Dodaj do ulubionych

Popiół ze świerka

23.03.12, 18:36

Czy można go wrzucić na kompost? Wiem, że igliwia ani pociętych gałązek nie, ale jak ma się psrawa z popiołem?
Obserwuj wątek
    • obrobka_skrawaniem Re: Popiół ze świerka 23.03.12, 19:14
      Popiol to popiol: zwiazki nieorganiczne. Ze wszystkich roslin mniej wiecej taki sam.
      • kocia_noga Re: Popiół ze świerka 23.03.12, 19:32
        Dziękuję za odpowiedź, w międzyczasie znalazłam też bardziej szczegółowe ionformacje na ten temat.
        • horpyna4 Re: Popiół ze świerka 23.03.12, 20:01
          Pamiętaj, że głównym składnikiem popiołu jest potaż, który ma odczyn zasadowy. Nie należy więc dawać go tam, gdzie jest wymagana ziemia kwaśna (np. pod wrzosowate). Jeżeli jednak potrzebujesz odkwaszenia, to popiół będzie jak znalazł.
          • kocia_noga Re: Popiół ze świerka 24.03.12, 07:36
            Właśnie już znalazłam tę informację, teraz tylko czekam na odbiór opłaconego kwasomierza, żeby wiedzieć gdzie i ile posypać.
            A co z kompostem tak ogólnie? Jeśli wrzucam tam wszystkie odpadki, obierki (zimą nie było liści ani trawy) to jaki będzie odczyn? Czy mogę dosypać popiół bez szkody dla procesu kompostowania?
            Popiół + wilgoć = ług. Może więc lepiej trzymać gdzieś popiół w jakimś dołku i posypywać w razie potrzeby?
            Mamy mnóstwo popiołu, wczoraj scięliśmy wielkiego świerka i spaliliśmy wszystkie drobne gałęzie z igłami, reszta leży i czeka na porąbanie i późniejsze zużycie.
            A może wysypać popiołem granice działki, tam, skąd przyłażą pomrowy?
            • horpyna4 Re: Popiół ze świerka 24.03.12, 07:51
              To akurat bardzo dobry pomysł, bo pomrowy nie mają chyba naturalnych wrogów - są trujące, więc nic ich nie zżera. Dlatego zresztą nie muszą mieć skorupki.

Z kompostem może lepiej przemieszać na etapie końcowym. Czyli warto zmagazynować osobno i pobierać stosownie do potrzeb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka