Dodaj do ulubionych

amarylis do rozsady

13.12.16, 23:12
Zadalam pytanie w "Ogrodach"
fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,162122466,162962578.html
- czy jak to sie tam teraz nazywa- ale powtorze.

Odkrylam donice z rozmnozonymi, gotowymi do startu amarylisami. I nie wiem, czy jeszcze teraz, kiedy sie obudzily, mozna je rozsadzic , czy machnac reka - niech sie tlamsza w malej donicy.
Pomocy, Rodacy;)
Obserwuj wątek
    • enith Re: amarylis do rozsady 14.12.16, 00:33
      A czy Hippeastrum (bo to jest prawidłowa nazwa rośliny) przechodzi u ciebie w stan spoczynku? Bo zasadniczo to jest najlepszy czas na przesadzanie. Gdy liście zaczną żółknąć i zamierać, wywal wszystko z doniczki i oddziel duże cebulki od cebuli macierzystej. Sadź do pojemników tylko ciut większych od cebuli, one kwitną najlepiej, gdy im trochę tłoczno. Z tego wględu można nawet nie rozdzielać tej donicy, chyba, że donica się odkształca i jest tam już bardzo bardzo ciasno. Jeśli roślina szykuje się do kwitnienia, nie rozdzielałabym jej, żeby przypadkiem nie zrzuciła pąków.
      • pinkink3 Re: amarylis do rozsady 14.12.16, 01:13
        Zobacz, co napisalam w podanym linku.
        Tak, wyrzucilam donice za dom i zapomnialam. Tam usycha do konca i dopiero pierwszy zimowy deszcz go budzi.
        Ja wiem, ze powinno sie przesadzac w fazie uspienia. Rzecz w tym, ze donica stala w zaniedbaniu kilka lat za domem; odzywala, usychala i tak przez kilka lat. I cebul przybywalo.
        A teraz znow sie zaczyna. I nie wiem czy w ogole bedzie kwitnac, ale wzielam donice z wygnania i zamierzam popielegnowac [czyli podlewac od czasu do czasu;)], ale czekam na podpowiedz, czy rozdzielac cebule.
        Donica jest ceramiczna i nic sie nie odksztalca.
        Ja wiem, ze sie nazywa Hippeastrum. Tak podalam w tzw. kluczach. To jest Hippeastrum papilio.
        • pinkink3 Re: amarylis do rozsady 14.12.16, 01:14
          Aha, dziekuje , enith za odpowiedz.;)
          • pinkink3 Re: amarylis do rozsady 14.12.16, 01:15
            I jeszcze jedno.
            To sa dopiero liscie. Zadnego paka [ do zrzucania] jeszcze nie ma.
        • enith Re: amarylis do rozsady 14.12.16, 01:16
          W takim razie dziel teraz, zanim liście nie urosną zbyt wielkie. Każda z tych cebul przybyszowych wygląda na dużą na tyle, żeby kwitnąć. Jeśli zdarzają się u was mrozy, to chroń przed nimi. Jeśli nie, niech sobie w spokoju rosną w domicach na zewnątrz.
          • pinkink3 Re: amarylis do rozsady 14.12.16, 01:43
            Tak zrobie. Dzieki.

Enith, ja mieszkam w strefie 10B. ;)
            Nie trzymam zadnych donic pod dachem. Chyba, ze chcialabym je chronic przed goracem;)
            • enith Re: amarylis do rozsady 14.12.16, 02:01
              No tak, zapomniałam, że Ty to gorąca Kalifornia :-)
              Chroń w takim razie przed gorącem. Ekstremalne temperatury nie są polecane świeżo dzielonym/sadzonym roślinom.
              • pinkink3 Re: amarylis do rozsady 15.12.16, 02:33
                Nie, no teraz jest grudzien i goraca nie ma;)
                Jest przyjemnie, w sam raz na dzielenie cebul. 23*C.
                Wielki deszcz nadchodzi i chce zdazyc jeszcze przed nim. Jutro sie tym zajme.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka