09.10.20, 12:39
Mój kwitnący obecnie storczyk został zalany i zgniły mu korzenie. Ma jeden pęd z kilkunastoma kwiatami i wypuszcza nowy pęd i nowy liść. Powyżej doniczki ma duzo korzeni "powietrznych, ale te które są w doniczce są zgniłe chyba wszystkie. część liści zwiędła, górne są zielone i błyszczące.
Moje pytanie: Czy da się go uratować? powinnam go przesadzić na pewno, ale co z pędem z kwiatami- uciąć, zostawić? Jeśli się okaże, że nie ma zadnych zdrowych korzeni w doniczce, to te powyżej upchnąć w podłożu i i pozbyć się zgniłych czy jak to zrobić?
Ma to w ogóle szanse powodzenia? Szkoda mi go, pięknie kwitł zawsze..
Obserwuj wątek
    • marinette.wue Re: Storczyk 09.10.20, 13:08
      Storczykow nie podlewa sie.zanurza na 30mon w wodzie i potem wyciaga korzenie nie moga stać w wodzie.
      Ma przezroczystą doniczkę? Proces fotosyntezy chyba zachodzi tez w tych korzeniach.
      Ja bym nie grzebala w sym substracie...nie ma za bardzo co przesadzac....odsacz wode3 jesli stoi w niej .sprobowalabym w ten sposob nie obcinac.zgnile powinny przyschnac.
    • ichi51e Re: Storczyk 09.10.20, 13:12
      uciac zgnile reszte wepchnac w kat i zapomniec. podlewac skapo i najlepiej raz na tydzien
    • mona-taran Re: Storczyk 09.10.20, 13:20
      Wyjmij z osłonki, obetnij zgniłki a miejsca po cięciu posyp cynamonem albo węglem z apteki. Co się da bez łamania upchnij w doniczce i zostaw na tydzień bez podlewania. Jak nie zdechnie to będzie żył.
      A potem traktuj jak należy, czyli mocz, nie podlewaj wink
      • iberka Re: Storczyk 09.10.20, 15:53
        Ja podlewam i kwitną jak głupie tylko podlewam sporadycznie, dopiero kiedy korzenie są szaro-srebrne (zielone oznaczają, że jest wystarczająco dużo wilgoci)
    • elinborg Re: Storczyk 09.10.20, 14:46
      Dzięki za odpowiedzi. Ja wiem jak się podlewa storczyki, nie ja go zalałam. Nie było mnie na miejscu przez jakiś czas po prostu. Teraz chcę ratować co się da.
      • ichi51e Re: Storczyk 09.10.20, 14:54
        Teraz najlepiej przesuszyc i liczyc ze odbije
        • cudko1 Re: Storczyk 09.10.20, 15:13
          dobra moj storczyk jakis dziwny jest,

bo nic o nim nie wiedzac przesadzilam go do zwyklej ciemno zielonej doniczki przykrywajac korzenie kompletnie, podlewalam jak normalne kwiatki I postawilam na parapecie na maksa naslonecznionym, a ten glupi nie wiedzial ze nie powinien w takich warunkach rosnac I kwitnac jak oszalaly big_grin

dalej w tych warunkach zyje bo chyba mu sluza tongue_out

postaram sie wrzucic zdjecie
          • mona-taran Re: Storczyk 09.10.20, 15:20
            Moja babcia tak miała że storczykami... Postawiła byle gdzie, lała wodę jak do normalnych kwiatów z częstotliwością 3*tydzień a te kwitły jak głupie..
            • cudko1 Re: Storczyk 09.10.20, 15:22
              ja mam jednego tylko, zero reki do kwiatow no zero ale ten to ma chyba silna wole przetrwania big_grin
              • mona-taran Re: Storczyk 09.10.20, 15:25
                Ja mam 4, w tym jeden przybyły od sąsiadki w stanie agonalnym " bo może ty coś z nim zrobisz" . Rosną, kwitną ale nie są tak wybujałe jak te babcine :p
          • elinborg Re: Storczyk 09.10.20, 15:52
            Niektóre właśnie tak mają. A potem na przykład zmienisz im okno, nawet ta sama strona świata i zaczynają gorzej wyglądać.
            Mój nieszczęśnik już po amputacji wink. Wszystkie prawie korzenie w doniczce były zgniłe. teraz zasypane miejsca cięć węglem, na razie go wysuszę. Tak że operacja się udała, a pacjent... zobaczymy.
          • pingus Re: Storczyk 09.10.20, 16:53
            U mnie też najlepiej rosły storczyki w ciemnej doniczce, w ziemi z podwórka smile ale rzeczywiście często o nich zapominałam i były od strony wschodniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka