j.iwi 14.06.10, 20:48 czy kwitnie w naszym klimacie? środkowa Polska, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: paulownia 14.06.10, 21:41 Kiedyś (dawno temu) widziałam kwitnącą w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego (Al. Ujazdowskie). Ale podobno potrafią przemarzać jej pąki kwiatowe, czyli wszystko zależy od tego, jaka zima się trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
oldbastard Re: paulownia 16.06.10, 19:20 horpyna4 napisała: > Ale podobno potrafią przemarzać jej pąki kwiatowe, czyli wszystko zależy od tego, jaka zima się trafi. Mlode paulownie sa bardzo wrazliwe na mroz. Nie w ta lecz ubiegla zime widzialem mlodziutka paulownie i "zalatwil" ja nieduzy mroz :( To samo bylo w ostatnia zime... ale na wiosne odbila i w 3-mce urosla wiecej niz poprzednio przez caly sezon :) Nie sadze zeby w naszym klimacie zakwitla ale kto wie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: paulownia 17.06.10, 17:03 marzenie...ale można spróbowac z judaszowcem www.google.pl/images?hl=pl&q=judaszowiec&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi Odpowiedz Link Zgłoś
warsawyak Re: paulownia 17.06.10, 20:09 Kwitnie, a jakże, ale chyba tylko w Warszawie (oprócz OB przy Łazienkach także w tym w Powsinie). Moja kilkumetrowa już (w ogrodzie 30 km od W-wy) zmarzła (można tak powiedzieć, bo choć próbowała podjąć wzrost w koronie, to z tego zrezygnowała i rusza od ziemi) ostatniej zimy (była długa i ostra), pomimo otulenia pnia agrowłókniną. Chyba trzykrotnie miała pąki kwiatowe, ale zawsze marzły. Odpowiedz Link Zgłoś