Dodaj do ulubionych

rozowa salata

17.07.13, 20:02
To moj pierwszy rok "ogrodkowania". Zalozylismy nieduzy warzywnik, w ktorym miedzy innymi posialam rozne rodzaje salat - maslowa, lodowa Great Lakes, dubacek, roszponka. Wszystkie rosna mi ladnie i sa ladnie zywozielone za wyjatkiem salaty maslowej. Wszystkie posadzone salaty maslowe maja zielono-rozowe zabarwienie. Rosna, lisci przybywa, a kolor dalej rozowawy. Na zdjeciu na torebce nasion salata byla zielona ;)
Jaka moze byc przyczyna takiego zabariwenia i czy taka salata nadaje sie w ogole do jedzenia?
Obserwuj wątek
        • moo-n Re: rozowa salata 18.07.13, 11:44
          Coś jej z rodzajem gleby nie pasuje.Chyba zbyt zwięzła i przy tym za mokra.Masłowa ma delikatne liście, woli grunty bardziej przepuszczalne, luźniejsze, dobrze uprawione i regularne podlewanie.Woli też półcień, na silnym słońcu najstarsze listki mają żółtawe zabarwienie.
          • yasmeen Re: rozowa salata 18.07.13, 12:10
            Dzieki. No wlasnie glebe mam slaba, twarda gliniasta. Az sama sie dziwie, ze mi na niej powyrastalo cos i to nawet niezle, oprocz maslowej. Zastanawiam sie jak moge ja poprawic na jesien - dodac toche piasku i skopac razem? Kompost?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka