nie były kasowymi hitami - dlaczego? Bo zawierały dokładnie 7 grzechów opisanych przez autora. Nie pytajcie mnie o tytuły bo nie pamiętam ale zapewniam, że stykałem się z takimi produktami i zazwyczaj szybko się z nimi rozstawałem. Imię ich Legion BTW na potrzeby dyskusji warto by pewnie zdefiniować gatunek cRPG Jagged A, System Shock (1-2), Deus Ex i Syndicate (przynajmniej ten o którym myśle - stara dobra gra) Diablo to z pewnością nie crpg udane crosy i gry zawierające elementy rpg. Na marginesie w większości gier odgrywamy postać czy mamy fabułę co nie czyni z nich RPG czy cRPG, tak jak w wielu grach strzelamy od czasu do czasu co nie czyni z nich Shooterów. W Fifie też strzelamy... gole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.net.pulawy.pl 17.09.08, 19:07 A widzieliście kiedyś grę RPG dziejącą się współcześnie w jak najbardziej realnym świecie? To w sumie mogła by być ciekawa odmiana . Odpowiedz Link Zgłoś
kozyizwierz Stare GRY RPG, były najlepsze 29.09.08, 00:32 Fajna sprawa, można sobie ściągnąć je i pograć jak kiedyś za dobrych lat RPG www.stare-gry.klawo.pl/darmowe-stare-gry/rpg/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estaton Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.chello.pl 18.09.08, 02:17 do gier bez magii moznaby podciągnąć Jade Empire. W zasadzie istnieje coś jakby "magia" ale jest wybitnie słabiutka. "Magia" w jej wykonaniu jest raczej w postaci "wzmacniania" ataków fizycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GBUR Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.aster.pl 18.09.08, 12:25 Bylismy, jestesmy i bedziemy grzesznikami, kazdy z nas jest tylko czlowiekiem, w tym swiecie nie da sie tego uniknac. Zrobienie takiej gry to tak jak szukanie czlowieka swietego... hmm Jan Pawel ? gra powinna byc o Janie Pawle 2 ! jestem mistrzem ! wygram ten konkurs ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.08, 22:29 a telekomunikacja i ktoś kto te grzechy powymyślał niech kopnie się w skroń z półobrotu....żenujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leniwa Bestia Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 12:27 Tia... Bo takie np. Czarne Macki Ewarda to zaklęcie powszechnie obecne w każdej grze cRPG... Odpowiedz Link Zgłoś
veget_85 Re: 7 grzechów fabularnych gier cRPG 21.09.08, 10:01 widać, że autor albo nie jest Graczem (prawdziwym) albo się wypalił, niektóre elementy z gier nigdy się nie znudzą - zależy od elementu i gracza. To kwestia indywidualnych upodobań. Wywód zupełnie bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś