Dodaj do ulubionych

co to za storczyk-

07.03.11, 09:02
dzień kobiet mnie nawiedził troszke wcześniej i dostałam storczyka slicznego ale inny niz miałam do tej pory/ mam mnóstwo phanelopisów/ i nie wiem jak go pilęgnować. Liście są od 12-15 cm i wyrastaja z takich zielonych bulw na powierzchni doniczki. Kwiat brązowo - czerwony na jednej łodyzce ale nie tak okazały jak przy phanelop. Jaka to może być odmiana i jak się z nia obchodzić?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: co to za storczyk- 07.03.11, 14:45
      Strzelam w zygopetalum. Nie masz foto?
      • majka307 Re: co to za storczyk- 07.03.11, 15:24
        no chyba to. Mówię chyba bo poszukałam pod ta nazwa ale identycznego nie znalazłąm / mówie o kwiatkuszku/ ale te bulwy takie charaktersytczne sa przy tym gatunku. Sądze ze to będzie to - dzieki. Musze teraz pogrzebac w inbternecie czy dam rade to chodować czy to jednorazówka. Mieszkam w bloku i utrzymanie temperatury a zwłaszcza wilgici jest bardzo cięzkie
        • yoma Re: co to za storczyk- 07.03.11, 15:52
          Dasz radę, u mnie w bloku bardzo ładnie się sprawuje. Nie lubi bezpośredniego słońca, lubi mieć chłodniej w nocy, choć nie jest to warunek niezbędny do przeżycia (w lecie możesz wystawić na balkon); co do wilgotności, mój ma w granicach 42-48% i żyje.

Zresztą masz falki i żyją, to i ten da radę.
          • yoma Re: co to za storczyk- 07.03.11, 15:53
            A tu masz encyklopedię storczyków

www.storczyki.org.pl/uprawa/az/az/Zygopetalum_mackayi.html
    • wanda43 Re: co to za storczyk- 08.03.11, 17:45
      Brązowo czerwony, to rownie dobrze moze byc cos z Cambrii, np. Red Masai? Kwiat jeden, czy kilka na pedzie?
      • majka307 Re: co to za storczyk- 08.03.11, 20:20
        pęd długi a na nim z 15 kwiatuszków w takim brązie z ciemną cegło-kolor mało spotykany. Liście zupełnie zielone wyrastają z bulwy - dwóch konkretnie tez zielonych. Podobne te bulwy do orzecha włoskiego jeszcze w otulinie tej zielonej. Ładny kwiatek ale mnie nie powalił. Ale już jest domownikiem - ten kwiatuszek i zrobię wszystko żeby był u mnie szczęśliwy. Na początek żeby przeżył. Strasznie nie łubie jak rośliny padają. Czuje się wtedy winna.
        • wanda43 Re: co to za storczyk- 08.03.11, 21:03
          chyba jednak sie nie pomylilam.
          • yoma Re: co to za storczyk- 09.03.11, 10:07
            Chapeau bas :)
          • majka307 Re: co to za storczyk- 09.03.11, 13:11
            no chyba wandeczko masz racje. A to ważne bo ten wymaga zupelnie innych widze warunków niz zygopec. i jak nic bym go przelała a on z tego co czytam wcale tego nie lubi. Z regóły te rosliny które maja bulwy asimilac. nie lubia duzo wody bo ja gromadza. Dzięki
            • wanda43 Re: co to za storczyk- 09.03.11, 13:23
              Ja swoje traktuje jak Phalaenopsis, tzn. wstawiam do namaczania mniej wiecej raz na 2 tygodnie. Mialam Red Masai na reanimacji, bo cioteczka dokladnie zalala, niestety, nie udalo sie uratowac. Odszedł do krainy storczykow :(
    • eigeremi Re: co to za storczyk- 28.03.11, 21:19
      dużo ciekawych odmian storczyka, zapraszam po info jak pielęgnować storczyki
    • urbrcent1 Re: co to za storczyk- 01.05.11, 18:39
      witam,parę ciekawych artykułów czytałem ostatnio na temat storczyków na stronie www.mojepieknekwiaty.blogspot.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka