elusia14 22.09.04, 22:12 Błagam o pomoc.Dostałam rozmaryn w doniczce. Śpiewam mu:"...o mój rozmarynie rozwijaj się..", ale nie wiem ,czy to pomoże. Proszę o wskazówki dotyczące pielęgnacji tego pięknego ziela. Z góry dziękuje i pozdrawia Ela. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mali_na Re: Ratunku.....rozmaryn 23.09.04, 10:45 W czym problem? Mój rozmaryn rośnie zapomniany w kącie przeznaczonym na herbarium i jest już sporym krzaczorkiem. Nie poświęcam mu większej ilości czasu, a już o śpiewaniu nie ma mowy.Nie widzę by cierpiał z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wkrasnicki Re: Ratunku.....rozmaryn 23.09.04, 10:58 mali_na napisała: > W czym problem? Mój rozmaryn rośnie zapomniany w kącie przeznaczonym na > herbarium i jest już sporym krzaczorkiem. Nie poświęcam mu większej ilości > czasu, a już o śpiewaniu nie ma mowy.Nie widzę by cierpiał z tego powodu. ____________ Bardzo nieprecyzyjna odpowiedż. Czy to Ty fałszujesz, czy też to on ma problemy ze słuchem? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
amadyn Re: Ratunku.....rozmaryn 23.09.04, 19:29 Rozmaryn lubi ciepłe, słoneczne stanowiska, osłonięte od wiatru. Podłoże powinno być lekko zasadowe,przepuszczalne. W naszych warunkach przemarza, dlatego należy uprawiać go w donicy a na zimę wstawiamy go do widnego pokoju. Podlewanie powinno być w tym czasie bardzo oszczędne.Wiosną przycinamy go i kiedy minie niebezpieczeństwo wystąpienia przymrozków, wynosimy do ogrodu. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Ratunku.....rozmaryn 24.09.04, 13:33 Rośnie zupełnym przypadkiem w słońcu i miejscu osłoniętym, ale w ziemii kwaśnej. Jeszcze nie zimował, bo to wiosenny nabytek, ale skoro trzeba mogę mu udostępnić kilka cm kw. w domu, na parapecie.:) Bliską obecność jegomościa wykorzystam w celach kulinarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
elusia14 Re: Ratunku.....rozmaryn 24.09.04, 16:48 Bardzo Wam kochani dziękuję. Według Waszych wskazówek spróbuję troskliwie zająć się roślinką,ale będę jej od czasu do czasu nucić. Pewnie nie zaszkodzi. Aha,tak na wszelki wypadek postawię ją daleko od kuchni:))) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś