maranka 13.08.10, 16:00 zakwitły mi po raz drugi rododendrony - ciekawa jestem dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obrobka_skrawaniem Re: kwitnace rododendrony 14.08.10, 10:26 U mnie pod blokiem tez jeden kwitnie, ale nie kwitl chyba wiosna. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: kwitnace rododendrony 14.08.10, 11:32 A mnie wajgele. Wróżę z tego, że albo będzie sroga zima, albo będzie lekka zima :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: kwitnace rododendrony 15.08.10, 10:46 zdarza się że różaneczniki, krzewuszki, magnolie, złotliny powtarzają kwitnienie latem, ale nie jest ono zbyt obfite. pozdrawiam przemysław jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: kwitnace rododendrony 17.08.10, 10:56 Pięć lat temu posadziłam dwa krzewy rododendronów z białymi kwiatami. Obydwa, po raz pierwszy, zakwitły w sierpniu w tym roku. Pozostałe, inne odmiany, teraz nie kwitną. Myślałam, że to jest taka odmiana, kwitnąca właśnie latem. Czy jest szansa na ich następne kwitnienie wiosną, czy też będę musiała czekać rok lub więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: kwitnace rododendrony 17.08.10, 11:25 Jeżeli jest to różanecznik kaukaski, to on zwykle kwitnie w maju, a często powtarza na przełomie lata i jesieni (termin powtórnego kwitnienia może być różny, zależy od pogody). Różanecznik olbrzymi kwitnie w czerwcu i lipcu, a różanecznik alpejski od końca czerwca do sierpnia. Inne gatunki w maju - czerwcu. Ponieważ w sprzedaży bywają mieszańce, może być różnie. Ale najbardziej prawdopodobne jest jednak, że zakwitnie na wiosnę, a potem będzie powtarzać. W ogóle wiele roślin powtarza kwitnienie po zasadniczym kwitnieniu wiosennym, np. glicynie. I zwykle kwitną wtedy mniej obficie. U mnie rekordzistą jest złotlin (kerria). Kwitnie trzy razy w roku: na wiosnę, drugi raz teraz, a trzecie kwitnienie jest późną jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: kwitnace rododendrony 17.08.10, 21:12 Nareszcie wiem jaki mam różanecznik. Kaukaski.... fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2384618,2,2,PICT0103.html Tylko, zasadniczego kwitnienia jeszcze nie było. Dziękuję Horpyno4, jak zwykle jesteś nieoceniona. Przy okazji, moja fuksja zakwitła, choć nieobficie. Odpowiedz Link Zgłoś
e28chru Re: kwitnace rododendrony 17.08.10, 12:32 Poczytaj sobie o rododendronach nawet na tym forum. Zeby ci kwitły trzeba je nawozić, obrywać przekwitłe kwiatostany, uważać czy (i dlaczego) brązowieja im pąki na wiosnę. Twoje powinny były kwitnąć już od kilku lat. Sprawdż jak powinnaś się nimi zajmować a będą piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
amore-pomidore Re: kwitnace rododendrony 20.08.10, 14:44 Widocznie jest im u Ciebie dobrze. Niektórzy mają problem bo nie chcą im kwitnąć wcale a ty proszę :) Dwa razy w roku możesz cieszyć się pięknem tych kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
maranka Re: kwitnace rododendrony 22.08.10, 13:56 OOOO ! dzięki , dla równowagi drugi usycha ...jak im dogodzić ? Odpowiedz Link Zgłoś