Dodaj do ulubionych

Microsoft o ekskluzywności

• nostrzak Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 12:59
      Ktos napisal ze MS exclusive to PC/X360. To ja sie pytam co ma MS z wydawania gier np przez Activision, Ubisoft czy innych na PC? PC to NIE JEST platforma MS.
    • mikas2 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 13:03
      A no z tego że reklamuje windowsa
      i wszystko z tym związane troszke szerszego myślenia potrzeba
    • marcin-ka Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 15:18
      "chodziło mi o to , że na ps3 nie ma nawet gwarancji że DOBRA gra się sprzeda....."

Opierasz swoją opinię na kilku tendencyjnie dobranych przykładach (LBP - do dziś do końca nie wiem, o co w tej grze ma chodzić, choć swoją oprawą urzeka, KZ2 - hardkorowy shooter, który ze względu na czas ukazania się na rynku nie miał najmniejszych szans konkurować np. z COD4), ignorując zupełnie to, że duzi wydawcy (niech ktoś z lepszą pamięcią przypomni, którzy konkretnie) jawnie przyznają, że najwięcej zarabiają na sprzedaży gier dla PS3 właśnie. Chciałbym też usłyszeć o innych spektakularnych sukcesach gier ekskluzywnych dla x360, prócz przytaczanego do znudzenia przykładu Gearsów. Uważasz, że taki MGS4 sprzedał się źle?
    • dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 15:31
      @marcin-ka
      To powiedz mi czemu posiadacze PS3 kupują np:
      COD4,Far Cry 2,BioShock,i wiele innych gier skoro mogą grać na PC-cie w te same gry i do tego są dużo tańsze
      Bo chcą grać na konsoli a nie na komputerze
      Ekskluziwy Microsoftu to PC\360
      Nie ważne na która z tych platform kupisz grę to i tak kasa idzie dla Microsoftu
      Gadanie że coś wychodzi na pieca to po co mi konsola(x360)jest tak samo zasadne jak po co mi PS3 skoro w wiekszość dobrych gier mogę grać na kopie
      Jesteśmy tak myślę graczami konsolowymi i interesuje nas to co wychodzi na konsole a nie na komputer z klawiaturą ,myszką i garbem na plecach

Kupują te gry na konsole bo może nie stać ich na blaszaka który pociągnoł by te gry w ładnej szacie graficznej!
      Co do gier które się napewno sprzedają to już wyraziłem swoje zdanie! Gry pokroju GTA, FINAL FANTASY, METAL GEAR SOLID, NEED FOR SPEED zawsze będą się sprzedawać! Takie porypane Simsy sprzedają się w milionowych nakładach!

Dla młodego gracza który ma wybór NFS czy GRID weźmie NFS bo wszędzie o nim słyszał, czytał, bo koledzy o nim mówią itp! Nie liczy się dla niego że GRID to obecnie najlepsiejsze wyścigi weźmie to co jest znane w jego otoczenie, szkole itp!
      Takie są realia rynku gier!
    • hannibal.u.bram Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 15:48

to ciekawe, bo biorac pod uwage sprzedaz ww COD4

x360 - 7.46m
      PS3 - 4.33m

a 4mln MGS4 to dosc malo jak na taka produkcje.
    • dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:08
      A patrzyłeś ile sprzedało się COD4 na PC?
      Nie zliczysz kopii pirackich!
      Metal Gear Solid 4 jeśli się nie myle to sprzedał się w ilości 5 milionów. I nadal się sprzedaje! Teraz kiedy jest w PLATYNIE będzie sprzedawał się jeszcze lepiej smile

Fallout 3 gierka bardzo średnia ale maniaków na nią nie brakuje smile

I panie hannibalu na twoim miejscu spojżał bym na rynek polski smile
      W polsce lepiej sprzedają się gry na PS3 niż X360 smile
      Fakt X jest przerobiony ale jeśli chcesz pograć LIVE to musisz kupić orginała smile
      Nie patrz na rynek amerykański który jest zmonopolizowany przez Microsoft smile
      Rynek Japoński Wii, PS3, PS2 odstają od X360 tak daleko że minie jeszcze sporo czasu zanim ich dogonią w co bardzo wątpie smile
      Teraz Chiny tam liczą się tylko blaszaki a konsole to bardzo mały odsetek rynku smile

Np. Burnout Paradise, Ojciec Chrzestny2 te gry lepiej idą na PS3 niż na X360 w polsce.
      Gdyby PS3 było przerobione wtedy okazało by się jak sprzedaje się PS3 a X360 smile
      PSP sprzedawało się świetnie do chwili pokazania się modelu 3000 którego nie można przerobić jak narazie smile
      Co było kiedy na rynku był Dreamcast i PS2?
      DC sprzedawało się świetnie ponieważ od samej premiery praktycznie można było grać w piraty!
      PS2 czekało uśpione ale jak okazało się że zostało złamane sprzedaż poszła w góre! I niestety konsolka SEGI umarła z powodu braku zajefajnych gierek!

Wielu ludzi czeka aż ktoś złamnie PS3!
    • cypisek.com Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:21
      KZ2 - hardkorowy shooter, który ze względu na czas ukazania się na rynku nie miał najmniejszych szans konkurować np. z COD4)
      ....
      Buahahahahahahahah
      premiera Call of Duty 4 - listopad 2007
      premiera Killzone 2 - Luty 2009

hahahah może jeszcze powiesz, że Killzone 2 sprzedało się tak słabo ze względu na sprzedaż Quake 1? tongue_out

Chciałbym też usłyszeć o innych spektakularnych sukcesach gier ekskluzywnych dla x360, prócz przytaczanego do znudzenia przykładu Gearsów.
      ....
      a proszę bardzo - Halo 3 - 10 milionów sztuk
    • franekk7 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:28
      Brawa dla konsoli, która jest ponad rok dłużej na rynku, sprzedała się TYLKO o 8mln lepiej niż PS3. I przeważa w Ameryce ;]
      Europa - 50/50
      Japonia - Sony.
    • don_wroc_love Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:28
      "(...)A patrzyłeś ile sprzedało się COD4 na PC?"

to można łatwo wyliczyć smile
      cod4 ogólnie sprzedało się w 13 milionach sztuk
      www.shacknews.com/onearticle.x/58537

wersja na xboxa 7,46mln, a wersja ps3 4,33 mln
      7,46+4,33= 11,79

13-11,79 = 1,21 mln sztuk wersji pc.... smile
    • dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:29
      Halo 3 to...
      Jak można było wydać coś takiego?!
      Widać że Microsoft pośpieszał chłopaków z tym tytułem smile
    • don_wroc_love Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:31
      @dante71

de gustibus non disputandum est smile
    • mi-go Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:40
      Dobra, fiat panda tez się lepiej sprzedaje niż Audi Rs4 smile
      • don_wroc_love Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:46
        tyle, że fiat panda kosztuje ułamek kasy wydawanej na rs4 wink
        mógłbyś tak argumentować jakby killzone 2 kosztowało.. powiedzmy 800zł
        (tak sobie strzelam ;P )
    • vir-evil Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:45
      "Krótko, interesiją nas gry na konsole i takie kupujemy i to są dla nas ekskluziwy jeżeli nie ma ich na innej konsoli"
      Bzdura nad bzdury. Jesli cos wychodzi poza jedna platforma to jest to szmata, a nie exclusive. Przy twojej definicji exclusive'a to w takim wypadku gra na wylacznosc jest praktycznie wszystko, bo malo co z gier na 360/PS3/PC wychodzi na Wii. Np. taki FarCry 2 -nie jest na Wii wiec jest to ex dla PC/360/PS3 tak?

Bzdura, gry takie jak SC:C, Alan Wake to nie sa exclusive'y tylko gry multiplatformowe albo zwykle szmaty, wciskane posiadaczom 360tki jako "exclusive".

Polityka MS dotyczaca gier na wylacznosc jest tragiczna, zenujaca i koszmarna. A to co w tym newsie napisano jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, ze 360 jako platforma dla prawdziwych graczy umiera, o ile juz nie umarla.

ps. I tak od razu przypomne - mam XBox'a, jest to moja glowna platforma do grania (zeby mnie tu zaraz nie wyzwano od fanboji Sony, mimo ze PS3 tez mam smile.
    • dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 16:59
      vir-evil popieram cię w 100%
      Miałem starego X jednak go sprzedałem!
      Dlaczego?
      Gry ze starego X ukazywałey się na PS2 lub PC!
      Teraz z X360 jest to samo!
      Gearsy są na 360 i są na PC smile))
      Po co mi 360? Hmm...
    • dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:00
      Skoro nie widać różnicy po co przepłacać?
      Wybieram DOSIE smile))
    • marcin-ka Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:02
      "Buahahahahahahahah
      premiera Call of Duty 4 - listopad 2007
      premiera Killzone 2 - Luty 2009"

No właśnie, jak się nie rozumie tego, co się czyta, to pozostaje się tylko głupio śmiać...

"a proszę bardzo - Halo 3 - 10 milionów sztuk"

A reszta tych świetnych microsoftowych tytułów ekskluzywnych? Patrząc na dane z vgchartz.com (nie wiem, na ile wiarygodne/kompletne, ale na czymś trzeba się oprzeć) widać, że jeśli odliczyć Halo 3 i obie części Gearsów, to kolejnym najlepiej sprzedanym exem będzie... Forza 2 z marnymi 4 milionami kopii. Dalej mamy Fable 2 (2,76 mln), a po niej do poziomu 2 milionów sztuk dokladnie *zero* tytułów ekskluzywnych. Zero. A teraz spójrz na analogiczne dane, dotyczące PS3: MGS4 (4 mln), R:FoM (3,6 mln), Motorstorm (3,5 mln), wyśmiewany GT5 Prologue (3 mln), Uncharted (2,5 mln), LBP (2,2 mln). Dalej uważasz, że masz rację?
    • dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:07
      Sony stawia na jakość i potrafi ją sprzedać!
      Sony samo robi i wydaje gry niestety Przykrosoft tego nie potrafi smile Musi podkupować tytuły z PlayStation takie jak TEKKEN! METAL GEAR SOLID! FINAL FANTASY smile))
      Przykro na to patrzeć smile
      Gearsy 1 to nie ex dla X360 jest na PC smile
      To samo będzie z drugą częścią smile Pojawi się na blaszaka tak jak Fable 2 smile
      Ale nie dziwie im się smile
      Szukają klientów wszędzie smile))
    • cypisek.com Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:11
      oczywiście że mam rację - co to za porównania jak "ODLICZYMY" hity - równie dobrze możesz w ogóle odliczyć wszystkie gry z xboxa i wyjdą ci same super gry z ps3....

Pane.. jeśli DLC (!!!) do gtaiv sprzedaje się PORÓWNYWALNIE z mega, masta Killzone2....
      to o czym my tu rozmawiamy?
    • marcin-ka Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:40
      "Pane.. jeśli DLC (!!!) do gtaiv sprzedaje się PORÓWNYWALNIE z mega, masta Killzone2....
      to o czym my tu rozmawiamy?"

Stosując wybiórcze porównania można udowodnić wszystko, bo przecież RE5 sprzedał się lepiej na PS3, niż na x360. Podobnie jak DMC4, Tomb Raider: Underworld, Prince of Persia, FIFA 09 czy Street Fighter IV. Próbuj dalej.
    • kemiru Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:44
      @cypisek.com:
      Jeżeli dla Ciebie najważniejsze są wyniki sprzedaży, polecam WII.
      Wii Sports - 45,57 mln
      Wii Play - 23,50 mln
      Wii Fit - 20,14 mln
      Mario Kart Wii - 16,19 mln
      Super Smash Bros. Brawl - 8,47 mln
      Pomyśl nad tym smile

• cypisek.com Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:46
      aha...

to przejrzyj sobie dokładnie cytowane przez Ciebie VgChartz - może wtedy zauważysz że podawane przez Ciebie gry są WYJĄTKAMI potwierdzającymi REGUŁĘ, że Tytyły MULTIPLATFORMOWE sprzedają się LEPIEJ na xboxie...
    • marcin-ka Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:50
      "może wtedy zauważysz że podawane przez Ciebie gry są WYJĄTKAMI potwierdzającymi REGUŁĘ"

Nie, to Ty udowodnij, że nie jesteś wielbłądem. A "wyjątek potwierdzający regułę" to prawie taka sama bzdura, jak "najmniejsza linia oporu"...
    • cypisek.com Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:50
      @kemiru
      przeczytaj artykuł jeszcze raz.
      potem przeczytaj moje posty od początku

a dopiero potem zastanów się czy dobrze trafiłeś z przykładem....
    • dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:57
      Sprzedaja się lepiej bo jest więcej X360 na rynku smile
      Poczekamy kilka latek i przekonamy się wtedy co będzie smile
    • dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 17:59
      Nie patrzcie na inne rynki tylko rynek POLSKI!!!
      Tutaj pozycja lidera należy do SONY!!!
      PS2,PSP i PS3!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka