01.09.09, 13:33
W temacie strategii jestem laikiem. Nigdy mnie jakoś specjalnie nie pociągały.
Za to zawsze lubiłem gry z elementami strategii, czyli wszelkiego rodzaju RPG
z turowym systemem walki, serię Heroes of Might & Magic itp.
Ostatnio poczułem jednak chęć zagrania w strategię z prawdziwego zdarzenia. I
tutaj moje pytanie do was. Co polecicie w temacie dla kogoś kto ze strategiami
nie jest obeznany, jako dobry wstęp do gatunku. Poniżej pewne uwagi:
- najlepiej jeżeli będzie to strategia turowa, jeżeli RTS to tylko taki
niespieszny, gdzie nie trzeba znać obłożenia wszystkich skrótów
klawiaturowych, tylko po to żeby zapanować nad sytuacją.
- jeżeli to możliwe, klimaty nierealistyczne preferuję nad lekcję historii,
czyli wszelkiego rodzaju fikcja.
- rozbudowanie byłoby miłe, wielość jednostek, jakieś badania naukowe tego
typu sprawy
- nie zniechęcający poziom trudności, tzn. wymagająca, ale nie na tyle żeby od
razu należało znać całą mechanikę gry

Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • szczqcz Re: Strategie 01.09.09, 13:38
      Aha, platforma nie ma znaczenia.
      • anarchius Re: Strategie 01.09.09, 17:50
        Kozacy: Europejskie boje
      • Gość: elmo Re: Strategie IP: *.tessel.pl 02.09.09, 14:23
        Steel Panthers: World at War
    • Gość: p47 Re: Strategie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.09, 13:49
      Do parametrow przez Ciebie podanych najbardziej pasuje mi Homeworld i Homeworld
      2. Nietuzinkowa fabula, przyjemny L&F. Innowacyjny silnik i rozwiazania walki. Cudowny
      klimat. I brak typowych w SF glupot. Swietnie zbalansowany poziom trudnosci.

Dla mnie gra ideal. Powinna trafic.

• Gość: gosc Re: Strategie IP: *.aster.pl 02.09.09, 22:25
        Dwa słowa Blood bowl.brawo
    • michrz Re: Strategie 02.09.09, 01:30
      To ja polecę:
      Kohan : Ahrimans Gift - Bardzo fajny rts z możliwością dostosowania tempa
      rozgrywki oraz z aktywną pauzą. Realia fantasy, jednostki poruszają się w
      oddziałach które gracz sam komponuje.
      Disciples 2 : Bunt Elfów - Moja ulubiona turówka. Ma sporo elementów rpg i
      nietypowy system walki, bo jednostki stoją w miejscu a ich pozycja i specyfika
      określa kogo mogą atakować.
      Heroes of Annihilated Empires - Dobra gra. IMO ma rewelacyjny klimat i dobrze
      łączy niespieszną rozgrywkę z rozwojem bohaterów i dowodzeniem wielotysięcznymi
      armiami. Maczali w niej ręce ludzie od Kozaków smile

pozdrawiam
      • d_pawel Re: Strategie 02.09.09, 11:54
        Trochę odbiegając od wymagań - Kings' Bounty.

A ze strategii? Turowe są głownie produkcje "hardcorowe", ale Rise of Legends i
        Rise of Nations łączą te RTSa z turowością.
        • szczqcz Re: Strategie 02.09.09, 12:03
          King's Bounty właśnie kończę smile
    • Gość: Nietoperz Re: Strategie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 11:22
      Warcraft 3 smile
      • h3tman Re: Strategie 02.09.09, 11:58
        Empire Total war- gra jest wciągajaca jak chodzenie po bagnach do tego w stosunku do poprzednich czesci znacznie usprawniona i uproszczona pod wzg sterowania i obslugi, tak aby nowy gracz dał sobie rade. Dobra grafika, klimat, wydaje sie że na poczatek powinna być idealna. Odradzam inne niszowe gry które moga zrazić do gatunku, lub wynalazki typu DoW2 bo to może wrecz przestraszyć jeśli sie nie jest fanem.
    • mr.lipton strategie 02.09.09, 12:09
      Heroes M&M nie ważne która część byle nie 4 i będzie dobrze. Ja ostatnio męczę
      5 i mi się podoba. Bardzo fajnie się w to gra w trybie "hot seat" z kolegą w
      ogóle fajna i niezbyt trudna gra.
      No i z takich trudniejszych to najlepsza z gatunku czyli stara seria UFO -
      enemy unknown i terror from the deep. smile
    • furry Panzer General 02.09.09, 12:15
      gry z serii Panzer General - jak się nie zniechęcisz, będziesz zachwycony smile
    • Gość: loki Re: Strategie IP: 195.205.254.* 02.09.09, 12:16
      Ja bym poradził tak -

z turówek - serię Panzer/Allied General - cudny klasyk, dostępny free - w dosbox'ie

a z rts'ow ostatnio to chyba tylko DoW 1 - naprawde solidna pozycja, i śmiesznie tania w
      ostatniej edycji z wszystkimi dodatkami.
      • Gość: Trajwet Re: Strategie IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.09, 12:31
        Jeśli strategia turowa to albo starocie z serii xCom(nowsze odsłony tej
        serii są słabe), które wręcz idealnie wpasowują się w podane przez ciebie
        kryteria, albo Jagged Alliance 2. Do tego drugiego mam szczególny
        sentyment. Jest jeszcze Medeival II: Total War, który zabrał mi właśnie
        ok. miesiąca życia.<br />
        Z RTSów wyróżnić należy też Company of Heroes, który do dziś jest moją
        ulubioną grą "po kablu".<br /><br />

Każda z tych gier ma silną społeczność moderską, więc żywotność nie kończy się
        na pierwszym przejściu. Doskonałym tego przykładem jest JA2, który wraz z
        fanowskim patchem 1.13 + mapy z Wildfire, stał się dla mnie niedoścignionym
        dotąd wzorem czegoś co rozumiemy pod pojęciem strategii turowej.<br />

ps. Chyba trzeba się w końcu zarejestrować. wink
        • szczqcz Re: Strategie 02.09.09, 13:30
          No zamierzam właśnie ze Steama na weekend sobie UFO wciągnąć. Nęci mnie też
          Laser Squad: Nemesis od twórcy UFO. Zwłaszcza że kosztuje grosze w Polsce jako
          UFO: Gniew Boga. Słaby marketing miała, ale ponoć bardzo fajna (chociaż
          pozbawiona elementów rozbudowy bazy itp.)
    • Gość: B1 Re: Strategie IP: *.ingram.com.pl 02.09.09, 12:23
      ja mam kilka propozycji:

1. World in Conflict - nowa, ladna, klimatyczna, z fabula (bez soviet assault bo
      to kaszanka imo)
      2. Diciples 2 - jesli chodzi o turowki to imo bije herosy na glowe
      3. Starcraft - jesli chcesz cos po necie to nie ma lepszej, wiadomo..
      4. Homeworld 2 - jesli lubisz kosmiczne fighty/jestes fanem BSG big_grin niesamowity
      klimat, muzyka i wciaga!
      5. Red Alert 2 - jesli lubisz starocie to jest to jedna z moich ulubionych gier
    • cgn Re: Strategie 02.09.09, 12:31
      Seria Close Combat. Moim zdaniem najlepsze taktyczne strategie, jakie
      kiedykolwiek zostały wyprodukowane. Szczególnie godne polecenia są części IV
      (Wacht am Rhein, czyli niemiecki kontratak w Ardenach) oraz V (D-Day i walki po
      nim następujące - od plaży Utah po Cherbourg).

Gra toczy się w dwóch skalach - najpierw, na ekranie na którym znajduje się mapa
      całej operacji, wydajesz konkretnym jednostkom rozkazy ruchu (w tej skali
      obowiązują tury), potem - jeżeli jednostki napotkają przeciwnika - dochodzi do
      serii starć w czasie rzeczywistym (na całkiem ładnych, nawet w dzisiejszych
      czasach mapach - wyobraź sobie granie na Google Earth;]) w których dowodzisz
      jednostkami w rozmiarze kompanii.

Żeby się nie rozpisywać: gra - jak na grę oczywiście - jest mocno realistyczna.
      Jedna z pozycji do których wracam z chęcią od 10 lat.
    • Gość: Jakub Re: Strategie IP: *.chello.pl 02.09.09, 12:32
      Jeżeli strategia turowa, to szczerze polecam Fantasy Wars i sequel - Elven Legacy. Gierka z 1C, klasyczna strategia turowa z heksami, rozwojem bohaterów, fajną kampanią, a do tego jeszcze z dobrą grafiką smile

No i niezaprzeczalny plus: wszystkie pliki konfiguracyjne są w txt. Można zmodyfikować każdy aspekt gry. I dostępny jest edytor map i scenariuszy (w Elven Legacy można nawet własną kampanię zrobić).
    • Gość: WW Re: Strategie IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.09.09, 12:34
      Chyba jeszcze tu nie padło takie coś jak Fantasy Wars.
      Swietna turówka fantasy, dosyć prosta zdawałoby się ale wymagająca, z rozwojem
      jednostek i bohaterów, ładną grafiką, generalnie super - polecam sprawdzić!
    • buczysyn polecam 02.09.09, 12:42
      Jestem fanem strategii, nie wszystkich oczywiście. Ostatnio wróciłem do Dawn
      of War 1. jest teraz w cenie chyba 80 zł za podstawkę i 4 dodatki. Kampania
      ciekawa ale bez rewelacji (oprócz winter assault), ale generalnie mechanika
      samej gry jest boska. Na tej samej mechanice powstał też bardzo dobry Company
      of heroes, który też można dostać z dodatkami za jakieś 100 zł. Obie gry
      polecam z całego serca.
    • Gość: shalick Re: Strategie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 12:43
      Nieczęsto grywam w strategie, ale dwie po prostu uwielbiam:
      Homeworld - jeśli lubisz SF, to nie trafisz lepiej.
      Jagged Aliance 2 - to bardziej gra taktyczna niż strategia. Z drugiej strony nie
      mógłbym jej nie polecić.
      • szczqcz Re: Strategie 02.09.09, 12:46
        Taktycznych jak najbardziej nie wykluczam smile
        • mr.lipton Strategie 02.09.09, 13:00
          Jeżeli tak to koniecznie zagraj. Jak dla mnie to nie ma lepszej gry tego typu.
          Grafika w obecnych czasach może odstraszać ale z nieoficjalnym patchem 1.13
          daje już radę a zawartość jest niesamowita. Gra na długie godziny ale jak
          pokazuje jeden fastrun na youtubie w 8 min też da radę ją przejść ale hmm sam
          poszukaj i zobacz. smile
    • dr_evil Re: Strategie 02.09.09, 12:49
      Cywilizacja 4!
    • Gość: tosemja Re: Strategie IP: *.punkt.pl 02.09.09, 12:57
      Z tego, co napisałeś idealny będzie STARCRAFT, zacznij od wersji podstawowej a jak Ci się spodoba to możesz sobie dorzucić Brood war
      • mr.lipton Re: Strategie 02.09.09, 13:01
        Kolega pisał że mają być "niespieszne" a SC przynajmniej w multi jest całkowitym
        przeciwieństwem tego pojęcia wink
        • nessie-jp Re: Strategie 02.09.09, 17:17
          mr.lipton napisał:

> Kolega pisał że mają być "niespieszne" a SC przynajmniej w multi jest całkowity
          > m
          > przeciwieństwem tego pojęcia wink

Ale chyba mowa o graniu jednoosobowym? Przecież SC w jednoosobówce można
          ustawiać na dowolną szybkość klawiszami +/-. No i jest łatwy
          • mr.lipton Re: Strategie 02.09.09, 21:12
            No widzisz kto co lubi. Jak dla mnie SC w sniglu był hmm za mało wymagający.
            Owszem fajny wciągał ale był za łatwy... smile dużo lepiej w singlu bawiłem się
            przy wspomnianych już UFO JA2 i Close Combatach nie wiem czy grałaś nessie-jp
            ale jak nie to spróbuj koniecznie.
            • nessie-jp Re: Strategie 02.09.09, 21:16
              > przy wspomnianych już UFO JA2 i Close Combatach nie wiem czy grałaś

Nie grałam właśnie, z dużym zaciekawieniem czytam ten wątek bo jest tu sporo
              fajnych propozycji. Na razie mam etap rpg-owy, ale muszę sobie nakupić strategii
              na zapas na długie zimowe wieczory wink
              • mr.lipton Re: Strategie 03.09.09, 00:06
                No to właśnie JA to taki powiedzmy taktyczna strategia z elementami RPG -jeden
                z najemników może być tworzoną przez nas postacią i każdy najemnik może się
                rozwijać z tym że hmm nie jest to rozbudowane bo po prostu poziom danej cechy
                zwiększa się w ramach uskuteczniania rzeczy z nią związanych, np im więcej
                strzelamy tym większe stają się umiejętności strzeleckie.
                Sporą częścią gry jest ekwipowanie teamu i kwestie gotówkowo-zaopatrzeniowe.
                Bardzo podobnie jest to wszystko zorganizowane w starych UFO z tym że tam jest
                jeszcze rozwój technologii (badania nad nową bronią statkami itp)
                • nessie-jp Re: Strategie 03.09.09, 16:38
                  Chodzi o to?

www.jaggedalliance2.com/
                  A jedynka? Głupio tak zaczynać od drugiej części.
                  • mr.lipton Re: Strategie 03.09.09, 19:06
                    Tak dokładnie o to. smile i jak tylko zdobędziesz JA2 zaciągnij sobie
                    nieoficjalny patch 1.13 poprawia on parę rzeczy a przede wszystkim zwiększa
                    rozdzielczość gry smile także wygląda to nawet miło tutaj więcej info
                    www.ja-galaxy-forum.com/
                    A co do jedynki hmm no cóż ja zacząłem od 2 i w jedynkę nie grałem do tej pory
                    bo z tego co wiem 2 jest bardzo dobrym jej rozwinięciem i posiada wszystko
                    czego jedynka nie miała a mieć powinna. Poza tym jak się wciągniesz i
                    zaczniesz ćwiczyć wszystkie modyfikacje to nie wiem czy Ci czasu starczy na 1.
                    smilesmile
                    • mr.lipton Re: Strategie 03.09.09, 19:14
                      O i z Ja 1.13 wiki ja2v113.pbworks.com/List%20of%20Weapons
                      lista zabawek tak żebyś mogła zobaczyć z jakim "rozmachem" zostało to zrobione smile
                      kurcze połowy z tych giwer nie używałem jeszcze w grze chyba trzeba będzie znowu
                      ją przejść...
                      • trivet Re: Strategie 03.09.09, 22:30
                        Najlepsze jest to, że w przeciwieństwie do podstawowego JA2, 1.13 sprawia, że w
                        każdej klasie broni można znaleźć jakieś perełki. Choćby taki FN FiveseveN na
                        5.7mm (ta sama amunicja co w p90) ratował mi zad dziesiątki razy w ciasnych
                        korytarzach dzięki temu, że zabierał ledwie 2PA

@nessie
                        1.13 to kompletnie nowa gra. Osobiście zalecałbym najpierw zapoznać się z
                        podstawowym JA2, by mieć potem wgląd na ogrom zmian jakie wprowadza "patch" i
                        zarazem radość z ponownego przechodzenia. Jedynka warta uwagi raczej jako
                        ciekawostka. Dwójka usprawnia, ulepsza i rozszerza idee gry praktycznie w każdym
                        aspekcie.

@mr.lipton
                        Tak się zastanawiam - na jakim poziomie i ustawieniach pokonywałeś 1.13 panie
                        lipton? Ja póki co do insane'a nie podchodziłem, skończyłem grę na trzecim
                        poziomie trudności, z normalnym zaopatrzeniem w bobby's ray i opcją wypadania
                        całego ekwipunku po zabitych wrogach (uwielbiałem ten rytuał po bitwie -
                        shift+f, shift+g i wszystko poukładane smile). Co ciekawe Ira pod koniec gry stała
                        się jedną z najskuteczniejszych postaci dzierżąc w pełni wypasione HK PSG1 i
                        mając circa 90 umiejętności strzeleckich.
                        • mr.lipton Re: Strategie 04.09.09, 10:44
                          Oj zastrzel mnie ale nie powiem jak był poziom trudności- pewnie coś pośrodku,
                          dostawy od Bobiego normalnie i całość ekwipunku z przeciwników na 100%
                          Ale gra się w 1.13 miodnie. A z tego co pamięta moją ulubioną giwerą stało się
                          SIG SG551 SWAT i jako dodatek jakiś pistolet lub smg (różne modele im mniej AP
                          tym lepiej) z fioletowymi pestkami. smile nie no muszę znowu w to pograć.

tak czy inaczej gra niezniszczalna jak UFO i Colonization
                          • mr.lipton Re: Strategie 04.09.09, 10:50
                            A i jeszcze zastanawiam się bo swego czasu doinstalowałem jeszcze coś do wersji
                            1.13 i tam był polski beryl ale kurcze nie pamiętam co to było. Nie wiem czy
                            kolega się spotkał z takim submodem?
                            • trivet Re: Strategie 04.09.09, 16:28
                              Niestety nie. Z "polskich" przypomina mi się tylko VIS 35, który sprawdzał się
                              jedynie na początku. Do 1.13 dokleiłem tylko mapy z WF, bo są po prostu lepsze.
                              Jeśli w jakimś stopniu zainteresowany jest kolega zmaganiami moimi, to tutaj mam
                              dwa małe filmiki:
                              www.xfire.com/video/e160c/
                              www.xfire.com/video/dc3dd/
                              Znasz może jakieś inne godne polecenia mody oparte na 1.13? Wątpię bym potrafił
                              wrócić do klasycznego UI. wink
    • Gość: gm Re: Strategie IP: *.gem.pl 02.09.09, 13:08
      Gry Stardocka - turowe Galactic Civilizations 2 (na nizszych poziomach latwe, na
      wyzszych trudne) i fenomenalne Sins of the Solar Empire (baaaardzo niespieszny RTS).
      • Gość: p47 Re: Strategie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.09, 14:03
        Dzieki za przpomnienie GC.
        Genialna gra.

W takim razie nie powinno zabraknac Master of Orion 2. Trojka jest miejscami
        przekombinowana. Ale dwojeczka... smile klasyk do dzis pogrywalbym gdybym uzywal
        windy.
        Sa nawet statki podobne. Do Enterprise wink, kolor czerwony klasa Battleship.

W takim razie GC, Homeworld i Master.

CoH, company of heroes to imo lepszy tytul od DoW'a, ktorego skadinad jestem duzym
        fanem. Ale jako ze lekcja historii Cie nie interesuje, to mozesz sobie podarowac. Dla
        mnie wielkim funem bylo sledzic losy II dyw. Waffen SS z perspektywy porucznika.
    • mr.lipton Re: Strategie 02.09.09, 13:12
      To ja jeszcze może z fikcji Alpha Centauri było niezłe, a też turówka tylko że w
      "realnych" klimatach czyli Colonization. Na początek polecam starą Kolonizację z
      jakiegoś emulatora Ci pójdzie a dopiero później tą robioną na silniku Civ 4 bo
      ten remake jest hmm dość trudny smile
    • Gość: BigNose Re: Strategie IP: *.p.lodz.pl 02.09.09, 14:00
      Deadlock, raczej nikomu nie znany, a świetny i spełnia powyższe założenia
      • Gość: dogsoup Re: Strategie IP: *.tczew.net.pl 02.09.09, 14:22
        Ja swoją przygodę z rts zaczynałem od warcraft'a II, później age of empires I,
        red alert I, starcraft... bardzo dobre tytułu, klasyki gatunku, po zagraniu w te
        gry już każdy rts będzie cieszył i nie będzie jakoś strasznie skomplikowany wink
    • Gość: OldSkull Re: Strategie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 14:20
      Rise of Nations - co prawda nie ma fabuły, ale jest to RTS z możliwością pauzy, więc nie ma problemu z zapanowaniem nad sytuacją. Są badania naukowe, sporo jednostek, różne nacje itd. Skrzyżowanie Age of Empires i Civilization. Gra bardzo tania - przez empik.pl 12.50zł

Alpha Centauri - typowa gra cywilizacyjna, możliwych jednostek jest od groma (składa się je z "podwozia", pancerza, broni, maksymalnie 2 zdolności i reaktora - kombinacji jest kilka tysięcy, ale spokojnie, domyślne są całkiem logiczne), mnóstwo rożnych technologii, chyba najbardziej rozbudowana i najciekawsza gra cywilizacyjna, turowa. Klimat SF, akcja na Alfa Centauri. niestety grę jest strasznie ciężko zdobyć.

Panzer General 3 - fajna turówka, II WŚ itd. Ogólnie komputer trochę oszukuje, ale jest fajnie.

Falout Tactics - gra w świecie Fallouta, co prawda są elementy charakterystyczne dla RPG (rozwijanie postaci) to jednak jest to bardzo przyjemna gra wymagająca myślenia. Do kupienia w pakiecie z Falloutami 1 i 2 za jakieś małe pieniądze.

Wake of Gods - nieoficjalny dodatek do Heroes of M&M 3 - bardzo odświeżający i uprzyjemniajacy grę. Darmowy.

Za to zdecydowanie odradzam wszelkie Starcrafty, Warcrafty i Homeworldy (chociaż SC i H mają świetną fabułę) - kiedy dochodzi do walki bez odpowiedniej zręczności sobie człowiek nie poradzi za dobrze.
    • Gość: marcin Re: Strategie IP: *.wmdata.fi 02.09.09, 14:39
      Ja bym jeszcze dorzucił UFO - Afterlight. Co prawda po dłużyszym graniu może zacząć sie nudzić ale gra sie fajnie.
    • Gość: John Galt Battle for Wesnoth IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 02.09.09, 15:49
      Mozesz sciagnac za darmo tu:
      www.wesnoth.org/
      • Gość: Jakub Re: Battle for Wesnoth IP: *.chello.pl 02.09.09, 20:17
        Nie polecam Wensotha. Dobre jako przerywnik, ale na dłuższą metę frustrująca i irytująca gra. Zbytnia losowość i uproszczenie mechaniki.
    • Gość: Micz Re: Strategie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 15:53
      Ja polecam World in Conflict, bo szybko można się nauczyć grać. Nie ma rozwoju technologi, budowy bazy itp, tylko czytsa walka. No i Online świetnie się gra. Singl ma ciekawą fabułę, w dodatek nie grałem więc nie wiem.

WarCraft 3 też jest fajny świetny, choc grałem głównie w singla. Fabuła jest naprawdę ciękawa, no i te cinematici blizzarda smile.
    • darkseer Re: Strategie 02.09.09, 15:59
      springrts.com/
    • Gość: gość Re: Strategie IP: 85.232.245.* 02.09.09, 16:37
      Ja kocham strategie turowe także polecam najbardziej Galactic Civilizations 2 + dodatki.
      Gra jest wspaniała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka