Dodaj do ulubionych

Komary naturalne sposoby

01.07.20, 22:37
Są jakieś? Muggę mam, ale nie chcę się tym ciągle smarować, nie wiem jakieś pelargonie, świeczka o zapachu wanilii, trzy krople krwi nietoperza, cokolwiek, bo mnie wieczorami żywcem jedzą, no i w lasach ich pełno, szczególnie jak więcej cienia i wody, pomoże ktoś?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 22:39
      Smród witaminy B (complex)
      • nenia1 Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 22:41
        Ale jesz czy ubijasz w moździerzu i się smarujesz? smile
        • karme-lowa Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 22:44
          Nic nie pomaga😝. Absolutnie nic.
        • beata985 Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 22:44
          Przede wszystkim trzeba zacząć wcześniej zażywać...całkiem zapomniałam Ale może jeszcze nic straconego
        • chococaffe Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 22:46
          Ubijam, rozpuszczam w wodzie, moczę szmatkę (pielucha tetrowa jest genialna) i wieszam ją obok. Przy zmasowanym ataku - na noc wcieram w wystające częsci, ewentualnie w poduszkę. To nie jest ładny zapach, ale calkiem skuteczny.

Niektórzy radzą też jedzenie witaminy B Complex, ale to chyba bez potrzeby trzeba uważać ile i jak długo.

• szafireczek Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 22:48
        Eee, już się przyzwyczaily, nawet dawki forte nie pomagajasad człowieka zemdli, a tym nic...jakieś wyglodniale te komarzyce w tym roku...
        Mam to urządzenie, które emituje ultradźwięki - przenośne - na baterie - polecane np. do wozka dziecięcego - śmiech dudniacy, takie skuteczne...
      • jdylag75 Re: Komary naturalne sposoby 05.06.23, 13:53
        Warto spróbowac łykać witaminę B, u mnie działa bez pudła, to jest niesamowite.
    • kochamruskieileniwe Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 22:48
      Ale w pomieszczeniu? (co sugeruje świeczka, czy pelargonie?)

Ja się poddałam. Stosuję wtyczkę do kontaktu Raid. Wkład (buteleczka) ma narysowany listek geranium na opakowaniu. Ale on ma już ze dwa lata suspicious, a teraz nie widziałam takiego.

U dzieciaków był w sypialni taki do kontaktu, ale na ultradzwięki (Bros)

Pod oknami spryskałam środkiem "pożegnanie z komarem" - taka butelka nakładana na szlauch i się polewa tym.Pod warunkiem, że nie poada.
      • nenia1 Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:05
        w pomieszczeniu też, bo mamy wynajęty domek nad jeziorem, rano widok cudny, ale wieczorem siedzimy z zamkniętymi oknami, bo jak otworzysz to się chcą pozabijać tak lecą, a my oboje lubimy spać przy pootwieranych oknach no i teraz dusimy się sad
        Niestety pani właścicielka nas przepraszała, że nie ma moskitiery bo ktoś tam nie zdążył na zamówienie zrobić, no trudno, cóż zrobić, kwatery nie zmienię bo ogólnie bardzo fajna. Ale na zewnątrz też jedzą, akurat sporo chodzimy po terenach leśnych, a tu jeszcze torfowiska, rzeki, jeziora, popada wieczorami, mokro się robi, a ja kręcę filmy przyrodnicze kamerą jak stanę i rękami nie ruszam bo robię stabilizację (nie chce mi się nosić statywu) to mam na dłoniach z osiem komarów od razu i widzę jak mnie jedzą, ale jak drgnę to film się spieprzy, więc trochę sobie na mnie użyją, do tego już mnie ze trzy/cztery razy mucha końska ucięła to dopiero jest ból, komary to przynajmniej znieczulają, a giez zjada bez znieczulenia, aż mi krew kapała jak odgoniłam, tak skórę rozcięła, a weź odganiaj gzy i komary jak mi dzisiaj trzy małe liski pod kamerę podeszły. Więc tak sobie myślę, może coś się sprawdza jak się wysmarujesz, może nawet śmierdzieć, byleby komary odstraszało.
        • kochamruskieileniwe Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:12
          na zewnątrz to się pryskam ultratonem (komary, kleszcze, te muchy szare płaskie "końskie"). Ale to nie jest naturalne...
          Stwierdziłam, że chrzanię interes tych owadów w zakresie zdobywania pokarmu (moim kosztem), bo ja potem nie mogę tych bąbli wyleczyć co najmniej tydzień , a i dlużej też bywa. A od końskich puchnę niewiarygodnie.

Generalnie jeśli macie więcej niż jeden pokkój - np sypialnie - można otworzyć okno, ale absolutnie nie zapalć światła.choć i tak, żawsze jakaś cholera wleci.
          • kochamruskieileniwe Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:13
            ja bym się tą muggą smarowała dzień w dzień, w takich warunkach (kręcenie filmów)
            • kochamruskieileniwe Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:16
              zresztą ja od lat tego używam w lecie, bo pałętam się po różnych krzaczorach (służbowo), a boreliozy nie chcę sobie fundować (na odkleszczowe zapalenie mózgu zakład pracy funduje mi szczepionkę).
          • nenia1 Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:18
            Mamy osobną sypialnię, ale jak mówisz, zawsze coś wleci sad
        • szafireczek Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:15
          To uważaj, by się nie skończyło to jakimś wstrząsem, albo zakażeniemsad chyba chemia jest najskuteczniejsza - naturalne środki, to raczej na sporadyczne ataki. Raid jest dobry.
        • memphis90 Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 14:26
          Ja bym do domku kupiła te naklejane moskitiery. Okna nie zniszczą, kosztują ok. 10zl za okno, na sezon wystarczą.
    • chococaffe Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 22:49
      Podobno tez lawenda i mięta (np olejki) , ale nie sprawdzałam
    • ida_listopadowa Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:18
      cytronella - jest naprawde skuteczna. Swiece z cytronella, palace sie spiralki oraz bransoletki z cytronella i naklejki.
      Komary mnie kochaja,, dziala mugga i o dziwo cytronella. Ma tez mily cytrynowy zapach
      • nenia1 Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:21
        ok, sprawdziłam, to olejek, to jutro może faktycznie poszukam tej witaminy B i parę olejków kupię, z tych co wymieniacie i chyba faktycznie przeproszę się dodatkowo z muggą, no trudno.
        • boogiecat Re: Komary naturalne sposoby 01.07.20, 23:40
          potwierdzam cytronelle, ja mam ten sprey i jest doskonaly, 100% naturalny (a komary mnie zro jak cholera i pelno ich miewalam)
          fr.puressentiel.com/anti-pique-spray/?gclid=EAIaIQobChMI8LX73oGt6gIVDLwYCh35NA1OEAQYCyABEgIbQvD_BwE
          • homohominilupus Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 01:02
            Nenia, a wrzuć te małe liski, co? Ładnie proszę 🙏
            • bi_scotti Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 01:14
              Honestly? Well, honestly to NIC nie pomaga tak na 100%, niektore sprawy jak dym z ogniska czy jakies tam smarowidla, citronella, vitamin B complex etc. pomagaja na chwile. W zwiazku z tym juz od lat canoe czy hiking in "the wilderness" (na wschod od Rocky Mountains!) zaliczamy wylacznie w miesiacach kwiecien-maj tudziez wrzesien-pazdziernik. Lucky ludzie (jak moj Najmlodszy smile) w British Columbia, ktorzy nie znaja komarow, nie maja screens w oknach, moga sie cieszyc Matka Natura caly rok … Lucky indeed smile Cheers.
    • mysiulek08 Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 04:13
      oleje neem, najlepiej zmieszany z olejkiem z cytronelli zeby az tak nie smierdzial, do pomieszczen najlepiej w dyfuzorze, ale smarowanie ram okna itp tez powinno pomoc
    • pani_tau Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 06:23
      Natrzyj się świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Działa około dwóch godzin, potem trzeba zrobić to ponownie.
      Komarzyce będą podlatywac, ale żadna nie usiądzie, bo sok działa jak pole siłowe. Sprawdzone wielokrotnie, również podczas super komarowego lata.
    • marszawka Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 08:48
      Przekrojona cebula położyć gdzieś, ale to tylko w pomieszczeniu. Nie będziesz przecież z cebulą chodziła😀 rodzice jak byłam mala stosowali skutecznie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 09:01
      Mam w domu siatki, na oknach tych co otwieram i takie roletowe na drzwiach balkonowych i tarasowych.
      Komary wlatują też przez kanały wentylacyjne więc i na kratkach mam siatki pod tymi maskownicami - mąż docinał.
      Dodatkowo, bo zawsze jakiś komar wleci jak się wchodzi do domu mam płyn na komary taki co do kontaktu włączasz ale używam na 2h przed snem na godzinę i później wietrze pomieszczenia.
      Ponieważ mieszkam w międzywalu Oławka i Odry spodziewam się za tydzień armageddonu więc kupilam preparat do oprysków po krzaczorach - kosztuje sporo ale działa wyśmienicie.
      A jak idziemy do lasu to sprey stosujemy, nie eco bo one działają umownie i nie na 100 atakujących cię komarów - nawet psa pryskam, bo on też na kleszcze.
      Potem się kąpiemy.
      Kiedyś jak dzieć był mały to miałam jakieś płyny lawendowe, cytrynowe, opaski na rękę, itp. - nie działały.
      Ogólnie nigdy nie byliśmy pogryzieni, jedna czy dwie "dziaby" po komarach się zdarzają.
      A i nie chodzimy do lasu jak jest wysyp komarowy, nawet jak cię nie gryzą to szały dostaję, że te ścierwa fruwają wokół.
    • mona-taran Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 09:35
      Na tarasie i w domu pomaga taka lampa. W lesie mi pomaga obecność mojego chłopa bo wszystkie lecą do niego, ale jemu nie pomaga nic, ani spraye, ani bransoletki, ani smarowidła, olejki..nic a nic.
      • boogiecat Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 13:50
        z nietoksycznych metod do ogrodow jest jeszcze taka pulapka na komary wydzielajaca dwutlenek wegla, czyli imitujaca ludzkie oddychanie i przyciagajaca komarzyska
        www.antimoustic.com/pieges/pieges-mosquito-magnet/piege-moustiques-mosquito-magnet-executive
      • bywalczyni.hosteli Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 13:57
        miałam taką lampę, nieskuteczna
        • mona-taran Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 13:59
          U mnie działa bardzo dobrze a mam jakąś no name z tutejszego "Rossmana"
          • bywalczyni.hosteli Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 14:19
            u mnie nic, było głośne i zarlo prąd, a komary grasowaly dalej
            • mona-taran Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 14:21
              Moje nie wydaje żadnego dźwięku.
      • memphis90 Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 14:29
        Moze niech chłop nosi tę lampę ze sobą, na kiju, jak latarnię 😂
        • mona-taran Re: Komary naturalne sposoby 02.07.20, 14:30
          Nie mamy takiego długiego przedłużacza 😂
    • wilczek77 Re: Komary naturalne sposoby 04.06.23, 21:51
    • gryzelda71 Re: Komary naturalne sposoby 05.06.23, 11:18
      Na tarasie mam te sporale brosa. W pomieszczeniu wtyczki do kontaktu. Na spacer spray.
    • tt-tka Re: Komary naturalne sposoby 05.06.23, 12:41
      Nasza niegdysiejsza wspolforumka, Gat, sprzedala mi kiedys sposob na komary z Magadanu, a tam te bydlaki to jak helikoptery ! Otoz tamziemcy smaruja sie mieszanina siarki i dziegciu big_grin - smierdzi czlowiek jak przedsionek piekla, ale faktycznie zaden czerw nawet nie usiadzie w poblizu.
    • katie3001 Re: Komary naturalne sposoby 05.06.23, 14:37
      Naturalne nie są skuteczne. W okna siatki a na zewnątrz oprysk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka