nowa4 07.05.02, 08:56 z przykrościa musze powiedzieć,że na moich rożach sa mszyce!popryskałam przeciw nim jakims srodkiem ale nie pomaga..co robic?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piasia Re: mszyce 07.05.02, 10:22 nowa4 napisał(a): > z przykrościa musze powiedzieć,że na moich rożach sa mszyce!popryskałam przeciw > > nim jakims srodkiem ale nie pomaga..co robic?! Bo na mszyce nie wszystko jest dobre. Najlepszy, chociaż mocno toksyczny jest Pirimor (można dostać w aerozolu). Kiedyś był też środek biologoczny Bactospeine Jardin (działa też na wszelkie gąsienice). Czy nadal jest - nie wiem. Mało toksyczne środki "nowej generacji" doradzą w każdym ogrodniczym. A można czortostwo zwalczać mechanicznie, jesli róż nie jest dużo - po prostu rozgniata się mszyce przez papierowy ręcznik. Obrzydliwe, ale w miarę skuteczne. W razie potrzeby trzeba powtórzyć. No i jeszcze można zbierać na polach biedronki i złotooki :) Odpowiedz Link Zgłoś
nowa4 Re: mszyce 07.05.02, 12:29 Dzięki:-)ale z tym papierowym rozgniataniem to moze jeszcze sie wstrzymam,jesli nic nie pomoze to w ostatecznosci to mi pozostanie:)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: mszyce 09.05.02, 08:09 Witam na forum Gazety! Ja polecam Pirimor, jest to chyba w dalszym ciągu najlepszy środek na mszyce. Inne dobre preparaty to – Bulldock 025 EC lub Trebon 10 SC. Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś