Dodaj do ulubionych

Pielęgnacja trawnika

22.08.19, 12:59
Witam,
Jak dbacie o swoje trawniki? Poleci ktoś dobre nawozy?Najlepiej jak najmniej sztuczne.
Obserwuj wątek
    • conti3 Re: Pielęgnacja trawnika 23.08.19, 12:32
      Kolego co według Ciebie znaczy sztuczne nawozy ?
      Chemia jest jedna i jeżeli wiesz co to azot, fosfor i potas, to nie powinieneś zadawać takich pytań.
      Nie każde g..... o które pytasz a które ma taką samą chemię w sobie jak "naturalne" nadaje się do trawnika.
    • horpyna4 Re: Pielęgnacja trawnika 01.09.19, 09:44
      Wszystko zależy od gleby. Jeżeli jest kwaśna, to warto umiarkowanie wapnować; wiem, że niektórzy posypują trawnik dolomitem zimą, na śnieg. Takie posypywanie również innymi nawozami gwarantuje ich powolne przenikanie do gleby i unika się wypaleń.

Jeżeli odczyn gleby jest zbliżony do obojętnego, a jest mało żyzna, to można dawać nawozy wieloskładnikowe. Jeżeli jest żyzna, można wstrzymać się z nawożeniem. Ważne jest podlewanie podczas długotrwałego braku opadów i koszenie. Ja z natury jestem leniwa, więc mój prawie 40-letni trawnik nigdy nie był nawożony, a istnieje i ciągle się po nim chodzi; dbam tylko o koszenie i ewentualne podlewanie. Jak na razie, radzi sobie świetnie.

Warto pamiętać, że trawa potrzebuje oświetlenia z góry. Jeżeli po wielu latach rozrośnie się jakieś drzewo posadzone na trawniku, to nie należy na siłę podsiewać pod nim trawy, bo i tak nic z niej nie będzie. Lepsze są w takich miejscach cieniolubne zadarniające byliny (np. ułudka wiosenna, kopytnik, czy barwinek), a jeżeli drzewo traci na zimę liście, to warto tam jeszcze powtykać cebulki bylin wczesnowiosennych, bo one kwitną, jak jeszcze nie są zbyt zacienione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka