Dodaj do ulubionych

Ścięty storczyk

12.05.13, 10:15
Dostałam rok temu w doniczce storczyki (były dwie łodygi z kwiatami). W czasie zimy jedna z łodyg utrzymała kwiaty, kwitnie i nadal się rozwija, druga z czasem straciła kwiaty i zaczęła (schnąć?) od góry czarnieć. Obciełam wiosną tę część, miałam nadzieję, że odbije.
Obecnie koniuszek obciętej łodygi znów jest czarny (czy to postępuje? Czy obciąć?), a poniżej na łodydze zaczyna się rozwijać powoli jeden zalążek liścia.
Co robić?
Powinno być ok?
Czy też czarna zaraza mi zje storczyka i mam szybko wykopać tego zdrowego do innej doniczki?
Pzdr
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Ścięty storczyk 15.05.13, 14:15
      Wrzuć fotki.
      • kuchareczka_80 Re: Ścięty storczyk 15.05.13, 18:55
        Ja taka ogrodniczka, jak i techniczna...
        Wiem, że to banał...
        Postaram się to zrobić, ale nie obiecuję :(
    • sy.lu Re: Ścięty storczyk 15.05.13, 17:01
      Mi mówili, że jak opadną kwiatki i łodyga zacznie przysychać to trzeba ją odciąć przy 3 zgrubieniu (licząc od dołu).
      Obcięłam, nic nie urosło z niej nowego, ale za to nowe łodygi zaczęły pojawiać się w innych miejscach. Wcześniej na nieodciętej pojawiły mi się dwa listki, podhodowałam je trochę aż korzonek się pojawił i teraz rozwija mi się storczyk na storczyku ;)
      • wanda43 Re: Ścięty storczyk 15.05.13, 18:54
        Taki maluch nazywa się keiki. Nie ruszaj go dokąd nie będzie miał przynajmniej ze 3 korzonki długości minimum 5-8 cm. Potem możesz odciąć ok. 1 cm poniżej i wsadzić do oddzielnej doniczki w podłoże dla storczyków.
        • kuchareczka_80 Re: Ścięty storczyk 15.05.13, 19:00
          Liść (?) rośnie nad trzecim zgrubieniem, coraz źywiej, nad nim jest ok. 1 cm czarnej łodygi (wewnątrz sucha).
          Powodzenia z Twoim keikiem ;)!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka