Dodaj do ulubionych

Pelargonie

26.08.11, 22:32
Proszę o radę czym mam potraktować zielone gąsienice, które wyjadły dziury w liściach pelargonii i niektóre liście zamieniły w kikuty.
Nie było mnie 10 dni i po powrocie zastałam moje piękne pelargonie w opłakanym stanie :'(
Na razie zebrałam widoczne gąsienice i na pewno jeszcze jakieś siedzą w skrzynkach
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marta_1961 Re: Pelargonie 28.08.11, 20:18
      Na innym forum znalazłam taką poradę na podobny problem:

"Jeśli brzydzi cię zbieranie to wstaw skrzynkę do wanny. Na odpływ nałóż sitko do wanny(3,7 zł) I silnym strumieniem prysznica zmyj. Potem sitko wraz z gąsienicami wyjmij (ja do tego używam kleszczy-kombinerek) i gąsienice strzepnij do sedesu. Pojedyncze okazy zbieram ręcznie przy pomocy pęsety".
      Podoba mi się ten sposób, bo jest nietrujący :-)
      • karyteme Re: Pelargonie 29.08.11, 14:00
        Dzięki Marta,
        na razie zbieram, jak się pokazują.
        Pozdrawiam
    • ewa_majewska Re: Pelargonie 29.08.11, 14:08
      Też miałam ten problem tylko gąsienic był tak dużo że nie miałam już czasu ich wybierać. Przyjemne też nie są. Polecam środki ochronne, u mnie dały radę, np. decis
      • samosiejka2 Re: Pelargonie 01.09.11, 11:18
        Też bym szła w broń chemiczną, trzeba wytępić w zarodku.
        • marta_1961 Re: Pelargonie 02.09.11, 07:51
          Przy dużej ilości faktycznie nie ma co bawić się pęsetą. Ja polecam tabletki owadobójcze firmy Bayer. Wcisnęłam w ziemię i "mucha nie siada" :)
          • karyteme Re: Pelargonie 05.09.11, 10:23
            Marta,
            zapisuję nazwę i przy najbliższym pobycie w sklepie kupię te tabletki
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka