amore-pomidore 23.08.10, 14:32 Dzisiaj pochwalę się Wam moją kolekcją storczyków :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hesperia1 No.... 23.08.10, 15:56 ....masz czym się pochwalić!!!!!Piękne to chyba za skromne określenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kocham Storczyki 24.08.10, 10:15 Twoje kwitnienia, czy kwiaciarniane? Jesli twoje, to moje gratulacje! :) Odpowiedz Link Zgłoś
amore-pomidore Re: Kocham Storczyki 26.08.10, 15:12 Dziękuję :) Kwitnienia są moje, bo rośliny mają już koło dwóch lat, niektóre młodsze. Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: Kocham Storczyki 15.10.10, 17:42 Witam ja tez uwielbiam storczyki mam ich 11 i nie mam ich juz ich stawiac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kocham Storczyki 17.10.10, 12:23 Yhy, tak sie tylko mowi, ze nie ma miejsca, a potem kupuje kolejnego :) Jak doszlam do coś chyba 60 to oprzytomniałam i powiedzialam sobie dość! Niektóre rozsadzałam i część porozdawałam. Zaraz policze ile tego mi zostało, bo straty niestety sie zdarzaly. Szczegolnie w tych kupowanych na Allegro. Zostało 45 sztuki różnych gatunków. Najwiecej jest popularnych Phalaenopsis. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Kocham Storczyki 18.10.10, 10:32 BTW wiesz, co moje cymbidium wyprawia po zaleconym przez ciebie pobycie w ogrodzie? Pół pokoju zawala, a ciągle się rozrasta:) Odpowiedz Link Zgłoś
izka2609 Re: Kocham Storczyki 19.10.10, 09:07 ja miałam dwa,jednego niestety "zabiłam"sama bo mu korzonki zgniły i niestety nie dało sie go odratować.Teraz został mi juz tylko jeden:( Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: Kocham Storczyki 13.11.10, 23:09 Pisalam nie dawno ze nie mam gdzie stawiac kochane storczyki ale oczywiscie kupilam jednego falka i 2 cymbidia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kocham Storczyki 14.11.10, 16:25 Cymbidium jest trudne, znaczy cięzko je zabić, chyba, ze jak inne sie zagłaszcze na smierc, czyli zaleje, ale trudno je doprowadzic do kwitnienia. Szczegolnie, gdy mieszkanie w bloku. Yoma, bardzo sie ciesze :) Teraz /do m/w lutego/ rzadko podlewaj, daj światła ile wlezie i najlepiej ustaw przy rozszczelnionym oknie. Niech sie chlodzi. Wiosna powinno zakwitnąć, czego szczerze życze. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Kocham Storczyki 14.11.10, 18:48 Tak mniej więcej ma. Od ostatniego postu jeszcze się rozrosło, zastanawiam się, kiedy doniczkę rozwali. Dopiero wiosną, powiadasz? Dzięki za życzenia. I rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
doroteja_z_brzozy storczyki i... 14.11.10, 20:51 też lubię phalenopsisy. tylko białe, i tylko w grupach, i tylko w dużych glinianych donicach. i lubię tę fazę patyków, kiedy nie kwitną. w ogóle to chętnie przygarniam od ludzi po przekwitnięciu, kiedy przestały być "ładne". i lubię się wtedy nimi zająć i patrzeć jak im się nagle znowu zachciewa kwitnąć albo wypuszczać dodatkowe zielone patyki. i... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: Kocham Storczyki 24.11.10, 15:06 Witam wczoraj bylam w Nomi i byla nowa dostawa pieknych storczykow po 19.99. Nie kupilam ale jak bede nastepnym razem to juz widzialam takiego slicznego i go sobie kupie Odpowiedz Link Zgłoś
doroteja_z_brzozy Re: Kocham Storczyki 24.11.10, 20:30 Maju, ja też się dałam uwieść. to są te promocyjne z jedną łodygą, ale jak się im dobrze powodzi to wypuszczają kolejną. ja lubię ten stan, kiedy wyglądają jak badyle i powoli dostrzegasz jak zaczynają drugie życie, trzecie... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: Kocham Storczyki 25.11.10, 08:34 W Netto kupilam storczyk mial byc dwupedowy a ma jeden ped i jeden kwiatek.Ale ujal mnie tym zwe z boku wypuszcza nowy maly pedzik ach kocham storczyki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: Kocham Storczyki 30.11.10, 21:16 Witam bylam dzisiaj w Nomi zobaczyc storczyki i staly 2 bidulki biale po 19,99 moze je przecenia musze sie wybrac za pare dni .Moze sie sama spytam czy je przecenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kocham Storczyki 01.12.10, 16:07 Kiepska jest pora na kupowanie storczykow ze względu na transport. Nawet szybciutkie przeniesienie ze sklepu do samochodu i potem do domu moze spowodowac przechlodzenie. Skutkiem moze byc opadniecie kwaitow. A juz w taki mroz, jak dzis, to na bank szlag go trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: Kocham Storczyki 01.12.10, 18:37 Faktycznie jeszcze takie mrozy na razie odpuszcze dzieki Wando pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Kocham Storczyki 04.12.10, 23:46 storczyki są nader łatwe w uprawie, jeśli się pojmie parę prawideł: przede wszystkim nie za dużo wody, poza tym jeszcze raz nie za duzo wody :) a potem to już na intuicję, storczyka trudno zabić tak naprawdę, chyba że się ma niezdrowe dla storczyka wyobrazenia. dziatki drogie, na wszelki wypadek, powstrzymajcie się z wodą i kaloryferem. Odpowiedz Link Zgłoś