26.01.13, 09:30
Storczyk doniczkowy mi przekwita i za chwilę zostaną same badyle. Do storczyka przypięta jest instrukcja, że po przekwitnięciu należy łodygi uciąć nad pierwszym oczkiem a po 6 miesiącach możliwe jest ponowne zakwitnięcie. Nie napisano tylko jak się obchodzić z łodygami w czasie tych 6 miesięcy. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • viki711 Re: storczyk 26.01.13, 10:38
      łodygi po przekwitnięciu obcinasz i wyrzucasz do kosza, storczyk wypuści nowe łodygi i na nich zakwitnie. ;-)
      • dorka556 Re: storczyk 26.01.13, 17:03
        Jeżeli obetniesz całą łodygę storczyk zakwitnie, ale niziutko.
        Natomiast, gdy chcesz mieć kwiaty wyżej na łodydze, musisz ją obciąć nad 2-4 węzłem.
        • viki711 Re: storczyk 26.01.13, 21:04
          zawsze obcinam nad pierwszym oczkiem i w zależności od kwiata, jedne kwitną niższe i mają mniejsze kwiaty, a niektóre mają dłuższe, grube łodygi, z większymi kwiatami, w tej chwili kwitnie ten dłuższy, a mniejsze właśnie obcięłam.
          • dorka556 Re: storczyk 26.01.13, 21:16
            swiatstorczykow.blog.onet.pl/2008/08/26/jak-obciac-storczyka-po-przekwitnieciu/
    • kociara-monika Re: storczyk 26.01.13, 23:42
      Widzę, że co storczyk to inna opinia.
      Ja swojego w ogóle nie obcinam, chyba że łodyga uschnie (ale wtedy ciacham tak z 1 cm nad zieloną częścią). I roślina przedłuża kwitnienie na tych łodygach co są.
      • kol.3 Re: storczyk 27.01.13, 08:37
        No dobrze, ale po obcięciu łodyg, co się robi? Podlewa się? Jak często? Zasila się? Trzeba może przesadzić do innej doniczki z ziemią?
        • donmarek Re: storczyk 27.01.13, 08:55
          Ja co dwa/trzy lata przesadzam. Do tych samych doniczek. Przeźroczystych. Wymieniam jedynie podłoże.
          Poczytaj może tutaj: www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/uprawa-storczykow-w-domu-dla-poczatkujacych-id120.html
    • donmarek Re: storczyk 27.01.13, 08:46
      Skoro jest instrukcja, należy postępować ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ. Ale ... to nie jest za bardzo po polsku, więc każdy Polak jest "lekarzem", "nauczycielem", "specjalistą od wszystkiego"!
      Ja swoje storczyki obcinam około 1 - 2 cm nad pierwszym węzłem od góry, czyli tuż pod bocznym pędem. Właśnie zgodnie z instrukcją z przywieszki. I jak dotychczas ta zasada działa. Dwa razy do roku kwitną.
      • kol.3 Re: storczyk 28.01.13, 21:54
        Ale w instrukcji niestety nie napisano, jak postępować ze storczykiem po przekwitnięciu i przycięciu łodygi - jak często podlewać, kiedy przesadzić, zasilać? I o to mi chodzi.
        • donmarek Re: storczyk 29.01.13, 09:00
          Podałem wcześniej link do instrukcji uprawy storczyków. Poza tym jest sporo blogów, sporo stron o storczykach etc ... google - uprawa storczyków - i do dzieła.
          pozdrawiam
        • viki711 Re: storczyk 29.01.13, 11:11
          Tu poczytaj
          www.mojestorczyki.pl/storczyki--cp1.html
        • wanda43 Re: storczyk 31.01.13, 19:25
          Nawet nie napislas co to za storczyk. Zakladam, ze ten najpopularniejszy, czyli Phalaenopsis. Czy kwitnie, czy po kwitnieniu traktuj jednakowo - gdy korzenie widoczne w doniczce sa srebrzyste, a doniczka leciutka / raz na 10-14 dni w zaleznosci od temperatury otoczenie, im wyższa, tym częsciej/ wstaw do naczynia z wodą przegotowaną i odstala dobe z dodatkiem nawozu do storczykow i potrzymaj tak z pol godzinki. Odstaw do odciekniecia i .... do nastepnego moczenia.
          Zakwitnie, gdy sam zdecyduje. Niektore kwitną raz w roku, inne nawet 2 razy. Jedne ok. miesiąca, ale bywaja rekordzisci - mam jednego, ktory kwiaty utrzymuje ok. 6 m-cy. Raz na pare dni przetrzyj liscie wacikiem zwilzonym w wodzie z dodatkiem paru kropel cytryny albo w piwie. Bedzie mial ladne liscie.
          Pęd po kwitnieniu wycinamy gdy caly zaschnie albo tyle, ile zaschlo. Jesli nie zasechl, to albo wypusci pęd boczny, albo wydluzy i bedzie dalej kwitl. Po kwitnieniu Phalaenopsis przechodzi okres, w ktorym idzie w nowe liscie i korzenie. Pozniej przychodzi pora na witnienie.
    • szantx Re: storczyk 30.01.13, 19:29
      Proponuję udać się pod adres www.orchidarium.pl/rodzaje/ można tu wyczytać wiele cennych wiadomości na temat uprawy storczyków. Na forum www.orchidarium.pl/forum/index.php można zdobyć odpowiednie porady od osób o wysokim poziomie wiedzy na temat uprawy storczyków.

Życzę powodzenia w uprawie tych pięknych kwiatów.
    • 2korra Re: storczyk 11.02.13, 10:40
      Różnie to bywa, storczyk może wypuścić całkiem nowe łodygi, a stare mogą całkiem uschnąć.
    • ttaarra Re: storczyk 13.02.13, 11:16
      Nic nie trzeba robić z łodygami storczyka przez ten okres. Trzeba tylko zwracać uwagę czy łodygi nie usychają, jeżeli zaczną brązowieć do znaczy, że musisz je obciąć i poczekać na nowe pędy.
      • haru73 Re: storczyk 13.02.13, 20:29
        Zastosowałam obie szkoły - po kwitnieniu obcięłam całkowicie łodygę, przy kolejnym kwiatku - obcięłam nad 3 oczkiem i nic - 2 lata i nie kwitną. Co prawda tylko je podlewam ...może powinnam je jeszcze jakoś zasilić ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka