ew.sa 13.05.02, 18:11 Panie Jerzy, moje konwalie rozrosły sie za bardzo. Weszły na teren słoneczny ,którego nie mam zbyt wiele, więc nie jestem zadowolona. Co z nimi robić? Kiedy przesadzić? Jak zwykle dziekuję za odpowiedź. Ukłony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piasia Re: Konwalie 14.05.02, 07:42 Oj, konwalie dużo potrafią! ;)))) To pachnące tałatajstwo rozłazi się z prędkością światła, skuteczniej niż perz ;))) tyle że ładniej pachnie ;))) Przesadzać można późnym latem lub wczesną jesienią. Kłącza potrafią ukryć się bardzo głęboko. Ja w jednym miejscu przekopałam ziemię na głębokość ok. 30 cm, wyciągnęłam wszystkie konwalie co do jednej, a rok później już znowu rosły ;) Perz, słowo daję, perz ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Konwalie 18.05.02, 20:54 Witam na forum Gazety! Konwalie rozrastają się z czasem bardzo i często trzeba nawet sięgnąć po drastyczne środki jak herbicydy. Trudno bowiem wykopać wszystkie kłącza tych roślin. Przekopywać należy głęboko i najlepiej użyć do tego celu glebogryzarki a następnie dokładnie przegrabić ziemię. Oczywiście pozostaną tam fragmenty korzeni z których wiosna wyrosną nowe rośliny. Należy wówczas na nie nałożyć specjalnym mazakiem silnego herbicydu. Aż trudno mi tak pisać o tych pięknych bylinach – serce się kraje! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
maciekwiercinski Re: Konwalie 02.07.02, 20:29 Witam! Kochani a ja mam odwrotny problem... Nie chcą mi rosnącc konwalie... A marzą mi się cale łany... Więc mam prośbę: Gdy wybieracie te wszystkie klacza... To zapakujcie w woreczek z torfem sfangowym... I wyślijcie na mój koszt... A odwdzięczę się np. nasionami albo sadzonkami jodeł... Pozdrawiam! Maciej Wierciński 53-148 Wrocław ul Jastrzębia 9/61 Odpowiedz Link Zgłoś