jag_2002 17.02.08, 23:28 PO raz pierwszy mam tak wysokie TSH i mam dola. W lecie mialam miec 3 IV, a teraz pewnie guzik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cordis7 Re: FSH 21 18.02.08, 09:57 Mowisz o FSH czy TSH/? Bo to znaczaca roznica Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: FSH 21 18.02.08, 10:21 o FSH oczywiscie - chyba z tego przybicia bledu nie zauwazylam Odpowiedz Link Zgłoś
cordis7 Re: FSH 21 18.02.08, 10:28 mysle ze nic straconego. A wczesniej jakie maials FSH? I ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
samanta25 Re: FSH 21 18.02.08, 11:34 FSH powyżej 9 oznacza rezerwę jajnikową ******** 79 cykl starań 3 programy ICSI/2 transfery ... świat się pomylił...... Odpowiedz Link Zgłoś
bobo_a Re: FSH 21 18.02.08, 12:49 do lata jest jeszcze troszkę czasu, na pewno uda sie je obnizyć, trzymam kciuki, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytka45 Re: FSH 21 18.02.08, 16:19 FSH - nie da sie obniżać. Nie denerwuj sie tylko powtórz badania, hormony sa wydalane w sposób pulsacyjny i nie jest ich ciągle tyle samo w organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: FSH 21 18.02.08, 22:37 moze masz FSH tzw "skaczace" ja raz kiedys tez mialam wynik wysoki (24) ale w nastepnym cyklu nizszy , np moje FSH waha sie od 2 do 16 i wtedy raz 24 takie wyniki swiadcza o obnizonej rezerwie ale nie wykluczają ciązy musisz zbadac jeszcze w kilku kolejnych cyklach (zawsze w 2-3dc) pozdrawiam -------------- I stal sie cud Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: FSH 21 21.02.08, 20:56 Zaczynalam od FSH okolo 5 - tak bylo przez 2 lata, potem bylo 8-9 no i teraz 21. Wg eksperta takie FSH nie kwalifikuje mnie juz do stymulacji jajnikow - bedzie raczej nieskuteczna, a juz poprzednio mialam bardzo malo jajeczek w stosunku do ilosci podanych lekow (2 i 5, z tego 2 niedojrzale, jedno rozpadajace sie i jedno co sie nie zaplodnilo) Odpowiedz Link Zgłoś
gala131 Re: FSH 21 23.02.08, 23:23 sluchaj jag nie panikuj. Ja mam 39 lat.Moje Fsh przed pol rokiem mialo 21. Po 3 miesiecznym braniu leku Klimonorm(lek dla kobiet w czasie menopalzy) moj FSH obnizyl sie na 11.Przygotowywalam sie do IVF ale moje jajniki nie reagowaly zupelnie na stymulacje. Zmienilam lekarza, ktory przekonal mnie do jeszcze jednej inseminacji(9 poprzednich bylo nieudanych wlasnie ze wzgledu na wysokie FSH).Na poczatku cyklu bralam Clomifen, potem jeszcze 5 zastrzykow Menogon i "wyprodukowaly" sie o dziwo, w moim przypadku AZ 3 jajeczka.Przedtem bylo ich przewaznie1-2max. No i tym razem udalo sie. To graniczy z cudem ale udalo sie jestem w 7 tyg. ciazy. Jesli mnie, takiemu staremu pudlowi sie powiodlo, uda sie i tobie. Pozdrowienia.Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: FSH 21 24.02.08, 21:47 ciesze sie, ze Ci sie udalo, to nbardzo pocieszajace rowniez dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1705 Re: FSH 21 24.02.08, 22:31 hej Moje FSH było na poziomie 8 przed pierwszym ICSI. Po braniu antków które zostały mi przepisane na torbielkę wzrastało z każdym cyklem 11,14 a potem 23. Zmieniłam lekarza, odstawiłam antki i biorę biosteron 25 oraz cyclo progynowę. Badam FSH od kilku cykli i jest na poziomie 6-8. Szykuję sie do drugiego podejscia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alice25 Re: FSH 21 27.02.08, 14:56 Czesc dziewczyny na forum jestem po raz pierwszy ale czytam Was od ponad roku odkad zaczelismy starac sie o dzidziusia.Moj problem to wysokie FSH , czerwiec 2007- 36, pazdziernik 2007-70!!!!Wiek 33 lata.Szczerze mowic przy 70 stracilam nadzieje.Lekarz powiedzial mi, iz jedyna jeszcze szansa jest "wellness" dla duszy i ciala, musze "wylaczyc" wszystkie zrodla stresu.Zmienilam prace na pol etatu i zaczelam pic ziola na poprawe pracy jajnikow.Dzisiaj odebralam wynik - FSH wynosi 7.Nie moglam uwierzy, nadzieja wrocila, ze bedzie dobrze.Zaczynam wszystko od poczatku. Jag_2002 musisz wierzyc, ze bedzie dobrze. Dziekuje Wam, ze tu jestescie wielokrotnie czytajac Wasze maila podnosilyscie mnie na duchu. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
