ppolkaa 10.11.04, 12:32 jak pielęgnujecie swoje paprotki, szczególnie teraz w okresie grzewczym, moja zawsze w tym czasie marnieje, gubi listki. czym nawozicie? poradzcie proszę, chciałabym żeby była piękna, zdrowa i dorodna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: paprotka 15.11.04, 07:20 Wszystkie paprocie najgorzej znoszą początek sezonu grzewczego, gdy wilgotność w powietrzu dramatycznie spada. Wówczas odruchowo podlewamy rośliny nie patrząc, że nie chodzi im o mokre nogi, lecz o ożywczy wilgotny powiew na głowę. Dlatego pamiętajmy, że paprocie w tym okresie należy włożyć do osłonki bez otworu w dnie (uwaga, na aby nie przelać rośliny) a całość ustawić na plastikowej podstawce wypełnionej keramzytem, do której wlewamy wodę. Parująca woda podnosi wilgotność powietrza w otoczeniu roślin i o to chodzi. Pamiętajmy również, że w tym okresie należy paprocie umieścić jak najdalej od grzejników. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: paprotka 22.11.04, 19:24 Można, ale tylko od kwietnia do września, teraz jak wszystkie rośliny tak i paprocie, musząc przejść lekką przerwę spoczynkową. Jeśli stały w ciemnym kącie, to zimą jest już on smoliście czarny i należy roślin przysunąć bliżej okna. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalej Re: paprotka 24.11.04, 22:27 Właśnie tak zrobiłam - przelałam moją paprotkę (mam ją od niedawna i nie bardzo wiem jak ja pielęgnować). Jak ratować takiego przelanego kwiatka? Ja usunęłam żółte liscie, wysuszyłam ale nie wygląda ona dobrze. Zastosuję się do Pana rady z osłonką i podstawką ale czy mojej paprotce jeszcze coś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś