Dodaj do ulubionych

Rododendrony - przyrosty

01.07.15, 21:19
Mam ich kilka, posadzone dwa lata temu i w zeszłym roku. Trochę kwitły w tym roku. Teraz mają spore przyrosty, ale tylko jeden ma je w kolorze ciemnozielonym, jak pozostałe liście. większość ma te przyrosty jasnozielone. Czy to jest w porządku? Czy coś teraz zrobić, aby kwitły lepiej w przyszłym roku? Mają wilgoć, cień i kwaśną ziemię.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • dagusia333 Re: Rododendrony - przyrosty 02.07.15, 10:07
      Może masz różne odmiany, niektórym liście ciemnieją z czasem, ale jest to często spowodowane rodzajem gleby, stopniem przyswajania żelaza, a także rozwoju systemu korzeniowego.Wpływ mają czasem nawet niewielkie różnice w składzie gleby podczas gdy tobie wydaje się, że mają podobną, lub sadziłaś tak samo.Słaby rozwój korzeni powoduje niedobory w tkankach i stąd ten kolor.Poczekaj aż się dobrze zadomowią, skoro przyrastają to powinno być ok.
      • bia-la Re: Rododendrony - przyrosty 02.07.15, 14:54
        Dziękuję. A masz doświadczenie cz, czym i kiedy je zasilać?
        • dagusia333 Re: Rododendrony - przyrosty 02.07.15, 17:20
          Jak masz młode sadzone, to na razie w tym sezonie ich nie zasilaj.
          • bia-la Re: Rododendrony - przyrosty 03.07.15, 18:29
            Sadzone były w zeszłym roku na wiosnę. Mają kwaśno. A w przyszłym roku zasilać? Czy nadaje się do nich własny kompost?
            • thea19 Re: Rododendrony - przyrosty 03.07.15, 22:19
              skad wiesz, ze maja kwasno? podloze zmienia odczyn bardzo szybko jesli jest podlewane kranowka. rododendrony nawozi sie od poczatku, nieprawda jest brak nawozenia mlodych roslin. w przypadku slabych roslin najlepiej uzyc nawozow dolistnych (rozpuszczanych w wodzie do podlewania). dawkowanie i terminy stosowania podane sa na opakowaniu. dla rozanecznikow dobrze jest zastosowac szczepionke mikoryzowa.
              • bia-la Re: Rododendrony - przyrosty 05.07.15, 11:36
                mchy wokół, paprocie, niebieskie kwiaty hortensji. No i wyznaję zasadę, że ma sobie w miarę sama radzić roślina :)
    • zettrzy Re: Rododendrony - przyrosty 06.07.15, 12:11
      u bardzo wielu roślin przyrosty są jasne, z czasem ciemnieją - zależy od gatunku; aż chyba sprawdzę, czy moje różaneczniki też mają takie zróżnicowane przyrosty, szczerze mówiąc nigdy na to nie zwracałam uwagi, bo odbieram takie zjawiska jako normalne
      w tym roku wszystko kwitło marnie, to już drugi rok suszy, do tego nie było zimy, co także osłabia kwitnienie, a co będzie w przyszłym roku, to też zależy w znacznym stopniu od klimatu
      • apersona Re: Rododendrony - przyrosty 07.07.15, 16:30
        Przyrosty są normalnie jasno zielone. U mojego wcześnie kwitnącego rododendrona dopiero pierwsze przyrosty całkiem pociemniały, rododendron późny czerwcowy wypuścił jasnozielone pędy z małymi listkami, bardzo małymi jeszcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka