keram.46 02.10.04, 20:28 Może ktoś mi powie dlaczego winogrona granatowe nie dojrzewają całe tz. w gronie są zielone nie dojrzałe pojedyńcze owoce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7777777s Re: winogrona 02.10.04, 23:58 w ten sposób winorośl radzi sobie z nadwyżką gron, po prostu nie może wydolić na tyle owoców. Ten problem w tym roku wystąpował częściej ponieważ było zimne lato. Jeśli wytniesz część pędów z zawiązującymi się owocami (w przyszłym roku po kwitnieniu) to będziesz miał pełne grona, dużo słodsze i wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2 Re: winogrona 06.10.04, 16:34 Mam podobmy problem do Twojego. Bardzo obfite owocowanie, a na dodatek winorośl nie była podcinana, jest więc bardzo zagęszczona i słonce nie ma dostepu do gron. Ktoś poradził mi ,bym jeszcze teraz podcięła gałązki pod drugim pączkiem liściowym poniżej grona. Zrobiłam ,zobacze co z tego wyniknie. Może to sprawize owoce zwykle bardzo smaczne i bardzo słodkie, też będę takie. Pozdrawiam. Halszka Odpowiedz Link Zgłoś