08.06.10, 17:55
Jedną z przykrych dolegliwości, którą o tej porze roku będziemy musieli znosić,będą a właściwie to już są - komary. Plaga ta w tym roku na pewno będzie spotęgowana jeszcze wskutek powodzi. Co prawda jutro, tj 9.VI odbędzie się u nas w ramach popowodziowej pomocy lotnicze ODKOMARZANIE ale to chyba nie zniszczy całkiem miliardów żądnych krwi komarzyc...smile
Myślę, że trzeba się jednak na wszelki wypadek w celu samoobrony zaopatrzyć w jakiś dobry przeciw komarom środek.Tylko, no właśnie, jaki jest dobry?
Obserwuj wątek
    • scofield1x Re: Komary... 08.06.10, 18:20
      off albo bros
    • no.f_ck Re: Komary... 08.06.10, 18:57
      Witaminy z grupy B
      Będąc np na grillu sprobujcie np rozkruszyc pare tabletek na stoliku,
      spokoj powinien zostać zapewniony
      nie dziala to od razu, potrzeba min 3-5 dni nim organizm zacznie
      uwalniac wit. B przez skore.

BTW. Bardzo bogaty w witaminy z grupy B jest destylat chmielowy.
      Sprzedawany pod nazwą handlową "piwo" smile

rok temu sprawdzone na mazurach, z dodatkiem OFFa spisywało sie
      rewelacyjnie
      • amigos4 Re: Komary... 08.06.10, 21:32
        Ahahaa z tym piwem to chyba przesadziłeś. Ale faktycznie po 4-5 komarzyce nie stanowią już żadnego problemu smile
        • milakowie Re: Komary... 09.06.10, 10:39
          Po 4-5 to już znieczulenie działa na amen próbowałem wszelakich środków i
          zawsze mnie gryzły .
          www.fotopasja.klm.net.pl
          • mikoj50 Re: Komary... 09.06.10, 12:24

Witam serdecznie.

Mające nastąpić dzisiaj odkomarzanie było zapowiadane przez
            burmistrza kilka dni temu. Dobrze, że coś z tym robią, ponieważ na
            prawdę trudno sobie poradzić z tą plagą sad

Miło słyszeć, że zaangażował się w tę akcję Wrocław i to w dodatku w
            ramach pomocy popowodziowej smile

W końcu łaski nie robią, Wrocław w miarę spokojnie zniósł obie fale
            powodziowe również dlatego, że woda rozlała się po polderze Lipki -
            Oława, które to zalanie największe zagrożenie i w efekcie największe
            straty spowodowało w naszym mieście sad

Wracając do komarów, to trudne dla mnie do wytłumaczenia jest to, że
            do jednych ludzi komary lgną, jak nie będę pisał co, do czego wink
            natomiast niektórych omijają? Żartobliwie tłumaczę to sobie, że
            widocznie wyczuwają ludzi o dobrym sercu i szlachetnej krwi, dlatego
            ich atakują. Ci, którzy słyną z psucia krwi sad są przez komary
            omijani smile Oczywiście żartuję smile

Pozdrawiam serdecznie.

PS

Mnie pomaga przeżyć te trudne chwile "OFF" w aerozolu. Ostatnio
            musiałem się nim wspomagać, gdy dokonywałem w niedzielę objazdu
            wałów przeciwpowodziowych. Dokąd jadę rowerem, to jeszcze nie jest
            tak źle. Tragedia zaczyna się natychmiast po zatrzymaniu sad
            Nasze tereny nadodrzańskie zawsze są istną wylęgarnią komarów.
            Rozlewiska popowodziowe zwiększają po stokroć możliwości ich
            wylęgania. Z poprzednich lat pamiętam, że czynione na szerszą skalę
            odkomarzanie przynosiło efekty. Ciekawy jestem, jak będzie tym razem?

Odrobina info w linku.

Od rana w PR Wrocław "krzyczą" o tym dziennikarze.

jelcz-laskowice.naszemiasto.pl/artykul/444786,jelcz-laskowice-bedzie-odkomarzanie,id,t.html
            • scofield1x Re: Komary... 10.06.10, 02:32
              - Niestety, mamy informację, że dzisiaj będzie padać i będą burze. W
              takich warunkach chemiczne spryskiwanie odpada, ponieważ deszcz
              wszystko rozmyje i nie przyniosłoby to żadnego efektu. Dlatego z tym
              działaniem jeszcze się wstrzymujemy - mówi Irena Baraniecka z działu
              Rolnictwa i Leśnictwa Urzędu Miejskiego we Wrocławiu. - Spryskiwanie
              biologiczne, czyli preparatem na bazie bakterii, na pewno będzie -
              podkreśla.
              • jasfinks Re: Komary... 10.06.10, 08:44
                Ja na wszelki wypadek, po przejrzeniu opinii na ten temat internautów, kupiłem w
                aptece, niby jeden z najlepszych repelentów przeciw komarom, kleszczom itp. -
                AUTAN. To sprawdzę na wyprawach w plener, natomiast w domu zainstalowałem po
                prostu w oknach białe moskitiery...
                Podobno dobrze jest też postawić na parapecie okna PELARGONIĘ, która i odstrasza
                nam owady i ozdabia ładnie okno...smile
                Myślałem też o najlepszych podobno plastrach i opaskach używanych przez różne
                wojska w tropikach, ale nigdzie w pobliżu tego nie ma. Niektórzy piszą, że
                kupili to na Allegro...
                • harpal Re: Komary... 10.06.10, 09:11
                  Mnie zdecydowanie pomaga w domu bross, który wpinany jest do kontaktu. Niegdy nic mnie nie pogryzło kiedy niszczyciel był w gniazdku. Na powietrzu zawsze odpalam spiralki, które również odstraszają komary.

Mam nadzieje, że odkomarzanie odbędzie się w najbliższym czasie, bo pogoda jest bardzo ładna, ale strach wyjść na dwór przez te komarzyce.
                  • mszczyglod_1 Re: Komary... 10.06.10, 18:14
                    Dzisiaj w teleexpresie mówili o naszym mieści, że ma być odkomarzane, dzięki
                    inicjatywie prezydenta Wrocławia w ramach walki ze skutkami powodzi. Nie
                    powiedzieli tylko kiedy to ma nastąpić.
                    Co do opasek- kupowałem na allegro w zeszłym roku, śmierdzą straszniebig_grin a czy
                    skuteczne nie wiem, przy tym natężeniu komarów.
                    Dzieci zakładają na rękę lub nogę, ale alergikom nie polecam
                    • scofield1x Re: Komary... 10.06.10, 21:01
                      teraz pryskają
                      lata już jakąś godzinę, nawet za tory doleciałsmile
                      • bicicletta Re: Komary... 10.06.10, 22:02
                        Dokładnie, zawracał nad moim domem, więc moje podwórko chyba się "załapało" wink
                        Niestety "starówce" już się nie poszczęściło... Jak widać w naszym mieście są
                        równi i równiejsi, niestety...
                        • s-mother Re: Komary... 14.06.10, 10:34
                          W weekend nasze miasto opanowała prawdziwa plaga komarów.Przyznaję,
                          że gdy siedziałam w samochodzie wokół którego szalała chmara owadów,
                          czułam sie trochę jak u Hitchcocka smileKąsają bez litości, niektóre
                          środki nawet nie pomagają...Teoretycznie opryski,które ostatnio były
                          wykonywane na terenie miasta powinny zlikwidować chociaż część
                          populacji,a mam wrażenie,że jest gorzej niż było.Może ktoś, któ
                          bardziej zna się na sprawie, wytłumaczy dlaczego?
                          Pozdrawiam.
                          • jasfinks Re: Komary... 14.06.10, 12:07
                            Ponieważ na poprzednią rowerową wycieczkę popowodziowym drogami, zapomniałem
                            zabrać przeciwkomarowy AUTAN, postanowiłem znów wyskoczyć gdzieś rowerem, tym
                            razem już z AUTANEM wcześniej zapakowanym do plecaka...smile
                            Jak postanowiłem tak zrobiłem i wycieczka doszła do skutku po południu w piątek
                            11.VI. Trasa wycieczki: DOM(J-L) - I STAW - II STAW - III STAW - IV
                            STAW(nowodworski) - BYSTRZYCA - LEŚNA WODA - DOBRZYŃ - LUBSZA - BUNKIER NR 5 -
                            ROGALICE - BARUCICE - BISKUPICE - CELINA - MINKOWICE - KOPALINA - PIEKARY -
                            DOM(J-L).
                            I etap wycieczki zaplanowałem celowo wzdłuż stawów i podmokłych łąk - wiadomo
                            dlaczego. Tu AUTAN okazał się jak najbardziej skuteczny! Komarów tam było co
                            niemiara i wściekle atakowały ale...tuż przed skórą zawracały lub się od niej
                            odbijały! smile Celowo nawet stałem ok 1 minuty nieruchomo i...ani jednego
                            ukąszenia! I taki nienaruszony przez komary dojechałem aż do LUBSZY i do połowy
                            drogi z Lubszy do Rogalic - tzw LUBSZANKI...Tutaj musiałem zejść z drogi(i z
                            roweru)i wejść w gąszcz leśny, w celu znalezienia i sfotografowania BUNKRA NR 5
                            - kolejnego z sześciu betonowych bunkrów obserwacyjnych związanych z nowodworską
                            strzelnicą. To był drugi cel tej mojej wycieczki...Zakończony sukcesem! smile
                            Natomiast użycie tego środka przeciw komarom okazało się sukcesem jednak
                            połowicznym, bo już tam w tym lubszańskim lesie niektóre komarzyce zaczęły się
                            do mnie jednak skutecznie dobierać! wink
                            Musiałem więc ratować się oganianiem i ucieczką, tym bardziej że słońce było już
                            nisko...I tak już było aż do powrotu.
                            Przypuszczam że prawdopodobnie to POT(a trochę się spociłem przedzierając się
                            uparcie przez te lubszańskie chaszcze i krzaki...) niweluje działanie AUTANU
                            lub/i też bardziej zwabia komary...

Na następnej wycieczce wypróbuję polecany tu przez p-malutki(ego)
                            olejek(aromat)waniliowy do ciast...

Pozdrawiam
    • p-malutki Re: Komary... 11.06.10, 14:32
      No dobra ponieważ tną niemiłosiernie zdradzę wam jak się zabezpieczyć.
      Trzeba się posmarować aromatem waniliowym do ciast. Jakby co to w biedronce nie
      jest dostępny, w mniejszych sklepach owszem smile Tylko proszę nie wykupujcie
      wszystkich na raz bo zabraknie dla innych.
      • dogbono166 Re: Komary... 11.06.10, 16:40
        Czy sa juz osy? smile
        • p-malutki Re: Komary... 11.06.10, 22:30
          No właśnie zapomniałem dodać. Jak się pojawią osy to ten sposób jest nie
          wskazany bo one dla odmiany lgną do wanilii smile
          • scofield1x Re: Komary... 14.06.10, 13:53
            możliwe że jeszcze popryskają, bo trwają jakieś konsultacje między
            powiatami gdzie dokładnie pryskać, jest jakaś nadzieja na poprawę
            ale sytuację pewnie znowu pogorszą deszcze, które padały dzisiaj i mają
            jeszcze padać w tym tygodniu
            • jasfinks Re: Komary... 16.06.10, 11:01
              Tak jak wcześniej pisałem, na kolejnej wycieczce rowerowej przez las,
              wypróbowałem kolejny środek antykomarowy tj. AROMAT ZAPACHOWY DO CIAST.smile Trasa
              wycieczki była podobna do tej opisanej trochę wcześniej, tylko nieco dłuższa...
              Na sobie miałem tylko krótkie spodenki i tschirta.
              I wyobraźcie sobie że ten olejek waniliowy podobnie odstrasza komary jak słynny
              autan! Nie widzę specjalnej różnicy...Różnica jest na pewno tylko taka, że autan
              kosztuje ok 20 zł a olejek waniliowy ok 2zł a więc 10 razy mniej! I olejek chyba
              przyjemniej pachnie...smile

Idę do spożywczaka po olejek na zapas. Póki jeszcze jest...wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka