Dodaj do ulubionych

Zielony urlop

25.02.02, 17:54
Szanowny Panie Jerzy
Zobaczyłam w G.W. Pana zdjęcie wśród kaktusów nie pamiętam skąd .
Wybieram się na urlop na W. Kanaryjskie. Chciałabym pozwiedzać trochę
tzw. .zielonych miejsc czyli parków co by mi Pan polecił nadmienię że będę tam
2 tyg. zwiedzę 2 wyspy
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Zielony urlop 25.02.02, 22:34

Witam na forum Gazety!
      Za dużo tu by było pisania! I proszę nie zapominać że obecnie przygotowuje
      zdjęcia do naukowej książki o roślinności tych wysp. Jestem wiec maniakiem
      kanaryjskim, ale tylko tych miejsc oddalonych od takich śmieci jak Maspalomas
      czy Playa del Ingles. Niewarte nawet splunięcia! Z miast podoba mi się kilka
      zarówno nowoczesne Playa de las Americas na Teneryfie , jak i cudowny port
      Mogan na Gran Canarii. Ale ogólnie nie lubię kamorów i zabytki omijam szerokim
      łukiem.
      Nawet pobieżne wyszczególnienie wszystkich ciekawych miejsc tylko na jednej
      wyspie to cala epistoła.
      Po drugie nie napisała Panie gdzie Pani jedzie! Wyspy kanaryjskie to niezwykle
      zróżnicowane środowisko nawet na jednej Teneryfie jest 8 stref klimatycznych ,
      począwszy od gęstych zarośli z wrzośców i drzew laurowych aż po kamienne
      pustynie.

Parki dla turystów wyglądają zwykle miernie w porównaniu do dzikich
      krajobrazów. Niestety żeby je zobaczyć trzeba wypożyczyć samochód i szaleć na
      krętych wąskich drogach. Super zabawa. To zdjęcie nie pochodzi z Wysp
      Kanaryjskich tylko z kolekcji mojego kumpla w Maroku. Podobne kaktusy zobaczy
      pani w parku Cactulandea Znajduje się on na Gran Canarii. Najpierw trzeba
      dojechać do Puerto de Mogan później dalej do Mogan, a nastepnie skierować się
      do San Nicolas tak mniej więcej około 300 zakrętów przed znajdzie się pani przy
      ogromnym metalowym kaktusie. To właśnie tam. Radzę jechać też dalej bo są tam
      niezwykle widoki na stromy urwisty brzeg i zakończyć wycieczkę w Punto de las
      Nieves. Tam kawka i z powrotem. Nie polecam dla kiepskich, kierowcow, bo są
      odcinki na których jest 50 zakrętów na 3 km drogi. Jak ma pani mocne nerwy to
      polecam drogę z Mogan do Ayacatas. 800 metrowe przepaście bez barier i na
      drodze (szuter) mieści się jeden samochód - adrenalina aż kipi. Na Gran Canarii
      jest jeszcze park Palmitos - ciekawy choć dla niemieckich turystów. W hotelach
      znajdzie pani mnóstwo folderów zachęcających do odwiedzenia takich parków,
      polecam park krokodyli, nie, dlatego, że ciekawy, ale w jego otoczeniu możemy
      tam podziwiać jak człowiek spieprzył jedna z najbardziej oryginalnych pustyń
      tak 1/5 wyspy to walające się śmieci.
      Na Teneryfie standartowo wszyscy oglądają Loro Park, ja polecam również ogród
      botaniczny niedaleko Loro Parku przede wszystkim dlatego że jest tam pięknie,
      ale również, że jest 10 razy tańszy niż do Loro.
      Polecam jeszcze Aquila Park i Cactus park. Obydwa około kilometra od Playa de
      las Americas. Po za tym radzę wziąć samochód kupić dobry przewodnik i zwiedzić
      wszystkie dzikie miejsca na wyspach, są tysiąc razy więcej warte niż sztuczne
      wygłupy dla niemieckiej geriatrii. Młodzi ludzie z całego świata biorą
      plecaczki i w góry!
      A! na Gran Canarii jest ogród botaniczny gdzie można popatrzeć na roślinność
      wysp kanaryjskich z których 1300 gatunków rośnie tylko tam. Niektóre na
      obszarze hektara i nigdzie indziej na świecie!
      Powodzenia!
      Jerzy Woźniak
      Dla zachęty parę zdjęć!

Wodospad
      w wąwozie Barranco del Infierno

Niezwykle widoki
      przy Punta Moro dle Diablo

Bajecznie kolorowe
      pole do minigolfa - Playa de Los Americas

Ta greenowia
      rośnie tylko w wąwozie Mazca

Stoję wśród
      najstarszych na świecie okazów euforbi balsamicznej

Gran Canaria obfituje w rzadkie gatunki roslin.
    • jerzy.wozniak Re: Zielony urlop 26.02.02, 17:13
      Przepraszam ale to nie jad dyryguje wstawianiem zdjęć. czasem wynika to z
      mojego powodu bo kazde zdjęcie musi miec inny kod - sprawa prosta jak ich jest
      pięć w całym forum, gorzej jak wiecej. Zreszta to i tak moja wina - zawsze
      trzeba trzymac się z tyły i nie wychylac się. taki ma w Polsce najlepiej!
      Przepraszam i będe dalej walczył.
    • babiszon Re: Zielony urlop 27.02.02, 17:16
      Dziękuję za oferty, jak wrócę to napiszę
      JAGNA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka