18.05.13, 13:07
Dzień dobry,
czy ktoś z Was ma doświadczenie jeśli chodzi o utrzymanie w komarzycy filetowego odcienia?
Wiem, że do sprzedaży są one mocno nawożone, żeby otrzymać taki kolor. Ja swoją przezimowałam, trochę zmarniała, ale jest nadal duża, wystawiłam do ogrodu, w niezbyt jasne miejsce, i czekam aż znowu się zagęści. Liście ma trochę przerzedzone i rozjaśnione.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi :)
I pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
Obserwuj wątek
    • yoma Re: komarzyca 18.05.13, 15:20
      Przytnij porządnie i daj w jasne miejsce, choć nie na prażącą patelnię. W ciemnym ci się jeszcze bardziej wyciągnie i zjaśnieje.
    • wanda43 Re: komarzyca 18.05.13, 17:43
      Sadze juz kolejny rok do skrzynek jako wypelniacz miedzy pelargonie bluszczowe. Loggia poludniowo zachodnia. Z tym, ze moja jest zielona z jasnymi brzegami. Pod koniec lata pędy ma dlugosci ponad 1,5 m i kwitnie drobnymi bialymi kwiatuszkami.
      • bia-la Re: komarzyca 18.05.13, 18:49
        Dzięki, Yoma. Myślałam, że może trzeba ją jakoś nawozić, żeby nie zatraciła tego fajnego buraczkowego koloru :) Szkoda mi ją właściwie ciąć, bo jest nadal ładna, końcówki, które zwisają, ma bardzo "zaliścione", wyłysiały nieco pędy bliżej ziemii, które rosną do góry i te wyglądają trochę gorzej. Ma jednak nowy przyrosty i właściwie wygląda ładnie więc chyba ją tak zostawię. Może jak ją wyniosłam na dwór to miała na początku za dużo słońca i to jej trochę zaszkodziło. ale teraz stoi w dobrym miejscu, poczekam aż się sama rozrośnie, bo nie za bardzo jest gdzie ją uciąć.
        • yoma Re: komarzyca 18.05.13, 20:27
          Znam ten ból, mnie też zawsze żal rżnąć po zimie, ale to jej w sumie dobrze robi, bo się zagęszcza i rozkrzacza.
          • dagusia333 Re: komarzyca 19.05.13, 07:56
            A który z komarzyc, czyli plektranthusów ma fioletowy odcień? Jeden z popularnie sadzonych ma biało zielone listki, drugi ciemnozielone i pod spodem fioletowe.A jeżeli chodzi ci o ten białozielony, to ten fioletowy odcień nie jest normalny, bo te rośliny nie lubią palącego słońca.U białozielonego robią się wtedy takie jakby wypukłe, są żółtawe, albo z fioletowym odcieniem, to od podłoża zależy.
            • bia-la Re: komarzyca 04.06.13, 10:42
              Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, rzadko tu zaglądam.
              tak, mam komarzycę z ciemnozielonymi listkami z filetowym pod spodem, może źle ją opisałam. Znam tylko tę i zielonobiałą odmianę. ta z fioletem czy też buraczkiem szczególnie mi przypadła do gustu :) I faktycznie ją przytnę, bo jest cały czas taka sama jak była...
              Uśmiechy dla wszystkich!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka