happy-day 31.12.09, 18:49 w doniczce z kaktusem zalęgły się muszki.Kupiłam pałeczki ale nie pomaga .Co zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wieshniak Re: muszki 31.12.09, 21:29 Bierzem muchi w tłuste paluchi, kładziem na blachie i robim wymuchi. :-) Do Siego Roku! PS Blacha kuchenna musi być dobrze rozgrzana. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: muszki 01.01.10, 09:51 Ziemiórki. Odstrasza je czosnek powtykany w podłoże. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: muszki 01.01.10, 20:52 ... Kupiłam pałeczki ... Nie pojmuję wpływu zakupu na występowanie muszek... *** Ani bezsensu wycinania resztek lasów na konsumpcyjne pałeczki- jednorazówki dla Chińczyków i Japończyków, nielubiących myć ręce [rąk?] przed i po konsumpcji [?] Odpowiedz Link Zgłoś
www.ziarenko.net Re: muszki 12.01.10, 22:06 na pierwszy rzut ...oka, to pewnie piszesz o ziemiórkach ale ziemiórki to nie tylko muszki to też larwy które zjadają korzenie. Więc jeżeli muszki są małe i czarne a w doniczce masz robaczki jak malutkie dżdżownice takiej 1mm długości to będą ziemiórki i najlepiej zastosować środek chemiczny NOMOLT 150 SC (zwalcza szkodniki: gąsienice, śmietki, larwy ziemiórek, mączlika szklarniowego, owocówki, gąsienice szklarniowych motyli)nie bawiłbym się w jakiś czosnek czy jak gdzieś słyszałem fusy z herbaty czy zagotowany papieros (wywar tytoniowy) wyciąg artylerię i zabij szkodnika :), ale jeżeli nie masz robaczków tylko muszki to równie dobrze może być to inny szkodniczek ale to potrzeba dokładniejszy opis. Odpowiedz Link Zgłoś