Dodaj do ulubionych

Hearts of Iron 3 - poradnik

13.08.09, 02:39
Podobnie jak w przypadku
Anno
1404
zakładam ten temat, abyśmy mogli się wymieniać poradami i
pytaniami dot. Hearts of Iron 3. Zacznę od swojej piątki:

1) Wyspecjalizuj swoją armię - W związku z nowym podejściem Paradoksu w
3 części do technologii i produkcji specjalizacja jest wręcz dogmatem dla
tych, którzy grają państwami z dość niewielką ilością Punktów Przemysłu i
Leadership (Polska np.). Specjalizacja w kilku jednostkach (dla Polski np. w
piechocie, działach ppanc. i myśliwcach) pozwala w dłuższym okresie
drastycznie przyspieszyć badania i produkcję - każda nowa jednostka dodaje nam
parę punktów do odpowiedniej "wiedzy praktycznej", co obniża koszty i skraca
produkcję oraz przyspiesza badania nad modernizacją, a każde takie badanie
przyspiesza kolejne. Krótko mówiąc - same zalety.

2) Stawiaj na badania - Punkty Leadership można rozprowadzić pomiędzy
badania, wywiad, dyplomację i oficerów. Na dobrą sprawę grając państwem
niebędącym przywódcą sojuszu nie opłaca się inwestować w dyplomację. Tak samo
z wywiadem - przez chwilę można używać go do np. zbicia neutralności w celu
uzyskania dostępu do nowej opcji politycznej, ale (dla mnie) najważniejszym
jest, aby doprowadzić do 10 szpiegów na naszym terytorium i przestawić ich w
tryb kontrwywiadu, przeciwdziałając tym samym opóźnieniom badań. Potem możemy
punkty z wywiadu przeznaczyć na naukę. Sprawa z oficerami przedstawia się dość
jasno - po intensywnej rozbudowie wojsk do stanu 100% kadry będzie nam pewnie
trochę brakowało, więc warto na kilka miesięcy przed atakiem szybko doszkolić
nowych oficerów przeznaczając na to większość punktów Leadership.

3) Korzystaj z opcji politycznych - Możliwość darmowego wręcz
zwiększenia ilości PP jest nie do przecenienia. Dlatego na samym początku
warto poprzestawiać opcje polityczne, szczególnie te dotyczące przemysłu,
badań (maksymalne nakłady) oraz wojska (specjalny trening). Ostatnia opcja
może się wydać kontrowersyjna, bo znacznie wydłuża czas szkolenia, ale
naprawdę to się opłaca. Szczególnie, że wraz z jej wyborem także posiłki
zyskują odpowiedni poziom doświadczenia - dzięki temu po mobilizacji wojsk
nasze "zielone" dywizje zostaną zasilone przeszkolonymi żołnierzami.

4) Przydzielaj samoloty i okręty do teatrów - Front w HoI3 jest zmienny
i dlatego lepiej, żeby samoloty i okręty, dwa rodzaje wojsk, które stosunkowo
najtrudniej nadzorować, powierzyć sztabowi teatru, na którego obszarze chcemy,
aby działały (a samemu sztabowi wyznaczyć odpowiednie cele). Wtedy, nawet
jeśli będziemy własnoręcznie dowodzić dywizjami, powinniśmy mieć zapewnioną
ochronę powietrzną oraz morską.

5) Planuj - Niby banalna, ale najważniejsza rada: w tej grze trzeba
planować z wyprzedzeniem. Od samego początku musimy się zorientować, jak
wyspecjalizujemy wojska, z kim zawrzemy sojusz, a kto może nas zaatakować.
Rada szczególnie dotyczy takich państw, jak Polska, bo tylko dzięki dobrze
zaplanowanemu rozwojowi takie kraje mogą odnieść w tej grze sukces nad ZSRR,
III Rzeszą lub WB i USA.

To by było na tyle ode mnie. Czekam na Wasze rady i pytania smile.
Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 10:28
      nie da sie ukryc kilka dobrych porad.
      Dodałbym np. Twórz jasne derabinki dowodzenia. W hoi3 w przeciwienstwie do
      poprzednich czesci mamy sporą drabine dowodzenia. począwszy od brygad w dywizji
      , poprzez korpusy, armie, grupy armii i wreszcie Teatry. Potem w razie potrzeby
      latwiej dysponować nowymi dywizjami i przydzielac w razie potrzeby. Na dodatek
      poukladane dywizje pozwola lepiej kierowac poszczegolnymi frontami.
      Np grajac Niemcami to jest wielki balgan z dywizjami. są rozrzucone bo calym
      teatrze i wydanie np korpusowai rozkazu do ataku na jakas prowincje skonczy sie
      brakiem udzialu jednej dywizji bo jst oka za daleko.
      Wg. mnie dobrym pomyslem jesty tez oddanie wladzy w dyplomacji i wywiadze AI.
      Radzi sobie niezle cos sie w tych kwestiach dzieje, a my mamy czas na inne
      wazniejsze sprawy.
    • micz84 Re: Hearts of Iron 3 - poradnik 13.08.09, 12:11
      Ja jestem zielony w serii, ale już widzę po kilku h graniach widzę że ten tytuł przykuje mnie na wiele h. Denerwują mnie tylko blędy, grałem sobie USA, celowo wybrałem bogaty kraj bo łatwiej wszystkiego się nauczyć i zobaczyc jakie są powiązania między poszczególnymi elemntami. Zbierałem armię, żeby wysłać na pomoc Polsce, miałem w sumie 12-15 dywizji w tym piechota, czołgi, altyleria samobieżna. Dodatkowo łodzie podwodne, lotniskowiec z 2 eskadrami myśliwców i bombowców taktycznych, no i oczywiście okrety wojenne. Załatwiłem sobie prawo do wjeścia na teren Polski, Szwecji, Norwegi i Danii, żeby przepłynąć bez problemu. No i przed wysłaniem wojsk poszedłem coś zjesć, gdy wczytałem zapisaną grę cała moja armia zniknęła. Włącznie z tą która była na całym kontynencie amerykańskim. Przez to musiałem odbudowywać calą tą armię i już nie zdążyłem takiej wielkiej armi wybudować (armia znikneła mi w czerwcu 1938, a atak nastąpił w maju 1939 dotarły tylko 2 dywizje piechoty i 1 średnich czołgów). No i nie udało mi się wystarczająco długo utrzymać gdańska żeby dotarła druga fala posiłków.
      • Gość: rafaelmet Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 15:45
        Zaaktualizuj sobie grę. Też tak miałem. Pierwszy patch załatwił sprawę.
        • Gość: gość portalu Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.08.09, 17:55
          witam! mam podstawowe pytanie. spotkalem sie juz z wieloma opiniami, ze na razie
          gra jest bardzo slaba (do czasu kolejnych pathy) a w zwiazku z tym czy mozna sie
          nauczyc grac w 3 zaczynajac od HOI2 (chyba ta gra juz nie ma bledow i jest po
          polsku)?

p.s. czy mozna zaczac grac Polska szybciej niz w chwili ataku przez Niemcow?!
          • Gość: Rommel Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 19:33
            Polska wersja językowa HoI 3 (wersja kinowa) wyjdzie we wrześniu, ale jeśli
            znasz podstawy angielskiego poradzisz sobiecool. HoI 2 strasznie się różni od
            3. Grając w dwójeczkę mile spędzisz czas, ale... devil czegoś jej brakuje. Nowy
            produkt jest około 3 razy tongue_out lepszy i ciesze się z zakupu (a naprawdę rzadko
            kupuję nowe gry a jeszcze rzadziej je chwalęshock)
            • Gość: gość portalu Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 07:56
              Piszesz iż cieszysz się z zakupu. To ja zapytam - gdzie kupić tę grę skoro Cenega
              jeszcze nie umieściła jej w dokładniejszym planie wydawniczym. miejsce/sklep - gdzie?
              • Gość: gość Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.acn.waw.pl 23.08.09, 16:08
                ja np kupiłem przez steam
                niestety nie jest tanio. ponad 160zł wyszło
          • Gość: rafaelmet Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 19:43
            Gra nie jest słaba. Jest bardzo dobra. Psioczą tylko ci, którym zależy na
            ścisłym realizmie - oburza ich np walka Finów po stronie Aliantów we Włoszech.
            To jest gra osadzona w czasach II wojny światowej i po za wspomnianym
            przypadkiem doskonale te czasy oddaje.

Nie ma sensu uczyć się 3 na HOI2. Wiadomo, ogólna filozofia ta sama - zarządzasz
            państwem, ale diabeł tkwi w szczegółach.

Każdym krajem możesz zacząć grę od 36 roku. Tak jak było napisane wyżej warto
            się wyspecjalizować. W przypadku Polski to broń przeciwpancerna i piechota.
            Lotnictwo też, ale wg mnie lepiej zainwestować w większą liczbę piechoty.
            Najlepiej jednak zacznij grać Niemcami. Na początku są najłatwiejszym krajem.
            Potem, jak już cały świat jest przeciwko Tobie, zaczynają się problemy,
            szczególnie z surowcami. Grając Polską, albo jakimś innym "mniejszym" krajem,
            daruj sobie zabawę w dyplomację i wywiad. Niech zajmie się tym komputer.
            Natomiast warto osobiście kierować wojskiem. Komputer wprawdzie nieźlie sobie
            radzi, ale to Ty będziesz miał genialne pomysły. O frajdzie nie wspomnę. Wbrew
            pozorom łatwo całość ogarnąć.
            Powodzenia!
    • Gość: szczr Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: 193.178.143.* 14.08.09, 13:15
      Jakieś porady do gry Japonią?
      • Gość: zawiedzony Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.static.espol.com.pl 19.08.09, 21:43
        Gra jest BARDZO SLABA.
        LAguje, sypie sie, hotfixy ktore przyspieszaja wylaczaja ai , poziom na jakim walczy ai to
        zenada, dosc powiedziec, z epo podbiciu 3 panstw 4 nawet nie zwiekszy liczebnosci
        wojsk...
        Porady... NIEKUPWOAC, poczekac 1 meisiac sparwdzic na obiektywnych forach czy
        lepiej, jak ok kupic taniej, jak nie czekac i 2 ka sie bawic...

W 2ce macie paradoxalnie wiecej opcji niz w 3 wiecej ewentow, wiecej dyplomacji, wiecej
        szpiegostwa...

Co do porad... na forum eufi jest sporo dyskusji,;]
      • Gość: prest Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 10:51
        szczur nie wiem w jaka ty gre grales bo na pewno nie w hoi3. powiem szczerz
        przeraza mnie ta gra w porownaniu do hoi2 jest mocniej rozbudowana. poczekam na
        polska wersje i poradnik do niej,
    • Gość: Szkuner Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: 87.204.88.* 17.09.09, 11:21
      OK, pytanie, jak najszybciej zrobić przyłaczenie Austrii?
      (Jak zbić skutecznie Astriaków do pozycji kiedy dołaczą do frakcji, tego nie uimiem)
      • d_pawel Re: Hearts of Iron 3 - poradnik 17.09.09, 11:30
        Musisz poczekać do 38 roku. Wtedy zaś muszą być spełnione dwa warunki -
        polityczny kryzys w Austrii albo poparcie dla NSDAP wielkości 40%. To drugie
        trudno osiągnąć, ale pierwsze samo z siebie się robiło i w 38 Austria była moja.
        Być może prawdopodobieństwo wystąpienia kryzysu zwiększa obecność wojsk
        niemieckich nad granicą (zawsze ich tam stawiam smile ), ale nie jestem pewien.

Aha, Austria nie musi być w Osi, aby ją przyłączyć.
    • Gość: hary215 Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 23:52
      gram polska,jest juz koniec 1941r. oddałem gdansk Niemcom zeby zyskać czas na
      rozbudowę armii,troche juz mam wojska i nawet zaawansowane techn.Czy Niemcy mnie
      wkoncu zaatakuja bo ja sam ich nie moge???????
    • Gość: hary125 Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 12:49
      czyzby nikt nie gral polska?????
      • Gość: Tom Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.128.110.163.static.crowley.pl 28.09.09, 21:59
        Grał i gra, ale Gdańska to ja Panie nie oddałem i oddać bym nie śmiał. A fe!
    • Gość: Rogute Re: Hearts of Iron 3 - poradnik IP: *.belchatow.msk.pl 24.02.10, 21:52
      a co zrobić, żeby wrzycić jakieś państwo z frakcji?
    • grzesio-0 Re: Hearts of Iron 3 - poradnik 11.09.10, 20:30
      Słuchajcie. Czy jest możliwość gry bez kodów? Ja sobie całkowicie nie radzę. Polska nie
      ma żadnych szans. Nawet jak podciągnę wszystkie technologie do 42 - 44 roku oraz
      postawię maksymalne fortyfikacje na granicy z Niemcami to i tak moja gra ogranicza sie
      do obrony. A jak Niemcom uda się przełamać fortyfikacje to już tylko kwestia czasu jak
      mnie załatwią.
      Swoją drogę to jak rozbudować kapitał ludzki? Jak sam gram np. Niemcami do we
      wrześniu 1939 mam jedynie 600 - 700 przy około 350 brygadach. Natomiast jak
      włączam grę od 1939 to Niemcy mają 1700 i 320 brygad. Jak to możliwe?
      • d_pawel Re: Hearts of Iron 3 - poradnik 15.09.10, 15:57
        grzesio-0 -> Co do Polski, inwestuj w piechotę i artylerię, nic więcej. Jeśli
        chcesz postawić fortyfikację, to radzę ograniczyć się do jakiejś rzeki, Wisły
        np. Chronienie granic jest beznadziejną sprawą. Co do obrony, cóż przez pierwsze
        pół roku tak będzie. To jest wojna na wykrwawienie. Dopiero kiedy ty wykrwawisz
        Niemców, będziesz mógł przejść do ofensywy.

Co zaś do kapitału ludzkiego, wynajduj technologie rolnicze i sprawdź, czy jakiś
        minister nie da ci przypadkiem dodatkowych procentów do manpower. No i modyfikuj
        strategie okupacyjne, kiedy będziesz już walczył. Totalna eksploatacja daje
        potencjał przemysłowy, ale ogranicza kapitał ludzki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka