Gość: Kangaraxx Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.as.kn.pl 15.04.09, 01:00 A Ty to nie potrafisz grzecznie odpowiadać? Co z tego, że napisałeś: "tylko trzeba szybko klikać i jeszcze szybciej myśleć" Szybkie klikanie i myślenie to właśnie domena zręcznościówek. Czyli akcja => reakcja. "Czyli wszystkie to są zręcznościówki?" Nie. W turówkach masz czas na dokładne przemyślenie każdego ruchu. W tych grach wygrywa lepszy strateg. W RTS'ach już nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uncle Sam Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 01:32 Witek z Tadkiem, zapomnieli albo się jeszcze nie urodzili kiedy wychodził, chociażby Warcraft 2 za 149zł... w 95r. Wtedy to były ceny, zresztą, nie tylko Blizzard walił grubo ponad 100zł. Dzięki temu ludzie nauczyli się brać piraty i wielu po dziś dzień tkwi w tym starym "uzależnieniu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Red Alert Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.acn.waw.pl 15.04.09, 07:53 No coz cos widac jest na rzeczy z ta cena skoro w amazonie uk cena i premiera sie zgadza: www.amazon.co.uk/Starcraft-II-Mac-PC-CD/dp/B000RE216U/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=videogames&qid=1239774506&sr=8-1 w amazonie.de - cena juz po 55 Euro www.amazon.de/Blizzard-Entertainment-StarCraft-II/dp/B000R5DU6E/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=videogames&qid=1239774636&sr=8-1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.chello.pl 15.04.09, 08:48 @mr. lipton Widzę, że kogoś ponoszą tutaj emocje. Choćbyś nie wiem jak zaprzeczał, w multi trzeba używać tych samych schematów za każdym razem, bo jak nie, to Cie 'pro' zwyzywa od noobów. Również argument o tym, że w późniejszej fazie gry zaczyna się myślenie strategiczne, nie jest do końca prawdziwy. Wystarczy spojrzeć na replaye z meczów prawdziwych Pro, załóżmy toss vs. toss. Całość opiera się tylko i wyłącznie na tym, kto lepiej tego storma wyklika na oddziale wroga. Jasne, macro jest ważne, ale jest tylko namiastką strategii, bo wybacz, ale walka o rozmieszczenie baz to już w Dune była, a nikt się tym tak nie jarał. Starcraft jest królem do dziś, bo wymaga niesłychanej zręczności. Ja jej nie mam, przyznaję bez bicia, nie przeszkadza mi to jednak w graniu na BN, nawet jak dostaję porządne lanie. Pytam tylko, po co te nerwy? Chcesz zostać fanbojem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QuartZ Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.uni.lodz.pl 15.04.09, 08:56 Na stronie empiku widzę 178,99 co znaczy tyle że ktoś tu się mija z prawdą. Druga sprawa to fakt że nikt im nie zabronił robić przedsprzedaży wszystkich 3 części naraz bez dzielenia ich na osobne zamówienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 09:00 Czy bedzie kosztowala 180zł czy 580zł to i tak kupie. Przy Blizzardzie gry konkurencji wygladaja jak ze sredniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GordonFreeman Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.e-wro.net.pl 15.04.09, 09:05 @marloon Częściowo masz rację - tzw. mirror-matchupy są nudne jak flaki z olejem. W przypadku protosów całość sprowadza się do tego, kto lepiej rzuci sztorma, w przypadku zergów - kto naklepie więcej mutów. Ale pojedynki różnych ras to potrafi być majstersztyk, szczególnie, jak grasz w teamie 2 vs 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.chello.pl 15.04.09, 09:36 @GordonFreeman Nie da się ukryć Przykład toss vs. toss dałem po to, by pokazać, że nie zawsze chodzi o strategie. Pojedynki drużynowe to zupełnie inna bajka. Tutaj każde nasze posunięcie musi odpowiadać temu co zrobił partner, trzeba się nawzajem uzupełniać, a to jest już wyższa szkoła jazdy. @nico No jasne! Takie np. Mount & Blade wygląda zupełnie jak ze Średniowiecza! Fanbojstwo to potęgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psikuta Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.09, 11:26 ale sie ciołki dajecie nabrac , to empik media sprawdza ssanie na ten tytuł , a cene zawsze moga zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.legnica.vectranet.pl 15.04.09, 12:45 powiem wam wszystkim drodzy specjalisci ktorzy tu obnazaja mechanike starcrafta ze kazdy kto w przyzwoitym stopniu rozumie ta gre ma z waszych deliberacji niezly ubaw. Krytyk i eunuch z jednej sa parafii, obaj wiedza jak, zaden nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku...ony Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 12:52 wszyscy nie macie pojęcia o czym piszecie. żeby się dowiedzieć o starcarafcie wejdzcie na serwis który redagujemy jako battlenet - starcraft2.net.pl tylko niech nie wchodzą ci idioci co piszą o jakiś lotniskowcach i zręcznościówce bo chyba się naćpali. Ledzie!!!!!! jak się w coś grało raz i się nie ma o tym najmniejszego pojęcia to po co wogóle wchodzicie w ten artykuł i go komentujecie. Jak nie wiecie o co chodzi to sobie tym dupy nie zawracajcie bo wasz rozum tego i tak nie ogarnie. POzdrawiam wszystkich "prawdziwych" fanów starcafta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.chello.pl 15.04.09, 13:32 @wku...ony Ty redagujesz starcraft2.net.pl? Na szczęście dla tego serwisu, pracują nad nim ludzie, którzy znają się na rzeczy i potrafią sklecić sensownie dwa zdania. Ty takich umiejętności niestety nie masz. A jak nie potrafi Twój rozum ogarnąć tego, że ktoś na temat Starcrafta może mieć inne, troche bardziej trzeźwe i nie fanbojowskie zdanie, to wracaj na battle net powyzywać ludzi od noobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zią Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.chello.pl 15.04.09, 15:29 gdyby to bylo takie proste z tym stormem... Szkoda ze to zaawansowany tech i zanim bedziesz mial pierwszego templara zostaniesz pojechany zealotami albo dragoonami, albo w tym samym czasie reavera w probach. Przynajmniej protosski mirror jest ciekawy. Poza tym giera wyewoluowala w strone makro tak bardzo, ze jeden czy 2 stormy to moga tylko w wyrownanym pojedynku przewazyc szale meczu. Jak jeden koles rozbuja lepiej ekonomie to potem bedzie zalewal drugiego ogromnymi falami dragoonow i jak nie skrewi to wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Kup pan StarCrafta 2 15.04.09, 15:54 @lipton --> ciebie strasznie ponoszą emocje. Nie wiem, dlaczego. Chyba nie zaprzeczysz, że MP, na którym skupia się obecnie Blizzard, to JEST pozbawiona fabuły i sensu naparzanka? Zamiast pełnej kampanii SP dostaniemy (w cenie całej gry) tylko 1/3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.41.144.61.sub.mbb.three.co.uk 15.04.09, 16:10 No właśnie, trzeba szybko klikać. I to właśnie czyni tą grę zręcznościową. Nie ma czasu na przemyślenie i przeanalizowanie każdego ruchu. Liczy się szybkość i tyle. No i wlasnie za to kochamy ta gre. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Kup pan StarCrafta 2 15.04.09, 16:46 Heh. 1 Nie ponoszą mnie emocje, po prostu nie lubię głupio mądrych wywodów. 2 Jestem fanbojem. 3 Nessie-jp konietom również nie odmawiam tak więc, skończ ze swoimi idiotyzmami A co do tego że trzeba tylko szybko klikać TYLKO I WYŁĄCZNIE to trzeba byc idiotą żeby tak powiedzieć. Przecież nikt Ci nie mówi co masz klikac na pamięć też się tego nie nauczysz. A granie w szybie szachy czy warcaby też wymaga myślenia!! NIe wiem czemu wam się wyadje że nie ale może spróbójcie? Co do SP to Nessie już Ci napisałem że kampania ma być dużo bardziej rozbudowana niż przy zwykłym RTsie i dla tego jest wdg Blizza materiałem na 3 gry. Nie twierdzę że tak będzie ale jeśli siekną Ci 3 kampanie po 20 godzin KAŻDA to czy zamkniesz buzię i nie będziesz marudzić? Widzę że czytasz o tej grze ale nie rozumiesz tego co czytasz... heh gorchem o ściane tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perezz Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 17:35 Gry-online.pl podają datę czerwcową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.chello.pl 15.04.09, 17:57 @mr.lipton Ale nikt nie mówi, że multi w SC nie wymaga myślenia Chodzi nam tylko o to, że oprócz strategicznego podejścia do danej potyczki, potrzebna jest jeszcze o g r o m n a zręczność. I to właśnie trochę nie pasuje człowiekowi, który liczy na dobrą strategię. Jasne, można powiedzieć, że w większości RTSów zręczność jest niezbędna i jest, taka prawda. Ale SC pod tym względem bije wszelkie rekordy. A co do sprawy wydawania kampani to całkowicie Cię popieram: bez różnicy jest dla mnie to, czy pogram 30 misji Terranami, czy 10 Zergami, 10 Tossami i 10 Terranami. Fun będzie taki sam, bo SP zawsze w Starcrafcie był i będzie mistrzostwem świata. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Kup pan StarCrafta 2 15.04.09, 18:34 marloon Co do SP praktycznie się zgadzamy co do multi to poje posty są reakcją na: "Według mnie to wielka szkoda, bo rozgrywka MP w Starcrafcie jest po prostu zręcznościowa, pozbawiona jakichkolwiek elementów logicznego czy strategicznego myślenia." co jak sam stwierdziłeś prawdą nie jest. pozdr i tak BTW w kwestii emocji, to komentowanie tutaj jest dla mnie czystą rozrywką i jeśli kierują mną jakieś emocje to jest to wyłącznie czysty śmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kangaraxx Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.as.kn.pl 15.04.09, 18:49 Ja nigdzie nie twierdzę, że Starcraft jest kiepską grą. Uwielbiam ją. Ale to nie zmienia faktu, że MP jest zręcznościówką. W przeciwieństwie do SP. Grałem w MP nie raz. I nie raz widziałem, że mimo dobrej strategii ktoś przegrywał tylko dlatego, że przeciwnik używał dokładnie tej samej strategii, ale klikał szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Kup pan StarCrafta 2 15.04.09, 19:06 Kangaraxx Przy stosowaniu strategii na tym samym poziomie (a właściwie to taktyki) to i w ETW będzie wygrywać szybszy no co za lol. Czyli wychodzi na to że każdy RTS/RTWG to zręcznościówka, a jakoś po innymi grami tego typu twoich negatywnych komentarzy nie czytałem? brak konsekwencji...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kangaraxx Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.as.kn.pl 15.04.09, 20:21 Dlaczego uważasz, że stwierdzenie, iż MP w Starcrafcie jest zręcznościówką to negatywny komentarz? Zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz, jak już kilka osób zauważyło. Jest to zręcznościówka i Twoje oburzenia tego nie zmienią. Tak to już jest z większością RTSów. W turówkach możesz przemyśleć każdy ruch dokładnie i tam wygra lepszy strateg. W grach typu SC szybszy klikacz bez problemu rozwali lepszego stratega. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Kup pan StarCrafta 2 15.04.09, 21:13 G%%^ prawda. 1 Nie podchodzę do tego emocjonalnie. 2 Stwierdzenie o grze która ma być pewnym sposobem odwzorowania strategi zręcznościówką jest czystym idiotyzmem. Bo wcale nie wygra tylko ten szybszy, a ten kto ma dobry pomysł na grę i jest szybki. Po prostu w porównaniu do turówek konieczne są 2 inne warunki. Nie zmienia to faktu że nie widziałem Twojego tekstu o grze dla szybkoklikaczy po ETW, czy COH, a tam też liczy się szybkość. CO do turówek, to masz na myśli np HoMM gdzie DUŻO zależy od szczęścia? no to faktycznie, strategia jak się patrzy... lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kangaraxx Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.as.kn.pl 15.04.09, 22:28 "Bo wcale nie wygra tylko ten szybszy, a ten kto ma dobry pomysł na grę i jest szybki." No właśnie. Czyli zręcznościówka, w której pomyśleć też nie zaszkodzi "Nie zmienia to faktu że nie widziałem Twojego tekstu o grze dla szybkoklikaczy po ETW, czy COH, a tam też liczy się szybkość." Nie wiem co to ETW i COH. Ja z RTSów grywam tylko Starcrafta "CO do turówek, to masz na myśli np HoMM gdzie DUŻO zależy od szczęścia? no to faktycznie, strategia jak się patrzy... lol" Mam na myśli na przykład Cywilizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To_Jo Re: Kup pan StarCrafta 2 IP: *.85-237-176.tkchopin.pl 15.04.09, 22:48 mr.lipton Zrób sobie w edytorze do SC mapę, powiedzmy 128x128, płaską, z rozsianymi tu i ówdzie doodatsami. W jednym końcu ustaw powiedzmy 12 lokacji do których przypisz trigger generujący od początku gry co sekundę powiedzmy 12 piesków i wysyłających je na suicide attack. W drugim koncu ustaw swoja standardowa bazę - stodołe i 4 roboli z zapasem 50 jednostek szkiełka. Masz sytuacje - tępy, pozbawiony kompletnie polotu skrypt którego siłą polega na tym że SZYBKO generuje kupę mięsa armatniego i TY z ogromem pomysłów na grę i szybkością... Obstawiamy, kto wygra? SC JEST zręcznościówką z bardzo wątłymi elementami taktyki (do jakiejkolwiek strategii to mu daaaleko). Co nie przeszkadza mu wcale być grą dobrą w którą gra się przyjemnie i która bardzo mało się zestarzała moralnie. Odpowiedz Link Zgłoś