kwiatpustyniii 28.12.10, 20:39 Mam Bromelie, która ma cztery małe odnóżki i teraz nie wiem co z nimi zrobić, kiedy je przesadzić i jak? czy włożyć je do wody czekając na korzenie czy odrazu do ziemi? Będę wdzięczna za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: Bromelia odnóżki 29.12.10, 10:07 Ale gdzie te odnózki, w ziemi, przy rodzinie matecznej? Nie martw się, wyjasni się samo, skoro bromelia wypuściła nowe roślinki, to sama niedługo zejdzie zostawiając po sobie czwórke potomstwa. Będa juz miały korzenie, możesz roslinki zwyczajnie porozsadzać do nowych doniczek. Bez żadnego wsadzania do wody! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Bromelia odnóżki 29.12.10, 10:51 Zostaw na razie jak jest. Stara będzie pomału zamierać, a młode się wzmacniać. Starej możesz systematycznie przycinać schnące liście, chociaż w one w naturze, rozkładając się, dostarczają młodym nawozu - no ale w pokoju to brzydko wygląda. O rozdzieleniu można zacząć myśleć, jak stara już całkiem klapnie. Młodym trochę wody do rozetek, byle z umiarem, bo łatwo gniją, albo psikać je obficie. A z ciekawości, jaka to bromelia - guzmania, frizea, jeszcze coś innego? Chociaż teraz robią wszystkie do siebie podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatpustyniii Re: Bromelia odnóżki 29.12.10, 16:43 odnóżki są w macierzystej roślince, rosną sobie ładnie, a macierzysta bromelia zbiera się do kwitnięcia. czyli mam czekać aż przekwitnie macierzysta bromelia i potem co? jakoś wyciągnąć te odnóżki i wsadzić do innej ziemi? a ze starą bromelią co zrobić? już nie da się jej odratować? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Bromelia odnóżki 29.12.10, 17:38 Zbiera się do kwitnienia i już ma odnóżki? Dziwne, ale widać prawdziwe. Nic z nimi nie rób, powiadam, niech stara sobie spokojnie umrze śmiercią naturalną. Wtedy ostrożnie oddzielisz młode i przesadzisz. Starej odratować się nie da, bromeliowate tak mają, kwitną tylko raz w życiu, a potem robią młode i umierają. Odpowiedz Link Zgłoś