gala131 Re: FSH 21 27.02.08, 16:58 Gdy bylam juz na granicy zrezygnowania i powiedzialam mojemu lekarzowi, ze gdybym zaszla w ciaze to bylby cod, powiedzial mi, ze coda zdarzaja sie kazdego dnia.Cokolwiek mial na mysli podzialalo to na mnie jak lekarstwo na bol duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 gala 27.02.08, 19:13 serdecznie Cie pozdrawiam i życze spokojnych 9 miesiecy mnie tez sie udalo mimo podwyzszonego FSH i tez czulam sie jak stare próchno, które nic z siebie juz nie wykrzesa (mam 35 lat) ... jednak zdarzył sie cud -------------- I stal sie cud Odpowiedz Link Zgłoś
gala131 Re: gala 28.02.08, 21:38 No widzisz jag jest nas wiecej, tym, ktorym sie udalo. Badz dobrej mysli.To tez ma duze znaczenie. Ciesze sie Wiktoria,ze jestes w moim "prywatnym" klubie "zaciazonych staruszek". Zycze ci duzo zdrowia.Asia Odpowiedz Link Zgłoś
hofina Re: FSH 21 14.03.08, 20:29 Alice - mogłabyś powiedzieć, co to za zioła, które mogą poprawić pracę jajników i czy można je kupić bez recepty np. w jakimś sklepie zielarskim? Odpowiedz Link Zgłoś
alice25 Re: FSH 21 14.03.08, 23:56 Czesc Hofina, to jest ponizsza mieszanka.Ziola mozesz kupic w kazdym sklepie zielarskim.Zycze powodzenia, mam nadzieje, ze Tobie rowniez pomoze. lebiodka (oregano) { Origani Herba} 50gr koszyczek rumianku { Anthodium Chamomillae} 50gr macierzanka {Serpylli Herba} 50gr pokrzywa {Urticae Folium} 50gr dziurawiec {Herba Hyperici} 50gr rdest ptasi {Herba Polygoni avicularis} 50gr ruta {Herba Rutae} 20gr nagietek {Calendulae flos} 20gr nostrzyk {Herba meliloti} 20gr Łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pół godziny. Pić szklankę odwaru przed snem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hofina Re: FSH 21 15.03.08, 07:55 Alice - bardzo dziękuję za informację. Przyda się na pewno nie tylko mnie. Powiedz jeszcze, po jakim czasie picia tych ziół Twoje FSH tak znacząco spadło? Odpowiedz Link Zgłoś
alice25 Re: FSH 21 15.03.08, 10:57 Czesc Hofina, to sie moze wydac nieprawdopodobne ale juz po dwoch miesiacach picia tych ziol moje FSH spadlo dzisieciokrotnie.Szczerze mowiac nie wierzylam, ze istnieje taka mozliwosc bo przeciez wynik 70 mowi sam za siebie.Wczesniej ciagle roslo, pierwsze badanie wykazalo 30, drugie ponad 40 a trzecie 70.Nawet lekarze nie dawali mi szans, kazali po prostu czekac...moze spadnie..... Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
hofina Re: FSH 21 15.03.08, 21:06 No to rzeczywiście świetny rezultat. Bardzo pocieszające. Normalnie usłyszałabyś od lekarzy, że przy takim FSH, to tylko IVF z komórki dawczyni, a tak masz ciągle szanse na "powielenie własnego materiału genetycznego". Bardzo dziękuję za te optymistyczne wieści. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
go_siac1 Re: FSH 21 07.10.08, 22:09 Witam, od jakiegoś czasu czytam posty na temat FSH, mam je wysokie a bardzo pragnę dziecka ... Alice napisz proszę czy podaną mieszankę ziół otrzymałaś od jakiegoś zielarza? czy każdy może ją brać? słyszałam że ruta w dużych ilościach jest szkodliwa. Proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
ewaxxxx Re: FSH 21 15.10.08, 15:39 To znowu ja mam jeszcze jedno pytanie :Czy jak piłaś zioła to brałaś jakies hormony ? I sama wpadłaś na to czy może jakiś mądry lekarz Ci polecił ta metodę? Jesli sama to gratuluje jesli lekarz to proszę o kontakt. Pozdrawaiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewaxxxx Re: FSH 21 15.10.08, 12:43 Witam, tez jestem tutaj po raz pierwszy i tez mam starsznie wysokie FSH ok 80 !!!!!Mam 26 lat a moje problemy z hormonami zaczęły sie od 19roku życia. Obecnie biorę Novofem ( w grudniu 2008 będzie rok ). Alę boję się, że wyniki mogą być złe( no ale nadzieja jest...). Przeczytałam, że udało Ci sie za pomocą ziół obnizyć poziom FSH do 7 !!!!!! Gratulacje I proszę napisz jakie to zioła i gdzie mogę je kupić, Do kogo się zgłosić ? Z góry dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: FSH 21 14.03.08, 14:51 Dziekuje wszystkim za słowa otuchy, wczoraj powtórzyłam FSH i jest 10. Niby lepiej, ale i tak szanse na jakąś dobrą stymulacje do IV mam marne. Odpowiedz Link Zgłoś
dobdob0106 Re: FSH 21 17.03.08, 06:56 Eeee tam marne. Trzymaj się i nie poddawaj, będzie dobrze. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza666 Re: FSH 21 05.07.08, 09:28 ja mam fsh 42 a E2 106 prosze o odpowiedz czy mam jeszcze jakas szanse na dzidziusia zaczelam pic ziola na poprawe pracy jajnikow pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tediole Re: FSH 21 05.07.08, 11:22 samo FSH niczego nie oznacza, chyba, że jest już powyżej np: 35 a E2 coraz mniejszy.............zaczyna się menopauza, uderzenia gorąca (lub nie)........biologia wygasza możliwość zajścia w ciąże. Jedni się z tego okresu JUŻ cieszą (naturalna metoda) , a inni zauważają upływający czas. W Twoim przypadku zioła już nie wystarczą, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza666 Re: FSH 21 05.07.08, 17:37 Dzieki za odpowiedz ,rozumiem ze dlamnie sie juz wszystko skonczylo : ( nie ma szans zeby juz probowac czegokolwiek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: FSH 21 05.07.08, 19:03 Nie mysl tak pesymistycznie. Po leczeniu roznymi hormonami (antyki, gonadotropiny...) tez mialam takie wyniki bo organizm byl rozregulowany. zrobilam przerwe od leczenia na pol (albo wiecej) roku i niedawno zrobilam nowe badania. wszystko prawie ksiażkowe tylko FSH ok 12. ale tak i tak sie ciesze. mam jeszcze nadzieje...Staram sie 2 cykl...bez hormonow jak na razie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
luiza666 Re: FSH 21 07.07.08, 09:26 Dzieki za slowa otuchy ,pewnie masz racje zawsze trzeba miec nadzieje pozdrawiam i dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: FSH 21 20.07.08, 23:53 chyba dojrzewam do decyzji o IV na cyklu naturalnym, tylko sie jeszcze do Novum musze wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
aba1122 Re: FSH 21 08.10.08, 16:37 ja mam fsh powyżej 20 , dwóch lekarzy kazało mysleć o in vitro i to z komórki dawczyni. Popłakałam,pogodziałam się z losem i zaraz byłam w ciąży niestety poroniłam w 8tc. Po dwóch m-cach byłam znów w ciązy i jestem w niej nadal skończyłam włąśnie 15tc. Głowa do góry bo różnie to w zyciu bywa to tylko liczby. Zawsze może się trafić cykl z lepszą komórką. Odpowiedz Link Zgłoś
go_siac1 Re: FSH 21 08.10.08, 21:23 podnosi na duchu to co piszesz ... dzięki!ja właśnie odebrałam niedawno wyniki i moje FSH znów skoczyło lekko do góry, wynosi 19,11. Mój lekarz wprawdzie prosi bym nie traciła nadziei, czasami bywa jednak ciężko. Na szczęście znajduję w internecie krzepiące słowa. Pozdrawiam i życzę dalszych szczęśliwych tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
aba1122 Re: FSH 21 09.10.08, 11:59 Kurczę bo nie mozna się poddać. Wynik fsh to tylko liczba która raz jest taka a raz inna. To co mogłabym Ci poradzić , zbadaj sobie fsh w trzech,czterech cyklach pod rząd i to max w 1-2dc potem 14 dni przed @ estradiol i progesteron. Będziesz miała czarno na białym czy jest owu i w jakim stanie jest komórka im wyzszy estradiol tym lepiej. Dodatkowo monitoring owu dwa,trzy cykle pod rząd. Czasami to kiepska owu bardziej blokuje zajścvie w ciąze niż fsh. Na Bocianie jest pełno przypadków dziewczyn z wysokimi fsh które pozachodziły w ciaze. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
go_siac1 Re: FSH 21 09.10.08, 21:09 Dzięki. Podczas ostatniej wizyty pytałam swojego lekarza czy nie powinnam sprawdzić jak wygląda owulacja ale powiedział, że to nie ma sensu ponieważ biorę duphaston. Poziom FSH spr w grudniu ub.r, później w lutym i teraz tydzień temu. Za każdym razem wyniki są odrobinę wyższe. Dodatkowo biorę castagnus na wysoką prolaktynę. W zasadzie jak dotychczas robiłam badania FSH, TSH i prolaktyny Odpowiedz Link Zgłoś
lusiasia Re: FSH 21 10.10.08, 13:48 moj nowy lekarz powiedzial mi wczoraj ze podejmie sie zrobic 3 in vitro (stymulacje) jesli Hsh bedzie przed 20, najlpiej jakby bylo do 15 (rok temu mialam 12) powiedzial ze podejmuje sie trudnych stymulacji przy takim Fsh tylko u kobiet przed 35 rokiem zycia ( jeszcze sie lapie) ale na cuda nie ma co liczyc, jesli wogole uda sie ze podejde do stymulacji liczymy na 1-2 oocyty przy poprzednich stymulacjach mialam raz 2 (po 18 mm), drugi raz 3 (ale 6-10 mm) a jak u ciebie z stymulacjami? Odpowiedz Link Zgłoś