Gość: nimokwćąbej Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 01:50 Nie ma tu nawet wzmianki o przełomowych strategiach, nawet nie ma tu zestawienia postępu pomiędzy tymi starszymi a tymi nowszymi ,np.WOC do PTB, albo CDoR do KoH. A jedyną wzmianką o cRPGach jest informacja autora, że 1. gothica przeszedł wyłącznie na klawiaturze. "PRZEŁOMOWE GRY" wypadałoby zmienić na "PRZEŁOMOWE SZUTERY". Odpowiedz Link Zgłoś
yanbar Re: Przełomowe gry 01.03.09, 02:04 najbardziej na GC lubie czytać komentarze pod tekstami kominka nie wiem czy ci haterzy to dzieciaki, czy ludzie którym sie w życiu nie powiodło, ale niezależnie od tego co komin napisze, bedą sie próbowali do czegoś przyczepić, wyłapać najmniejszy błąd, niewiadomo w zasadzie po co przy komentarzu "F" zaczynającego sie od "Errata" autentycznie wybuchłem śmiechem bał się chyba, że komin zaatakuje go jego własną bronią - czepialstwem a najlepsze jest to, że udowadniają tym samym, że naprawde nie umieją czytać/nie rozumieją co czytają, bo wszelkie ich "argumenty" mają swoją odpowiedź w tekscie! mam nadzieję, że kominek zacznie się częściej pojawiać na GC. i że będzie jeszcze wiecej zabawnych komentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 01.03.09, 02:08 yanbar, Ja mam tylko nadzieję, że jest tu spora grupa ludzi, która w milczeniu bawi się równie dobrze jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
yanbar Re: Przełomowe gry 01.03.09, 02:14 ach i jeszcze jedna rzecz. aryman222 napisał: "do Redakcji GC- skoro jak widzę Kominek się tu zadomowił (Leo, why ?!?!?!?!?) to piszcie w tytule dane autora tekstu (samo piętnowanie tym tylko Kominka byłoby zbyt brutalne), dzięki temu będzie od razu wiadomo czy warto kliknąć czy nie..." polecam przesunięcie wzroku 3 centymetry poniżej tytułu artykułu na TAGI gdzie jak byk jest napisane "KOMINEK". zarówno na stronie głównej, jak i tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gvfsgg Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 02:54 znowu teksty tego debila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m75 Re: Przełomowe gry IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.09, 04:02 "Widzę, że Kominek dużo ludzi przyciąga na GC I jak dużo komentarzy do jego artykułów/recenzji " to nie kominek, tylko artykul przyciagnal moja uwage. szybko okazalo sie jednak , ze bez powodu. beznadziejny tekst, wedlug mnie. nie jestem wielkim fanem fps'ow, a mimo to wiem, ze z pewnoscia brakuje tu "medal of honor" (playstation, 1999), za tematyke drugiej wojny swiatowej (ta gra zostala wydana jakies cztery lata przed "call of duty"). "Tak, regeneracja była już w CoD2, tylko jedynka i United Offensive miały system apteczek, w dwójce już człowiek się chował by się uleczyć " pare lat wstecz regeneracja byla juz w "halo" (xbox, 2001). "Już baranki Crysisy wymieniają, a zara się zaczną standardy: Need for speed, GTA, Diablo, WoW, C&C, itp... Hehe, będzie z nich ubaw." czemu ubaw? nie sadzisz, ze te gry mialy cos, czego inne gry do tej pory nie mialy? gdyby to byly standardy, to nie bylyby tak popularne. bywam coraz rzadziej na tej stronie, bo odstraszaja mnie wlasnie takie artykuly, jak ten. dzieki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m75 Re: Przełomowe gry IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.09, 04:12 cos jeszcze: "najbardziej na GC lubie czytać komentarze pod tekstami kominka nie wiem czy ci haterzy to dzieciaki, czy ludzie..." yanbar, fajnie dupe kominkowi lizesz... Odpowiedz Link Zgłoś
yanbar Re: Przełomowe gry 01.03.09, 05:32 kominkowi? chyba komentatorom to ich mi sie najfajniej czyta, jak wspomnialem wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babka z Marsa Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 07:37 Artykuł jest z dupy wyciągnięty. Wielkie nieba, ja też mogłabym sobie wybrać kilka przypadkowych "przełomowych" gier, wypisać je w rządku, dodać kilka niezgrabnych zdań (jak to nieszczęsne "gdyby nie quake...") i spocząć na laurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babka z Marsa Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 07:40 I jeszcze te zgryźliwe uwagi: "jeszcze raz przeczytaj tekst, to może zrozumiesz, o czym on jest, to nie jest ranking przełomowych FPS-ów" - w takim razie co to jest? Losowa kolekcja, która się akurat kominkowi w łbie walała? Podsumowując - tekst do śmieci. Gamecorner nigdy nie przodował w dziedzinie publicystyki, ale to już szczyt. Co zrobicie następnym razem - może przegląd gier z serii Quake (w formacie screen-kilka zdań opisu), bo na to też nie trzeba wiele pracy ani rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taucer Re: Przełomowe gry IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.09, 07:56 Do dziś nie wiem po co był "bullet-time" w Mirrors Edge. Nie wątpię, że piszący zna się na grach, ale następnym razem niech przemyśli artykuł lepiej i poświęci mu więcej czasu. Brak choćby jednego tytułu z gatunku RTS woła o pomstę. Nie mowiąc o choćby MORTAL KOMBAT, WORMS,STARCRAFT,NEED FOR SPEED, SIMS,SPORE,DIABLO,WARCRAFT Odpowiedz Link Zgłoś
kidnappa Re: Przełomowe gry 01.03.09, 08:39 Mam dwa zastrzeżenia co do tej listy. Zarówno Half-Life 2 jak i Blood nie były przełomowe. Koniec, kropka. Nie wiem po co umieściłeś je na tej liście. half-Life jedynka to był przełom, co do tego nie ma wątpliwośći, ale dwójka nie wprowadziła nic. No chyba, że gravity gun i świetna fizyka wystarczy, żeby być grą przełomową. Odpowiedz Link Zgłoś
kidnappa Re: Przełomowe gry 01.03.09, 08:40 up. chodziło moi oczywiście o blooda 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 10:13 hehe. żałośnie wygląda jak niektórzy nie chcą przyznać się do błędu (małej wagi, ale zawsze). Oczywiście mowa o Kominku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aha Re: Przełomowe gry IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.09, 10:22 Babka z Marsa - z przykroscia sie zgadzam, ostanio poziom GC doluje i to mocno. To jest pseudopublicystyka na pseudoluzie. Osobiscie mysle o podobnym arcie, ale jezeli juz zostanie wystawiony to na powaznijeszym serwisie (Valhalla?). I piesze to calkowicie powaznie. Zobaczymy ile bede miec czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Przełomowe gry IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.09, 10:39 a gdzie Shogun? total war... to był przełom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Przełomowe gry IP: 212.180.146.* 01.03.09, 10:39 @kominek: To miłe, że jak widać czytasz komentarze. Miłe też, że odpowiadasz na część z nich (przeważnie lizodupom). Jestem naprawdę ciekawy czy te nieliczny głosy podlizujących się nastolatków którzy chcieliby 'pisać w gamecorner' (bo przecież do wielu lat nie robią nic innego niż granie na komputerze - czyli mają kwalifikacje) sprawiają, że jesteś w stanie pomyśleć, że rzeczywiście napisałeś coś co miałoby choć minimalną wartość dla czytelnika? Czy naprawdę w swojej własnej opini te chaotycznie poskładane w całość strzępy bezwartościowych informacji podane bez jakiegokolwiek klucza logicznego, chronologii czy myśli przewodniej, tworzą jakąś sensowną całość? Czy negatywne opinie czytelników, przyciągniętych ciekawym tytułem, a rozczarowanych brakiem jakiejkolwiek treści, sprawiają, że myślisz sobie "o w mordę, ile krytyki, ale jestem zarąbiście 'kontrowersyjny'"? ps. przyszło mi do głowy jedno logiczne wytłumaczenie dla powstanie tego tesktu. Czy ty czasem nie uwazasz sie za jakiegos 'celebrytę' na którego zwierzenia czekają miliony czytelników Faktu, Gali itd.? Moze i kogoś by zainteresowało gdyby Czarek Pazura napisał "grałem w quake'a, ale bez myszki, potem razem z babcią graliśmy w drivera i CoD 2 - dlatego to były przełomowe gry". Niestety w twoim wydaniu taki tekst jest dość żenujący (ja osobiście widze twoją ksywke 2'gi raz w życiu, pierwszy raz w podpisie jakiejś bardzo miernej recenzji fallouta). Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Przełomowe gry 01.03.09, 10:53 @kominek no to już wiem czemu masz takie problemy z przestawieniem się na zabawę na konsolach - skoro do Blooda2 grałeś tylko sterując postacią na klawiaturze -> po prostu trudno przychodzą Ci zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 11:18 Diablo - nowy gatunek, pierwszy hns, rąbanka udająca rpga no i przede wszystkim genialny multi Baldur's Gate - powrót do erpegów, które ludzie przestali w ogóle robić, drużyna i widok z 3 os., fabuła, narracja Neverwinter Nights - mody, otwartość i segmentowość gry, multi z mistrzami gry, przypominający jako żywo prawdziwą sesję Dune 2 - pierwszy rts, żadnych heksów, minimum statystyk. Strategia, ale akcja akcja akcja! I to w schemacie powielanym do dziś. I pewnie jeszcze mnóstwo by się znalazło takich w których nie biegamy ze spluwami. Dlaczego same fpsy/gry akcji? Co z rpgami, strategiami? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Przełomowe gry 01.03.09, 11:19 Pomyśleć że jeszcze nie tak dawno "czepiałem" się Pawła czy Sławka. Teraz przyznam się bez bicia, że do nich czepianie się wymaga wysiłku, szczególnie jak porównać to z tekstami kominka. Nie będę tutaj powtarzać po innych że tytuł ma się nijak do samego tekstu co autor uparcie pomija w swoich komentarzach. Nie wspomnę również o tym że artykuł jest bardzo subiektywny i płytki, bo o ile do subiektywności każdy ma prawo i nie sposób jej uniknąć, to już intelektualne płycizny rażą. Napiszę za to o tym jak autor broni swoich tez... A raczej ich nie broni, a jedynie ogranicza się do obrażania osób komentujących jego artykuł. Podsumowując, o ile ze Sławkiem, czy Pawłem idzie podyskutować jak "byka strzelą", to kominek to zwykły nadęty cham, który nie potrafi przyjąć krytyki. "Niektóre barany chyba faktycznie przeczytały tylko tytuł tekstu, później tytuły gier i pomyśleli, że pisałem o stricte "przełomowych grach". Już baranki Crysisy wymieniają, a zara się zaczną standardy: Need for speed, GTA, Diablo, WoW, C&C, itp... Hehe, będzie z nich ubaw." ŻENADA, niestety a nie ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
goku94 Re: Przełomowe gry 01.03.09, 11:27 No ludzie, ale czy Kominek napisał gdzieś, że to obiektywne zestawienie? Gamecorner to coś pomiędzy portalem, a blogiem i redaktorzy piszą tu ze swojego punktu widzenia, a czytelnicy mogą pisać w komentarzach to co oni sądzą na ten temat. Ale wy jak zwykle tylko mięsem rzucać potraficie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 11:43 @goku94 Prawda, ale każdego obowiązują pewne zasady. Wymyślając tytuł do artykułu o piwie, nie napiszesz, że treść jest o koniaku, winie czy też wszystkich alkoholach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Przełomowe gry IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.03.09, 11:45 "najbardziej na GC lubie czytać komentarze pod tekstami kominka nie wiem czy ci haterzy to dzieciaki, czy ludzie którym sie w życiu nie powiodło, ale niezależnie od tego co komin napisze, bedą sie próbowali do czegoś przyczepić, wyłapać najmniejszy błąd, niewiadomo w zasadzie po co " Lizu, lizu. Smacznego. A tak serio - nie mam w zwyczaju przychodzenia tu po to, żeby marudzić. W sumie GC mi się podoba, przyzwyczaiłem się do poziomu tekstów i jakkolwiek cała masa rzeczy mi się nie podoba, to zazwyczaj to pomijam. Artykułu kominka pominąć nie mogłem. I wybacz, argumenty ad personam do mnie nie trafiają. Nie jestem dzieciakiem i nie mam nieudanego życia. Kominka widzę przy tym artykule pierwszy raz w życiu (wcześniej może widziałem na GC, ale nie zwróciłem uwagi), więc kolejne Twoje zdanie trafia w pustkę. "przy komentarzu "F" zaczynającego sie od "Errata" autentycznie wybuchłem śmiechem bał się chyba, że komin zaatakuje go jego własną bronią - czepialstwem " Komentarzy nie da się edytować. Erratę dałem, bo sam miałbym problemy ze zrozumieniem jednego swojego zdania, a skoro już ją dałem, to poprawiłem wszystko. Nie ma to nic wspólnego z kominkiem, bo żeby się czepiać błędów językowych, trzeba je umieć rozpoznawać. "a najlepsze jest to, że udowadniają tym samym, że naprawde nie umieją czytać/nie rozumieją co czytają, bo wszelkie ich "argumenty" mają swoją odpowiedź w tekscie!" Ja błagam, o wielki! Podajże te argumenty, bo czekam na to od wczoraj. Nigdzie! Nigdzie w tekście nie jest napisane, że to tekst o fajnych FPS-ach "No ludzie, ale czy Kominek napisał gdzieś, że to obiektywne zestawienie?" No niech to będzie subiektywne zestawienie, ale niech ludziom będzie wolno to subiektywnie oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone Re: Przełomowe gry IP: 82.139.41.* 01.03.09, 11:53 goku: Gamecorner to nie jest fanowski amatorski blog, który odwiedza tylko twoja mama, tudzież koledzy z klasy, ale wielka rzesza fan gier, fanów interesujących się grami i często bardzo dużo o nich wiedzących. GC należy do wielkiego wydawnictwa, które firmuje go swoją marką i raczej zależy mu na tekstach na odpowiednim poziomie... No cóż, w ten sposób go nie osiągną. Piszesz dalej o tym, że to co pisze autor jest tylko i wyłącznie jego opinią. To działa, jasne, jak publikuje to na własnym blogu a nie tam, gdzie powinieneś zachować pozory obiektywizmu. Słyszałeś może kiedyś o tym, że np. polityk "nie bywa osobą prywatną" i nie ma prywatnego zdania? Tu jest podobnie, jeśli piszesz na dużym portalu to siłą rzeczy to co piszesz nie jest tylko twoją prywatną zasmarkaną opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Przełomowe gry IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.03.09, 12:13 No nie przesadzajcie. Agora to nie gazeta wyborcza. O ile ta druga ma swoją renomę, poziom, prestiż, o tyle nie dotyczy to Agory. I nie dotyczy to portalu gazeta.pl razem z jego wszystkimi plotkami, deserami i gamecornerami. Więc znowuż nie ma co wymagać za dużo No sorry, ale gołym okiem widać, że ekipie GC nie chodzi o jak najwyższą jakość, tylko o jak największą oglądalność. Nie widzę w tym wcale niczego złego, to fakt, może i smutny, ale fakt. Odpowiedz Link Zgłoś