darek640 03.07.12, 21:01 Mili ludziska czy macie sprawdzony preparat na komarzyce,bedę wdzieczny za infoemację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verena0 Re: KOMARY 03.07.12, 22:45 Jedyne, co mi przychodzi do głowy to pomarańczowy off :) Ale jak dzisiaj poszłam do Topaza kupić to wybawienie, to zastałam puste półki ;) Na szczęście pani w koszyku już wiozła zapasy, więc udało mi się nabyć. No i podobno trzeba jeść czosnek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: KOMARY 03.07.12, 23:23 Moim zdaniem najlepszy jest Autan. Off odstrasza słabo i krótkotrwale. Niektórzy polecają jeszcze olejki waniliowy i cynamonowy. Nie wiem czy zapach czosnku działa odstraszająco na komary, na mnie na pewno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pol_lop Re: KOMARY 03.07.12, 23:30 znam tylko dwa skuteczne preparaty, stosowane przez wojsko, myśliwych, leśników; oparte o substancję DEET, która podrażnia system nerwowy owadów. nie są wiele droższe niż zwykłe OFFy, jednakże skuteczność jest nieporównywalna. Wszystkie inne preparaty można sobie wsadzić w .... buty Są to MUGGA i ULTRATHON www.mugga.com.pl/Repelenty-odstraszacze-owadow Nieskromnie powiem, że nie jedno z Was forumowiczów podziękuje mi za tą informację po użyciu tego "wynalazku". Odpowiedz Link Zgłoś
przyjemny_gosc Re: KOMARY 04.07.12, 00:42 To wojsko stosuje jakieś preparaty na komary? Cieniasy... . Ja myślałem, że żołdak nie boi się niczego, a już najmniej komarów. Odpowiedz Link Zgłoś
xfinlandia Re: KOMARY 04.07.12, 01:00 Każdy środek kiedyś przestanie działać, najpewniej po zaśnięciu.. Skuteczne są moskitiery na okna, czyli wielosezonowa ramka z siatką. Koszt na skrzydło ( u mnie) to od 50 do 120zł w zalezności od wielkości. Do kupienia pewnie w każdym sklpie z oknami, ale trzeba poczekać tydzień - dwa. Ja sobie niewyobrażam domu bez moskitier. Odpowiedz Link Zgłoś
zula51 Re: KOMARY 04.07.12, 07:26 Ja polecam Spirale odstraszające firmy BROS szczególnie o zapachu Citronelli Odpowiedz Link Zgłoś
xfinlandia Re: KOMARY 04.07.12, 10:01 Spraye Brossa swego czasu polecał Cejrowski jako skuteczne w tropikach.. uległem - kupiłem. Nie próbowałem jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
alenumer01 Re: KOMARY 04.07.12, 10:59 Najlepsza jest siatka w okna i to czarna bo jej nie widać,można zastosować RAID do gniazdka,jeśli wychodzisz na zewnątrz to najlepiej mi się sprawdza AUTAN bo off szybko wyparowuje..Wszystko kupiłem w poniedziałek w hurtowni na wylotówce na ŁOsice/Stok Lacki/,po prawej stronie,przed sklepem spożywczym.Za siatkę zapłaciłem 8zł,a w mieście takie same o połowę droższe.i dwa ostatnie wieczory mam spokój od komarów,a w dzień nawet żadna mucha nie wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
xfinlandia Re: KOMARY 04.07.12, 11:26 alenumer01 napisał: > Za siatkę zapłaciłem 8zł,a w mieście takie same o połowę droższe.i dwa ostatnie wieczory mam > spokój od komarów,a w dzień nawet żadna mucha nie wlezie. Niewątpliwie zaletą takiej siatki jest jej cena (chociaż to chyba tylko siatka, bez rzepów?) Duża część klientów, którzy przychodzą po moskitiery jest po doświadczeniach z taką klejoną siatką - problem się stwarza przy próbie odklejenia rzepów - zosatwiają trwałe ślady kleju. Ps. Siatka - kolor szary jest mniej rzucajacy się w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpap Re: KOMARY 04.07.12, 12:38 A orientuje się może ktoś czy w Siedlcach można to gdzieś dostać ? Odpowiedz Link Zgłoś
alenumer01 Re: KOMARY 04.07.12, 15:19 ja nie kleiłem do ramy okna tylko na ramki po sezonie ramki do piwnicy do przyszłego sezonu.U znajomego sie to sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
xfinlandia Re: KOMARY 04.07.12, 23:17 Zadzwoń do firmy w której kupowałeś okna. Ludzie się na pewno ucieszą że pamiętasz, może policzą coś taniej, a nawet jeśli nie, to przy okazji montażu podregulują okna (jak będzie potrzeba). Oczywiście warto sprawdzić cenę w innej firmie, by nie mieć poczucia, że ktoś mógł Cię naciągnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: UM nie będzie "odkomarzał" 04.07.12, 14:40 www.spin.siedlce.pl/2012/07/04/nie-bedzie-akcji-odkomarzania/ nic dziwnego, że komarów przybyło. W tamtym roku było odkomarzanie, ale nie było ryryzysu, miasto nie było tak zadłuzone i najważniejszy powód trzeba się było pokazać w media, ze w Siedlcach się odkomarza, a H.G-W. w Warszawie na tym oszczędza. W tym roku chyba będzie na odwrót ?? Odpowiedz Link Zgłoś
przyjemny_gosc Re: KOMARY 05.07.12, 00:49 Wracam po zmroku do domu. Sąsiedzi zostawili światło włączone przed klatką. Lata więc tego dziadostwa od cholery. Musiałem się zatrzymać, żeby wpisać kod do domofonu. Przychodzę do domu, patrzę w lustro i widzę dwa bomble na czole. Doprawdy, działają w tempie ekspresowym te komary. Odpowiedz Link Zgłoś