Dodaj do ulubionych

Wątek sałatkowy

20.09.23, 10:27
W sobotę urządzam grilla i potrzebuję inspiracji na sałatkę.
Co Wam ostatnio smakuje?
Nie bardzo mam pomysł. Jedna będzie z winogronami, orzechami i fetą, jaką zrobić drugą?

A gdyby się komuś chciało poczarować w sprawie sprzyjającej pogody, to z góry bardzo dziękuję!
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 10:31
      Mozzarellą z figami I dresingiem z zurawiną
      • rena.k Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:28
        Błagam o przepis smile smile smile
        • daniela34 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:53
          Bierzesz dwie kulki mozzarelli i ze 4 figi. Kroisz na plastry ser i owoce, układasz naprzemiennie (jak caprese) na dowolnej salacie. Polewasz dressingiem:

4 łyżki żurawiny (takiej do mies, w słoiku, byle dobrej)
          2 łyżki miodu
          4 łyżeczki soku z cytryny
          pieprz
          2 łyżeczki oliwy
          • jkl13 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:40
            Brzmi obłędnie, muszę zrobić. Dzięki za przepis 😘
            • najbrzydszebutyswiata Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:55
              Ja też, bierę, znalazłam sobie przepis na kwestii smaku, chyba taki sam. Dziękuję!
              • daniela34 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:56
                Tak smile tylko x2. Bo jak to ma być dla gości to trzeba zrobić x2. Bo znika
                • najbrzydszebutyswiata Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 13:02
                  A właśnie. Na, powiedzmy, trzygodzinne posiedzenie dla 14 dorosłych osób to ile tych porcji porobić, bo nie mam doświadczenia? Po trzy porcje dwóch sałatek będzie ok?
                  • daniela34 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 13:03
                    To po 3, tak.
          • eliszka25 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 13:08
            Robię podobną, tylko zamiast mozzarelli ser pleśniowy. Ja akurat z figami uwielbiam caprice des dieux, mój ulubiony ser pleśniowy. Sos robię z miodu, oliwy, musztardy (najlepiej figowej) i gęstego ciemnego balsamico.

Wykładam na rucolę, polewam sosem i jest pyyyszne 😋
    • szorstkawelna Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 10:32
      Kartoffelnsalat. Ostatnio jadłam taką: ziemniaki, ogórek świeży bez gniazd, koperek, pietruszka (nać), oliwa, sok z cytryny.
      • feniks_z_popiolu Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 10:58
        Kartoffelsalat to jak bigos, różne wersje bywają smile.
        Ja robię tak: ziemniaki, małosolniak, koperek / szczypiorek, odrobina ketchupu, oliwa.
        • szorstkawelna Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:19
          Tak, mnóstwo wariantów i mnóstwo dobrych. Grunt to kupić dobre ziemniaki smile
          • jkl13 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:40
            Oczywiście, że wariantów jest mnóstwo, ale jedyny słuszny to z majonezem wink
        • vivyan Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 14:29
          Kartoffelsalat do grila musi być smile Najbardziej lubię w wersji: ziemniaki (a jakby tak jeszcze młode!), ogórek małosolny, koperek (dużo!) i sos czosnkowy na jogurcie (czosnek, sól, pieprz, jogurt grecki, troszkę majonezu i musztardy) smile
      • rosie Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 10:59
        Pyszna, ja znam jeszcze wersję z ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i sosem czosnkowym (jogurt grecki, majonez, czosnek).
        • em_em71 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:42
          A ja ostatnio zrobiłam tylko ziemniaki, ogórek kiszony, cebula, sos majo +jogurt, sól, pieprz. Poszła pierwsza, a jedzący dość wybredni, zwykła jarzynowa raczej nie wchodzi.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:57
        Ziemniaczana! Zupełnie zapomniałam, a to może być dobra opcja, bo paru "tradycjonalistów" się w gronie znajdzie.
      • mizantropka_20 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 13:20
        Ja robię "na bogato" ziemniaki, ogórek małosolny, polędwica łososiowa, jogurt wymieszany z musztardą Dijon, koperek, cebula czerwona
    • kk345 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 10:34
      Do winogron moim zdaniem lepszy byłby niebieski pleśniowy, niż feta.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 10:44
        Zgadza się, pomyliłam!
      • princesswhitewolf Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:03
        albo kozi
    • princesswhitewolf Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 10:40
      brzoskwinie, podprazone plasterki migdalow, slodka cebula, mozarella, rukola, dresing balsamiczny moze byc z dodatkiem miodu jak ktos moze,

Salata rzymska acz nie za duzo, kielki np brokul, nasiona granata, czerwna cebula kolendra orzechy laskowe

Jarmuz, kielki mung, jablko, seler naciowy, ciut kapusty najlepiej chinskiej, majonez orzechy wloskie, winogrona
    • mimfa Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 10:55
      Sałatka z kuskusem, pomidorem, ogórkiem, natka, cebulą, oliwą, sokiem z cytryny+sól, pieprz. Można dodać paprykę jeszcze. Bardzo fajny dodatek do grila.
      • kk345 Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:04
        Dodaj pęczek mięty i cały pęczek natki i masz tabuleh. A do tego pasuje sałatka z filetowanej pomarańczy, zamarynowanej w cytrynie czerwonej cebuli i czarnych oliwek, doprawiona oliwa, solą i kuminem
    • rosie Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:04
      Rukola, mozarella w kulkach, pomidory suszone, ziarna słonecznika lub jakaś mieszanka sałatkowa. Z oleju z suszonych pomidorów, miodu, musztardy i octu jabłkowego (lub soku z cytryny) robię sos do polania salatki. Układasz wszystko ładnie na rukoli i posypujesz ziarnami.W oryginalnej wersji była jeszcze szynka parmeńska, ja wolę bez dodatku mięsa. Czasem gotuję do niej makaron (kolorowe kokardki z biedry) wtedy jest sycąca, dobra na kolację.
    • elinborg Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:25
      Zielona: seler naciowy, kiwi(zwykłe, nie gold), awokado,ogórek, oliwa,cytryna, sól
      Ziemniaczana : ziemniaki, czerwona fasola, ogórki kiszone, cebulka zielona, majonez
    • piataziuta Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:35
      No same przyzwoite sałatki, jestem zdruzgotana!
      A gdzie szynka z serem, kukurydzą i majonezem?
      Gdzie sałatka vifon/kebab?
      • elinborg Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:57
        A proszę: por, ser żółty, szynka konserwowa, , ananas, seler konserwowy, majonez
        Ta z zupkami chińskimi albo tortellini to są niejadalne, brr
        • elinborg Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:17
          I kukurydza, rzecz jasna
    • pyza-wedrowniczka Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 11:41
      Camembert, pomarańcza, jakaś sałata i orzechy/słonecznik.
      Brokuł, papryka, kukurydza i ser żółty z majonezem
    • aagnes Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:16
      Brokuły, feta, uprażone ziarna słonecznika, oliwa.
      Pomidor, mozarella i granat.
      I zeby juz nie przesadzac z tym byciem fit: wędzony kurczak, ser żółty, jajka, seler ze słoika, można dowalić kukurydzy, zeby było wiecej, majonez i zeby panienki fit na zawał nie zeszły posyp natka pietruszki.
    • hrabina_niczyja Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 12:41
      Śliwki, pomidory, czerwona cebula, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa.
    • najbrzydszebutyswiata Re: Wątek sałatkowy 20.09.23, 13:06
      Jak już Ziuta napisała, bardzo porządne propozycje. Czego nie dam rady sprawdzić teraz, zapisuję na później do przetestowania.

Jeszcze jakby ktoś tę pogodę zamówił, to będzie ideolo.
      Dziękuję Wam zbiorczo, bardzo-bardzo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka