20.09.11, 21:33
Witam,
mam pytanie: czy obcinacie liście piwonii?
Moja sąsiadka obcina je w połowie września na wysokość ok.25 cm.
Mam wątpliwości, czy w ten sposób nie słabia się roślin, przecież przez liście też pobierają elementy niezbędne do ich rozwoju. Co o tym sądzicie?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: alicja_gawrys_reda Re: Piwonie IP: *.agora.pl 21.09.11, 10:14
      Piwonie długo utrzymują liście i dopóki mają w nich trochę chlorofilu, przeprowadzają fotosyntezę, a jej produkty odprowadzają je do bulwiastych korzeni, w których gromadzą sie zapasy. Im jest ich więcej, tym roślina ma więcej sił do tworzenia pąków kwiatowych. Teraz, we wrześniu, procesy te przebiegają w najlepsze i nie ścianałabym liści, by nie przerywać piwonii gromadzenia zapasów.
      Liście można, a nawet należy ściąć późną jesienią, jeżeli obserwujemy na nich jakieś plamy, będące objawem choroby. Usuwając je i niszcząc, ograniczamy rozprzestrzenianie sie choroby.
      Pozdrawiam, Alicja Gawryś
    • ewa_majewska Re: Piwonie 21.09.11, 10:55
      Też nie obcinałabym liści. może to zaszkodzić a nie pomóc. poza tym jeśli utrzymują formę to szkoda szpecić roślinę.
      • basia4ab Re: Piwonie 22.09.11, 17:02
        Ja mam posadzone piwonie w ogrodzie,ale nie obcinam liści na zimę.Ja nie słyszałam o takim zabiegu, obcinania liści.Basia
        • karyteme Re: Piwonie 23.09.11, 20:12
          Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
          Też nie obcinałam liści, teraz upewniłyście mnie, że robię dobrze.
          Pozdrawiam
          • Gość: Andrzej Re: Piwonie IP: *.play-internet.pl 22.10.11, 09:07
            Odziedziczyłem ogródek z czterdziestoletnią (a może więcej) kępą piwonii.Od ładnych paru lat,gdy liście stracą zieloność,obcinam łodygi na 10 cm.Piwonie kwitną jak szalone,mimo spartańskich warunków bytowania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka